جستجو
Close this search box.
آموزش دروس پایه دهم
آموزش دروس پایه یازدهم
آموزش دروس پایه دوازدهم

رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات
معرفی کامل رشته مطالعات ارتباطی و فناوری ارتباطات | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات
فهرست مطالب

معرفی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات می تواند به دسترسی همگانی به آموزش، برابری در آموزش، ارائه یادگیری و تدریس با کیفیت، توسعه حرفه ای معلمان و مدیریت آموزش، حکمرانی و مدیریت کارآمدتر کمک کند. با توجه به اهمیت این رشته در این نوشتار با شما همراه هستیم تا به بررسی تاریخچه، دانشگاه ‌های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش ها، کاربرد و شرایط ادامه تحصیل در رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در ایران و جهان بپردازیم.

معرفی کامل رشته مطالعات ارتباطی و فناوری ارتباطات | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات بر تولید و تأثیر پیام ها در زندگی عمومی، شخصی و حرفه ای تمرکز دارد. با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات، کسب‌وکارها می‌توانند داده‌ها را با کارآمدتر جمع‌آوری، ذخیره و تجزیه و تحلیل کنند، که به نوبه خود به آنها کمک می‌کند تا تصمیمات آگاهانه‌تری بگیرند.فناوری‌های ارتباطی شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا با کارمندان و مشتریان در سراسر جهان هماهنگ شوند. از آنجایی که ارتباطات یک رشته گسترده است، فارغ التحصیلان برای مجموعه ای از مشاغل در رسانه، بازاریابی، فروش، تجارت یا دولت آماده می شوند.

تاریخچه رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

ارتباطات از ابتدای پیدایش بشر وجود داشته است، اما تا قرن بیستم بود که مردم شروع به مطالعه این فرآیند کردند. با توسعه فناوری های ارتباطی، مطالعه جدی ارتباطات نیز توسعه یافت. با پایان یافتن جنگ جهانی اول، علاقه به مطالعه ارتباطات تشدید شد.

ویلبر شرام را بنیانگذار رشته مطالعات ارتباطات در ایالات متحده می دانند. شرام در ایجاد ارتباطات به عنوان یک رشته تحصیلی و در تشکیل دپارتمان‌های مطالعات ارتباطات در سراسر دانشگاه‌های ایالات متحده بسیار تأثیرگذار بود.

روش های ارتباطی قدیمی تر مانند نقاشی های غار، سیگنال های دود، نمادها، کبوترهای حامل و تلگراف بودند. امروزه جدیدترین و مدرن ترین راه ها مانند تلویزیون، تلفن های همراه، اینترنت، ایمیل، رسانه های اجتماعی، و پیام های متنی راحت تر و کارآمدتر هستند و اینها شروع ارتباطات امروزی است. تلگراف در اوایل دهه 1800 ساخته شد. کد مورس توسط ساموئل مورس در سال 1835 ایجاد شد. تلفن (یکی از محبوب ترین اشکال ارتباطی تا کنون) توسط الکساندر گراهام بل در سال 1876 ایجاد شد. اولین رادیو توسط گوگلیلمو مارکونی در سال 1894 ساخته شد.

معرفی کامل رشته مطالعات ارتباطی و فناوری ارتباطات | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو

تعریف تخصصی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات مروری بر رسانه های ارتباطی، شامل ساختارها، فرآیندها، عملکردها و اثرات است. در جهان امروز، ارتباطات و وسایل ارتباط جمعی بیشترین نقش را در زندگی بشر ایفا می کند. برقراری ارتباط با عامه مردم و گردآوری و تدوین اطلاعات درست و انتقال صحیح از مهمترین وظایف وسایل ارتباط جمعی است. در حوزه فناوری هر روزه شاهد تحولی جدید هستیم که نیازمند تامین نیازهای اطلاعاتی مخاطبین رسانه های جدید است. رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات بنا بر همین ضرورت ایجاد شده است.

جهان در آستانه تحولی ژرف و پا نهادن به عصری تازه است و نقش محوری وسایل ارتباط جمعی در این تحول غیر قابل انکار است. برقراری ارتباط با مردم و گردآوری و تدوین اطلاعات درست از مهم ترین وظایف کارشناسان مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات است.

مدرک تحصیلی در ارتباطات و مطالعات رسانه، شما را برای کار در صنعت رسانه آماده می کند، جایی که نحوه بازتاب، بازنمایی و تأثیر رسانه ها را تجزیه و تحلیل خواهید کرد. همچنین با آخرین اخبار، فناوری و بحث‌ها در مطبوعات، پخش، تبلیغات و سایر رسانه‌های دیجیتال همگام خواهید بود.

رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در یک نگاه

رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات زیر مجموعه کنکور علوم انسانی بوده و برای قبولی در این رشته باید در آزمون سراسری رتبه قابل قبولی کسب کنید. تعداد رقبای مشخصی برای ورود به این رشته هر ساله با همدیگر رقابت می کنند.  ظرفیت پذیرش دانشگاه ها در حال حاضر در دانشگاه علامه طباطبایی بوده و شرایط پذیرش و امکانات لازم را برای دانشجویان فراهم کرده است. بازار کار رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در بازار ایران مناسب بوده و فارغ التحصیلان می توانند با کسب دانش و مهارت های تخصصی به جایگاه شغلی دست پیدا کنند. درآمد رشته ارتباط تنگاتنگی با جایگاه شغلی داشته و بر اساس مدرک تحصیلی، سابقه کار، سازمان محل خدمت و میزان درآمد دریافتی متغیر است. طول دوره کارشناسی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات چهار سال است که به صورت ترمیک و در هشت نیمسال تحصیلی ارائه می شود.

پرمتقاضی بودن 86%
کاربردی بودن 94%
دشواری دروس 95%
امکان ادامه تحصیل 88%
بازار کار 93%

رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در ایران

ارتباطات راه پیشرفت انسان و تبادل دانش و اطلاعات در زمینه های مختلف است و در کشور ما نیز به ارتباطات و فناوری اطلاعات در سطوح ملی و بین المللی توجه ویژه ای شده است. رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در سال 94 ایجاد شده و تا به حال در دانشگاه های دولتی مانند دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی پذیرش دانشجو انجام شده است.

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

پذیرش در رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

در این بخش قرار است شرایط پذیرش در رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات را به همدیگر مرور کنیم. جهت آگاهی از شرایط پذیرش باید دو فاکتور مهم یعنی تعداد رقبا و ظرفیت پذیرش دانشگاه ها دقت شود. در وهله اول باید تعداد متقاضیان که برای ورود به رشته با همدیگر به رقابت می پردازند در هر سال متغیر است و می‌توان گفت که هر سال  تعداد متوسطی از داوطلبین با همدیگر به رقابت می پردازند.  ظرفیت پذیرش دانشگاه فاکتور مهم دیگر است. دانشگاه سراسری کمی امکانات آموزشی لازم را برای ادامه تحصیل دانشجویان فراهم کرده اند. البته توجه داشته باشید که شرایط پذیرش در هر سال متغیر است و بر اساس تعداد رقبا، وضعیت پذیرش دانشگاه ها و اعمال سهمیه های مختلف هر سال شرایط متفاوت را به خود می گیرد.  اما به صورت کلی آشنایی با وضعیت پذیرش و نحوه قبولی در این رشته می تواند به شما دیدی بازتر برای برنامه ریزی صحیح در کنکور سراسری ارائه دهد.

 با توجه به حذف زیر گروه ها از کنکور علوم انسانی این آزمونها تنها شامل دروس تخصصی است.  جهت قبولی در رشته مورد نظر باید به دروس تخصصی که هر کدام ضرایب مختلفی دارند، پاسخ دهید. از این میان دروسی که بیشترین ضریب را بین دروس داشته از اهمیت بیشتری قائل هستند. در جدول زیر می توانید ضرایب دروس تخصصی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات را به صورت کامل مشاهده کنید.

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در کنکور انسانی
ریاضی
6
اقتصاد
2
زبان و ادبیات فارسی
8
عربی
5
تاریخ و جغرافیا
5
علوم اجتماعی
5
فلسفه و منطق
5
روانشناسی
2

 همانطور که در جدول بالا مشاهده می کنید دروس ریاضی و زبان و ادبیات فارسی برای کنکور سراسری علوم انسانی ضرایب بالاتری دارد. برای قبولی در رشته مورد نظر باید مطالعه کامل و دقیقی بر روی این دروس دبیرستان خود داشته باشید.

 شایان ذکر است که شرکت در آزمون های آزمایشی مشابه می تواند شما را تا حد زیادی با شرایط کنکور سراسری آشنا کند.  با توجه به این که سوالات آزمون های آزمایشی شباهت زیادی با سوالات کنکور سراسری دارد، شما می توانید با شرکت در آزمون های آزمایشی سرعت تست زنی، دقت در پاسخگویی و دانش خود را محک بزنید. به عبارتی می توانید از این فرصت ایده‌آل بهترین استفاده را برده در کنکور سراسری بهترین نتیجه را کسب کنید.

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

دانشگاه های برتر رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

در این بخش قرار است به معرفی دانشگاه های برتر رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات  بپردازیم. با توجه به اینکه اکثر دانش آموزان بعد از اعلام رتبه به دنبال اولویت بندی دانشگاه های برتر هستند، از این رو بهتر است با دانشگاه های شاخص آشنا شوید. البته شایان ذکر است تمامی دانشگاه های کشور از نظر سطح و کیفیت آموزشی در جایگاه قابل قبول قرار داشته و می توانند با افزایش توانایی‌های علمی و عملی خود در بازار کار به جایگاه شغلی مناسب با درآمد خوب دست پیدا کنند. اما با این حال برخی از شاخص ترین و برترین دانشگاه رشته مطالعات ارتباطات و فناوری اطلاعات شامل دانشگاه علامه طباطبایی است.

دو نمونه کارنامه قبولی در رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

در این بخش قرار است دو نمونه کارنامه قبولی در رشته مطالعات ارتباطات و فناوری اطلاعات را به همدیگر بررسی کنیم. با توجه به اینکه آگاهی نسبت به درصد و تراز قبولی دانش آموزان در سالهای قبل می تواند یک دید کلی جهت برنامه ریزی صحیح کنکور سراسری ارائه دهد از این رو لازم دانستیم دو نمونه کارنامه قبولی متفاوت را گردآوری نماییم. البته توجه داشته باشید که شرایط پذیرش مانند تراز، درصد و رتبه قبولی در هر سال به دلیل تغییر تعداد داوطلبین، تعداد ظرفیت پذیرش دانشگاه ها و اعمال سهمیه های متفاوت فرق می کند. برای مثال ممکن است شما نتوانید در کنکور سال آینده در رشته مورد نظر پذیرش شوید اما با این حال آگاهی از شرایط پذیرش یک دید آگاهانه برای برنامه‌ریزی صحیح کنکور به شما ارائه می دهد.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها

گرایش های رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

بسیاری از رشته ها در مقطع کارشناسی فاقد گرایش هستند و گرایش های تخصصی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری اعمال می شود. رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری به گرایش های مختلفی تقسیم می شود که دانشجویان می توانند براساس علاقه در گرایش مد نظر خود مشغول به تحصیل شوند. از آنجایی که نظام آموزشی ایران در راستای هم سو شدن با نظام آموزشی در کشورهای مطرح است، بنابراین از طرح لوزی پیروی می کند. طرح لوزی به گونه ای است که در دوره کارشناسی فاقد گرایش است و در دوره ارشد گرایش های مختلفی برای رشته ها تعیین می شود و دوباره در دوره دکتری، گرایش ها با همدیگر تجمیع می شوند. رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات نیز در دوره کارشناسی فاقد گرایش است.

واحدهای درسی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

در این بخش قرار است نگاهی به واحدهای درسی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری ارتباطات داشته باشیم. آشنایی با واحدهای درسی سبب می‌شود تا با دید کامل وارد رشته مورد نظر شوید. برخی از دانشجویان رشته‌های مختلف بعد از ورود به یک رشته به دلیل عدم علاقه به واحدهای درسی از رشته انصراف داده اند؛ بنابراین بهتر است با واحدهای درسی که قرار است در دوره کارشناسی مطالعه کنید آشنا شده و در صورت علاقه آن رشته را انتخاب نمایید.

 واحدهای درسی تمامی رشته ها هر چند سال یکبار مطابق ضوابط و مقررات وزارت علوم تحقیقات و فناوری مورد بازنگری قرار می گیرد. البته در این بازنگری شاهد تغییرات جزئی در واحدهای درسی و سرفصل‌های درسی آن از دروس خواهیم بود و تغییرات عمده به ندرت در چارت یک برنامه درسی ایجاد می شود.

مطالعه، شناخت و آموزش زوایای جدید مطرح شده در علوم، مستلزم بازنگری و روزآمد کردن رشته ها و مطالب آموزشی آنهاست و از این دیدگاه برنامه ریزی درسی و تدوین برنامه های آموزشی و سرفصل های مربوطه فرایندی است که همواره باید دستخوش اصلاحات، بازنگری و تغییرات مداوم باشد تا بتواند همگام با پیشرفت و توسعه علوم و فنون، یافته های جدید را در برنامه های آموزشی دانشگاه ها و مراکز آموزشی بگنجاند. چرا که دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی عهده دار رسالت هایی چون تولید دانش، تربیت نیروی متخصص مورد نیاز جامعه، گسترش فناوری، نوآوری و خلاقیت هستند و امروزه صاحبنظران معتقدند دستیابی به توسعه در سایه به کارگیری دانش روز و فناوری پیشرفته حاصل می شود.

ضروری است که برنامه های آموزشی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی علاوه بر انطباق با استاندرادهای جهانی با نیازهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه و بازار کار هماهنگ باشد و آموزش عالی تربیت کننده نیروی انسانی ماهر، متخصص و روزآمد مورد نیاز کشور در همه زمینه ها باشد.

نوع درس
تعداد واحد
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته علوم ورزشی
دروس عمومی
20 واحد
دروس پایه
26 واحد
دروس تخصصی
72 واحد
دروس اختیاری
12 واحد
جمع
130 واحد

در ادامه هر یک از واحدهای درسی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات را به صورت جداگانه و با عنوان تعداد واحد هر درس برای شما عنوان می‌کنیم تا شناخت شما نسبت به این رشته کامل شود.

دروس عمومی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

اولین بسته از دروس رشته مربوط به دروس عمومی است. دروس عمومی زیر نظر گروه معارف و عمومی دانشگاه ارائه شده و با هدف افزایش آگاهی در مورد تاریخ و فرهنگ کشور و همچنین افزایش ابعاد معرفت شناختی در زندگی ارائه می شود. دروس عمومی به صورت مشترک بین رشته ها در مقطع کارشناسی تدوین و ارائه شده و دانشجویان ملزم به سپری کردن تعداد واحد مشخصی از این واحدهای درسی هستند. معمولاً دروس عمومی در کلاس های مشترک با سایر رشته ها برگزار میشود. در جدول زیر می توانید دروس عمومی رشته را مشاهده کنید.

بسته درسی
نام درس
تعداد واحد
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی
مبانی نظری اسلام
اندیشه اسلامی 1
2 واحد
اندیشه اسلامی 2
2 واحد
انسان در اسلام
2 واحد
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام
2 واحد
اخلاق اسلامی
فلسفه اخلاق
2 واحد
اخلاق اسلامی
2 واحد
آیین زندگی
2 واحد
عرفان عملی اسلامی
2 واحد
انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران
2 واحد
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2 واحد
اندیشه سیاسی امام خمینی
2 واحد
تاریخ و تمدن اسلامی
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
2 واحد
تاریخ تحلیلی صدر اسلام
2 واحد
تاریخ امامت
2 واحد
آشنایی با منابع اسلامی
تفسیر موضوعی قرآن
2 واحد
تفسیر موضوعی نهج البلاغه
2 واحد
الزامی
فارسی عمومی
3 واحد
زبان عمومی
3 واحد
تربیت بدنی 1
1 واحد
تربیت بدنی 2
1 واحد
دانش خانواده و جمعیت
2 واحد

لازم به توضیح است که قوانین مشخصی برای پاس کردن 22 واحد دروس عمومی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات وجود دارد که حتماً باید طبق همین قوانین برای سپری کردن این دروس اقدام کنید. 22 واحد عمومی در نظر گرفته شده برای این رشته تحصیلی بایستی طبق شرایط زیر اخذ شوند:

  • 2 درس 2 واحدی از میان دروس مبانی نظری اسلام
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس اخلاق اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس انقلاب اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس تاریخ و تمدن اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس آشنایی با منابع اسلامی

برای این رشته در دروس عمومی، 12 واحد اجباری در نظر گرفته شده که با جمع با دروس عمومی بالا، کل دروس عمومی برای رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در دوره کارشناسی پیوسته 22 واحد خواهد شد.

دروس پایه رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

دسته دوم از دروس رشته مربوط به واحدهای درسی پایه است. دروس پایه شاکله اولیه را برای درک دانش تخصصی رشته فراهم کرده و به نوعی مانند پلی بین دروس دبیرستان و دروس اصلی و تخصصی دوره کارشناسی قرار دارد. این دروس سبب آمادگی ذهنی دانشجویان برای انتقال از دوره دبیرستان به دوره کارشناسی است و احتمالاً نکات اشتراکی زیادی بین آنها و دوره دبیرستان وجود دارد البته با این تفاوت که در واحدهای درسی پایه مطالب به صورت تخصصی و مفهومی ارائه می شود. در جدول زیر می توانید دروس پایه مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.

دروس پایه رشته علوم ارتباطات اجتماعی
ردیف نام درس تعداد واحد
1 ریاضیات پایه 2
2 آمار مقدماتی 2
3 آمار در علوم اجتماعی 2
4 مبانی جامعه شناسی 2
5 مبانی جمعیت شناسی 2
6 مبانی روانشناسی 2
7 مبانی مردم شناسی 2
8 روش های تحقیق در علوم اجتماعی 2
9 تاریخ تکوین علوم اجتماعی 3
10 نظریه های علوم اجتماعی 3
11 فلسفه علوم اجتماعی 2
12 فلسفه علوم اجتماعی 2
13 تاریخ اجتماعی ایران 2
14 مبانی ارتباطات جمعی 2
15 اصول علم سیاست 2
16 روانشناسی اجتماعی 2
مجموع واحدها 32

شایان ذکر است که دروس پایه به صورت کلی پیش نیاز یا هم نیاز برای اخذ سایر دروس است. این دروس به صورت نظری، عملی، عملی-نظری ارائه می شود و دانشجویان موظف به پاس کردن دروس پایه هستند. اگر دانشجو حتی یکی از دروس پایه را اخذ نکرده باشد از نظر آموزشی فاقد صلاحیت لازم برای دانش آموختگی است.

دروس تخصصی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

دروس تخصصی رشته زبان شناسی و آموزش های اصلی و حرفه‌ای را ارائه داده و سبب آشنایی دانشجویان با ماهیت کامل رشته و درک دقیق از بازار کار و کاربردهای آن می شود. با مطالعه دروس تخصصی است که دانشجویان می توانند جایگاه خود را در بازار کار پیدا کرده و موفقیت خود را برای ادامه تحصیل و یا جایگاه های شغلی ویژه کسب کنند.  واحدهای درسی از نظر آموزشی بسیار حائز اهمیت است و دانشجویان باید برای اخذ نمرات خوب و درک کامل آنان برنامه ریزی اصولی و صحیحی داشته باشند، زیرا تضمین کننده موفقیت در آینده هستند.  در جدول زیر می توانید با واحد های درسی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات را مشاهده کنید

دروس تخصصی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات
ردیف نام درس تعداد واحد
1 مبانی مطالعات و فناوری اطلاعات 3
2 تاریخ ارتباطات در ایران 2
3 اصول اقتصاد ارتباطات 2
4 سازمان های بین المللی ارتباطات 2
5 اصول مدیریت ارتباطات 2
6 مبانی سیاستگذاری و برنامه ریزی ارتباطی 2
7 شناخت مخاطبان 2
8 اصول نشر و آموزش الکترونیکی 2
9 سنجش افکار عمومی 2
10 اشنایی با روش های کیفی پژوهشهای ارتباطی 3
11 مطالعات موردی 2
12 زبان تخصصی 2
13 فرهنگ و فناوری اطلاعات 2
14 نظریه جامعه اطلاعاتی 2
مجموع واحدها 30

واحدهای تخصصی سبب ایجاد دانش کافی رشته شده و مهارت های وی را برای ورود به بازار کار تقویت می کند. اخذ واحدهای درسی تخصصی اجباری است و نیاز است دانشجویان با نمره قابل قبولی این دروس را پاس کنند. حتی اگر دانشجویی یکی از واحدهای درسی تخصص را اخذ یا پاس نکرده باشد از نظر آموزشی فاقد صلاحیت لازم برای فارغ التحصیلی است.

دروس اختیاری رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

بسته آخر دروس در مقطع کارشناسی رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات مربوط به درس اختیاری است. این دروس به صورت مکمل با واحدهای درسی اختصاصی ارائه شده و سبب افزایش دانش برای موفقیت در گرایش‌های مختلف رشته و بازار کار می شود. دانشجویان می توانند بر اساس گرایش مورد نظر خود جهت ادامه تحصیل و بازار کاری که قرار است در آنجا مشغول به کار شوند، واحدهای درسی اختیاری را اخذ نمایند. .در جدول زیر می توانید دروس اختیاری مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.

دروس اختیاری رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات
ردیف نام درس تعداد واحد
1 امور بازرگانی 2
2 رفتار سازمانی 2
3 آشنایی با حرفه های ارتباطی 2
4 سازمان های اداری در ایران 2
5 مبانی ارتباطات سازمانی 2
6 اصول بازاریابی 2
7 ارتباطات میان فرهنگی 2
8 تامین و رفاه اجتماعی 2
9 جامعه شناسی شهری 2
10 جامعه شناسی سیاسی 2
11 تغییرات اجتماعی 2
12 مبانی جمعیت شناسی 2
13 کلیات برنامه ریزی اجتماعی و اقتصادی 2
14 پایان نامه 3
15 روزنامه نگاری رادیویی و تلویزیونی 3
16 معنی شناسی در رسانه ها 2
مجموع واحدها 30

دانشجو از بین این دروس باید 8 واحد درسی را اخذ کند. انتخاب و گذرانیدن دروس اختیاری برای تکمیل واحدهای درسی مصوب رشته الزامی است. دانشجویان باید در انتخاب دروس اختیاری ابتکار عمل انجام داده و آن دسته از دروسی را انتخاب کنند که نیاز آن ها را بیشتر برطرف می کند، زیرا دروس اختیاری برای موفقیت بیشتر در بازار کار سهم ویژه ای داشته و سبب افزایش دانش و مهارت تخصصی دانشجویان در حوزه های خاص می گردد.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور

بازار کار رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

در این بخش قرار است نگاه کلی به بازار کار رشته مطالعات ارتباطات و فناوری اطلاعات داشته باشیم. این رشته در ایران رشته کاربردی محسوب شده و به دلیل چشم اندازهای آینده برای این رشته، فارغ التحصیلان می توانند با تقویت رزومه در جایگاه های شغلی مناسب مشغول به کار شوند، البته ممکن است برخی از فارغ التحصیلان در مشاغل غیر مرتبط با درآمد کمتر استخدام شده باشند که این به دلیل سوء مدیریت برای استفاده از پتانسیل‌های بالقوه فارغ التحصیلان است. برخی از سازمانهای مرتبط که کارشناسان رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات می توانند متصدی رده های شغلی شوند در زیر ارائه شده است:

  1. روزنامه نگاری
  2. عکاسی خبری
  3. پژوهشگر
  4. گرافیست
  5. صفحه آرا
  6. امور تبلیغات و اطلاع رسانی به ارگان های متفاوت
  7. فرایند تولید وب
  8. استفاده از فناوری رایانه ای اطلاع رسانی
  9. فناوری چاپ الکترونیکی و فنون نشر

سازمان هایی که کارشناسان رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات می توانند مشغول به کار شوند در زیر ارائه شده است:

  1. مطبوعات
  2. خبرگزاری ها
  3. نشریات و مجلات تحت عناوین نویسنده

امروزه فناوری های ارتباطی در روابط اجتماعی داخلی و بین المللی نقش روزافزون و مهمی داشته به همین دلیل از فارغ التحصیلان این رشته برای رسانه های مختلفی استفاده می شود.

 

کاربردهای رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

در این بخش قرار است نگاهی به کاربرد های رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات داشته باشیم. به صورت کلی کاربرد این رشته را می توان از دو منظر مورد بررسی قرار داد. در وهله اول به کاربرد رشته علوم مهندسی باغبانی در مراکز آموزشی دانشگاه و مراکز پژوهشی می توان اشاره کرد. با توجه به اینکه چشم‌انداز خوبی برای این رشته در آینده وجود دارد، بنابراین باید مربیان حرفه ای برای تربیت دانشجویان در آینده نیز تامین شود تا دانشجویان را برای ورود به بازار کار آماده کرده تا بتوانند وارد سازمان های خدماتی و اجرایی شده و نیاز آن را برطرف کنند. از این رو یکی از کاربردهای رشته مرتبط با بخش آموزش در دانشگاه و مراکز تحقیقاتی است.

 کاربرد دوم رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطللعات مربوط به به کارگیری نیروی انسانی برای رفع نیاز سازمان های مرتبط با این رشته است. دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی می توانند وارد سازمان های خدماتی و اجرایی شده و با تخصص خود نیاز سازمان را برطرف کرده و چرخ صنعت را پاینده نگه دارند.

 همانطور که می دانید سه ضلع دانشگاه، صنعت و دولت باید هماهنگ با هم کار کنند تا نیاز جوامع بشری برطرف شود. به همین دلیل در هر یک از این سه ضلع رده های شغلی برای فارغ التحصیلان رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در نظر گرفته شده است.

درآمد رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

درآمد رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در بازار ایران به طور معمول متوسط بوده و ارتباط تنگاتنگی با جایگاه شغلی افراد دارد.  به صورت کلی درآمد رشته به سابقه کار، مدرک تحصیلی و سازمان محل خدمت وابسته است. برای مثال افرادی که سابقه کار بیشتر یا جایگاه ویژه شغلی را متصدی شده اند، حقوق بیشتری را نیز دریافت می کنند. البته به دلیل عدم شایسته‌سالاری مناسب در استخدام فارغ التحصیلان ممکن است افراد در بدو ورود دچار چالش شوند که با افزایش مهارتهای علمی و توانایی های عملی می توان به جایگاه شغلی ویژه و درآمد قابل قبول دست پیدا کرد.

با کمک فناوری اطلاعات و ارتباطات، ارتباطات ارزان‌تر، سریع‌تر و کارآمدتر شده است. قبلا فقط کامپیوترهای بزرگ قابلیت ارتباط داشتند. امروزه حتی کوچکترین رایانه ها و دستگاه ها نیز می توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. امروزه کامپیوترها به کمک اینترنت قادر به تبادل اطلاعات هستند.  این فناوری ها همگی با انتقال و دریافت اطلاعات به نوعی سروکار دارند. فناوری اطلاعات و ارتباطات در تمام جنبه‌های زندگی نفوذ می‌کند و راه‌های جدیدتر، بهتر و سریع‌تر را برای تعامل، شبکه‌سازی، جستجوی کمک، دسترسی به اطلاعات و یادگیری فراهم می‌کند.

ورزش را از اين نظر که تقريبا تمامی افراد به نوعی با آن سرو کار دارند بايد منحصر به فرد دانست. بنابراين، علم ورزش يک ضرورت انکارناپذير در جهت تعالی انسان است. بهره گیري از ورزش براي اهداف مختلف، در گرو اشراف داشتن به اين علم و توسعه آن است که اين علم با ابعاد گوناگون می تواند به افراد کمک کند. رشته علوم ورزشی یک رشته کاربردی و مهم در بین سایر رشته های دانشگاهی به شمار می رود.

ادامه تحصیل در رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات

بسیاری از دانشجویان بعد از اتمام مقطع کارشناسی به دنبال ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا هستند.  با توجه به اینکه مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترا باعث افزایش درآمد و رده یا ردیف های شغلی بهتری می شوند، به همین دلیل دانشجویان برای ادامه تحصیل در این مقاطع تحصیلی با همدیگر به رقابت می پردازند.  توجه داشته باشید که داشتن مدارک تحصیلی عالیه یکی از فاکتورهایی است که سبب افزایش درآمد و پیدا کردن جایگاه اجتماعی بهتر می شود. در ادامه به شرایط ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات می پردازیم.

فارغ التحصیلان بعد از اتمام دوره کارشناسی می توانند در آزمون کارشناسی ارشد شرکت کنند. در صورت قبولی و کسب رتبه لازم می توان در کارشناسی ارشد رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات و در گرایش دلخواه مشغول به تحصیل شد. با توجه به ماهیت میان رشته ای مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات، کارشناسان این رشته می توانند در برخی از گرایش های رشته ارتباطات شرکت کنند.

فارغ التحصیلان بعد از اتمام دوره کارشناسی ارشد خود می توانند در مقطع دکتری ادامه تحصیل دهند. برای ورود به مقطع دکتری باید در آزمون دکتری نمره قابل قبولی کسب کنید و سپس بعد از قبولی در مصاحبه تخصصی دانشگاه، می توانید در رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در مقطع دکتری به تحصیل ادامه دهید. دانشجویان دکتری می تونند ضمن فعالیت در تمامی محل های جذب فارغ التحصیلان کارشناسی و کارشناسی ارشد در زمینه های کارهای تحقیقاتی مسئولیت های تخصصی خود را برعهده بگیرند و در کارهای اجرایی علمی نقش مهمی ایفا کنند.

رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در جهان

طبق اداره آمار کار پیش بینی می شود مشاغل رسانه ای و ارتباطات در 10 سال آینده با نرخ 4 درصد رشد کنند. مشاغل متداول در این زمینه شامل تدوینگرهای فیلم و ویدئو، گویندگان، روابط عمومی، خبرنگاران خبری و نویسندگان است. رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات با ایجاد امکان همکاری نزدیک با مشتریانی که حتی ممکن است در آن سوی کره زمین باشند، بر ارتباطات تأثیر می گذارد. فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) امروزه به ستون فقرات تجارت تبدیل شده است. آیا می توانید دنیایی را تصور کنید که در آن ایمیل، ویدئو کنفرانس و اشتراک گذاری اسناد وجود نداشته باشد؟ تصور اینکه یک کسب و کار مدرن بدون این فناوری های ضروری کار کند، دشوار است.

اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا به معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان در کشورهای مختلف بپردازیم. جهت رتبه بندی دانشگاه از رتبه بندی QS  استفاده می کنیم. رتبه بندی QS یکی از مهم‌ترین رتبه‌بندی‌های دانشگاهی است که براساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی بین‌المللی، نسبت دانشجویان بین‌المللی و میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها را رتبه‌بندی می‌کند. در حال حاضر براساس آخرین تغییرات رتبه بندی دانشگاه های جهان برای رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات ۱۰ دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند:

  1. دانشگاه آمستردام. هلند
  2. دانشگاه کالیفرنیای جنوبی لس آنجلس، ایالات متحده
  3. مدرسه اقتصاد و علوم سیاسی لندن (LSE)، انگلستان
  4. دانشگاه تگزاس در آستین، ایالات متحده آمریکا
  5. دانشگاه فناوری نانیانگ، سنگاپور (NTU)
  6. دانشگاه استنفورد، ایالات متحده
  7. دانشگاه پنسیلوانیا فیلادلفیا، ایالات متحده آمریکا
  8. دانشگاه ویسکانسین-مدیسون، ایالات متحده آمریکا
  9. دانشگاه ایالتی میشیگان ایست لنسینگ، ایالات متحده
  10. دانشگاه نیویورک (NYU)، ایالات متحده آمریکا

دانشگاه فناوری نانیانگ سنگاپور با رتبه 5 و دانشگاه هنگ کنگ با رتبه 13 در میان برترین دانشگاه های مطرح در زمینه رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات است.

خدمات فناوری ارتباطات به طور متوسط ​​حقوق 221313 دلار پرداخت می کند و دستمزدها از حداقل 191987 دلار تا حداکثر 256151 دلار متغیر است. البته حقوق و دستمزد افراد بسته به شغل، بخش، مکان و همچنین مهارت ها و تحصیلات فردی هر کارمند متفاوت خواهد بود. حقوق معمولی اولیه شغلی برای فردی با مدرک لیسانس در مطالعات ارتباطات جمعی و رسانه ها 33616 دلار است و در عرض پنج سال پس از فارغ التحصیلی، این میانگین حقوق به 48653 دلار می رسد.  رشته های ارتباطی بسته به مسیر شغلی که انتخاب می کنند می توانند از حدود 36638 دلار تا 176126 دلار در سال درآمد داشته باشند.

پرسش و پاسخ

معرفی کامل رشته علوم ارتباطات اجتماعی | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته علوم ارتباطات اجتماعی

بازار کار رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در ایران چگونه است؟

بازار کار رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در ایران تقریبا مناسب است. با تقویت روزمه می توان در سازمان های مرتبط که رده خالی برای این مشاغل دارند دست پیدا کرد.

برترین دانشگاه های رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در ایران کدامند؟

تمامی دانشگاه های کشور از نظر رتبه علمی در جایگاه قابل قبولی قرار دارند. اما با این حال شاخص ترین و برترین دانشگاه های رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات در ایران شامل دانشگاه علامه طباطبایی است.

درآمد رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات چقدر است؟

درآمد رشته مطالعات ارتباطی و فناوری اطلاعات به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که یکی از مهمترین فاکتورها جایگاه شغلی و رزومه فرد است. به صورت کلی می توان درآمد مناسبی را برای فارغ التحصیلان این رشته متصور شد.
نظرات و پرسش های خود را با ما در میان بگذارید...
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x