روشهای متعددی برای محاسبه معدل کل و کتبی وجود دارد، همچنین دانشآموزان زیادی این سؤال را دارند که تفاوت معدل کتبی و کل در چیست و کدام یک در کنکور تاثیر دارد. از طرف دیگر محاسبه معدل نهایی 1402 سؤال بسیاری از داوطلبین است.
همچنین ممکن است این سوال پیش آید که تفاوت معدل کتبی و سالانه در چیست؟ اهمیت هر معدل در کارنامه دوازدهم چیست و از این قبیل سوالات رایج که داوطلبین همیشه به دنبال پاسخ آن هستند.
ما در این مقاله به روش سریع بهدستآوردن معدل کتبی و معدل کل پرداختهایم.
با گزینه دو همراه باشید.
محاسبه معدل کل یا معدل کل دیپلم
معدل کل دیپلم، معدل سه سال مقطع متوسطه دوم است.
- * برای دانشآموزان نظام جدید: معدل کل دیپلم از میانگینگیری معدل پایه دهم، یازدهم و دوازدهم به دست میآید.
- * برای دانشآموزان نظام قدیم: معدل کل دیپلم از میانگینگیری معدل پایه دوم دبیرستان، سوم دبیرستان و پیشدانشگاهی به دست میآید.
جهت محاسبه معدل کل دیپلم باید از روش زیر اقدام کنید.
- 1. برای هر یک از پایههای تحصیلی نیاز است که تعداد واحدهای هر درس را در نمره هر درس ضرب کرد. به عبارتی نمرات درس پایه دهم، یازدهم و دوازدهم را باید در واحدهای همان دروس ضرب کرد.
- 2. سپس همه با هم جمع شوند.
- 3. در نهایت تعداد کل واحدهای دروس را بر عدد بهدستآمده تقسیم کرد.
معدل کل یا همان معدل کل دیپلم فرد هیچ تأثیری روی رتبه کنکور ندارد.
محاسبه معدل کتبی (نهایی)
جهت محاسبه معدل کتبی نهایی یا معدل کتبی دیپلم تنها کافی است مراحل زیر را انجام دهید:
- 1. نمره اخذ شده از هر درس نهایی را در ضریب آن درس ضرب کنید.
- 2. برای همه دروس به همین ترتیب پیش بروید.
- 3. در نهایت عددها را با هم جمع نمایید.
- 4. سپس بعد از جمعکردن اعداد، کافی است تعداد واحدهای دروس نهایی را تقسیم بر عدد بهدستآمده نمایید، تا معدل کتبی دیپلم به دست آید.
داوطلبین کنکوری توجه داشته باشند که در نمره کنکور آنها فقط معدل نهایی تاثیر گذار است.
تفاوت معدل کتبی و معدل کل چیست؟
معدل کل دیپلم از معدل سه پایه تحصیلی به دست میآید. پایههای تحصیلی که بر روی معدل کل دیپلم اثرگذار هستند، پایه تحصیلی دهم، پایه تحصیلی یازدهم و پایه تحصیلی دوازدهم است.
بنابراین، تفاوت اصلی نحوه محاسبه معدل کل دیپلم با نحوه محاسبه معدل کتبی دیپلم، در تعداد دروس تاثیر گذار در این دو معدل است.
محاسبه نمره سالانه
نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی با نحوه محاسبه نمره امتحانهای دیگر متفاوت است. به عبارتی شرط قبولی در امتحانات هم به نمره نهایی و هم نمره سالانه دانشآموز و هم به معدل کتبی بستگی دارد.
هر دانشآموزی برای قبولی و ورود به پایه تحصیلی جدید نیاز دارد که نمره سالانه وی بالای 10 باشد. البته توجه کنید که نمره سالانه هر پایه و هر مقطع تحصیلی با همدیگر متفاوت است. با توجه به اهمیت نمره سالانه پایه دوازدهم، در ادامه نحوه محاسبه نمره سالانه این پایه را بررسی میکنیم.
نمره سالانه در کارنامه از نمرات مستمر، امتحان نوبت دیماه و خردادماه تشکیل میشود. هر ساله برای هر دانشآموز برای هر درس وی، نمره سالانه محاسبه میشود. دانشآموزان در هر دوره تحصیلی برای کسب قبولی و رفتن به مقطع تحصیلی بعدی باید نمره سالانه بالای 10 را کسب نمایند. اگر نمره سالانه یکی از درسهای دانشآموز بالای 10 نباشد آن فرد موفق به کسب قبولی نشده و باید با استفاده از قوانین خاصی مانند تبصره و تکماده برای کسب قبولی اقدام کرده یا مجدد امتحان بدهد.
دانشآموزان برای محاسبه نمره سالانه خود باید نمرات زیر را داشته باشند:
- * نمره مستمر نوبت اول
- * نمره پایانی نوبت اول
- * نمره مستمر نوبت دوم
- * نمره پایانی نوبت دوم
برای محاسبه نمره سالانه باید دقت داشت که:
- * نمره پایانی نوبت اول در 2 ضرب شود.
- * نمره پایانی نوبت دوم در 4 ضرب شود.
((نمره مستمر نوبت اول × 1) + (نمره پایانی نوبت اول × 2) + (نمره مستمر نوبت دوم × 1) + (نمره پایانی نوبت اول × 4)) ÷ 8
فرمول محاسبه نمره سالانه متوسطه دوم در زیر ارائه شده است:
از طریق فرمول زیر میتوان معدل سالانه را محاسبه کرد.
(نمره کل سالانه درس ضربدر تعداد واحدهمان درس + نمره کل سالانه درس دیگر ضربدر تعداد واحد آن درس + … + …) را اگر تقسیم بر تعداد واحد کل دروس کنیم، معدل کل سالانه محاسبه میشود.
پرسش و پاسخ
معدل کتبی نهایی که با نام معدل کتبی دیپلم نیز شناخته میشود، معدل دروس نهایی پایه دوازدهم است. روش محاسبه معدل کتبی دیپلم به این صورت است که نمره اخذ شده از هر درس نهایی را در ضریب آن درس ضرب کنید. برای همه دروس همین طور پیش رفته و در نهایت عددها را با هم جمع کنید. بعد از جمع کردن اعداد، کافی است تعداد واحدهای دروس نهایی را تقسیم بر عدد به دست آمده کرده تا معدل کتبی دیپلم به دست آید.
معدل کتبی نهایی فقط معدل امتحانات نهایی است که به صورت هماهنگ کشوری برگزار میشود. در محاسبه معدل کتبی فقط دروسی در نظر گرفته میشود که امتحان آن را به صورت نهایی شرکت کرده اید و فقط مربوط به سال دوازدهم دانشآموزان نظام جدید و سال سوم دبیرستان دانشآموزان نظام قدیم است.
معدل کتبی یا همان معدل نهایی در رتبه کنکور تاثیر دارد. برای داوطلبان نظام قدیم، 50 درصد ترکیبی از معدل کتبی دیپلم و معدل پیش دانشگاهی است و همچنین برای داوطلبان نظام جدید، 50 درصد مربوط به معدل کتبی نهایی سال دوازدهم میباشد.