معرفی رشته گردشگری
رشته گردشگری یکی از رشتههای کنکور علوم انسانی می باشد و در سالیان اخیر با استقبال مناسبی مواجه شده است. گردشگری یکی از بزرگترین صنایع حال حاضر جهان و از بهترین روشهای درآمدزایی برای کشورهای مختلف است. با توجه به جاذبه های گردشگری موجود در ایران، کارشناسان این رشته می توانند به اقتصاد کشور هم کمک نمایند. در این مقاله سعی داریم به بررسی تاریخچه، دانشگاههای برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایشها، کاربرد، و شرایط ادامه تحصیل در رشته گردشگری در ایران و جهان بپردازیم.
گردشگری در حال حاضر تبدیل به یک صنعت پردرآمد شده است. رشته گردشگری با توجه به ظرفیت های موجود در کشور می تواند نقش بزرگی در رشد اقتصادی داشته باشد.
تاریخچه رشته گردشگری
گردشگری در زندگی بشر مربوط به امروز و دیروز نیست و از همان ابتدا انسانها به بهانههای مختلف مانند یافتن غذا، پناهگاه یا حتی کنجکاوی گردشگری یا سفر به معنای عام را در دستور زندگی خود قرار میدادند. قرن ها پیش از میلاد مسیح فنیقیها به قصد تجارت به نقاط دیگر جهان از راه زمین و دریا سفر می کردند. یک نمونه از گردشگری در جهان باستان سفر امپراطور رم می باشد. هاردین امپراطور رم در قرن دوم میلادی به قصد تماشای طلوع آفتاب در سفری دشوار راهی کوه آتنا گردید. اغلب اشراف رومی نیز اقامتگاه های در روستاهای برای اوقات فراغت خود ساخته بودند. از قرن پنجم تا چهاردهم میلادی مسافرت و گردشگری به علت تخریب ها جاده ها در اروپا از رونق افتاد.
در قرن سیزدهم مارکوپولو از غرب به شرق داشت و سفرنامه مکتوب کرد. این سفرنامه باعث شناخت مردم اروپا از آسیا گردید. در قرن چهاردهم مسیحیان اروپا با هدف زیارت و سیاحت به بیت المقدس مسافرت می کردند. در دوره رنسانس قرون چهاردهم تا هفدهم بیشتر مسافرت ها جنبه کسب تجربه و دانش اندوزی داشت. در قرن هفدهم تا نوزدهم گروه هایی به نام گراند تور با هدف مسافرت در جهت کسب تجربه ایجاد شدند که بیشتر اعضای آن از طبقه مرفه جامعه بود. در قرون وسطی گردشگری با هدف اکتشاف رونق بسیاری یافت. افرادی مانند کریستف کلمب، واسکودوگاما و … به واسطه اکتشافات بزرگ خود، نامشان را در تاریخ ماندگار کردند. انقلاب صنعتی نقش مهمی در توسعه گردشگری داشت. با پیشرفت وسایل حمل و نقل گردشگری آسان و کم هزینه شد و تعداد گردشگران روز به روز افزایش یافت.
نخستین مرکز آموزشی مدیریت گردشگری در سال 1893 در سوییس تاسیس شد. EHL که همچنان در پرورش افراد توانمند در این زمینه فعالیت می کند، به تربیت مدیرانی می پردازد که به مهمانان خود بهترین خدمات را ارائه کنند. امروزه مراکز آموزشی بسیاری برای تربیت مدیران گردشگری در جهان فعالیت می کنند. آمارها نشان میدهد که تعداد گردشگران در جهان از سال 1950 تا کنون از 25 میلیون نفر در سال به بیش از 1. 2 میلیارد نفر در سال رسیده و این آمار همچنان با سرعت بالایی در حال رشد است. این مهم نشان از اهمیت بالای رشته گردشگری در جهان دارد. همچنین اهمیت بالاتر این رشته را برای آینده کشورها و ملتها نشان میدهد.
برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو
تعریف تخصصی رشته گردشگری
یکی از تصورات غلط درباره رشته گردشگری این است که آن را پر از سفر و تفریح بدانیم. در حالی که دقیقاً مانند سایر رشتهها شما قرار است در دانشگاه واحدهای نظری مختلف را یکی پس از دیگری طی کرده و در نهایت به عنوان کارشناس گردشگری از دانشگاه فارغ التحصیل شوید. البته نمیتوان کتمان نمود که آینده شغلی رشته گردشگری میتواند به همان جذابیت تصورات درباره این رشته باشد. به صورت تخصصی در رشته گردشگری به بیان مطالبی در حوزههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… پرداخته میشود. علمی کردن صنعت گردشگری هدفی است که این رشته در دانشگاه به دنبال رسیدن به آن است.
صنعت گردشگری به دو دسته گردشگری داخلی و خارجی تقسیم میشود. تخصصهای لازم برای این رشتهها با وجود اشتراکهایشان یکسان نیستند و دانشجویان باید در هر کدام از این حوزهها تحقیقات خاصی را پشت سر بگذرانند. علاوه بر این رشتههای مختلفی نیز در دانشگاه مرتبط با گردشگری در دسترس است که به نوعی آنها را نیز میتوان در بازار کار این رشته سهیم دانست. در حال حاضر معروفترین و اصلیترین رشته مرتبط با گردشگری رشته مدیریت جهانگردی است. اما رشتههای دیگری مانند جغرافیا، برنامهریزی گردشگری، گردشگری مذهبی، برنامهریزی گردشگری، مدیریت هتلداری، کارآفرینی گردشگری و مواردی از این دست نیز ارتباط مستقیمی با رشته گردشگری داشته و فارغالتحصیلان همه این رشتهها تقریبا بازار کار مشابهی دارند.
رشته گردشگری در یک نگاه
رشته گردشگری یک دانش فنی برای مدیریت گردشگر و صنعتی بزرگ در هر کشوری است. در این رشته توسعه و تمرین مهارتهای نظارتی و مدیریتی بر گردشگری در اولویت تدریس قرار میگیرند. دانشجویان باید با وظایف اداری، نحوه برنامهریزی و توسعه و پیشرفت گردشگری، توسعه مهارتهای ارتباطی و رهبری در زمینه گردشگری و مواردی از این دست آشنا شده و در مقاطع بالاتر تسلط خود را به این امور بیشتر نمایند.
مجموعه کارشناسی رشته گردشگری در کنکور سراسری یکی از زیر مجموعههای کنکور انسانی محسوب میشود دروسی مانند گردشگری بینالملل، زبان تخصصی، سیستمهای حمل و نقل، مدیریت برگزاری همایشها، اخلاق حرفهای در گردشگری، ارتباط با مشتری، مدیریت بازاریابی گردشگری و گردشگری الکترونیک از جمله اصلیترین و مهمترین واحدهای درسی در این رشته محسوب میشوند. دانشجویان باید در طول 4 سال تحصیلی در مقطع کارشناسی جمعاً 134 واحد درسی را پشت سر گذاشته و بعد از موفقیت وارد بازار کار شوند. همچنین امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکترا نیز در گرایشهای مختلف رشته گردشگری در ایران وجود دارد. ضمنا امکان ادامه تحصیل در رشته گردشگری در خارج از کشور و در دانشگاههای بسیار بزرگ نیز وجود دارد که به بررسی آنها نیز خواهیم پرداخت.
رشته گردشگری در ایران
تاریخچه گردشگری در ایران به عنوان یک مقصد جذاب برای گردشگران نکات مهمی در بردارد. شواهد نشان می دهد که ایران حتی قبل از ورود اسلام به عنوان یک مقصد مسافرتی مورد توجه یونانیان و رومیان بوده است. سفرنامه ناصر خسرو در قرن یازدهم میلادی یک سند مهم جغرافیای تاریخی می باشد. در قرن هفدهم میلادی و در زمان صفویان ایران مورد توجه گردشگران اروپایی قرار می گیرد. در این دوران بزرگترین جهانگردان از ایران گذر کردند و تجربه سفر خود را ثبت نمودند. تا قرن بیستم گردشگری در ایران رونق زیادی داشت اما به عنوان منبع درآمد در نظر گرفته نمی شد. آموزش علوم مربوط به گردشگری و جهانگردی در ایران بعد از تأسیس اداره جلب سیاحان در سال 1314 در ایران آغاز شد. در آن برهه فعالیتهای صنعت گردشگری در کشور ما بسیار مبتدی و به دور از پیشرفتهای حاصل شده در کشورهای بزرگ بود. اولین دوره آموزش توریسم و گردشگری نیز به سال 1345 در چند دوره کوتاه توسط همین اداره بر میگردد. رشته گردشگری که البته با عنوان مدیریت جهانگردی برای اولین بار وارد دانشگاههای ایران شد، از سال 1374 و از طریق دانشگاه علامه طباطبایی وارد نظام آموزش عالی کشور شد. به تدریج رشته گردشگری به صورت مستقل فعالیت خود را آغاز کرد. بعد از آن دانشگاههای دیگری در سطح کشور امکان تحصیل در این رشته را برای علاقهمندان فراهم کردهاند.
اما با وجود سابقه و تاریخچه کوتاه، شرایط فعالی نشان میدهد که رشته گردشگری میتواند آینده خوبی در ایران داشته باشد. این رشته دقیقاً مانند طبیعت ایران دست نخورده باقی مانده و توسعه آن هم برای اقتصاد کشور و هم برای دانشجویان این رشته پر از روشنی و سعادت است.
آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها
پذیرش در رشته گردشگری
مجموعه کارشناسی گردشگری یکی از مجموعههای آموزش علوم اجتماعی است که در کنکور سراسری در کنکور انسانی تعریف شده است. برای ورود به بازار کار گردشگری در گذشته علاقه مندان مجبور به تحصیل در رشتههای نزدیک به آن مانند مدیریت جهانگردی یا هتلداری بودند. اما در حال حاضر امکان پذیرش به صورت مستقیم در رشته گردشگری نیز وجود دارد که حتی واحد درسی متناسب با آن نیز ارائه شده است. برای اولین بار واحدهای درسی این رشته در انتهای سال 1373 توسط شورای عالی برنامهریزی تحت عناوین رشته مدیریت هتلداری و مدیریت جهانگردی ارائه شده بود که در بهمن ماه سال 1395 واحد مشخصی به عنوان رشته گردشگری در دانشگاههای کشور تنظیم شد.
علاقه مندان با کسب نمره قبولی و تراز مناسب، امکان ورود به این رشته را پیدا خواهند کرد.
آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها
دانشگاه های برتر رشته گردشگری
همانطور که اشاره کردیم این رشته سابقه خیلی طولانی در کشور ما نداشته و هنوز دانشگاههای زیادی امکان تحصیل در این رشته را برای علاقهمندان فراهم نکردهاند. به همین دلیل نمیتوانیم لیست بلند بالایی از دانشگاههای دولتی را برای شما قرار دهیم. در حال حاضر دانشگاههای برتر رشته گردشگری دانشگاه علامه طباطبائی، دانشگاه تهران، دانشگاه اصفهان، دانشگاه شیراز، دانشگاه تبریز و دانشگاه گیلان هستند. البته امکان تحصیل در این رشته در دانشگاههای دیگری مانند دانشگاه سمنان و دانشگاه مازندران نیز وجود دارد. همچنین دانشگاههای پیام نور و برخی از مؤسسات غیرانتفاعی نیز در سراسر کشور شرایط تحصیل در این رشته را فراهم کردهاند.
نمونه کارنامه های قبولی رشته گردشگری
برای شناخت هر چه بهتر شرایط پذیرش در رشته گردشگری بهتر است تا چند نمونه کارنامه قبولی در دانشگاههای دولتی را در این رشته مشاهده نمایید. نمونه کارنامه قبولی در رشته گردشگری به شما کمک می کند تا با استناد به آنها بتوانید حدود شرایط قبولی در این رشته را در دانشگاههای مختلف درک کنید. به این نکته هم توجه کنید که شرایط قبولی در این رشته هر ساله بسته به شرایط و میزان علاقه متقاضیان ممکن است متفاوت باشد.
آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها
واحدهای درسی رشته گردشگری
آخرین بازنگری واحدهای درسی رشته گردشگری نیز به تاریخ 95/11/23 باز میگردد. این برنامه درسی جایگزینی برای واحدهای درسی مدیریت جهانگردی و هتلداری نیز بود. گذشت زمان و پویایی رشته گردشگری در ایران باعث به وجود آمدن تغییرات عمده در رویکردها و دیدگاهها نسبت به این رشته شد.
به دلیل ماهیت گردشگری و ابعاد کمی و کیفی گسترش روزافزون این صنعت در جهان، مسلماً بازنگری مداوم برنامههای درسی برای این رشته لازم و ضروری خواهد بود. این مهم باعث میشود تا در نهایت مسیر توسعه کیفی و افزایش مهارتهای دانش آموختگان در مسیر توسعه اقتصاد دانش بنیان قرار گرفته و رسیدن به این هدف سریعتر و بهینهتر صورت پذیرد. همچنین نوپا بودن و جا ماندن جامعه دانشگاهی ایران در این صنعت از سایر کشورهای توسعه یافته نیز دلیل دیگری است که بازنگریهای لازم در آینده برای واحدهای درسی در این رشته با بیش از پیش مهم جلوه مینماید.
یکی از واحدهای درسی بسیار مهمی که برای این رشته در نظر گرفته شده است، زبان دوم است. به جهت اهمیت شناخت زبان دوم برای دانشجویان و فارغالتحصیلان در گردشگری از این رو گذراندن یکی از زبانهای خارجه زنده و رسمی در نظر گرفته شده در برنامه و واحدهای درسی رشته گردشگری برای عزیزان الزامی خواهد بود. در بازنگری صورت گرفته از سوی کمیته گردشگری 7 زبان مختلف به عنوان زبان دوم در نظر گرفته شده که دانشجویان باید مطابق با علاقه و اهداف خود یکی از آنها را پشت سر بگذرانند. این 7 زبان به شرح زیر هستند:
- عربی
- فرانسه
- آلمانی
- اسپانیایی
- روسی
- ترکی استانبولی
- اردو
همچنین دانشجویان میتوانند مدرک معتبر تسلط کامل به یکی از این زبان ها را نیز به دانشگاه ارائه نمایند که در صورت پذیرش از سوی گروه اجتماعی میتواند ملاکی برای گذراندن واحد زبان دوم برای دانشجویان در نظر گیرد. در مجموع دانشجویان این رشته مستلزم گذراندن 134 واحد مشتمل بر 20 واحد درس عمومی، 28 واحد دروس پایه، 44 واحد دروس اصلی و 40 واحد دروس تخصصی هستند. این واحدهای درسی بنا به قوانین مشخص در دانشگاههای کشور ارائه میشوند که دانشجویان باید به این قوانین دقت نمایند تا در نهایت به موقع و طبق چارت تحصیلی بتوانند تمام آنها را در طول 8 نیم سال تحصیلی بگذرانند. هر نیمسال تحصیلی در نظر گرفته شده برای مجموعه کارشناسی رشته گردشگری نیز 17 هفته است.
نوع درس | تعداد واحد | ||
---|---|---|---|
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته گردشگری | |||
دروس عمومی | 20 واحد | ||
دروس پایه | 28 واحد | ||
دروس اصلی | 44 واحد | ||
دروس تخصصی | 40 واحد |
دروس عمومی
جمعاً 20 واحد به عنوان دروس عمومی رشته گردشگری در نظر گرفته شده است که دانشجویان موظف به پشت سر گذاشتن این دروس در طول 8 نیمسال تحصیلی هستند.
بسته درسی | نام درس | تعداد واحد | |
---|---|---|---|
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی | |||
مبانی نظری اسلام | اندیشه اسلامی 1 | 2 واحد | |
اندیشه اسلامی 2 | 2 واحد | ||
انسان در اسلام | 2 واحد | ||
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام | 2 واحد | ||
اخلاق اسلامی | فلسفه اخلاق | 2 واحد | |
اخلاق اسلامی | 2 واحد | ||
آیین زندگی | 2 واحد | ||
عرفان عملی اسلامی | 2 واحد | ||
انقلاب اسلامی | انقلاب اسلامی ایران | 2 واحد | |
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران | 2 واحد | ||
اندیشه سیاسی امام خمینی | 2 واحد | ||
تاریخ و تمدن اسلامی | تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی | 2 واحد | |
تاریخ تحلیلی صدر اسلام | 2 واحد | ||
تاریخ امامت | 2 واحد | ||
آشنایی با منابع اسلامی | تفسیر موضوعی قرآن | 2 واحد | |
تفسیر موضوعی نهج البلاغه | 2 واحد | ||
الزامی | فارسی عمومی | 3 واحد | |
زبان عمومی | 3 واحد | ||
تربیت بدنی | 1 واحد | ||
ورزش 1 | 1 واحد | ||
دانش خانواده و جمعیت | 2 واحد |
دروس عمومی رشته گردشگری در نظر گرفته شده برای دانشجویان این رشته توسط گروه معارف و گروه عمومی تعیین شده است. تمام 20 واحد عمومی این رشته باید در طول 8 نیمسال تحصیلی گذرانده شود. دانشجویان بهتر است از همان ابتدا با یک برنامهریزی مشخص این واحدها را اخذ کنند.
دروس پایه رشته گردشگری
جدول دروس پایه رشته گردشگری شامل 14 درس می باشد. این دروس پیش نیازی برای یادگیری دروس اصلی و تخصصی گردشگری هستند. به صورت کلی دروس پایه متصل کننده دروس دوران دبیرستان با دانشگاه بوده و دانشجو را برای ورود تخصصی به رشته مورد نظر آماده مینمایند. دانشجویان گردشگری نیز باید اهتمام ویژهای برای یادگیری دروس پایه داشته باشند.
جمعاً 28 واحد به عنوان دروس پایه برای این رشته در نظر گرفته شده است که بهتر است در طول 4 نیمسال نخست تحصیلی تحصیلی سپری شوند. با توجه به اینکه دروس پایه به عنوان پیش نیاز تعیین میشوندباید برای اخذ آنها برنامه مشخصی داشته باشید. جدول دروس پایه این رشته به شرح زیر است:
دروس پایه رشته گردشگری | ||
---|---|---|
ردیف | نام درس | تعداد واحد |
1 | ارتباطات انسانی در گردشگری | 2 |
2 | مبانی جامعه شناسی در گردشگری | 2 |
3 | اصول علم اقتصاد 1 | 2 |
4 | اصول علم اقتصاد 2 | 2 |
5 | اصول حسابداری 1 | 2 |
6 | اصول حسابداری 2 | 2 |
7 | ریاضیات کاربردی در گردشگری | 2 |
8 | آمار کاربردی در گردشگری | 2 |
9 | نقشه خوانی و GiS در گردشگری | 2 |
10 | روش تحقیق در گردشگری | 2 |
11 | اصول برنامه ریزی و مدیریت گردشگری | 2 |
12 | کلیات حقوق | 2 |
13 | گردشگری در الگوی ایرانی - اسلامی پیشرفت | 2 |
14 | ارتباطات میان فرهنگی گردشگری کشورهای اسلامی | 2 |
مجموع واحدها | 28 واحد |
همان طور که ملاحظه مینمایید دروس پایه مقدمه یادگیری درسهای تخصصی هستند. اصول علم اقتصاد و حسابداری و ریاضیات کاربردی برای گردشگری از جمله دروس پایه بسیار مهمی هستند که در این رشته اهمیت خاصی خواهند داشت. همچنین بقیه این دروس نیز برای بالا بردن سطح آگاهی دانشجویان در گردشگری اهمیت خاص خود را دارد.
دروس اصلی رشته گردشگری
طبق آخرین بازنگری انجام گرفته از سوی کمیته گردشگری 44 واحد به عنوان دروس اصلی رشته گردشگری در نظر گرفته شده که پاس کردن این واحدها نیز برای دانشجویان این رشته در مقطع کارشناسی الزامی است. نکته بسیار مهم درباره دروس اصلی این رشته این است که بسیاری از این دروس با قوانین مشخص از جمله پیش نیازها تعریف شدهاند. پیش نیازهای اصلی بسیاری از این دروس نیز دروس پایه گردشگری بوده و دانشجویان حتماً باید ترتیب اخذ این واحدها را در نظر بگیرند.
دروس اصلی رشته گردشگری | ||
---|---|---|
ردیف | نام درس | واحد |
1 | رفتار سازمانی | 2 |
2 | پژوهش عملیاتی در گردشگری | 2 |
3 | تاریخ فرهنگ | 2 |
4 | هنر و تمدن اسلامی | 2 |
5 | شناخت ملل | 2 |
6 | قوانین و مقررات حقوقی گردشگری | 2 |
7 | مردم شناسی | 2 |
8 | شناخت صنعت گردشگری | 2 |
9 | اقتصاد گردشگری | 2 |
10 | شناخت صنایع دستی | 2 |
11 | اصول و روش برنامه ریزی | 2 |
12 | جغرافیای گردشگری | 2 |
13 | جغرافیای طبیعی و انسانی ایران | 2 |
14 | مدیریت بازاریابی و تبلیغات گردشگری | 2 |
15 | مدیریت و برنامه ریزی فراغت | 2 |
16 | زبان انگلیسی | 2 |
17 | گردشگری شهری | 2 |
18 | زبان دوم | 2 |
19 | گردشگری روستایی | 2 |
20 | آداب سفر در اسلام | 2 |
21 | تجزیه و تحلیل مسائل اجتماعی ایران | 2 |
22 | بوم شناسی ایران | 2 |
مجموع | 44 |
همان طور که ملاحظه میکنید، 22 درس 2 واحدی دروس اصلی رشته گردشگری را تشکیل می دهند. این دروس کمک شایانی به ارتقاء سطح دانش افراد با این صنعت بزرگ میکند. این واحدها همگی به گردشگری و مسائل مربوط به آن مرتبط بوده و به همین دلیل توصیه میکنیم آنها را در طول 8 نیمسال تحصیلی به صورت مستمر پشت سر بگذرانید. یادگیری هر چه بهتر دروس اصلی رشته گردشگری باعث میشود تا در نهایت مهارتهای بهتری نیز در بازار کار از خود نشان دهید.
دروس تخصصی رشته گردشگری
دروس تخصصی رشته گردشگری نیز در 40 واحد تعیین شدهاند. در لیست زیر میتوانید این دروس را مشاهده کنید. شایان ذکر است که تمام 20 درس انتخاب شده به عنوان دروس تخصصی مدیریت گردشگری 2 واحدی هستند و از نظر اهمیت روی معدل همه آنها شرایط یکسانی خواهند داشت.
دروس تخصصی رشته گردشگری | ||
---|---|---|
ردیف | نام درس | واحد |
1 | باستان شناسی | 2 |
2 | تاریخ هنر ایران | 2 |
3 | تاریخ هنر جهان | 2 |
4 | آشنایی با موزه ها | 2 |
5 | زبان انگلیسی تخصصی | 2 |
6 | اسطوره شناسی | 2 |
7 | مدیریت دفاتر خدمات مسافرتی و صدور بلیط | 2 |
8 | فن راهنمای گردشگری | 2 |
9 | برنامه ریزی توسعه گردشگری | 2 |
10 | مدیریت و برنامه ریزی سفر | 2 |
11 | مطالعات تطبیقی سیاست های گردشگری | 2 |
12 | آیین ها و مراسم آیینی ایران و جهان | 2 |
13 | کارآموزی | 2 |
14 | زبان انگلیسی مکاتبات تخصصی | 2 |
15 | زبان انگلیسی مکالمه | 2 |
16 | کارآفرینی در گردشگری | 2 |
17 | آشنایی با سازمان های مرتبط با گردشگری | 2 |
18 | آشنایی با منظر | 2 |
19 | مبانی گردشگری مذهبی | 2 |
20 | مدیریت گردشگری رویدادها و آیین های فرهنگی | 2 |
مجموع | 40 |
دروس تخصصی مهارت های اساسی دانشجو را تقویت می کند. پشت سر گذاشتن دروس تخصصی از یک دانشجوی گردشگری یک کارشناسی گردشگری خواهد ساخت. پس لازم است دانشجویان این دروس را به خوبی فرابگیرند.
آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور
بازار کار رشته گردشگری
آمارها نشان می دهد که در هر ساعت 10 ردیف شغلی جدید با موضوع گردشگری در دنیا ایجاد می شود. آماری که نشان از نیاز بسیار زیاد جامعه امروز به این رشته تحصیلی و خدمات آن دارد. بازار کار عالی گردشگری با درآمد قابل توجه آن، این رشته را تبدیل به اولویت بسیاری از افراد در سرتاسر دنیا کرده است. این رشته به دلیل ارتباط موثری که با مشاغل و صنایع دیگر دارد، به کارشناسان خود امکان انتخاب مشاغل زیادی می دهد. برخی از مهمترین مشاغلی که میتوانیم برای رشته گردشگری تعریف کنیم، به شرح زیر هستند:
- راهنمای گردشگری میتواند شغلی بسیار جذاب باشد. البته راهنمای گردشگری نیز انواع مختلفی دارد. از راهنمای طبیعت گردی گرفته تا راهنمایی برای موزهها و … در این رسته شغلی قرار می گیرند.
- مدیریت دفاتر گردشگری و مسافرتی و برنامهریزیهای تورهای مسافرتی یا فعالیت به عنوان کارشناس در این دفاتر
- بازاریابی گردشگری که در حال حاضر از جمله شغلهای بسیار پردرآمد محسوب میشود.
- مدیریت هتلها، مهمان پذیرها، مراکز گردشگری یا فعالیت در این مراکز به عنوان کارشناس
- ورود به بازار کار برگزاری همایشها و کنفرانسها و مدیریت این مراسم ها
- تدریس و آموزش گردشگری
- مدیریت توسعه و بازاریابی کسب و کارهای گردشگری
- استخدام در مشاغل دولتی مانند وزارت خانهها، بانکها و مؤسسات مالی و…
همانطور که ملاحظه میکنید، بسته مشاغل و بازار کار رشته گردشگری بسیار گسترده است. با توجه به اینکه صنعت گردشگری روز به روز در حال رشد میباشد و استفاده از این صنعت برای رسیدن به درآمدهای پایدار در هر کشوری اهمیت دارد، می توان این رشته را در زمره رشته های مناسب برای تحصیل دانست.
گرایش های رشته گردشگری
رشته گردشگری مطابق با چارت جدید آموزشی در مقطع کارشناسی فاقد هر نوع گرایشی می باشد. دانشجویان علاقه مند به این رشته در مقاطع بالای تحصیلی چون کارشناسی ارشد و دکتری می توانند در گرایش های مورد علاقه خود به صورت متمرکز تحصیل کنند.
کاربردهای رشته گردشگری
اگر اهمیت رشته گردشگری را درک کرده باشید، احتمالاً با کاربردهای آن نیز تا حدودی آشنا شدهاید. بسیاری از تحقیقات نشان میدهد که کشورهایی که برنامهریزی درستی برای امور گردشگری نداشته باشند، منبع درآمد قابل توجهی را از دست خواهند داد. در حال حاضر جهانگردی و مشاغل مربوط به آن در سطح بینالمللی توسعه پیدا کرده و روز به روز نیز تقاضا برای این مشاغل بیشتر میشود. این رشته میتواند کاربرد به مراتب وسیع تری داشته باشد و آن را به عنوان یک صنعت بزرگ قلمداد کرد.
- مدیریت سیستم گردشگری کل کشور از کاربردهای بدیهی این رشته می باشد. پرورش نیروهای خلاق و مدیر در زمینه گردشگری باعث رونق بیشتر این کسب و کار شده و میتواند شکوفایی اقتصادی در ایران را رقم بزند.
- مراکز و نهادهای دولتی مانند میراث فرهنگی نیاز به داشتن نیروهای متخصص برای مدیریت بهتر و توسعه گردشگری در سراسر ایران هستند. پس رشته گردشگری در این مراکز نیز کاربرد دارد.
- معرفی ایران به تمام جهانگردان با استفاده از روشهای مدرن کاربرد دیگری است که رشته گردشگری برای کشور ما دارد. این کاربرد در سالیان اخیر اهمیت بیشتری نیز در جذب گردشگر دارد.
- با توجه به اینکه مشاغل مربوط به گردشگری مانند هتلداری و مدیریت مناطق گردشگری هنوز به صورت علمی انجام نمیپذیرد، از این رو اهمیت این رشته در اصلاح این ساختارها نیز کاربرد دیگری می باشد.
- برنامهریزی و توسعه جهانگردی در کشور در بخش های مختلف نیز از کاربردهای این رشته می باشد.
- تربیت نیروهای متخصص در کشور برای صنعت گردشگری را نیز باید به کاربردهای این رشته تحصیلی اضافه کنیم.
کاربردهای بسیار زیاد دیگری هم میتوان برای این رشته تعریف کرد. البته به دلیل اینکه گردشگری یک رشته نوپا در ایران است هنوز زیرساختهای لازم برای توسعه این صنعت و به کارگیری تمام ظرفیتهای آن به طور کامل شناسایی نشده اند.
درآمد رشته گردشگری
یکی از مهمترین موضوعات برای انتخاب رشته بحث مربوط به میزان درآمد آن است. همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، کارشناسان رشته گردشگری می توانند مشاغل مختلفی داشته باشند. پس به همین دلیل از نظر میزان درآمد نیز در وضعیت یکسان قرار نخواهند داشت. به طور کلی تعیین درآمد کارشناسان گردشگری در بازار کار ایران به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:
- نوع شغل و ردیف شغلی
- میزان تجربه و رزومه کاری
- گرایش تحصیلی و سطح تحصیلات
- مهارتها و استعدادهای لازم.
بسیاری از فارغالتحصیلان در این رشته مانند اغلب افراد به دنبال حضور در مشاغل دولتی در سازمان های مختلف هستند. همین امر باعث شده تا تمرکز بسیاری از فارغالتحصیلان برای شرکت در آزمونهای استخدامی و حضور در ادارات و سازمانهای وابسته به صنعت گردشگری است. در این موارد معمولاً میزان درآمد بر اساس سابقه کاری و سطح مهارت تعیین میشود. البته حضور در پستهای مدیریتی که نیاز به شرایط خاصی دارد، باعث افزایش میزان درآمد افراد خواهد شد.
همچنین حضور در مشاغل آزاد مربوط به این رشته نیز درآمد خاص خود را دارد. معمولاً افراد موفق و با استعداد به دنبال کارآفرینی و مدیریت پروژههای بزرگ خصوصی در زمینه گردشگری هستند و به این مشاغل گرایش دارند. درآمد این ردیف شغلهای گردشگری به مراتب نسبت به سایر مشاغل این رشته بالاتر است. البته این مشاغل از دامنه ریسک بالاتری نیز برخوردار خواهد بود.
اولین ویژگی لازم برای موفقیت در رشته گردشگری حس ماجراجویی است. همچنین کارشناسان رشته گردشگری باید به علوم دیگر مانند جغرافیا، تاریخ، جامعه شناسی و … آشنا باشند. سفر بخش تفکیک ناپذیر زندگی کارشناسان گردشگری است. یک کارشناس موفق گردشگری باید فرهنگ و ملل مختلف را بشناسد تا به یک کارشناس خبره تبدیل شود.
ادامه تحصیل در رشته گردشگری
امکان ادامه تحصیل در رشته گردشگری در مقاطع بالاتر در بسیاری از دانشگاههای دولتی و غیر دولتی ایران فراهم است. داشتن مدرک بالاتر در این رشته اهمیت زیادی در انتخاب شغل و میزان درآمد آینده افراد خواهد داشت. از این گذشته برخی از دانشجویان نیز به دنبال رسیدن به اهداف علمی و تحقیقاتی در این راه بوده و سعی دارند تا تحصیلات خود را برای حضور در مجامع علمی افزایش دهند. در ادامه شرایط ادامه تحصیل در رشته گردشگری را نیز در مقاطع بالاتر را مرور میکنیم.
کارشناسی ارشد گردشگری
در مقطع کارشناسی ارشد گردشگری امکان حضور در گرایشهای مختلف در بسیاری از دانشگاههای دولتی وجود دارد. با توجه به جذابیت بالای این رشته، دانشگاههای پیام نور، غیر انتفاعی و غیر دولتی دیگر نیز امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را برای علاقهمندان فراهم کردهاند. دو گرایش اصلی مرتبط با این رشته در دانشگاه های ایران برنامهریزی و توسعه جهانگردی و مدیریت بازاریابی جهانگردی می باشند.
دکترا گردشگری
تحصیل در مقطع دکترا گردشگری در ایران برای کارشناسان ارشد تمامی رشته های انسانی امکان پذیر است. دکترا گردشگری فاقد گرایش می باشد. دانشگاه تهران و دانشگاه علامه طباطبایی دو دانشگاه دولتی هستند که در این مقطع اقدام به پذیرش دانشجو می نمایند.
رشته گردشگری در جهان
در جهان صنعت گردشگری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. یکی از دلایل علاقه زیاد به رشته گردشگری در جهان را میتوان جذابیت ذاتی آن دانست. مطالعه و کسب آگاهی درباره اماکن زیبا با جاذبه های جهانگردی برای انسان همیشه مورد توجه بوده است. از طرف دیگر در سالیان اخیر گردشگری به یک صنعت پردرآمد تبدیل شده است. به همین دلایل رشته گردشگری در بهترین دانشگاههای جهان تدریس و جزء رشتههای پرطرفدار محسوب میشود.
طبق استاندارد QS در حال حاضر بهترین دانشگاه جهان در رشته گردشگری دانشگاه هاروارد آمریکا می باشد. دانشگاه اینسید فرانسه به عنوان دومین مرکز برتر برای تحصیل رشته گردشکری انتخاب شده است دانشگاه استنفورد، دانشگاه ماساچوست، دانشگاه EHL سوئیس و دانشگاه نوادا آمریکا در رتبه های بعدی قرار دارند.
میزان درآمد افراد شاغل در حوزه گردشگری در جهان تا حدود زیادی به ردیف شغلی آنها بستگی دارد. رده شغلی راهنمای تور و دستیار آن در آمریکا به ترتیب به طور میانگین 55000 و 35000 دلار درآمد سالیانه دارند. البته این میزان تا حد زیادی وابسته به سابقه و دانش فرد میباشد. در ایالات متحده متوسط درآمد سالانه یک کارمند آژانس مسافرتی حدود 44000 دلار در سال و متوسط درآمد سالانه یک مدیر آژانس مسافرتی در آمریکا 64000 دلار در سال میباشد. البته ردههای شغلی دیگری را نیز میتوان به این رشته مربوط دانست که متوسط درآمد آنها نیز به قدر مناسب است. به طور کلی میتوان در مشاغل مربوط به رشته گردشگری را از جمله مشاغل با درآمد نسبتا خوب در کشورهای توسعه یافته بدانیم.
با کنکور هنر نمیشه گردشگری رفت؟
سلام
گردشگری جز رشته های کنکور انسانی است.
سلام الان ک دیبرستانم دارم گردشگری میخونم ولی نمیخام دانشگاه اینو بخونم چ رشته هایی میتونم از گردشگری برم یعنی دانشگاه یچیز دیگ بخونم
گردشگری جز رشته های دانشگاهی گروه علوم انسانی است. شما در مقطع کارشناسی با توجه به گروه آزمایشی خود می توانید رشته هی مختلفی انتخاب کنید.
من دیپلمم تجربی هست چجوری میتونم برای گردشگری کنکور بدم؟
من امسال از کنکور زبان گردشگری رو انتخاب کردم و مجازی دانشگاه شیراز قبول شدم.
من دیپلم تجربی دارم اما کنکور زبان و ریاضی شرکت کردم و گردشگری مجازی دانشگاه شیراز رو قبول شدم .البته الان یادم نیست که کد رشته گردشگری توی دفترچه زبان بود یا ریاضی
لزومی به کنکور جدا نیست.
بنده هم دیپلم تجربی دارم ولی انتخاب رشته، گردشگری زدم و آوردم.
سلام میشه لطفا بگین رتبه وترازتون چند شدکه گردشگری قبول شدین با کنکور تجربی ؟ ممنون میشم
واینکه دانشگاه روزانه قبول شدین؟
سلام
دانشگاه تهران رشته مدیریت گردشگری نداره؟