جستجو
Close this search box.

معرفی رشته علوم دامی

رشته علوم دامی علم بیولوژیکی و مدیریت دام های اهلی شامل گاو، اسب، گوسفند و سایر حیوانات اهلی است. دانشجویان علم و روش های عملی مراقبت، بهبود و مدیریت دام و حیوانات همراه را می آموزند. با توجه به اهمیت این رشته در این نوشتار با شما همراه هستیم تا به بررسی تاریخچه، دانشگاه ‌های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش ها، کاربرد و شرایط ادامه تحصیل در رشته علوم دامی در ایران و جهان بپردازیم.

معرفی کامل رشته علوم دامی | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته علوم دامی

رشته علوم دامی مقدمه ای بر حیوانات و علوم دامی که طیف وسیعی از گونه های جانوری را پوشش می دهد و اصول تغذیه، تولید مثل، شیردهی، ژنتیک و رشد را در بر می گیرد. کارشناسان رشته علوم دامی، حیوانات را مطالعه می کنند تا از استفاده ایمن و موثر آن ها ​​اطمینان حاصل کنند. کارشناسان علوم دامی همچنین از سلامت انسان در برابر بیماری های حیوانی محافظت می کنند؛ زیرا چگونگی انتشار بیماری های مشترک بین انسان و حیوان را مطالعه می کنند.

تاریخچه رشته علوم دامی

اهلی کردن حیوانات بیش از 15000 سال قبل از زمان حال (YBP) آغاز شد و با گرگ خاکستری (Canis lupus) توسط شکارچیان عشایری شروع شد. تا سال 11000 YBP بود که مردمی که در خاور نزدیک زندگی می‌کردند جمعیت‌های وحشی آئوروچ، گراز، گوسفند و بز را اهلی کردند.  براساس برخی از گزارشات، سگ اولین حیوانی بود که توسط انسان اهلی شد. هیچ جدول زمانی دقیقی از زمان شروع آن وجود ندارد، اما تخمین ها از حدود 13000 تا 30000 سال پیش متغیر است. اولین استاد علوم دامی دانشگاه مریلند، جورج سی شفر، استاد کشاورزی بود که به مطالعه علوم دامی پرداخت.

معرفی کامل رشته علوم دامی | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته علوم دامی

برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو

تعریف تخصصی رشته علوم دامی

رشته علوم دامی به عنوان یکی از رشته های علوم کشاورزی شامل مطالعه بیولوژی حیوانات تحت کنترل انسان اعم از حیوانات مزرعه ای و همراه در زمینه‌های تغذیه، ژنتیک و اصلاح نژاد فیزیولوژی، بهداشت، رفتار شناسی، مدیریت تجهیزات و جایگاه ها به منظور بالا بردن تولید اقتصادی آنها است. هدف از ایجاد دوره کارشناسی در این رشته تربیت افرادی است که بتوانند به عنوان کارشناس در زمینه های مختلف تولید، آموزش و پژوهش، برنامه ریزی های منطقه ای و ملی، مدیر مدیر واحد ها و سامانه های تولیدی خصوصی و دولتی و همچنین به عنوان کارشناس و مدیر دستگاه‌های اداری مرتبط با بخش دامپروری خدمت نماید.

یک کارشناس رشته علوم دامی اصول علوم زیستی، فیزیکی و اجتماعی را برای مشکلات مرتبط با تولید و مدیریت دام به کار می برد.  رشته علوم دامی به این معنی است که شما با زیست شناسی و شیمی کاربردی و دانش تخصصی ژنتیک، تولید مثل، فیزیولوژی حیوانات، تغذیه و غیره فارغ التحصیل خواهید شد.

رشته علوم دامی در یک نگاه

رشته علوم دامی زیر مجموعه کنکور علوم تجربی و ریاضی فیزیک است. برای ورود به این رشته باید در آزمون سراسری علوم تجربی و ریاضی فیزیک رتبه لازم را کسب کنید.  هر ساله تعدادی از متقاضیان شرکت کننده در کنکور برای قبولی در این رشته با همدیگر به رقابت پرداخته و همچنین ظرفیت پذیرش در دانشگاه های پذیرنده معمولاً بالا است. بازار کار رشته علوم دامی با توجه به اهمیت این رشته نسبتاً مطلوب بوده و فارغ التحصیلان می توانند با کسب توانایی های عملی در جایگاه های شغلی مناسب مشغول به کار شوند. درآمد کارشناسان رشته علوم دامی ارتباط تنگاتنگی با جایگاه شغلی داشته و همچنین سابقه کار و سازمان محل خدمت از دیگر فاکتورهای موثر در حقوق این افراد است. طول دوره کارشناسی رشته علوم دامی چهار سال بوده که در هشت نیمسال تحصیلی به صورت ترمیک ارائه می شود.

پرمتقاضی بودن 86%
کاربردی بودن 94%
دشواری دروس 95%
امکان ادامه تحصیل 88%
بازار کار 93%

رشته علوم دامی در ایران

رشته علوم دامی در ایران بسیار مهم و حیاتی تلقی می شود. دامپروری کشور به عنوان یکی از زیربخش های مهم کشاورزی از جنبه های مواد غذایی و پروتئین حیوانی، ایجاد امنیت غذایی، اشتغال زایی، تولید ارزش افزوده و ثروث، نیل به خودکفایی و توسعه پایدار کشور نقش مهمی دارد. برای استفاده بهینه از توانمندی های موجود کشور در این زمینه، بهبود کمیت و کیفیت محصولات دامی، کاهش هزینه ها و در نهایت توسعه پایدار این زیر بخش، لازم است کارشناسان و متخصصینی تربیت شوند که بتوانند با استفاده از اندوخته های علمی و تجربیات خود دانش و فناوری های روز، بهره وری از توانمندی ها و امکانات موجود کشور در این زیر بخش را حداکثر نمایند و نیز بتوانند در امور آموزش، پژوهش، برنامه ریزی و انتقال فناوری ها به نحو شایسته ای مشارکت داشته باشند.

در حال حاضر در سطح بین‌المللی و کشور پرورش حیوانات به صورت دو صنعت مجازی دام و طیور انجام م یشود. تفاوت های زیستی گونه های پرورشی در این صنعت منجر به تفاوت در نیاز ها و نحوه پرورش و در نتیجه منجر به تفاوت نیازهای تخصصی کارشناسی آنها شده است. بنابراین دوره کارشناسی رشته علوم دامی به منظور بهبود تولید و بازدهی در استفاده بهینه از منابع تولید و توانمندی‌های کشور تدوین و ارائه شده است.

با توجه به نقش پرورش حیوانات در امنیت غذایی، اشتغال زایی، تولید ارزش افزوده و ایجاد ثروت و همچنین جمعیت قابل توجهی از گونه های مختلف حیوانات پرورشی کشور ضرورت برنامه ریزی صحیح و دقیق با استفاده از دانش و فناوری به روز با استفاده از کارشناسان علوم دامی ضروری است. لذا با توجه به موارد فوق تربیت افرادی که بتوانند به عنوان کارشناس و با به کار گرفتن دانش و آموخته های خود نیازهای پرورش حیوانات را به صورت تخصصی تامین نمایند بسیار با اهمیت است.

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

پذیرش در رشته علوم دامی

پذیرش در رشته علوم دامی از دو دیدگاه مهم قابل بررسی است. در دیدگاه اول شرایط پذیرش باید از نظر تعداد قبولی شرکت کننده در کنکور سراسری برای ورود به این رشته در نظر گرفته شود. هر ساله تعدادی از متقاضیانی که به این رشته علاقه مند بوده با همدیگر به رقابت می پردازند و می توان بر اساس آمار اینگونه متصور شد که رقابت در این رشته زیاد نیست. از طرف دیگر شرایط پذیرش به میزان ظرفیت پذیرش دانشگاه ها بستگی دارد. با توجه به اینکه تعداد دانشگاه های سراسری پذیرنده این رشته معمولا بالا بوده و تمامی آنان امکانات تحصیلی و شرایط آموزشی را برای دانشجویان فراهم کرده‌اند، بنابراین می توان با تلاش به رشته مورد نظر دست پیدا کرد. البته توجه داشته باشید که شرایط پذیرش در رشته علوم دامی هر ساله شرایط متفاوتی را به خود می گیرد، زیرا بر اساس فاکتورهایی مانند تعداد رقبا، ظرفیت پذیرش دانشگاه ها و  اعمال سهمیه ها هر سال با سال های قبلی خود متفاوت است.

با توجه به حذف زیرگروه های کنکور علوم تجربی و  کنکور ریاضی فیزیک و همچنین حذف دروس عمومی، این آزمون ها تنها شامل دروس تخصصی هستند. در واقع شما باید با پاسخگویی به دروس تخصصی که هر کدام ضرایب متفاوتی دارند، رتبه قبولی مورد نظر را کسب کنید. از این میان برخی از دروس تخصصی ضرایب بالاتری داشته و تاثیر بیشتری در تراز و رتبه قبولی دارند. در جدول زیر می توانید ضرایب دروس تخصصی رشته علوم دامی را به صورت کامل مشاهده کنید.

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در کنکور تجربی
زمین شناسی
0
ریاضی
2
زیست
4
فیزیک
2
شیمی
3

همانطور که در جدول بالا مشاهده می کنید دروس زیست و شیمی در کنکور علوم تجربی و ریاضی و فیزیک در کنکور ریاضی و فیزیک از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.  برای کسب رتبه خوب و قبولی در رشته مورد نظر باید دروس دوره دبیرستان به طور کامل مطالعه شود.

 شایان ذکر است که شرکت در آزمون های آزمایشی مشابه می تواند فرصت ایده آلی برای دانش آموزان باشد.  با شرکت در آزمون های آزمایشی می توان میزان دقت و سرعت تست زنی را مورد سنجش قرار داد و به رفع نواقص آموزشی پرداخت. از طرف دیگر بسیاری از سوالات آزمون های آزمایشی مشابه با سوالات کنکور سراسری است و این یک فرصت بسیار خوب برای دانش آموزان می باشد.

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

دانشگاه های برتر رشته علوم دامی

تعداد قابل توجهی از دانش آموزان به دنبال اولویت بندی دانشگاه ها جهت ادامه تحصیل هستند؛ از این رو در این بخش به معرفی دانشگاه های برتر رشته علوم دامی می پردازیم. توجه داشته باشید که تمامی دانشگاه ها از نظر رتبه علمی و سطح آموزشی در جایگاه های قابل قبولی قرار دارند. فارغ التحصیلان هر دانشگاه می توانند با کسب مهارتهای علمی و عملی در بازار کار به جایگاه های شغلی ویژه و درآمد مناسب دست پیدا کنند. از طرف دیگر امکانات و شرایط آموزشی لازم برای دانشجویان در تمامی دانشگاه‌ها فراهم شده است. اما با این حال برخی از شاخص ترین دانشگاه‌ها برای رشته علوم دامی شامل دانشگاه های تهران، اراک، تبریز، اصفهان، شیراز و ارومیه است.

دو نمونه کارنامه قبولی در رشته علوم دامی

با توجه به اینکه آگاهی از شرایط پذیرش مانند تراز و درصد قبولی می‌تواند به دانش آموزان دیدی واقع‌بینانه برای برنامه ریزی کنکور سراسری ارائه دهد، از این رو ما در این بخش دو نمونه کارنامه قبولی در رشته علوم دامی را گردآوری کرده ایم.  البته توجه داشته باشید که رتبه و تراز قبولی برای یک رشته ممکن است در هر سال شرایط متفاوتی را به خود بگیرد.  زیرا تعداد رقبا، ظرفیت پذیرش و همچنین اعمال سهمیه ها در هر سال نسبت به سال قبل خود متفاوت است؛ از این رو ممکن است با همان رتبه و تراز در سال آینده در رشته مورد نظر قبول نشوید. اما به صورت کلی آشنایی با رتبه و تراز قبولی دانش آموزان در رشته علوم دامی می تواند به شما دید کلی از شرایط پذیرش ارائه بدهد و مشاهده آن خالی از لطف نیست.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها

گرایش های رشته علوم دامی

بسیاری از رشته های فنی در مقطع کارشناسی فاقد گرایش هستند و گرایش های تخصصی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری اعمال می شود. رشته علوم دامی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری به گرایش های مختلفی تقسیم می شود که دانشجویان می توانند براساس علاقه در گرایش مد نظر خود مشغول به تحصیل شوند. از آنجایی که نظام آموزشی ایران در راستای هم سو شدن با نظام آموزشی در کشورهای مطرح است، بنابراین از طرح لوزی پیروی می کند. طرح لوزی به گونه ای است که در دوره کارشناسی فاقد گرایش است و در دوره ارشد گرایش های مختلفی برای رشته ها تعیین می شود و دوباره در دوره دکتری، گرایش ها با همدیگر تجمیع می شوند. رشته علوم دامی نیز در دوره کارشناسی فاقد گرایش است.

واحدهای درسی رشته علوم دامی

با توجه به اینکه برخی از دانشجویان بعضی از رشته ها بعد از ورود به رشته به دلیل عدم علاقه به واحدهای درسی از ادامه تحصیل انصراف دادند، در نتیجه لازم است تا شما با واحدهای درسی قبل از ورود به رشته مورد نظر خود آشنا شوید. در این بخش به بررسی واحدهای درسی رشته علوم دامی می پردازیم.

 واحد های درسی رشته علوم دامی و سایر رشته های فنی هر چند سال یکبار توسط شورای عالی برنامه ریزی آموزش کشور تحت بازنگری قرار می گیرد. این بازنگری برای تطبیق واحد های درسی با شرایط و نیاز جامعه و همچنین به روز کردن آنها با برنامه های در دست اجرا در دانشگاه برتر جهان است. البته این بازنگری ها به صورت جزئی بوده و برای مثال ممکن است در واحد های درسی و برخی از سرفصل های دورس تغییراتی ایجاد شود.

 تعداد واحدهای درسی علوم دامی ۱۴۰ واحد بوده که در پنج بسته دروس عمومی، دروس پایه ، دروس تخصصی، دروس تخصصی دام و طیور و دروس اختیاری ارائه می شود. در جدول زیر می توانید تقسیم بندی واحدهای درسی رشته علوم دامی در مقطع کارشناسی را در دانشگاه های کشور مشاهده کنید.

نوع درس
تعداد واحد
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته علوم دامی
دروس عمومی
22 واحد
دروس پایه
21 واحد
دروس تخصصی
70 واحد
دروس تخصصی دام و طیور
16 واحد برای هر کدام
دروس اختیاری
10 واحد
جمع
140 واحد

در ادامه هر یک از واحدهای درسی رشته علوم دامی را به صورت جداگانه و با عنوان تعداد واحد هر درس برای شما عنوان می‌کنیم تا شناخت شما نسبت به این رشته کامل شود.

دروس عمومی رشته علوم دامی

اولین بسته از دروس علوم دامی مربوط به دروس عمومی است که توسط گروه معارف و گروه عمومی به دانشگاه ارائه می شود. این دروس با هدف افزایش آگاهی در مورد فرهنگ و تاریخ و همچنین افزایش معرفت شناختی در تمامی ابعاد زندگی ارائه می شود. به صورت کلی دروس عمومی تاثیری در مهارت های علمی و عملی اختصاصی رشته نداشته و هدف آنها در نظر گرفتن جنبه های عمومی است.  این واحدهای درسی به صورت مشترک در تمامی رشته ها در مقطع کارشناسی ارائه شده و اخذ تعداد مشخصی از آنها برای دریافت مدرک کارشناسی،  اجباری است. در برخی از دانشگاه ها برای واحدهای درسی عمومی معمولاً کلاس ها به صورت مشترک بین رشته ها برگزار می شود. در جدول زیر می توانید واحدهای درسی عمومی رشته علوم دامی را مشاهده کنید.

بسته درسی
نام درس
تعداد واحد
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی
مبانی نظری اسلام
اندیشه اسلامی 1
2 واحد
اندیشه اسلامی 2
2 واحد
انسان در اسلام
2 واحد
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام
2 واحد
اخلاق اسلامی
فلسفه اخلاق
2 واحد
اخلاق اسلامی
2 واحد
آیین زندگی
2 واحد
عرفان عملی اسلامی
2 واحد
انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران
2 واحد
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2 واحد
اندیشه سیاسی امام خمینی
2 واحد
تاریخ و تمدن اسلامی
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
2 واحد
تاریخ تحلیلی صدر اسلام
2 واحد
تاریخ امامت
2 واحد
آشنایی با منابع اسلامی
تفسیر موضوعی قرآن
2 واحد
تفسیر موضوعی نهج البلاغه
2 واحد
الزامی
فارسی عمومی
3 واحد
زبان عمومی
3 واحد
تربیت بدنی 1
1 واحد
تربیت بدنی 2
1 واحد
دانش خانواده و جمعیت
2 واحد

لازم به توضیح است که قوانین مشخصی برای پاس کردن 22 واحد دروس عمومی رشته علوم دامی وجود دارد که حتماً باید طبق همین قوانین برای سپری کردن این دروس اقدام کنید. 22 واحد عمومی در نظر گرفته شده برای این رشته تحصیلی بایستی طبق شرایط زیر اخذ شوند:

  • 2 درس 2 واحدی از میان دروس مبانی نظری اسلام
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس اخلاق اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس انقلاب اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس تاریخ و تمدن اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس آشنایی با منابع اسلامی

برای این رشته در دروس عمومی، 12 واحد اجباری در نظر گرفته شده که با جمع با دروس عمومی بالا، کل دروس عمومی برای رشته علوم دامی در دوره کارشناسی پیوسته 22 واحد خواهد شد.

دروس پایه رشته علوم دامی

دسته دوم از دروس رشته علوم دامی مربوط به  دروس پایه است. دروس پایه سبب آمادگی ذهنی دانشجویان برای درک و فهم دروس تخصصی رشته می شوند. به عبارتی این دروس شاکله اصلی مفاهیم رشته را تشکیل داده و سبب تقویت بنیه علمی دانشجویان می شوند. دروس پایه  با دروس مقطع دبیرستان نکات اشتراکی زیادی داشته و به عبارتی این واحد های درسی به مانند پلی بین مقطع دبیرستان و دانشگاه عمل می کنند، البته با این تفاوت که نسبت به مقطع دبیرستان مفاهیم گسترده تر و اختصاصی تری ارائه می دهند. توجه داشته باشید که برخی از دانشگاه های برتر در کشورهای جهان به نمرات درسی پایه اهمیت زیادی داده و اگر شما قصد اپلای را دارید باید این مهم را مدنظر قرار بدهید. در جدول زیر می توانید واحدهای درسی پایه رشته علوم دامی را مشاهده کنید.

دروس پایه رشته علوم دامی
ردیف نام درس تعداد واحد
1 ریاضی عمومی 3
2 شیمی عمومی 3
3 فیزیک عمومی 3
4 شیمی آلی 3
5 میکروبیولوژی عمومی 3
6 بیوشیمی عمومی 3
7 اکولوژی 3
مجموع واحدها 21

دروس پایه از مهمترین دروسی است که دانشجویان باید در اخذ کردن آن ها برنامه ریزی داشته باشند. این دروس اکثرا به صورت پیش نیاز و هم نیاز برای دروس تخصصی ارائه می شوند بنابراین از ابتدای شروع ترم باید برای اخذ اقدام شود تا مشکلی از نظر هم نیاز یا پیش نیازی ایجاد نشود.

دروس تخصصی رشته علوم دامی

دروس اختصاصی بسته سوم واحدهای درسی است که در مقطع کارشناسی باید آنها را اخذ کنید. دروس اختصاصی دانشجویان را با ماهیت کلی رشته، بازار کار، کاربرد ها و گرایش های تحصیلی آینده آشنا می کند. به عبارتی این دروس شالوده کلی هر آن چیزی است که دانشجویان باید در مورد رشته علوم دامی بدانند. دروس اختصاصی مطالب آموزشی بسیار مهمی را به دانشجویان آموزش داده و همچنین آنها را با تئوری های علمی و مهارتهای عملی اختصاصی رشته آشنا می کند. به صورت کلی دروس اختصاصی می تواند تضمین کننده موفقیت شما برای تقویت رزومه و کسب جایگاه های شغلی ویژه باشد. در جدول زیر می توانید واحدهای درسی اختصاصی رشته علوم دامی را مشاهده کنید.

دروس تخصصی رشته علوم دامی
ردیف نام درس تعداد واحد
1 اقتصاد و بازاریابی کشاورزی 3
2 زراعت عمومی 3
3 مدیریت و حسابداری 2
4 کشاورزی پایدار 2
5 اصول تغذیه 2
6 آزمایشگاه تغذیه 1
7 شناخت و فرآوری مواد خوراکی 2
8 بهداشت و بیماری های دام و طیور 3
9 اصول جیره نویسی 3
10 ژنتیک حیوانی 3
11 اصول اصلاح نژاد 3
12 اصلاح نژاد کاربردی 3
13 اصول کالبد شناسی و فیزیولوژی 4
14 فیزیولوژی تولید مثل 3
15 پرورش گاو شیری 3
16 پرورش طیور 3
17 پرورش گوسفند 3
18 پرورش بز 3
19 پرورش زنبور عسل 3
20 مبانی آمار و کاربرد آن در علوم دامی 3
21 طرح های آزمایشی در علوم دامی 3
22 ارزیابی تولیدات دام و طیور 2
23 رفتار شناسی و تنش در حیوانات مزرعه ای 3
24 کارورزی کاروزی 1- کاروزی 2- کاروزی 3- کاروزی 4 7
مجموع واحد ها 70

در صورتی که دانشجویی حتی یکی از واحدهای درسی تخصصی را اخذ نکرده باشد از نظر آموزشی فاقد صلاحیت لازم برای اخذ مدرک فارغ التحصیلی است. اخذ دروس تخصصی و پاس کردن آن ها با نمره خوب سبب شده تا دانشجو به ماهیت کلی این رشته پی ببرد و معدل خود را نیز افزایش دهد.

دروس تخصصی دام و طیور رشته علوم دامی

دسته چهارم از دروس، دروس تخصصی دام طیور هستند که مهمترین بخش واحدهای درسی در رشته علوم دامی شناخته می شود. وظیفه اصلی این واحدهای درسی انتقال مفاهیم دروس تخصصی رشته است. واحدهای دروس تخصصی به صورت اجباری ارائه شده و به صورت نظری، عملی، نظری-عملی است. این دروس تخصصی سبب تقویت دانش اصلی و مهارت های حرفه ای می شود. در جدول زیر می توانید واحد درسی در نظر گرفته شده به عنوان دروس تخصصی  دام و طیور برای رشته علوم دامی را مشاهده کنید.

دروس تخصصی دام رشته علوم دامی
ردیف نام درس تعداد واحد
1 پرورش مرغ تخم گذار 2
2 پرورش جوجه کشی 2
3 فناوری های تولید مثلی در طیور 2
4 پرورش مرغ اجداد و مادر 2
5 جوجه کشی 2
6 جیره نویسی طیور 2
7 ساختمان و تاسیسات طیور 2
8 پرورش بلدرچین 2
مجموع واحدها 16
دروس تخصصی طیور رشته علوم دامی
ردیف نام درس تعداد واحد
1 تغذیه گاو شیری 2
2 پرورش گوساله و تلیسه 2
3 پرورش دام های گوشتی و پراوری 2
4 فناوری های تولید مثلی در دام 2
5 تغذیه گوسفند و بز 2
6 ساختمان و تاسیسات 2
7 جیره نویسی دام 2
8 ارزیابی و قضاوت دام های مزرعه ای 2
مجموع واحدها 16

شایان ذکر است که دانشجویان باید در فراگیری دروس تخصصی اهتمام ویژه ای داشته باشند. با تقویت این دروس است که می توان دانش تئوری و عملی را در فیلد کاری افزایش داد و روزمه کاری خوبی برای خود ساخت. در نظر داشته باشید که اگر دانشجویی حتی یکی از دروس تخصصی را نگذرانده باشد، از نظر آموزشی، فاقد صلاحیت برای فارغ التحصیلی است.

دروس اختیاری رشته علوم دامی

بسته آخر واحد های درسی که در مقطع کارشناسی برای رشته علوم دامی ارائه می شود، دروس اختیاری است. دروس اختیاری اهمیت ویژه‌ای برای افزایش دانش افراد در زمینه گرایش های تحصیلی و رده های شغلی در بازار کار دارد. دانشجویان می توانند بر اساس گرایش تحصیلی که در آینده قرار است در آن مشغول به تحصیل شود و یا جایگاه شغلی که قرار است در آینده در بازار کار به آن دست پیدا کنند واحدهای درسی اختیاری را اخذ نماید. در جدول زیر می توانید واحدهای درسی اختیاری رشته علوم دامی را مشاهده کنید.

دروس اختیاری رشته علوم دامی
ردیف نام درس تعداد واحد
1 فناوری تولید خوراک دام و طیور 2
2 پرورش بوقلمون 2
3 پرورش پرندگان زینتی 2
4 پرورش شتر مرغ 2
5 پرورش اردک و غاز 2
6 پرورش اسب 2
7 پرورش شتر 2
8 پرورش گاومیش 2
9 فناوری الیاف دامی و پوست 2
10 دام و مرتع 2
11 پرورش آبزیان 2
12 پرورش کرم ابریشم 2
13 پرورش حیوانات همراه 2
14 مبانی ایمنی شناسی 2
15 آشنایی با فناوری های مولکولی در علوم دامی 2
16 آشنایی با دام پروری ایران 2
17 دام پروری ارگانیک 2
مجموع واحد ها 32

اخذ 11 واحد از درسهای این جدول الزامی است و دانشجویان مجاز هستند با اطلاع گروه آموزشی ذیربط، از درسهای موجود در جدول دروس اختیاری اخذ کنند. برای انتخاب دروس اختیاری بهتر است به علاقه مندی، نیاز و همچنین بازارکار خود توجه داشته و بهترین دروس را انتخاب کنید.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور

بازار کار رشته علوم دامی

در این بخش قرار است نگاهی کلی به بازار کار رشته علوم دامی داشته باشیم. با توجه به اهمیت دام و طیور در صنعت غذایی، این رشته به صورت قابل توجهی مورد اهمیت است. برای رشته بازار کار نسبتا خوبی در کشور ایران وجود دارد و فارغ التحصیلان می توانند با تقویت رزومه به جایگاه شغلی ویژه با درآمد مناسب دست پیدا کنند. البته ممکن است برخی از فارغ التحصیلان در رشته‌های غیرمرتبط با درآمد کمتر مشغول به کار شوند که این به دلیل عدم استفاده از پتانسیل‌های موجود این رشته است.  به صورت کلی فارغ التحصیلان می توانند با تلاش و تقویت توانایی های خود ،جایگاه های شغلی با درآمد مناسب را به دست آورند. در زیر برخی از جایگاه های شغلی که فارغ‌التحصیلان رشته علوم دامی میتوانند در آن مشغول به کار شوند ارائه شده است:

  • کارشناس متخصص و برنامه ریز در زمینه های مختلف دام پروری در دستگاه های اجرایی دولتی، عمومی و خصوصی
  • مدرس در مراکز آموزشی دولتی و غیر دولتی
  • کارشناس پژوهش در انجام امور پژوهشی و همکاری در طرح های پژوهشی
  • مدیر یا مجری در واحدهای پرورش حیوانات مزرعه ای دولتی و غیر دولتی
  • مدیر در دستگاه های دولتی و غیر دولتی مرتبط با فعالیت های دام پروری و مجری طرح های اجرایی و مطالعاتی
  • کارشناسي مختصص برنامه ريزی در زمينه های مختلف علوم دامی در سازمانهايی چون وزارت کشاورزی، جهادسازندگی و غيره.

کاربردهای رشته علوم دامی

در این بخش کاربردهای رشته علوم دامی را مورد بررسی قرار می دهیم. به صورت کلی دو کاربرد مهم را می توان برای این رشته در نظر گرفت. در وهله اول دانشجویان می توانند با اخذ مدارک تحصیلی از مقاطع تحصیلات تکمیلی ارشد و دکترا در دانشگاه و مراکز تحقیقاتی مشغول به کار شوند. باید اساتید و محققانی باشند که به تربیت دانشجویان آینده بپردازند و پژوهش های علمی برای ارتقاء عملکرد سازمان ها در حوزه علوم دامی را انجام دهند.  بنابراین اولین کاربرد رشته علوم تامین مربوط به بخش آموزش در موسسات آموزشی است.

 کاربرد دوم رشته علوم دامی مربوط به بکارگیری نیروی انسانی در سازمانهای اجرایی و خدماتی است. اکثریت فارغ التحصیلان این رشته در سازمانهای خدماتی و اجرایی به کار گرفته می شود تا با دانش و مهارتهای عملی خود نیاز سازمانها را برطرف کنند. توجه داشته باشید که سه ضلع دانشگاه، صنعت و دولت باید در کنار هم به طور هماهنگ کار کنند تا بتوانند نیاز جامعه را برطرف کنند؛ از این رو برای دانشجویان در هر سه ضلع رده های شغلی مناسب در نظر گرفته شده است.

درآمد رشته علوم دامی

درآمد رشته علوم دامی ارتباط تنگاتنگی با جایگاه شغلی افراد دارد.  به صورت کلی درآمد فارغ التحصیلان رشته علوم دامی در بازار ایران متناسب است. فارغ التحصیلان می‌توانند با افزایش توانایی‌های علمی و تقویت رزومه خود به جایگاه های شغلی با درآمد بالا دست پیدا کنند. البته ممکن است برخی از فارغ‌التحصیلان در رده های شغلی پایین و یا شغل های غیر مرتبط با درآمد کمتر مشغول به کار شوند که این به دلیل عدم شایسته سالاری مناسب در استخدام دانشجویان است. اما در هر  حال می توان با تلاش به جایگاه های شغلی متناسب با درآمدهای قابل توجهی دست پیدا کرد.

 

 

کارشناسان رشته علوم دامی با دامداران برای بهبود پرورش حیوانات، بیماری ها و تغذیه کار می کنند. هنگامی که حیوانات به خوبی رشد می کنند و سالم می مانند، کشاورزان می توانند گوشت، شیر یا تخم مرغ بیشتری برای مصرف ما تولید کنند. کارشناسان این رشته همچنین با کشاورزان برای کاهش اثرات زیست محیطی حیوانات همکاری می کنند.

ادامه تحصیل در رشته علوم دامی

در این بخش قرار است نگاهی به شرایط ادامه تحصیل در رشته علوم دامی داشته باشیم. با توجه به جایگاه اجتماعی بهتر، درآمد بیشتر و امکان استخدام در رده های شغلی با درآمد بهتری که در مقاطع تحصیلی ارشد و دکترا وجود دارد؛ به همین دلیل درصد قابل توجهی از دانشجویان بعد از اتمام دوره کارشناسی به دنبال ادامه تحصیل در این مقاطع هستند. در ادامه به معرفی گرایش های ارشد و دکتری رشته علوم دامی پرداخته ایم.

در این بخش قرار است نگاهی به شرایط ادامه تحصیل در رشته علوم دامی داشته باشیم. با توجه به جایگاه اجتماعی بهتر، درآمد بیشتر و امکان استخدام در رده های شغلی با درآمد بهتری که در مقاطع تحصیلی ارشد و دکترا وجود دارد؛ به همین دلیل درصد قابل توجهی از دانشجویان بعد از اتمام دوره کارشناسی به دنبال ادامه تحصیل در این مقاطع هستند. در ادامه به معرفی گرایش های ارشد و دکتری رشته علوم دامی پرداخته ایم.

دانشجویان کارشناسی ارشد بعد از فارغ التحصیلی و دفاع پایان نامه قادر به شرکت در آزمون دکترا هستند. بعد از کسب رتبه قبولی در آزمون دکترا، فاز بعدی پذیرش یعنی مصاحبه تخصصی آغاز می‌شود. توجه داشته باشید که چند برابر ظرفیت برای مصاحبه دعوت شده و سپس تعداد اندکی از دانشجویان در مصاحبه تخصصی قبول می شوند. امکان ادامه تحصیل در دانشگاه برتر کشور ایران از جمله دانشگاه تهران، تربیت مدرس، فردوسی مشهد، اصفهان ایلام، تبریز، زنجان، جیرفت و … فراهم برای مقطع دکتری علوم دامی فراهم شده است. در زیر می توانید گرایش های دکترای علوم دامی را مشاهده کنید.

  • ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژی دام و ﻃﻴﻮر
  • ﺗﻐﺬﻳﻪ دام
  • ژﻧﺘﻴﻚ و اﺻﻼح دام و ﻃﻴﻮر
  • تغذیه طیور

رشته علوم دامی در جهان

دانشمندان علوم دامی محصولات حیوانی را پس از برداشت مطالعه می کنند. آنها کیفیت گوشت را بررسی می کنند یا شیر را از نظر عوامل بیماری زا ارزیابی می کنند. پیشرفت در ایمنی مواد غذایی باعث افزایش عرضه مواد غذایی مغذی در جهان می شود. کسب تخصص در علوم دامی در کشورهای مختلف در جهان می تواند دروازه هایی را به روی چندین فرصت شغلی در بخش های دولتی، خصوصی و تعاونی باز کند. در نتیجه افراد می توانند امیدوار باشند که فرصت شغلی سودآوری در آینده داشته باشند. به صورت کلی فارغ التحصیلان این رشته از نظر جایگاه اجتماعی در جایگاه فوق العاده ای قرار می گیرند. علاوه بر این حتی استخدام دانشجویان علوم دامی بعد از فارغ التحصیلی در کشورهای مختلف نیز امکان پذیر است.

اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته علوم دامی در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا به معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان در کشورهای مختلف بپردازیم. جهت رتبه بندی دانشگاه از رتبه بندی QS  استفاده می کنیم. رتبه بندی QS یکی از مهم‌ترین رتبه‌بندی‌های دانشگاهی است که براساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی بین‌المللی، نسبت دانشجویان بین‌المللی و میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها را رتبه‌بندی می‌کند. در حال حاضر براساس آخرین تغییرات رتبه بندی دانشگاه های جهان برای رشته علوم دامی ۱۰ دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند:

  1. کالج سلطنتی دامپزشکی، دانشگاه لندن، انگلستان – Royal Veterinary College , University of London
  2. دانشگاه کالیفرنیا، دیویس، ایالات متحده آمریکا- University of California, Davis
  3. دانشگاه اوترخت، هلند- Utrecht University
  4. دانشگاه کرنل، ایتاکا، ایالات متحده آمریکا- Cornell University
  5. دانشگاه گوئلف، کانادا- University of Guelph
  6. دانشگاه ادینبورگ، بریتانیا- The University of Edinburgh
  7. دانشکده Vetsuisse برن و زوریخ، سوئیس – Vetsuisse Faculty Bern and Zurich
  8. دانشگاه کپنهاگ، دانمارک- University of Copenhagen
  9. دانشگاه پنسیلوانیا، فیلادلفیا، ایالات متحده آمریکا – University of Pennsylvania
  10. دانشگاه ایالتی اوهایو کلمبوس، ایالات متحده آمریکا – The Ohio State University

دانشگاه توکیو ژاپن در میان دانشگاه های آسیایی رتبه 32 و دانشگاه ملی سئول رتبه 38 را دارا است. دانشگاه های ایرانی در این رتبه بندی هیچ جایگاهی ندارند.

از 20 ژانویه 2023، متوسط ​​دستمزد سالانه برای رده مشاغل علوم دامی در کالیفرنیا 54953 دلار در سال است. حقوق معمولی اولیه شغلی برای فردی با مدرک لیسانس در علوم دامی 25474 دلار است و در عرض پنج سال، این میانگین حقوق به 44819 دلار می رسد.

هم علم دامپزشکی و هم علوم دامی شامل کار با حیوانات و ارائه راه حل هایی برای مشکلات بهداشتی حیوانات می شود. با این حال، مشاغل در دامپزشکی بیشتر بر مراقبت از حیوانات متمرکز است، در حالی که مشاغل علوم دامی بیشتر بر روی تحقیق و آموزش دام و طیور تمرکز دارند.

معرفی کامل رشته علوم دامی | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته علوم دامی

پرسش و پاسخ

بازار کار رشته علوم دامی در ایران چگونه است؟

بازار کار رشته علوم دامی برای فارغ التحصیلان این رشته که به مهارت بالایی دست پیدا کرده اند و رزومه خوبی دارند، بسیار مطلوب است. در صورت تقویت مهارت ها و شایستگی ها شرایط استخدام برای علوم دامی امکان پذیر است.

برترین دانشگاه های رشته علوم دامی در ایران کدامند؟

تمامی دانشگاه های سراسری کشور از نظر کیفیت آموزشی و رتبه علمی در جایگاه قابل قبولی قرار دارند. با این حال شاخص ترین دانشگاه های ایران برای رشته علوم دامی شامل دانشگاه های تهران، اراک، تبریز، اصفهان، شیراز و ارومیه هستند.

درآمد رشته علوم دامی چقدر است؟

درآمد رشته علوم دامی به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. یکی از فاکتورهای مهم، روزمه و مدرک تحصیلی فارغ التحصیلان است. به طور کلی درآمد متوسط و رو به بالایی را می توان برای دانش آموختگان رشته علوم دامی در نظر گرفت.
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x