رشته مهندسی فضای سبز

معرفی کامل رشته مهندسی فضای سبز | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته مهندسی فضای سبز

فهرست مطالب

معرفی رشته مهندسی فضای سبز

مهندسی فضای سبز شامل برنامه ریزی، طراحی، مدیریت و پرورش محیط های ساخته شده و طبیعی است. مهندسیم با مجموعه مهارت های منحصر به فرد خود برای بهبود سلامت انسان و محیط زیست در همه جوامع تلاش می کنند. با توجه به اهمیت این رشته در این نوشتار با شما همراه هستیم تا به بررسی تاریخچه، دانشگاه ‌های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش ها، کاربرد و شرایط ادامه تحصیل در رشته مهندسی فضای سبز در ایران و جهان بپردازیم.

کارشناسان رشته مهندسی فضای سبز پارک های عمومی جذاب و کاربردی، باغ ها، زمین های بازی، مناطق مسکونی، پردیس های دانشگاهی و فضاهای عمومی را طراحی می کنند. آنها همچنین مکان ساختمان ها، جاده ها، گذرگاه ها، گل ها، درختچه ها و درختان را در این محیط ها برنامه ریزی می کنند. این اقدام مهندس فضای سبز است که سبب طراحی فضای سبز زیبا و کاربردی می شود. مهندسی فصای سبز نمونه ای از عناصر مهندسی سنتی برنامه ریزی، بهره برداری، مدیریت، طراحی و ساخت و ساز و ارزیابی است.

تاریخچه رشته مهندسی فضای سبز

اولین کسی که در مورد مهندسی فضای سبز نوشت جوزف آدیسون در سال 1712 بود. اصطلاح مهندسی فضای سبز توسط گیلبرت لینگ میسون در سال 1828 اختراع شد و جان کلودیوس لودون (1783-1843) در پذیرش این اصطلاح به عنوان حرفه ای مدرن نقش اساسی داشت.  فردریک لا اولمستد، با نام مستعار “پدر معماری منظر” و خالق بسیاری از پارک های شهری معروف آمریکا در سال 1822 است.

علیرغم اینکه مهندسی فضای سبز منشأ باستانی داشته و احتمالاً قدمت بیشتری دارد، گفته می‌شود که اولین نمونه ثبت شده طراحی منظر و فضای سبز، باغ‌های معلق بابل مربوط به قرن ششم قبل از میلاد است. حتی در آن زمان نیز گفته می‌شود که طراحی فضای سبز تا زمانی که به رومیان باستان نرسیده بود رواج پیدا کرد.

علت اهمیت توجه به تاریخچه رشته طراحی منظره و مهندسی فضای سبز این است که دانش جامع در مورد تاریخچه این رشته به عنوان سیستم های اجتماعی-اکولوژیکی به وضوح به درک وضعیت فعلی جنبه های مختلف طراحی فضاهای شهری و فضاهای سبز کمک می کند.

معرفی کامل رشته مهندسی فضای سبز | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته مهندسی فضای سبز

برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو

تعریف تخصصی رشته مهندسی فضای سبز

رشته مهندسی فضای سبز تخصصی بین رشته ای که برگرفته از مهندسي معماري، مهندسي باغباني و مهندسي عمران و شهرسازي مي باشد که البته قسمت اعظم اين رشته را معماري و باغباني زينتي تشکيل مي دهد. اين رشته به معماري منظر بسيار نزديک بوده و از آن با عنوان مهندسي طراحي منظر نيز ياد مي شود.. رشته مهندسی فضای سبز در برگیرنده دانش، فن و هنر طراحی فضاهای سبز، کشت و نگهداری گیاهان این فضاها است. فضاهای سبز شامل پارک ها و بوستان ها و کلیه محوطه های سبزی است که به منظور زیباسازی و ارتقای کیفیت زندگی انسان مورد استفاده قرار می گیرند. مهندسی فضای سبز کاربرد ریاضیات و علوم برای شکل دادن به زمین و مناظر آبی است. همچنین می توان آن را به عنوان معماری فضای سبز توصیف کرد.

به صورت کلی مهندسی فضای سبز مطالعه و تمرین طراحی محیط‌ها (در فضای باز و داخلی) در مقیاس‌های مختلف است که عناصری از هنر، محیط، معماری، مهندسی و جامعه‌شناسی را در بر می‌گیرد. از طرف دیگر مهندسی فضای سبز عمل دستکاری خاک از طریق درجه بندی، زهکشی و سایر فرآیندهای شکل دهی زمین انجام می دهد. این بخشی جدایی ناپذیر از فرآیند ایجاد فضاهای باز دلپذیر، کاربردی و ساختاری سالم است. همچنین این مهندسین هنگام طراحی و ساخت فضاها از دانش مهندسی خود استفاده می کنند.

رشته مهندسی فضای سبز در یک نگاه

رشته مهندسی فضای سبز زیر گروه علوم تجربی است و داوطلبین برای ورود به این رشته باید در آزمون سراسری تجربی شرکت کنند. ظرفیت پذیرش در این رشته به تعداد رقبا و تعداد دانشگاه های پذیرنده بستگی دارد. هر ساله تعداد رقبای مشخصی برای ورود به این رشته با همدیگر رقابت می کنند. همچنین دانشگاه های سراسری کشور شرایط لازم برای ادامه تحصیل در این رشته را فراهم کرده و تعداد مشخصی از داوطلبین که رتبه قبولی لازم را کسب کرده اند را پذیرش می کنند. بازار کار رشته مهندسی فضای سبز در ایران نسبتا مناسب است و فارغ التحصیلان می توانند با کسب مهارت های لازم به جایگاه های شغلی ویژه دست پیدا کنند. درآمد این رشته در بازار ایران نسبتا متوسط و در برخی از رده های شغلی بالا تلقی می شود. طول دوره کارشناسی رشته مهندسی فضای سبز 4 سال است که در 8 نیمسال تحصیلی به صورت ترمی ارائه می شود.

پرمتقاضی بودن 86%
کاربردی بودن 94%
دشواری دروس 95%
امکان ادامه تحصیل 88%
بازار کار 93%

رشته مهندسی فضای سبز در ایران

رشته مهندسی فضای سبز در ایران بسیار حائز اهمیت است. فضای سبز علاوه بر بازده اکولوژیک خود همواره از منظر زیبایی شناسی و افزایش بهبود کیفیت زندگی مور توجه بشر بوده است. باغ سازی ها و بوستان های بزرگ تاریخی در کشورهایی نظیر ایران، چین، ژاپن، انگلیس، فرانسه و ایتالیا همواره از نظر زیبایی محیطی نقش زیادی در شکل گیری تمدن داشته اند. از ابتدای قرن بیشتم توجه و تاکید بر عمومی سازی فضاهای سبز شهری به منظور بهبود محیط زندگی در جوامع صنعتی از اروپا شروع و به کل جهان گسترش یافت. چون در کشور ایران نیز با توجه به گسترش شهرها و محیط های صنعتی، آلاینده های محیطی و صوتی افزایش یافته و از طرف دیگر تغییرات اقلیمی نیز به افزایش خشکسالی منجر شده است. لذا بدین منظور وجود رشته ای دانشگاهی برای تربیت کارشناسان فضای سبز در دستور کار نهاد آموزش عالی قرار گرفته است.

آموزش در رشته مهندسی فضای سبز برای تربیت کارشناسانی است که بتوانند در جهت شناسایی مطلوب شرایط محیط زیست شهرها و مناطق صنعتی و با بهره گیری از اصول طراحی و مدیریت فضاهای سبز در جهت بهبود کیفی اینگونه محیط ها برنامه ریزی و اقدام نمایند. به طوریکه علاوه بر زیباسازی محیط، شرایط زیستی انسان را در محیط های تنش زای جوامع صنعتی بهبود بخشند.

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

پذیرش در رشته مهندسی فضای سبز

پذیرش در رشته مهندسی فضای سبز از دو دیدگاه مهم  قابل بررسی است. در دیدگاه اول باید به تعداد شرکت کنندگان در کنکور سراسری توجه داشت. هر ساله تعداد رقبای مشخصی برای ورود به این رشته با همدیگر رقابت می کنند. با توجه به آمارهای شرکت کنندگان در کنکور سراسری می توان که این رشته متقاضیان متوسطی دارد. همچنین شرایط پذیرش به ظرفیت پذیرش دانشگاه ها و تعداد دانشگاه های پذیرنده بستگی دارد. تعداد دانشگاه های زیادی هر ساله برای ورود به این رشته اعلام آمادگی می کنند. البته توجه داشته باشید که شرایط پذیرش در هر سال با سال قبل خود متفاوت است و شرایط متفاوتی دارد. زیرا تعداد رقبا، ظرفیت پذیرش و اعمال سهمیه های مختلف در هر سال فرق می کند.

با توجه به حذف زیر گروه های کنکور علوم سراسری تجربی و حذف دروس عمومی، این کنکور تنها شامل دروس تخصصی است. دروس تخصصی هر کدام ضرایب متفاوتی دارد که از این میان برخی از آن ها ضریب بیشتری داشته در نتیجه از اهمیت بالایی برخوردار است.

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در کنکور تجربی
زمین شناسی
0
ریاضی
2
زیست
4
فیزیک
2
شیمی
3

همان طور که در جدول بالا مشاهده می کنید، دروس زیست و شیمی نسبت به سایر دروس ضرایب بییشتری داشته و برای قبولی در رشته مورد نظر باید مطالعه کاملی روی دروس دوره دبیرستان داشته باشید.

البته شایان ذکر است که شرکت در آزمون های آزمایشی برگزار شده می تواند یک فرصت ایده ال باشد زیرا تا حدی شرایط کنکور را تداعی می کند. همچنین با شرکت در این آزمون ها می توانید سرعت تست زنی، دقت پاسخگویی و دانش خود را محک بزنید. از طرف دیگر بسیاری از سوالات کنکور سراسری مشابه با آزمون های آزمایشی برگزار شده است.

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

دانشگاه های برتر رشته مهندسی فضای سبز

با توجه به اینکه انتخاب دانشگاه های برتر رشته مهندسی فضای سبز اولویت دانش آموزان است، بنابراین ما در این بخش به معرفی شاخص ترین دانشگاه های این رشته پرداخته ایم. البته توجه داشته باشید که تمامی دانشگاه ها از نظر کیفیت آموزشی و رتبه علمی در جایگاه قابل قبولی قرار دارند و شرایط و امکانات تحصیلی لازم را برای دانشجویان فراهم کرده اند. همچنین فارغ التحصیلان از تمامی دانشگاه های کشور با کسب مهارت و توانایی های لازم می توانند در جایگاه شغلی مناسب مشغول به کار شوند. با این حال برخی از دانشگاه های شاخص این رشته شامل دانشگاه تهران، دانشگاه تبریز، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه سنندج، دانشگاه  همدان و … است.

دو نمونه کارنامه قبولی در رشته مهندسی فضای سبز

در این بخش دو نمونه کارنامه قبولی در رشته مهندسی فضای سبز را بررسی کرده ایم. آشنایی با نمونه کارنامه های قبولی دانش آموزان سال قبل یک دید کلی نسبت به شرایط پذیرش مانند تراز، درصد و رتبه قبولی ارائه می دهد. البته توجه کنید که ممکن است نتوانید با همین درصدها یا رتبه در کنکور سال بعد در رشته مورد نظر قبول شوید، زیرا شرایط پذیرش در هر سال براساس تعداد رقبا، تعداد دانشگاه های پذیرنده، نحوه انتخاب رشته رقبا و اعمال سهمیه های مختلف با هم فرق می کند. به صورت کلی آشنایی با کارنامه های قبولی داوطلبین سال قبل سبب شده تا شما به صورت واقع بینانه برای کنکور سراسری برنامه ریزی داشته باشید.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها

گرایش های رشته مهندسی فضای سبز

در این بخش قرار است گرایش های کارشناسی رشته مهندسی فضای سبز را بررسی کنیم. با توجه به اینکه بسیاری از رشته ها در دوره کارشناسی فاقد گرایش خاصی هستند، رشته مهندسی فضای سبز نیز از این قاعده مستثنی نیست. این رشته براساس نظام آموزش بین المللی است که در کارشناسی، گرایشی ندارد. نظام آموزشی بین المللی از طرح لوزی برای آموزش استفاده می کند. در این طرح، در دوره کارشناسی هیچ گرایشی وجود ندارد و سپس گرایش ها در دوره کارشناسی ارشد توزیع شده و در نهایت در دوره دکتری، گرایش ها تجمیع می شوند. گرایش های رشته مهندسی فضای سبز در مقاطع ارشد و دکتری در بخش پایانی مقاله مشخص شده است.

واحدهای درسی رشته مهندسی فضای سبز

در این بخش قرار است واحدهای درسی رشته مهندسی فضای سبز را بررسی کنیم. آشنایی با واحدهای درسی رشته سبب می شود تا دانشجویان از دروسی که باید مطالعه کنند، آگاه شوند و میزان علاقه خود را با مشاهده واحدهای درسی برای این رشته بسنجد. واحدهای درسی رشته ها هر چند سال یک بار توسط شورای عالی برنامه ریزی آموزش کشور مورد بازنگری قرار می گیرد. البته این بازنگری به صورت جزئی بوده و تغییرات عمده ایجاد نمی شود. هر رشته به صورت کلی شامل 4 مجموع واحد درسی شامل دروس عمومی، پایه، دروس تخصصی و دروس اختیاری است.

واحدهای درسی در دانشگاه ها براساس نظام واحدی ترمی ارائه می شود، یعنی ارزش هر درس براساس واحدهای آن درس تعیین می شود. نوع درس از نظر عمومی، پایه یا تخصصی بودن در چارت درسی یا سیلابس درسی مشخص می شود. دانشجویان موظف هستند تا براساس چارت درسی و نظر گروه و همچنین براساس پیشنیاز یا همنیاز برای انتخاب واحد اقدام کنند. در جدول زیر می توانید واحدهای درسی رشته مهندسی فضای سبز در مقطع کارشناسی را مشاهده بفرمایید.

نوع درس
تعداد واحد
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته مهندسی فضای سبز
دروس عمومی
24 واحد
دروس پایه
18 واحد
دروس تخصصی
86 واحد
دروس اختیاری
12 واحد
جمع
138 واحد

در ادامه هر یک از واحدهای درسی رشته مهندسی فضای سبز را به صورت جداگانه و با عنوان تعداد واحد هر درس برای شما عنوان می‌کنیم تا شناخت شما نسبت به این رشته کامل شود.

دروس عمومی رشته مهندسی فضای سبز

در اولین بخش لازم است تا دروس عمومی مهندسی فضای سبز را به شما معرفی کنیم. دروس عمومی جزء دروسی هستند ک بین تمامی رشته ها به صورت مشترک زیر نظر گروه عمومی و معارف تدوین و ارائه می شود. دروس عمومی جزء دروس تخصصی نبوده و در دانش تخصصی و مهارتی دانشجو تاثیر نمی گذارد، بلکه این دروس برای افزایش شناختی معرفتی به کار می رود. افزایش دانش شناختی در ابعاد فرهنگی، معرفتی و اجتماعی است. در جدول زیر می توانید دروس عمومی مهندسی فضای سبز را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده بفرمایید.

بسته درسی
نام درس
تعداد واحد
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی
مبانی نظری اسلام
اندیشه اسلامی 1
2 واحد
اندیشه اسلامی 2
2 واحد
انسان در اسلام
2 واحد
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام
2 واحد
اخلاق اسلامی
فلسفه اخلاق
2 واحد
اخلاق اسلامی
2 واحد
آیین زندگی
2 واحد
عرفان عملی اسلامی
2 واحد
انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران
2 واحد
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2 واحد
اندیشه سیاسی امام خمینی
2 واحد
تاریخ و تمدن اسلامی
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
2 واحد
تاریخ تحلیلی صدر اسلام
2 واحد
تاریخ امامت
2 واحد
آشنایی با منابع اسلامی
تفسیر موضوعی قرآن
2 واحد
تفسیر موضوعی نهج البلاغه
2 واحد
الزامی
فارسی عمومی
3 واحد
زبان عمومی
3 واحد
تربیت بدنی 1
1 واحد
تربیت بدنی 2
1 واحد
دانش خانواده و جمعیت
2 واحد

لازم به توضیح است که قوانین مشخصی برای پاس کردن 22 واحد دروس عمومی رشته مهندسی فضای سبز وجود دارد که حتماً باید طبق همین قوانین برای سپری کردن این دروس اقدام کنید. 22 واحد عمومی در نظر گرفته شده برای این رشته تحصیلی بایستی طبق شرایط زیر اخذ شوند:

  • 2 درس 2 واحدی از میان دروس مبانی نظری اسلام
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس اخلاق اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس انقلاب اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس تاریخ و تمدن اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس آشنایی با منابع اسلامی

برای این رشته در دروس عمومی، 12 واحد اجباری در نظر گرفته شده که با جمع با دروس عمومی بالا، کل دروس عمومی برای رشته مهندسی فضای سبز در دوره کارشناسی پیوسته 22 واحد خواهد شد.

دروس پایه رشته مهندسی فضای سبز

بخش دوم دروس رشته مهندسی فضای سبز مربوط به دروس پایه هستند. دروس پایه پیش نیاز و زمینه ساز دانش اولیه در مورد رشته هستند. از دیدگاه دیگر دروس پایه همانند پلی هستند که بین دروس دوره دبیرستان و دروس تخصصی ارتباط برقرار می کنند. بین واحدهای درسی پایه و دروس دبیرستان احتمالا نکات اشتراکی زیادی وجود دارد. واحدهای پایه به صورت اجباری بوده و به صورت نظری، عملی یا عملی-نظری ارائه می شود. در جدول زیر می توانید 18 واحد درسی در نظر گرفته شده به عنوان دروس پایه رشته مهندسی فضای سبز مشاهده کنید:

دروس پایه رشته مهندسی فضای سبز
ردیف نام درس تعداد واحد
1 آمار و احتمالات 3
2 اکولوژی 3
3 ریاضی عمومی 3
4 شیمی عمومی 3
5 آناتومی و فیزیولوژی گیاهی 3
6 مورفولوژی و سیستماتیک گیاهی 3
مجموع واحدها 18

دروس پایه با هدف تقویت بنیه علمی و زمینه سازی برای اخذ دروس اصلی و تخصصی ارائه می شوند و بخش عظیمی از واحدهای درسی مربوط به همین دروس است. گذارندن دروس پایه الزامی است و اگر دانشجویی حتی یکی از دروس پایه را اخذ نکرده باشد فاقد صلاحیت لازم برای دانش آموختگی خواهد بود.

دروس تخصصی رشته مهندسی فضای سبز

دروس تخصصی، بخش اصلی و مهم واحدهای درسی رشته مهندسی فضای سبز هستند. در دروس تخصصی ماهیت اصلی و دانش تخصصی رشته مهندسی فضای سبز آموزش داده می شود. دروس تخصصی سبب می شود تا دانشجویان به درک صحیح و کامل از شرایط این رشته و توانایی های شغلی این رشته برسند زیرا این دروس، دانشجویان را برای ورود به بازار کار آماده می کند. دروس تخصصی باید به صورت اجباری ارائه شده و دانشجویان باید با نمره قابل قبولی این دروس را پاس کنند. در مجموع 86 واحد درسی به عنوان دروس تخصصی رشته مهندسی فضای سبز نظر گرفته شده است که در جدول زیر می توانید این واحدهای درسی را مشاهده کنید:

دروس تخصصی رشته مهندسی فضای سبز
ردیف نام درس تعداد واحد
1 آبیاری عمومی 3
2 سیستم های آبیاری در فضای سبز 3
3 کنترل آفات و بیماری های مهم در فضای سبز 3
4 خاکشناسی عمومی 3
5 نقشه برداری 1 3
6 هوا و اقلیم شناسی 3
7 نقشه کشی و ترسیم فنی در فضای سبز 2
8 بیان تصویری 3
9 اصول طراحی 3
10 تاریخ و سبک شناسی باغ سازی 3
11 مصالح و روش های ساختمانی در فضای سبز 2
12 طراحی کاشت گیاهان زینتی 3
13 طراحی فضاهای شهری 3
14 آشنایی با سازه های فضای سبز 2
15 طراحی پارک و پارک سازی 3
16 انسان و محیط زیست 2
17 چمن و گیاهان پوششی 3
18 مدیریت فضاهای سبز 2
19 اصول و روش های ازدیاد گیاهان 3
20 گیاهان زینتی 1 2
21 گیاهان زینتی 2 2
22 حاصلخیزی خاک و کودها 3
23 کاربرد کامپیوتر در فضای سبز 2
24 طراحی پارک های ویژه 2
25 طراحی محوطه های ویژه 3
26 درختان و درختچه های زینتی 3
27 متره و براورد در فضای سبز 2
28 مهارت های گل کاری 1 1
29 مهارت های گل کاری 2 1
30 کاربرد GIS و عکس های هوایی 3
31 پروژه 3
32 کارورزی 1 3
33 کارورزی 2 3
مجموع واحد ها 86

دروس تخصصی مهمترین بخش واحدهای رشته است و دانشجویان را برای ورود به حیطه تخصصی آماده می کند. این دروس اهمیت بسیار زیادی برای ارائه مطالب آموزش حرفه ای دارند. دانشجویان موظفند از شروع ترم تحصیلی برای اخذ این دروس برنامه ریزی داشته باشند تا در ترم های آخر برای انتخاب واحد دچار مشکل نشوند.

دروس اختیاری رشته مهندسی فضای سبز

دروس اختیاری دسته دیگری از واحدهای درسی هستند که در نظام آموزشی ارائه می شوند. این دروس به صورت اختیاری ارائه شده و هدف این دروس افزایش دانش تخصصی دانشجویان است. به طور کلی این دروس اختیاری در گرایش های مختلف در کارشناسی ارشد و دکتری می توانند مفید شوند. دانشجویان بایستی این دروس را متناسب با گرایش هایی که در آینده قرار است در آن تحصیل کنند انتخاب کنند. همچنین این دروس می تواند به دانش تئوری و عملی در حیطه تخصصی که در آینده انتخاب می شود، کمک کند. در جدول زیر می توانید دروس اختیاری رشته مهندسی فضای سبز را مشاهده کنید: 

دروس اختیاری رشته مهندسی فضای سبز
ردیف نام درس تعداد واحد
1 ماشین های فضای سبز 3
2 طرح آزمایش های کشاورزی 1 3
3 شناسایی و مدیریت علف های هرز 3
4 طراحی منظر خانه های مسکونی 2
5 بیان تصویری در منظر 2
6 پار های جنگلی 3
7 سمینار 1 1
8 سمینار 2 1
9 کارگاه نقاشی 2
10 کارگاه عکاسی 2
11 گرافیک 2
12 آشنایی با هنر در تاریخ ایران 2
13 حجم سازی 2
14 گل آرایی 2
15 الودگی های محیط زیست 2
16 اکولوژی گیاهی 2
17 باغ های صخره ای 2
18 باغ های آبی 2
19 مهارت های کشاورزی 3
20 جامعه شناسی عمومی 2
مجموع واحد ها 43

در مجموع  43 واحد درسی به عنوان دروس اختیاری برای این رشته در نظر گرفته است که دانشجویان باید 12 واحد درسی را به صورت اختیاری انتخاب کنند و آن ها را پاس کنند تا جمع واحدهای درسی به 138 واحد برسد.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور

بازار کار رشته مهندسی فضای سبز

در این بخش قرار است بررسی کلی در مورد شرایط بازار کار رشته مهندسی فضای سبز داشته باشیم. بازار کار این رشته در ایران نسبتا خوب است و از شرایط مطلوبی برخوردار است. ممکن است برخی افراد در بازار کار در شغل های غیر مرتبط با درامد کمتر مشغول به کار شوند که این امر به دلیل سوءمدیریت در استفاده درست از پتانسیل های بالقوه فارغ التحصیلان این رشته است. با این حال در صورت تقویت رزومه می توان به جایگاه های شغلی ویژه دست پیدا کرد. در ادامه برخی از سازمان هایی که فارغ التحصیلان رشته مهندسی فضای سبز می توانند مشغول به کار شوند را ارائه کرده ایم:

  • طراح، مدیر و ناظر و مجری فضاهای سبز و محوطه ها در شهرداری ها، سازمان های پارک ها، فضاهای سبزشهری
  • موسسات خصوصی و دولتی
  • کارشناس متخصص و برنامه ریز در زمینه های مختلف در واحدهای اجرایی نظیر وزارت کشور، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت راه و شهرسازی، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی (سازمان مدیریت و برنامه ریزی)
  • همکار بین رشته ای با رشته های معماری و شهرسازی و علوم باغبانی در دفاتر مهندسین مشاور معماری و شهرسازی در تخصص طراحی کاشت، فضاهای سبز شهری، محوطه های مجتمع ها، تفرج گاه ها، پارک های جنگلی، کمپینگ ها و اردوگاه ها و سایر پارک های ویژه
  • مربی در دبیرستان های کشاورزی و حرفه ای و مجری امور تحقیقات در واحدهای تحقیقای مربوطه

کاربردهای رشته مهندسی فضای سبز

کاربردهای رشته مهندسی فضای سبز را می توان به دو بخش اساسی تقیسم کرد. زیرا با توجه به کاربردی بودن رشته، لذا کاربردهای آن بایدبه طور شفاف تعیین و تببین شود.

 در وهله اول، این رشته شرایط خوبی برای ارتقای سطح علمی دانشجویان ایجاد می کند. لذا دانشجویان می توانند وارد حیطه های آموزشی شده و به عنوان استاد دانشگاه در سیستم آموزشی خدمت کنند. همچنین دانشجویان این رشته می توانند در زمینه تحقیقات و پژوهش وارد شده و در این حیطه  سبب ارتقای عملی رشته و نیز سبب افزایش دانش و مهارت دانشجویان آینده شوند. سازمان برنامه ریزی اموزش و پرورش و تحصیلات تکمیلی، بسترهای کافی و لازم را برای ارتقای علمی رشته مهندسی چوب و فرآورده های سلولزی ، در کشور فراهم کرده است. در وهله دوم، فارغ التحصیلان می توانند وارد بازار کار شوند و در سازمان یا موسسات دولتی یا خصوصی به ارائه خدمات تخصصی یا اجرایی بپردازند.

درآمد رشته مهندسی فضای سبز

درآمد رشته مهندسی فضای سبز یک بحث مهم است که ما در اینجا به آن می پردازیم. میزان درآمد مهندسی فضای سبز در ایران نه مانند کشورهای پیشرفته مانند اروپا و آمریکا است و نه اینکه سرعت رشد و پیشرفت ما مانند کشورهای حوزه خلیج فارس است. به عبارتی کشور ایران شرایط مخصوص به خود را دارد. با این حال ایران کشوری در حال توسعه است و در حال حاضر برای این رشته یک درآمد متوسط را می توان متصور شد.

فارغ التحصلیان می توانند در کارهای مرتبط با رشته با حقوق متوسط استخدام شوند و در صورت کسب تجربه و افزایش مهارت، درآمد خود را افزایش دهند. البته کارآفرینی و کسب مهارت های پیشرفته و به روز می تواند برای این افراد رقم های بالایی را فراهم کند. همچنین همکاری با شرکت ها و پروژه های بزرگ نیز روش دیگر درآمدی است که می تواند درآمد قابل توجهی را به همراه داشته باشد. به طور کلی میزان درآمد یک مهندس فضای سبز به تخصص، مهارت و تجربه بستگی دارد تا سهم درآمدی بیشتری را از بازار کسب کند.

مهندسی فضای سبز درگیر طراحی مفهومی فضاهایی هستند که “زندگی بین ساختمان ها را ایجاد و امکان پذیر می کند”. مشارکت این مهندسان را می توان در خیابان ها، جاده ها، مسیرهای مشترک، مجتمع های مسکونی، مجتمع های آپارتمانی، مراکز خرید، میدان ها، میدان ها، باغ ها، پارک ها، زمین های بازی، بناهای یادبود، موزه ها، مدارس، دانشگاه ها، شبکه های حمل و نقل منطقه ای و… مشاهده کرد. پارک های ملی، جنگل ها، آبراه ها در سراسر شهرها، و کشورها به دست مهندسین فضای سبز طراحی شده است. این مهندسین همچنین طرح های اصلی، چارچوب ها و سیاست هایی را برای شکل دهی شهر ایجاد می کنند که دولت را قادر می سازد مکان های بهتری را برای همه شهروندان ایجاد کنند.

ادامه تحصیل در رشته مهندسی فضای سبز

ادامه تحصیل در رشته مهندسی فضای سبز یکی از اولویت های افرادی است که در مقطع کارشناسی این رشته اقدام به تحصیل کرده اند. اکثر دانشجویان به دنبال ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا هستند تا به مدرک تخصصی و جایگاه های شغلی بالا دست پیدا کنند. به دلیل جایگاه شغلی بهتر و درآمد بیشتر در مقاطع ارشد و دکتری، متقاضیان زیادی برای آزمون تحصیلات تکمیلی شرکت می کنند. در این بخش شرایط تحصیل در این مقاطع را برای علاقمندان مورد بررسی قرر می دهیم.

دانشجویان کارشناسی می توانند بلافاصله بعد از اتمام این مقطع در آزمون سراسری کارشناسی ارشد شرکت کنند و در صورت قبولی وارد یکی از گرایش های رشته مهندسی فضای سبز شوند. در حال حاضر امکان ادامه تحصیل در رشته های متعددی برای مهندسی فضای سبز در دانشگاه های برتر تهران، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه تبریز و …. فراهم شده است.  امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی‌ارشد در رشته‌ های زیر برای فارغ التحصیلان مهندسی فضای سبز امکان پذیر است:

  • مهندسی طراحی محیط زست
  • رشته مهندسی فضای سبز

دانشجویان کارشناسی ارشد بعد از فارغ التحصیلی می توانند در آزمون دکتری شرکت کنند و در صورت قبولی و پذیرش در مصاحبه تخصصی وارد دانشگاه شوند و به در مقطع دکتری به ادامه تحصیل بپردازند. دانشجویان دکتری می تونند ضمن فعالیت در تمامی محل های جذب فارغ التحصیلان کارشناسی و کارشناسی ارشد در زمینه های کارهای تحقیقاتی مسئولیت های تخصصی خود را برعهده بگیرند و در کارهای اجرایی علمی نقش مهمی ایفا کنند. در حال حاضر امکان ادامه تحصیل برای مهندسی فضای سبز  تا مقطع دکتری در دانشگاه های برتر فراهم شده است.

رشته مهندسی فضای سبز در جهان

رشته مهندسی فضای سبز می تواند جامعه مسکونی را برای تبدیل شدن به محیط زندگی بهتر تغییر دهد و همچنین ارزش ملک خانه را افزایش دهد. علاوه بر آن، گیاهان در ایجاد محیطی زیبا و دلپذیر برای جامعه نیز اهمیت دارند. یکی از بهترین چیزها در مورد رشته مهندسی فضای سبز این است که می توانید مهارت های خود را افزایش داده بگیرید و دنیای جدیدی را برای زندگی و کار در خارج از کشور برای خود ایجاد کنید. به صورت کلی فارغ التحصیلان این رشته از نظر جایگاه اجتماعی در جایگاه فوق العاده ای قرار می گیرند. علاوه بر این حتی استخدام دانشجویان اعضای مصنوعی بعد از فارغ التحصیلی در کشورهای مختلف نیز امکان پذیر است.

اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته مهندسی فضای سبز در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا به معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان در کشورهای مختلف بپردازیم. جهت رتبه بندی دانشگاه از رتبه بندی QS  استفاده می کنیم. رتبه بندی QS یکی از مهم‌ترین رتبه‌بندی‌های دانشگاهی است که براساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی بین‌المللی، نسبت دانشجویان بین‌المللی و میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها را رتبه‌بندی می‌کند. در حال حاضر براساس آخرین تغییرات رتبه بندی دانشگاه های جهان برای رشته مهندسی فضای سبز 10 دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند:

  1. موسسه فناوری ماساچوست (MIT) کمبریج، ایالات متحده آمریکا Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  2. دانشگاه صنعتی دلفت هلند Delft University of Technology
  3. UCL لندن، انگلستان
  4. ETH زوریخ سوییس
  5. دانشگاه هاروارد کمبریج، ایالات متحده آمریکا Harvard University
  6. دانشگاه ملی سنگاپور National University of Singapore (NUS)
  7. دانشکده معماری منچستر انگلستان Manchester School of Architecture
  8. دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (UCB) ایالات متحده آمریکا University of California, Berkeley
  9. دانشگاه Tsinghua پکن، چین
  10. Politecnico di Milano میلان ایتالیا

شایان ذکر است که در بین دانشگاه های برتر جهان، دانشگاه ملی سنگاپور رتبه 6 و دانشگاه Tsinghua رتبه 9 را در حوزه رشته های معماری و محیط داخلی را دارا است. متاسفانه دانشگاه های ایرانی در این رتبه بندی جایگاهی ندارند.

مهندسان فضای سبز اغلب حقوق خوبی دریافت می کنند و دریافتی آنان با توجه به تجربه کارمند، نوع کسب و کار و اندازه سازمان و موقعیت جغرافیایی و…  تعیین می شود. میانگین حقوق ملی برای مهندس فضای سبز 83973 دلار در سال در کانادا است. متوسط ​​دستمزد کارشناس مهندس فضای سبز در ایالات متحده آمریکا 96800 دلار در سال است. حقوق افراد با سابقه کم از 80700 دلار در سال شروع می شود در حالی که اکثر کارشناسان با تجربه تا 111500 دلار در سال درآمد دارند. البته، کسب و کارهای بزرگتر با چندین کارمند می توانند حتی بیشتر از این مقدار درآمد داشته باشند. یک مهندس منظره‌ساز با سابقه بالا، پس از مالیات و هزینه‌ها، می‌توانند مبلغ بیشتری را نیز کسب کند.

معرفی کامل رشته مهندسی فضای سبز | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته مهندسی فضای سبز

پرسش و پاسخ

بازار کار رشته مهندسی فضای سبز در ایران چگونه است؟

بازار کار رشته مهندسی فضای سبز برای فارغ التحصیلان این رشته در کشور ما مناسب است. افراد می توانند بعد از اتمام دوره کارشناسی وارد بازار کار حرفه ای شوند. امکان استخدام فارغ التحصیلان در رده ها و جایگاه های شغلی متفاوت در ایران و جهان وجود دارد.

برترین دانشگاه های رشته مهندسی فضای سبز در ایران کدامند؟

تمامی دانشگاه های سراسری از نظر کیفیت آموزشی و رتبه علمی در جایگاه مناسبی برای خدمات آموزشی قرار دارند. با این حال برخی از دانشگاه های شاخص این رشته شامل دانشگاه تهران، دانشگاه تبریز، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه سنندج، دانشگاه همدان و ... است.

درآمد رشته مهندسی فضای سبز چقدر است؟

درآمد رشته مهندسی فضای سبز به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. در صورتی که به دنبال درآمد بالا و قابل توجهی هستید، این رشته برای شما است. به طور کلی درآمد بالایی برای این رشته هم در ایران و هم در جهان وجود دارد.
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x