امتحان نهایی دین و زندگی یازدهم ریاضی به صورت کتبی و از 20 نمره می باشد. اولین نکته که باید در این زمینه بدانید، این است که در سالیان اخیر به علت یکسان بودن کتاب دین و زندگی رشته علوم تجربی و ریاضی فیزیک، امتحان نهایی آن در یک زمان و با سوالات یکسان برگزار می شود. کتاب دین و زندگی 2 رشته ریاضی شامل دو بخش و 12 درس است. در ادامه شما می توانید فایل پی دی اف سوالات امتحان نهایی تعلیمات دینی رشته ریاضی فیزیک خرداد 1403 را با پاسخنامه آن مشاهده و دانلود کنید:
سوالات امتحان نهایی دین و زندگی یازدهم ریاضی خرداد 1403
1- با دقت در آیهها و احادیث به سؤالات زیر پاسخ دهید.
ألف) آیۀ (وَ اللهُ جَعَل لَکُم مِن اَنفُسِکُم اَزواجاً وَ جَعَل لَکُم مِن اَزواجِکُم بَنینَ وَ حَفَدةً …، و خداوند برای شما همسرانی از [نوع] خودتان قرار داد و از همسرانتان برای شما فرزندان و نوادگانی نهاد …)، به کدامیک از اهداف تشکیل خانواده اشاره دارد؟
پاسخ : رشد و پرورش فرزندان
ب) آیۀ (لَعَلَّکَ باخِعٌ نَفسَکَ اَن لایَکونوا مؤمِنینَ، از اینکه برخی ایمان نمیآورند، شاید که جانت را از دست بدهی)، به کدامیک از ویژگیهای رهبری پیامبر اشاره دارد؟.
پاسخ : سختکوشی و دلسوزی در هدایت مردم
2- به سؤالهای زیر به صورت تشریحی پاسخ دهید:
الف) چرا تنها خداوند است که میتواند فرد شایستۀ مقام امامت را تعیین و معرفی نماید؟
پاسخ: از آنجا که امام همۀ مسئولیتهای پیامبر اکرم جز دریافت و ابلاغ وحی را دارد، بنابراین باید همان صفات و ویژگیهای پیامبر اکرم را داشته باشد تا مردم به وی اطمینان کنند و راهنماییهای او را بپذیرند. از جمله این ویژگیها عصمت است؛ تشخیص عصمت برای انسانها ممکن نیست؛ یعنی انسانها نمیتوانند تشخیص دهند چه کسی معصوم است و مرتکب هیچ گناهی نمیشود.
ب) نتایج نامطلوب ممنوعیت نوشتن احادیث پیامبر اکرم را توضیح دهید.
پاسخ: احتمال خطا در نقل احادیث افزایش یافت و امکان کم و زیاد شدن عبارتها یا فراموش شدن اصل حدیث فراهم شد. شرایط مناسب برای جاعلان حدیث پیش آمد و آنان بر اساس غرضهای شخصی به جعل یا تحریف حدیث پرداختند یا به نفع حاکمان ستمگر از نقل برخی احادیث خودداری کردند. بسیاری از مردم و محققان از یک منبع مهم هدایت بیبهره ماندند و بهناچار سلیقۀ شخصی را در احکام دینی دخالت دادند و گرفتار اشتباهات بزرگ شدند.
ج) چرا تداوم «مرجعیت دینی» و «ولایت ظاهری» در عصر غیبت ضرورت دارد؟
پاسخ : اگر مرجعیت دینی ادامه نیابد، یعنی متخصصی نباشد که احکام دین را بداند و برای مردم بیان کند و پاسخگوی مسائل جدید مطابق با احکام دین نباشد، مردم با وظایف خود آشنا نمیشوند و نمیتوانند به آن وظایف عمل کنند. اگر ولایت ظاهری ادامه نیابد و حکومت اسلامی تشکیل نشود، نمیتوان احکام اجتماعی اسلام را که نیازمند مدیریت و پشتوانۀ حکومتی است، در جامعه به اجرا درآورد.
د) چه کسانی در هنگام ظهور میتوانند جزء یاران راستین حضرت ولی عصر باشند؟
پاسخ : کسانی که قبل از ظهور آن امام در صحنۀ فعالیتهای اجتماعی و نبرد حق و باطل، در جبهۀ حق حضوری فعال داشته باشند و با ایستادگی در مقابل شیاطین درون و برون، ویژگیهایی همچون شجاعت، عزت نفس و پاکدامنی را در خود پرورانده باشند.
3- متن زیر را بخوانید و با توجه به مبحث «عزّت نفس» ویژگیهای دو کارمند زیر را بنویسید: (1 نمره)
«در یک شرکتی، آقای «الف» با آقای «ب» همکار هستند و هر دو کارمند، تخصص خوبی دارند. اربابرجوعها برای تسهیل روند کاریشان پیشنهادات خوبی را با عناوین مختلفی چون هدیه، عیدی و… ارائه میدهند، کارمند «الف» این پیشنهادات را میپذیرد، ولی کارمند «ب» علیرغم نیاز شدید مالی برای تأمین مایحتاج زندگی خود زحمت شغل دوم را به جان میخرد و این پیشنهادات را با قاطعیت رد میکند.»
پاسخ :
الف) کارمند «الف»: انسان ذلیلی که هر فرمانی را میپذیرد و تسلیم هوی و هوس خویش میشود و هر کاری که موافق هوی و هوس او باشد، انجام میدهد. هرچند که آن کار روحش را به گناه آلوده کند. (کارمند «الف» به تمایلات عالی و برتر/ معنوی خود توجه ندارد و انسان ذلیل و شکستپذیری است.)
ب) کارمند «ب»: انسان عزیزی که در مقابل هوی و هوس خویش میایستد، مقاومت میکند و تسلیم نمیشود. او زیر بار عملی که روحش را آزرده کند و او را حقیر و کوچک سازد، نمیرود. (کارمند «ب»: به تمایلات عالی و برتر/ معنوی خود توجه دارد و انسان عزیز و شکستناپذیری است.)
شما می توانید فایل pdf سوالات، را از لینک زیر دانلود کنید!
بخش بندی کتاب دین و زندگی 3
کتاب دین و زندگی 2 رشته ریاضی فیزیک دو بخش دارد. این کتاب برای دانش آموزان پایه یازدهم تدریس میشود. بخش نخست آن “تفکر و اندیشه” نام دارد و شامل 10 درس است. بخش دوم آن “در مسیر” نام دارد و 2 درس را شامل می شود.
بارم بندی امتحان نهایی تعلیمات دینی
در امتحان نهایی تعلیمات دینی به بخش نخست کتاب که شامل 6 درس می باشد و در آزمون نیم سال اول مورد ارزیابی قرار گرفته است، 8 نمره اختصاص یافته است. بخش دوم کتاب هم که شامل 6 درس است، 12 نمره به خود اختصاص می دهد. از این 13 نمره، 7 نمره آن به دروس 7 و 8 و 6 نمره آن به دروس 9 و 10 اختصاص می یابد. پس برای موفقیت در امتحان نهایی این درس باید توجه ویژه ای به دروس نیمسال دوم داشته باشید.
قالب طراحی سؤالات و بارم آنها به شکل زیر خواهد بود:
* ده نمره سؤالات تشریحی با بارم حداقل یک و حداکثر دو برای هر سؤال .لازم به ذکر است که سه نمره از این ده نمره به سؤالات مرتبط با آیات و احادیث اختصاص می یابد.
* چهار نمره سؤالات کوتاه پاسخ با بارم حداقل نیم و حداکثر یک برای هر سؤال
* یک و نیم نمره سؤالات چهارگزینه ای،
* یک و نیم نمره سؤالات صحیح و غلط،
* یک نمره تعریف اصطلاحات،
* دو نمره سـؤالات داده محور سـؤالات داده محور سـؤالاتی هسـتند که متنی از کتاب به دانش آموزان داده می شـود و از آنها خواسـته می شـود با مطالعه و دقت در متن، به پرسشهای مربوط به آن پاسخ دهند.
در امتحان نهایی دین و زندگی 2 رشته ریاضی فیزیک، 8 نمره به دروس نیمسال اول و 12 نمره به دروس نیمسال دوم اختصاص داده شده است.
نکاتی درباره امتحان نهایی تعلیمات دینی یازدهم
آیات ابتدای هر درس برای قرائت در كلاس است و تنها در ارزشیابی مستمر و پایانی نیمسال اول به صورت شفاهی از دانش آموزان پرسیده می شود و نباید هیچگونه سؤالی در امتحانات كتبی و آزمونهای ورودی دانشگاهها از این آیات طراحی شود.
ترجمه آیاتی که در مقابل صفحه قرائت و قبل از شروع درس آمده، جزء محتوای آموزشی نیست و تنها جهت آشنایی دانش آموزانی كه تمایل به دانستن مفاهیم این آیات را دارند، قرار داده شده است. از این قسمت در آزمون ها، اعم از آزمونهای كتبی در نظام آموزشی آموزش و پرورش و آزمون های ورودی دانشگاهها، نباید سؤالی طرح شود.
قسمتهای “بیشتر بدانیم”، “پیشنهاد”، “پاورقیها”، “برداشت” و “دانش تکمیلی” فقط برای توسعه اطلاعات و كسب نمره تشویقی است و در امتحانات مستمر و پایانی و آزمونهای ورودی دانشگاهها نباید از این قسمت ها سؤال طرح شود.
بخشهای “پاسخ به یک پرسش” و “نمونه” جزء متن آموزشی است که در فرایند آموزش بایستی ارائه شود و از آن سؤال طرح می گردد.
حفظ کردن عین آیات و روایات ضروری نیست، بلکه برداشت و استنباط از آنها اهمیت دارد.
در نظر داشته باشید که کتاب دین و زندگی 2 و امتحان نهایی درس تعلیمات دینی برای دانش آموزان رشته ریاضی فیزیک و تجربی یکسان می باشد.
سوالات متداول
در امتحان نهایی درس دین و زندگی 2 رشته ریاضی فیزیک، 8 نمره به 6 درس نخست (نیمسال اول) و 12 نمره به دروس 7 تا 12 اختصاص می یابد.
در امتحان نهایی پایان سال امتحان دین و زندگی به صورت کتبی برگزار می شود و تمام 20 نمره مربوط به همان امتحان است. بخش قرائت تنها در نمره نوبت اول مورد ارزشیابی قرار می گیرد.
حفظ کردن آیات ضروری نیست. قسمتهای “بیشتر بدانیم”، “پیشنهاد”، “پاورقیها”، “برداشت” و “دانش تکمیلی” نیز حفظ می گردد.ترجمه آیاتی که در مقابل صفحه قرائت و قبل از شروع درس آمده، جزء محتوای امتحانی نیست.