جستجو
Close this search box.
آموزش دروس پایه دهم
آموزش دروس پایه یازدهم
آموزش دروس پایه دوازدهم

رشته مددکاری اجتماعی

رشته مددکاری اجتماعی
معرفی کامل رشته مددکاری اجتماعی | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته مددکاری اجتماعی
فهرست مطالب

معرفی رشته مددکاری اجتماعی

رشته مددکاری اجتماعی به معنی هر یک از فعالیت‌ها یا روش‌های حرفه‌ای مختلف که به طور مشخص با ارائه خدمات اجتماعی و به‌ویژه بررسی، درمان و کمک‌های مادی افراد آسیب‌دیده از نظر اقتصادی، جسمی، روانی یا اجتماعی مرتبط است. با توجه به اهمیت این رشته در این نوشتار با شما همراه هستیم تا به بررسی تاریخچه، دانشگاه ‌های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش ها، کاربرد و شرایط ادامه تحصیل در رشته مددکاری اجتماعی در ایران و جهان بپردازیم.

معرفی کامل رشته مددکاری اجتماعی | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته مددکاری اجتماعی

همه کشورها برای دستیابی به توسعه ملی به منابع اجتماعی و اقتصادی نیاز دارند. در این راستا، مددکاری اجتماعی به طور کلی می‌تواند با توانمند ساختن افراد و جامعه برای هماهنگ شدن با یکدیگر از طریق نیاز متقابل به خودشکوفایی، میانجی فرآیند توسعه باشد.

تاریخچه رشته مددکاری اجتماعی

تاریخچه رشته مددکاری اجتماعی قدمتی طولانی دارد. از زمانی که اولین دوره مددکاری اجتماعی در تابستان 1898 در دانشگاه کلمبیا ارائه شد، مددکاران اجتماعی راه را برای توسعه سازمان‌های خصوصی و خیریه برای خدمت به افراد نیازمند رهبری کردند. مددکاران اجتماعی به رفع نیازهای جامعه ادامه می دهند و مشکلات اجتماعی کشور را به اطلاع عموم می رساند.

جین آدامز (1860 – 1935) توسط بسیاری به عنوان بنیانگذار (یا یکی از بنیانگذاران) اجتماعی مددکاران اجتماعی اولیه شناخته می شود.  تلاش‌های خستگی‌ناپذیر او برای زنان، کودکان کار، فقرا، بی‌سوادان، مهاجران و سایر مخاطبان کم‌خدمت در جامعه اطرافش بود که جایگاهی دائمی در تاریخچه مددکاری اجتماعی برای او به ارمغان آورد.

جین آدامز اغلب به دلیل تأسیس اولین خانه مسکونی در ایالات متحده، معروف به خانه هال شیکاگو، در سال 1889 اعتبار دارد. او علاوه بر کارش در خانه هال، چندین طرح برای ایجاد برابری برای این گروه‌ها ایجاد کرد و در آن مشارکت داشت، مانند قانون فدرال کار کودکان در سال 1916، قانون استانداردهای کار منصفانه. او همچنین در سخنرانی عمومی، راهپیمایی و حمایت از جنبش حق رای زنان، قانون استخدام عادلانه، روابط انسانی، جنبش ضد جنگ (جنگ جهانی اول)، اصول علمی، ترکیب اصول علمی، رفاه اجتماعی، اصلاحات بهداشت شهری و خیلی بیشتر مشغول به فعالیت بود. جین آدامز حتی به عنوان یکی از بنیانگذاران انجمن ملی برای پیشرفت رنگین پوستان (NAACP) شناخته می شود ودر کنگره بین المللی صلح زنان مورد تقدیر قرار گرفت.

معرفی کامل رشته مددکاری اجتماعی | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته مددکاری اجتماعی

برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو

تعریف تخصصی رشته مددکاری اجتماعی

تعریف تخصصی رشته مددکاری اجتماعی به معتی کاری که توسط متخصصان آموزش دیده با هدف کمک به افرادی که دارای آسیب های اجتماعی یا مشکلات شخصی هستند خلاصه می شود.

مددکاری اجتماعی یک حرفه مبتنی بر تمرین و یک رشته دانشگاهی است که تغییرات و توسعه اجتماعی، انسجام اجتماعی و توانمندسازی مردم را ارتقا می‌دهد. اصول عدالت اجتماعی، حقوق بشر، مسئولیت جمعی و احترام به تنوعات در کار اجتماعی نقش اساسی دارند. مددکاری اجتماعی با تکیه بر نظریه‌های مددکاری اجتماعی، علوم اجتماعی، علوم انسانی و دانش‌های بومی، افراد و ساختارها را برای رسیدگی به چالش‌های زندگی و افزایش رفاه درگیر می‌کند.

به طور کلی مددکاران اجتماعی به افراد کمک می کنند تا با چالش های زندگی خود کنار بیایند. آنها به طیف گسترده ای از موقعیت ها مانند فرزندخواندگی، تشخیص بیماری لاعلاج، یا پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد کمک می کنند. برخی از مددکاران اجتماعی به مراجعانی که با معلولیت یا بیماری تهدید کننده زندگی یا مشکل اجتماعی مانند مسکن نامناسب، بیکاری یا سوء مصرف مواد مواجه هستند، کمک می کنند. مددکاران اجتماعی همچنین به خانواده‌هایی که درگیری‌های خانگی جدی مانند کودک آزاری یا همسر آزاری مشاوره می دهند.

رشته مددکاری اجتماعی در یک نگاه

رشته مددکاری اجتماعی زیر مجموعه کنکور ریاضی و فیزیک، تجربی و انسانی است. داوطلبان برای ورود به این رشته باید در کنکور سراسری شرکت کنند. این رشته در بین داوطلبین کمتر شناخته شده است اما با این حال برای پذیرش باید بین دانش آموزان علاقمند در کنکور رقابت داشته باشید. شرایط بازار کار رشته مددکاری اجتماعی در ایران به طور کلی متوسط است. برای موفق شدن در این رشته و کسب درآمدهای مطلوب باید به تقویت رزومه و افزایش دانش تخصصی پرداخت تا در نهایت دستمزد و حقوق مناسبی کسب شود. رشته مددکاری اجتماعی یک دوره کارشناسی 4 ساله است که در طول 8 نیمسال تحصیلی ارائه می گردد.

پرمتقاضی بودن 86%
کاربردی بودن 94%
دشواری دروس 95%
امکان ادامه تحصیل 88%
بازار کار 93%

رشته مددکاری اجتماعی در ایران

رشته مددکاری اجتماعی در ایران یک رشته مهم با نیاز مبرم است.  در دنیای امروز دامنه فعالیت های مددکاری اجتماعی به تمامی عرصه های زندگی تسری پیدا کرده است و متناسب با حوزه های فعالیتی، شاخه های تخصصی مختلفی را اجتناب ناپذیر نموده است. لذا به نظر می رسد که تخصصی کردن مددکاری اجتماعی در شاخه های مختلف برای پاسخ گویی به نیازهای فزاینده جامعه امروز کشورمان از یکطرف و بومی سازی توام با روزآمدی آن از سوی دیگر، ضرورت رشته مددکاری اجتماعی در ایران را مضاعف می سازد.

با توجه به بررسی سند برنامه های چهارم و پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در ایران و قانون ساختار نظام جامع رفاه و تاسیس وازرت رفاه و تامین اجتماعی به عنوان متولی سیاست گذاری های مربوطه، به روشنی ضرورت و اهمیت توجه به یکی از تخصص های اصلی این حوزه یعنی مددکاری اجتماعی را نشان می دهد.

حضور موثر مددکاران اجتماعی در سه بخش بیمه ای، حمایتی و امدادای نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی و همچنین مشارکت علمی- حرفه ای آن ها در عرصه انواع آسیب های اجتماعی به منظور شناخت و کنترل ریشه های آن با هدف پیشگیری از گرایش اقشار آسیب پذیر به به ورطه های تخریب کننده منزلت و شان انسانی به روشنی مشخص است. همچنین حضور تاثیرگذار در برنامه های بازپروری با هدف درمان گروه های آسیب دیده اجتماعی از موارد دیگری است که توجه به ارتقا کمی و کیفی برنامه های دوره کارشناسی مددکاری اجتماعی را ضروری می سازد.

 

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

پذیرش در رشته مددکاری اجتماعی

جهت قبولی رشته مددکاری اجتماعی در کنکور سراسری ریاضی و فیزیک، تجربی و انسانی باید به صورت واقع بینانه با آن روبه رو شد. در این قسمت ما به بررسی شرایط پذیرش رشته مددکاری اجتماعی می پردازیم تا شما را با وضعیت پذیرش در این رشته آشنا کنیم. رشته مددکاری اجتماعی رشته ای متوسط است که داوطلبین برای ورود به آن در کنکور سراسری با هم رقابت می کنند. شرایط پذیرش رشته مددکاری اجتماعی به دو فاکتور مهم بستگی دارد. فاکتور اول به میزان رقابت بین دانش آموزان برای ورود به رشته بستگی دارد. هر ساله تعداد متوسطی از دانش آموزان برای پذیرش در این رشته با هم به رقابت می پردازد. از طرف دیگر شرایط پذیرش به ظرفیت دانشگاه ها و تعداد دانشگاه های پذیرنده نیز بستگی دارد. دانشگاه های سراسری در کشور برای پذیرش این رشته شرایط خوبی را فراهم کرده اند و امکان ادامه تحصیل برای دانش آموزان را ایجاد می کنند. همچنین در نظر داشته باشید که ظرفیت پذیرش و تعداد رقبا هر ساله متغیر است اما به طور میانگین می توان شرایط مناسبی را برای پذیرش در رشته مددکاری اجتماعی متصور شد.

با حذف گروه دروس عمومی از کنکور، این آزمون تنها شامل دروس تخصصی می شود. برای قبولی در رشته مددکاری اجتماعی باید به سوالات دروس تخصصی پاسخ داده شود تا در نهایت با درصدهای کسب شده رتبه معین گردد. ضرایب دروس تخصصی رشته مددکاری اجتماعی را می توانید به صورت کامل در جدول زیر مشاهده کنید:

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در کنکور ریاضی
ریاضی
4
فیزیک
3
شیمی
2
نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در کنکور تجربی
زمین شناسی
0
ریاضی
2
زیست
4
فیزیک
2
شیمی
3
نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در کنکور انسانی
ریاضی
6
علوم و فنون ادبی
7.8
زبان عربی
5.1
تاریخ
7
جغرافیا
6
فلسفه و منطق
5.1
جامعه شناسی
7

همان طور که در جدول بالا قابل مشاهده است برای گروه علوم ریاضی، دروس ریاضی و فیزیک تاثیر زیادی برای پذیرش در رشته مددکاری اجتماعی دارند. برای قبولی و کسب درصدهای بالا باید دروس تخصصی با دقت بیشتری مطالعه شوند و مرور کاملی روی دروس ریاضی و فیزیک دوره دبیرستان انجام شود.

برای گروه تجربی دروس زیست و شیمی ضرایب بالایی برای قبولی در کنکور در رشته مددکاری اجتماعی دارد. برای قبولی در رشته مورد نظر باید دروس تخصصی با دقت بیشتری مطالعه شود.

برای گروه انسانی نیز، دروس تخصصی با ضرایب متفاوتی وجود دارد. جهت قبولی در رشته مددکاری اجتماعی نیاز است تا دروس تخصصی که ضریب بالاتری دارند، با دقت بیشتری مطالعه شوند.

همان طور که در جدول مشخص است دروس تخصصی نقش بسزایی برای پذیرش در رشته مددکاری اجتماعی دارند. برای قبولی و کسب درصدهای بالا برای دروس تخصصی باید برنامه ریزی دقیقی برای مطالعه وجود داشته باشد.لازم به توضیح است که شرکت در آزمون های آزمایشی مشابه می تواند تا حد زیادی شرایط کنکور سراسری را القا کند. شرکت در آزمون های آزمایشی سبب ایجاد شرایط بهتر در روز آزمون اصلی می شود زیرا در بسیاری از مواقع سوالات کنکور شباهت زیادی با سوالات آزمون های آزمایشی برگزار شده دارد.

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

دانشگاه های برتر رشته مددکاری اجتماعی

با توجه به این موضوع که اکثر دانش آموزان در هنگام انتخاب رشته و شهر به دنبال انتخاب دانشگاه های برتر رشته مددکاری اجتماعی هستند، از این رو در این بخش به معرفی شاخص ترین دانشگاه های این رشته می پردازیم. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بدانید تمامی دانشگاه های سراسری کشور از نظر کیفیت آموزشی و رتبه علمی در جایگاه های مناسب و مطلوبی قرار دارند. دانش آموختگان سراسر دانشگاه ها در کشور می توانند در رده های شغلی مناسب با درآمدهای خوبی استخدام شوند. با این حال برخی از دانشگاه های شاخص رشته مددکاری اجتماعی شامل دانشگاه علامه طباطبایی تهران، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی دانشگاه تهران و دانشگاه یزد دانشگاه های است.

دو نمونه کارنامه قبولی در رشته مددکاری اجتماعی

برای اینکه به صورت کامل با شرایط پذیرش و قبولی در رشته مددکاری اجتماعی آشنا شوید، لازم دانستیم تا دو نمونه کارنامه قبولی رشته مددکاری اجتماعی را برای شما مورد بررسی قرار دهیم. توجه داشته باشید که شرایط پذیرش و قبولی مانند درصدهای لازم، تراز و رتبه های مورد پذیرش در رشته مددکاری اجتماعی هر ساله شرایط متفاوتی به خود می گیرد. عواملی مانند تعداد متقاضیان شرکت کننده در کنکور، ظرفیت پذیرنده دانشگاه ها و اعمال سهمیه ها همگی روی شرایط قبولی تاثیر می گذارد. اما با این حال با مشاهده دو نمونه کارنامه قبولی در رشته مددکاری اجتماعی تا حد می توانید با شرایط ورود به این رشته آشنا شوید.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها

گرایش های رشته مددکاری اجتماعی

بسیاری از رشته های فنی مهندسی در مقطع کارشناسی دارای گرایش خاصی نبوده و معمولاً به صورت عمومی در دستور تدریس در دانشگاه های سراسری کشور قرار می گیرند. تخصصی شدن رشته های فنی مهندسی معمولاً در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا انجام می پذیرد و در مقطع کارشناسی گرایش های خاصی برای این رشته ها تعریف می شود. رشته مددکاری اجتماعی نیز فاقد گرایش در دروه کارشناسی است و برای کسب دانش تخصصی تر باید در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری ادامه تحصیل داد.

واحدهای درسی رشته مددکاری اجتماعی

در این بخش قرار است واحدهای درسی رشته مددکاری اجتماعی معرفی شود. علت معرفی واحدهای درسی، آشنایی دانشجویان با دروسی است که قرار است در دوره کارشناسی مطالعه کنند. دانش آموزان می توانند با بررسی واحدهای درسی در صورت عدم علاقه، از انتخاب این رشته صرف نظر کنند و یا در صورت علاقه مندی به واحدهای درسی با دیدی آگاهانه تر برای پذیرش در این رشته اقدام کنند. واحدهای درسی هر چند سال یک بار زیر نظر شورای عالی برنامه ریزی تحت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورد بازنگری قرار می گیرد. این بازنگری ها براساس شرایط و نیاز جاععه و وضعیت رشته در سطح بین الملل است. بازنگری ها به صورت جزئی بوده و شاهد تغییرات عمده ای نخواهیم. بود. برای مثال در بازنگری ها برخی از واحدهای درسی کم یا زیاد شده و یا ممکن است سرفصل دروس تغییراتی داشته باشد. در این بخش سعی داریم تا واحدهای درسی مددکاری اجتماعی در آخرین بازنگری صورت گرفته شده را به شما معرفی کنیم.

براساس آخرین بازنگری های صورت گرفته شده طول دوره کارشناسی مددکاری اجتماعی 4 است و نظام آموزشی آن به صورت نیمسال -واحدی بوده و کلیه دروس نظری و عملی آن در هشت نیمسال تحصیلی ارائه می شود. ویژگی این برنامه در مقایسه با سایر برنامه در حال اجرا از دو جهت درخور توجه است. اولا تخصصی تر شدن دوره متناسب با توانمندی و ذوق دانشجویان امکان انتخاب را برای آن ها مهیا می کند. ثانیا وجود درس های جدید بین رشته ای، کاربرد علوم روانشناسی و جامعه شناسی در مددکاری اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. ثالثا اصول محوری شورای تحول علوم انسانی در بخش قابل توجهی از دروس مورد توجه قرار گرفته است. شایان ذکر است که تلفیق دروس نظری و عملی بخصوص کارورزی در فیلدهای مختلف از ویژگی های منحصر به فرد این رشته در حوزه علوم انسانی و اجتماعی می باشد و در تحقیق اصول کاربردی کردن و بومی سازی رشته نقش بی بدیل ایفا می کند.

در جدول زیر می توانید تقسیم بندی واحدهای درسی رشته مددکاری اجتماعی در مقطع کارشناسی را در دانشگاه های کشور مشاهده کنید.

نوع درس
تعداد واحد
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته مددکاری اجتماعی
دروس عمومی
22 واحد
دروس پایه
28 واحد
دروس تخصصی
78 واحد
دروس اختیاری
10 واحد
جمع
142 واحد

در ادامه هر یک از واحدهای درسی رشته مددکاری اجتماعی را به صورت جداگانه و با عنوان تعداد واحد هر درس برای شما عنوان می‌کنیم تا شناخت شما نسبت به این رشته کامل شود.

دروس عمومی رشته مددکاری اجتماعی

دروس عمومی اولین بسته درسی رشته مددکاری اجتماعی است. دروس عمومی به صورت مشترک بین رشته های کارشناسی ارائه می شود و تمامی دانشجویان موظف به سپری کردن دروس عمومی هستند تا سقف واحدهای تعیین شده پر شود. دروس عمومی در افزایش دانش و مهارت تخصصی  تاثیری ندارند و هدف آن ها افزایش مهارت های معرفت شناختی در ابعاد مختلف زندگی از جمله اجتماعی، سبک زندگی، اخلاقی و معرفتی است.

بسته درسی
نام درس
تعداد واحد
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی
مبانی نظری اسلام
اندیشه اسلامی 1
2 واحد
اندیشه اسلامی 2
2 واحد
انسان در اسلام
2 واحد
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام
2 واحد
اخلاق اسلامی
فلسفه اخلاق
2 واحد
اخلاق اسلامی
2 واحد
آیین زندگی
2 واحد
عرفان عملی اسلامی
2 واحد
انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران
2 واحد
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2 واحد
اندیشه سیاسی امام خمینی
2 واحد
تاریخ و تمدن اسلامی
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
2 واحد
تاریخ تحلیلی صدر اسلام
2 واحد
تاریخ امامت
2 واحد
آشنایی با منابع اسلامی
تفسیر موضوعی قرآن
2 واحد
تفسیر موضوعی نهج البلاغه
2 واحد
الزامی
فارسی عمومی
3 واحد
زبان عمومی
3 واحد
تربیت بدنی 1
1 واحد
تربیت بدنی 2
1 واحد
دانش خانواده و جمعیت
2 واحد

لازم به توضیح است که قوانین مشخصی برای پاس کردن 22 واحد دروس عمومی رشته مددکاری اجتماعی وجود دارد که حتماً باید طبق همین قوانین برای سپری کردن این دروس اقدام کنید. 22 واحد عمومی در نظر گرفته شده برای این رشته تحصیلی بایستی طبق شرایط زیر اخذ شوند:

  • 2 درس 2 واحدی از میان دروس مبانی نظری اسلام
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس اخلاق اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس انقلاب اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس تاریخ و تمدن اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس آشنایی با منابع اسلامی

برای این رشته در دروس عمومی، 12 واحد اجباری در نظر گرفته شده که با جمع با دروس عمومی بالا، کل دروس عمومی برای رشته مددکاری اجتماعی در دوره کارشناسی پیوسته 22 واحد خواهد شد.

دروس پایه رشته مددکاری اجتماعی

بسته دوم دروس رشته مددکاری اجتماعی دروس پایه هستند. دروس پایه به نوعی انتقال دهنده ذهنیت دانشجویان از دروس دوره دبیرستان به دروس تخصصی کارشناسی است. از این رو دروس پایه را می توان به پلی مشابه کرد که بیشتر برای مرور اطلاعات گذشته و آمادگی دانشجویان برای کسب دانش و مهارت های تخصصی به کار می رود. دروس پایه ذهنیت دانشجویان را برای دروس تخصصی و نظری مرتبط با رشته آماده می کند. در جدول زیر می توانید 28 واحد درسی (26 واحد نظری و 2 واحد عملی) در نظر گرفته شده به عنوان دروس پایه برای  رشته مددکاری اجتماعی را مشاهده کنید:

دروس پایه رشته مددکاری اجتماعی
ردیف نام درس تعداد واحد
1 مبانی جامعه شناسی 2
2 مبانی روان شناسی 2
3 مبانی مردم شناسی 2
4 مبانی جمعیت شناسی 2
5 مبانی حقوق 2
6 مبانی رفاه اجتماعی 2
7 مبانی مدیریت 2
8 اصول علم اقتصاد 2
9 اصول علم سیاست 2
10 آمار مقدماتی 2
11 گزارش نویسی در مددکاری اجتماعی 2
12 کاربرد کامپیوتر 2
13 ریاضیات پایه 2
14 مددکاری اجتماعی و اخلاق حرفه ای 2
مجموع واحدها 28

دروس پایه از مهمترین بسته های درسی است که در دوره کارشناسی ارائه می شود. این دروس بیشتر به صورت نظری ارائه می گردد و تنها 2 واحد به صورت عملی تعیین شده است. دروس پایه در اکثر دروس به عنوان پیش نیاز و هم نیاز دروس دیگر ارائه می شود. برای عدم ایجاد مشکل باید از همان ابتدای ترم برای اخذ دروس پایه برنامه ریزی صورت پذیرد.

دروس تخصصی رشته مددکاری اجتماعی

بسته سوم دروس، دروس تخصصی رشته مددکاری اجتماعی هستند. دروس تخصصی اصلی ترین بخش واحدهای درسی هستند و از نظر آموزشی حاوی مطالب مهمی برای یادگیری دانشجویان دارند. دروس تخصصی در واقع ماهیت کلی رشته را آشنا می کند و بازارکار، کاربردها و دانش تخصصی را به دانشجویان می آموزد. این دروس بسیار حائر اهمیت هستند و باید برنامه ریزی دقیقی برای اخذ آن ها از ابتدای ترم تحصیلی صورت پذیرد. در جدول زیر می توانید 78 واحد درسی (55 واحد نظری – 16 واحد کارآموزی- 4 واحد عملی و 3 واحد پروژه تحقیق) در نظر گرفته شده به عنوان دروس تخصصی برای رشته مددکاری اجتماعی را مشاهده کنید:

دروس تخصصی رشته مددکاری اجتماعی
ردیف نام درس تعداد واحد
1 خدمات اجتماعی در اسلام 2
2 مبانی مددکاری اجتماعی 2
3 اصول توانبخشی 2
4 اصول مشاوره و راهنمایی 2
5 آشنایی با حرفه مددکاری 2
6 کاربرد جامعه شناسی در مددکاری اجتماعی 2
7 کاربرد روان شناسی در مددکاری اجتماعی 2
8 روانشناسی رشد 2
9 مددکاری اجتماعی فردی 1 2
10 مددکاری اجتماعی فردی 2 2
11 حقوق خانواده 2
12 حقوق کار 2
13 نهاد خانواده 2
14 آسیب شناسی اجتماعی 2
15 آسیب شناسی روانی 2
16 بهداشت روانی 2
17 مدیریت خدمات اجتماعی 2
18 توانبخشی و توانمند سازی گروه های خاص 2
19 کارورزی در مددکاری اجتماعی فردی 1 4
20 کارورزی در مددکاری اجتماعی فردی 2 4
21 نظریه های جامعه شناسی 2
22 کاربرد آمار در مددکاری اجتماعی 2
23 روش تحقیق در مددکاری اجتماعی 3
24 زبان تخصصی 1 2
25 مددکاری اجتماعی گروهی 1 2
26 مددکاری اجتماعی گروهی 2 2
27 روان شناسی اجتماعی 2
28 کارورزی در مددکاری اجتماعی گروهی 4
29 مددکاری جامعه ای 1 2
30 مددکاری جامعه ای 2 2
31 کارورزی در مددکاری اجتماعی جامعه ای 2
32 مقدمه ای بر مددکاری اجتماعی در بحران 2
33 بررسی مسائل اجتماعی ایران 2
34 تحقیق عملی متناسب با دروس انتخابی 3
مجموع واحد ها 78

دروس تخصصی سبب می شود تا دانشجویان به درک صحیح و کاملی از رشته مددکاری اجتماعی هم در بازارکار و هم برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برسند. اخذ تمامی واحدهای درسی این بسته الزامی است. حتی اگر دانشجویی یکی از این دروس را اخذ نکرده باشد از نظر آموزشی فاقد صلاحیت لازم برای فارغ التحصیلی است.

دروس اختیاری رشته مددکاری اجتماعی

دروس اختیاری بسته آخر دروس رشته مددکاری اجتماعی است. این بسته دروس بیشتر برای افزایش دانش ومهارت های تکمیلی ارائه می گردد. دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل دارند می تواند از این دروس اختیاری به عنوان یک فرصت ویژه برای کسب دانش بیشتر استفاده کنند. از طرفی دروس اختیاری می تواند ابعاد بیشتری از دانش را در رشته مددکاری اجتماعی باز کند. در جدول زیر می توانید 34 واحد نظری در نظر گرفته شده به عنوان دروس اختیاری برای رشته مددکاری اجتماعی را مشاهده کنید:

دروس اختیاری رشته مددکاری اجتماعی
ردیف نام درس تعداد واحد
1 مددکاری اجتماعی پزشکی 2
2 مددکاری اجتماعی سالمندان 2
3 مددکاری اجتماعی در آموزش و پرورش 2
4 مددکاری اجتماعی صنعتی 2
5 مددکاری اجتماعی و بازپروری زندانیان 2
6 مددکاری اجتماعی و عمران روستایی 2
7 مددکاری اجتماعی و عمران شهری 2
8 مددکاری اجتماعی و تغییرات اجتماعی 2
9 جامعه شناسی روستایی 2
10 جامعه شناسی شهری 2
11 جامعه شناسی پزشکی 2
12 جامعه شناسی صنعتی 2
13 روش تحلیل جمعیت 2
14 آشنایی با دفاع مقدس 2
15 مددکاری اجتماعی در نظام قضایی 2
16 زبان تخصصی 2 2
17 مددکاری اجتماعی خانواده 2
مجموع واحد ها 34

دانشجویان موظف هستند تا 10 واحد دروس اختیاری تعیین شده را با نظر گروه و گرایش دانشجو را اخذ کنند تا سقف واحدهای درسی آن ها به 138 واحد برسد. شایان ذکر است که دروس اختیاری به عنوان یک فرصت طلایی آموزشی برای کسب مهارت های تخصصی بیشتر برای تقویت رزومه است.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور

بازار کار رشته مددکاری اجتماعی

 قبل از اینکه به معرفی شرایط بازار کار رشته مددکاری اجتماعی در کشور ایران بپردازیم لازم است یک نکته بسیار مهم را درباره این رشته و بازار کار آن معرفی کنیم. دقت داشته باشید که بازار کار یک رشته ممکن است در کشورهای مختلف با توجه به شرایط موجود در آن کشور متفاوت باشد. دانش آموختگان مددکاری اجتماعی با بهره گیری از اندوخته های علمی حرفه ای خود خواهند توانست به عنوان مددکار اجتماعی، کارشناس رفاه اجتماعی، خدمات اجتماعی و یا امور اجتماعی در حوزه های مختلف ایفای وظیفه کنند. در زیر برخی از فرصت های شغلی رشته مددکاری اجتماعی شرح داده شده است:

  1. مددکار اجتماعی در نهاد آموزش و پرورش
  2. مددکار اجتماعی در واحدهای کارگری و صنعتی
  3. مددکاری اجتماعی در واحدهای درمانی و بیمارستانی
  4. مددکار اجتماعی در واحدهای بازپروری نظیر زندان ها و کانون های اصلاح و تربیت
  5. مددکار اجتماعی در دادگاه های مدنی خاص مانند خانواده و بخش های مختلف قضایی و شوراهای حل اختلاف
  6. مددکار اجتماعی در واحدهای توان بخشی
  7. مددکار اجتماعی با فعالیت در مجمتع های بهزیستی
  8. مددکار اجتمای با حضور در مراکز و واحدهای مشاوره و مددکاری نهادها و سازمان های مختلف از جمله شهرداری ها و دانشگاه ها
  9. مددکاری اجتماعی با عضویت در واحدهای رفاهی مدیریت منابع انسانی و نهادهای مختلف
  10. مددکار اجتماعی با عضویت در گروه های مطالعاتی، ستادهای برنامه ریزی و نهادهای سیاستگذار و تصمیم ساز نظیر واحدهای مختلف وزارت رفاه و تامین اجتماعی و سازمان های تابعه
  11. مددکار اجتماعی با عضویت در در واحدهای مددکاری و مشاوره نیروی انتظامی و کلانتری ها
  12. مددکاری اجتماعی با عضویت در جهاد کشاورزی و مجتمع های خدمات رفاهی روستایی سازمان های بهزیستی کشور
  13. مددکاری اجتماعی با اخذ مجوز از سازمان های بهزیستی و سایر مراجع ذیربط با تاسیس کلینیک مددکاری و یا عضویت در نهادهای مدنی G.O و مراکز مشاوره مددکاری غیر انتفاعی

کاربردهای رشته مددکاری اجتماعی

در این بخش در مورد کاربردهای رشته مددکاری اجتماعی اطلاعات مفیدی ارائه می دهیم. کاربردهای رشته مددکاری اجتماعی از دو مبحث درخور توجه است. مبحث اول مربوط به کاربرد نیروی متخصص رشته مددکاری اجتماعی در حوزه خدماتی و اجرایی در سازمان های مختلف است. مبحث دوم کاربرد رشته مددکاری اجتماعی برای آموزش اساتید و پژوهشگران است.

در مبحث اول، با توجه به نیاز مبرم به نیروی انسانی در سازمان های مختلف باید کارشناسان مددکاری اجتماعی در بسترهای گوناگونی وارد حیطه کار شوند.  در مبحث دوم با توجه به نیاز به آموزش دانشجویان و تربیت آن ها برای ورود به بازار کار، ضرورت آموزش و به کار گیری اساتید روشن می شود. استفاده از تجربیات و تخصص های اساتید مربوط به این رشته برای پرورش نیروهای حرفه‌ای آموزش دهنده و علمی کشور کاربرد مهمی است. در واقع پرورش اساتید برای دانشجویان در سال های آینده و همچنین افزایش سطح علمی کشور در این رشته دیگر کاربرد بسیار مهم مددکاری اجتماعی محسوب می شود.

درآمد رشته مددکاری اجتماعی

 درآمد رشته مددکاری اجتماعی بسته به شرایط دانش آموختگان و فارغ التحصیلان این رشته می تواند متفاوت باشد. برای رشته مددکاری اجتماعی می توان درآمد متوسطی را در نظر داشت. بین سایر رشته های هم رده این رشته یک رشته با بازارکار خوب است و در صنایع و سازمان های مختلفی می توان مشغول به کار شد. درآمد این رشته رابطه مستقیمی به رده و ردیف های شغلی، مدرک تحصیلی و همچنین سابقه کار دارد. البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که استخدام در مراکز دولتی براساس قانون وزارت کار درآمد معینی دارد. اما در صورت مشغول شدن در مراکز خصوصی می توان درآمدهای متغیر و بالایی را به دست آورد.

به صورت کلی و در یک جمع بندی از نظر شرایط درآمدی فارغ التحصیلان رشته مددکاری اجتماعی می توان بیان کرد که این رشته متوسط حقوق را در بین سایر رشته های هم رده دارد. براساس جایگاه شغلی و سابقه کاری، دستمزد و حقوق افراد از متوسط تا به بالا تغییر می کند.

ماموریت اولیه حرفه مددکاری اجتماعی ارتقای رفاه انسان و کمک به رفع نیازهای اساسی و پیچیده همه مردم با تمرکز ویژه بر افرادی است که آسیب پذیر، تحت ستم و در فقر زندگی می کنند. مددکاران اجتماعی با کمک به افراد نیازمند در رسیدگی، مدیریت و حل مشکلات مختلف اجتماعی، نقش مهمی ایفا می کنند.

ادامه تحصیل در رشته مددکاری اجتماعی

 نکته مهم بعدی که درباره مددکاری اجتماعی باید به بررسی آن بپردازیم شرایط ادامه تحصیل در این رشته مهندسی است. بعد از اتمام دوره کارشناسی، بسیاری از دانشجویان برای ورود به مقاطع تحصیلات تکمیلی آماده می شوند. به دلیل شرایط بهتر بازار کار و جایگاه اجتماعی بالاتر و درآمد بیشتر در مقاطع بالاتر، دانشجویان علاقه زیادی برای ادامه تحصیل نشان می دهند. ما در این بخش لازم دانستیم تا شرایط ادامه تحصیل در رشته مددکاری اجتماعی را مورد بررسی قرار دهیم.

دانشجویان کارشناسی بلافاصله بعد از اتمام این دوره می توانند با شرکت و قبولی در آزمون کارشناسی ارشد در این مقطع تحصیل کنند. شرایط ادامه تحصیل برای اخذ مدارک عالیه از بهترین دانشگاه های کشور برای رشته مددکاری فراهم شده است. برای این رشته در دوره کارشناسی ارشد گرایش های متعددی در نظر گرفته شده است. دانشجویان می توانند برحسب علاقه خود یکی از گرایش های مورد نظر را انتخاب و در مقطع کارشناسی ارشد ادامه تحصیل دهند. برخی از گرایش های رشته مددکاری اجتماعی در زیر ذکر شده است:

  • مددکاری عمومی
  • مدیریت خدمات اجتماعی

امکان ادامه تحصیل در رشته مددکاری اجتماعی در مقطع دکتری برای فارغ التحصیلان این رشته بعد از کارشناسی ارشد وجود دارد. دانشجویان می توانند در آزمون دکتری شرکت کنند و در صورت قبولی در این آزمون و پذیرش در مصاحبه تخصصی، در مقطع دکتری به تحصیل مشغول شوند. امکانات ادامه تحصیل در مقطع دکتری برای دانشجویان در بهترین دانشگاه های کشور فراهم است و مانع خاصی برای دانش افزایی آنان وجود ندارد.

رشته مددکاری اجتماعی در جهان

رشته مددکاری اجتماعی در جهان یک رشته کاربردی با نیاز اساسی محسوب می شود. داشتن جامعه ای سالم در تمامی ابعاد نیازمند حضور متخصصین کارآزموده برای بررسی شرایط اجتماعی آن ها است. رشته مددکاری اجتماعی برای پیشگیری از ورطه های خطرناک اجتماعی و همچنین برای بازپروری جوامع در صنایع مختلف، اقدامات موثر و مهمی را انجام می دهد. این رشته از نظر جایگاه اجتماعی در جایگاه فوق العاده ای قرار می گیرند. علاوه بر این حتی استخدام دانشجویان مددکاری اجتماعی بعد از فارغ التحصیلی در کشورهای مختلف نیز امکان پذیر است.

اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته مددکاری اجتماعی در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان در رده های شغلی مختلف بپردازیم. در حال حاضر طبق آخرین تغییرات رتبه بندی دانشگاه های جهان برای رشته مددکاری اجتماعی ۱۰ دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند. لازم است ذکر شود که رتبه بندی QS یکی از مهم‌ترین رتبه‌بندی‌های دانشگاهی است که براساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی بین‌المللی، نسبت دانشجویان بین‌المللی و میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها را رتبه‌بندی می‌کند.

  1. دانشگاه هاروارد کمبریج، ایالات متحده آمریکا Harvard University
  2. دانشگاه آکسفورد، بریتانیا University of Oxford
  3. مدرسه اقتصاد و علوم سیاسی لندن (LSE) انگلستان
  4. دانشگاه کمبریج، بریتانیا University of Cambridge
  5. دانشگاه استنفورد، ایالات متحده Stanford University
  6. موسسه فناوری ماساچوست (MIT) کمبریج، ایالات متحده آمریکا
  7. دانشگاه ملی سنگاپور (NUS)
  8. دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (UCB) ایالات متحده آمریکا
  9. دانشگاه ییل نیوهیون، ایالات متحده آمریکا
  10. دانشگاه بوکونی میلان ایتالیا Bocconi University

همچنین شایان ذکر است که در میان دانشگاه های آسیایی دانشگاه ملی سنگاپور با قرار گرفتن در رتبه 7 و دانشگاه فناوری نانیانگ، سنگاپور (NTU) با قرار گرفتن در رتبه 11 به عنوان برترین دانشگاه آسیایی شناخته می شود. نکته دیگر درباره این رده بندی این است که هیچ کدام از دانشگاههای ایرانی جایگاهی در رتبه بندی جهانی رشته مددکاری اجتماعی ندارند.

شرایط درآمدی فارغ التحصیلان مددکاری اجتماعی در کشورهای مختلف به میزان مهارت ها و تجربیات و البته جایگاه شغلی آنها متغیر است. متوسط ​​حقوق یک مددکار اجتماعی در آمریکا می تواند از 45180 دلار تا 63570 دلار از آوریل 2021 متغیر باشد. مددکاران اجتماعی حوزه مراقبت های بهداشتی بالاترین میانگین دستمزد را دارند. بنابراین، مشاغل مددکاری اجتماعی با بالاترین درآمد ممکن است در آزمایشگاه، بیمارستان یا مرکز تحقیقاتی استخدام شوند. افراد حرفه‌ای با کارشناسی ارشد مددکاری اجتماعی یا کار در بخش اداری (مانند مدیران خدمات اجتماعی) نیز سود بیشتری می‌برند.

معرفی کامل رشته مددکاری اجتماعی | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته مددکاری اجتماعی

پرسش و پاسخ

نظرات و پرسش های خود را با ما در میان بگذارید...
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x