جستجو
Close this search box.
آموزش دروس پایه دهم
آموزش دروس پایه یازدهم
آموزش دروس پایه دوازدهم

رشته مهندسی معدن

رشته مهندسی معدن
معرفی کامل رشته مهندسی معدن | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل و درآمد رشته مهندسی معدن
فهرست مطالب

معرفی رشته مهندسی معدن

رشته مهندسی معدن یکی از قدیمی ترین، جذاب ترین و البته پردرآمدترین رشته های فنی مهندسی در جهان محسوب می شود که برای ورود به آن در دانشگاه های کشور نیاز است تا شما از طریق کنکور سراسری ریاضی و فیزیک اقدام نمایید. با توجه به اهمیت این رشته در این نوشتار با شما همراه هستیم تا به بررسی تاریخچه، دانشگاه ‌های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش ها، کاربرد، و شرایط ادامه تحصیل در رشته مهندسی معدن در ایران و جهان بپردازیم.

معرفی کامل رشته مهندسی معدن | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل و درآمد رشته مهندسی معدن

کار در معدن با پیچیدگی‌ها و دشواری‌های بسیار زیادی همراه است و نیاز است تا متخصصین این رشته هم تخصص های لازم برای کار میدانی را به دست آورند و هم به تخصص های حرف های لازم برای استفاده از تکنولوژی ها و ایده پردازی در این رشته برسند. رشته مهندسی معدن از این جهت می‌تواند زمینه‌ساز پیشرفت های شگفت و رسیدن به درآمدهای قابل توجه برای هر کشور و هر جامعه ای باشد.

تاریخچه رشته مهندسی معدن

 تاریخچه رشته مهندسی معدن (Mining Engineering) به سالهای بسیار دور برمی‌گردد. از دوران ماقبل تاریخ بشر برای اهداف مختلف از تخصص های مربوط به مهندسی معدن در استخراج فلزات از سطح زمین استفاده کرده است. این رشته مهارت ها و تخصص های لازم برای استخراج فلزات از سطح زمین و حتی بررسی شرایط سایر سیارات را در خود دارا است و به همین دلیل همیشه در طول تاریخ توجه خاصی به آن شده است. قدیمی ترین معادن کشف شده در جهان طبق نظریه کارشناسان به حدود ۴۳ هزار سال قبل بر می گردد. رشته مهندسی معدن به عنوان یک رشته دانشگاهی نیز سابقه بسیار طولانی دارد و اولین آموزش های حرفه ای در این رشته مربوط به کالج میشیگان و سال ۱۸۶۱ میشود. البته در آن زمان این رشته با عناوین مختلف و متفاوتی در دستور آموزش قرار می گرفت و بعدها و در حدود سال ۱۸۸۵ به عنوان رشته مهندسی معدن تغییر پیدا کرد.

معرفی کامل رشته مهندسی معدن | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل و درآمد رشته مهندسی معدن

برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو

تعریف تخصصی رشته مهندسی معدن

رشته مهندسی معدن علم کشف، استخراج، بهره برداری و مدیریت معادن و کانی های فلزی موجود در دل زمین است. دانشجویان در این رشته به مهارت ها و تخصص های لازم برای پیش برد اهداف مختلف در زمینه توسعه معادن رسیده و می توانند از این مهارت ها برای پیشبرد اهداف در این صنعت استفاده نمایند. همچنین فارغ التحصیلان این رشته به تخصص های لازم برای ارائه خدمات حرفه ای در اکتشافات و استخراج نفت و سوخت های فسیلی نیز خواهند رسید. از این رو اهمیت آن برای اقتصاد کشور ایران بسیار زیاد است.  

رشته مهندسی معدن در یک نگاه

 رشته مهندسی معدن زیر مجموعه کنکور سراسری ریاضی و فیزیک است و علاقمندان به این رشته در کشور ما باید از طریق آزمون سراسری ریاضی و فیزیکی اقدام نمایند. این رشته محبوبیت بسیار زیادی دارد و رقابت برای ورود به آن در میان دانش آموزان بسیار زیاد است. شرایط بسیار خوبی در بازار کار مهندسی معدن تعریف می شود و در صورت رسیدن به مهارت ها و تخصص های حرفه ای، درآمد قابل توجهی نیز پیش روی فارغ التحصیلان این رشته وجود خواهد داشت. مهندسی معدن در دانشگاه های مختلفی به عنوان یک رشته مهندسی جذاب تدریس می شود. این رشته در مقطع کارشناسی در 4 سال تحصیلی ارائه می شود و 4 گرایش مختلف نیز در دوره لیسانس برای آن در نظر گرفته شده است.

پرمتقاضی بودن 79%
کاربردی بودن 83%
دشواری دروس 81%
امکان ادامه تحصیل 88%
بازار کار 91%

رشته مهندسی معدن در ایران

 رشته مهندسی معدن در ایران یکی از رشته های بسیار محبوب و جذاب شناخته می با توجه به اینکه کشور ما از نظر منابع طبیعی و معادن جایگاه بسیار خوبی در سطح جهانی داشته و تاریخچه معدن های توسعه یافته در ایران نیز به زمان بسیار طولانی گذشته برمیگردد، از این رو تربیت دانشجویان و متخصصین مختلف در حوزه مهندسی معدن جایگاه خاصی در کشور ما پیدا کرده است. دقت داشته باشید که فعالیت های تخصصی در هر رشته بنا به جایگاه جغرافیایی می تواند شرایط متفاوتی داشته باشد. به عنوان مثال در یک کشور زلزله خیز رشته‌هایی مانند مهندسی زلزله از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و تحصیل در آنها می‌تواند جایگاه اجتماعی خاصی را برای فارغ التحصیلان به دنبال داشته باشد. مهندسی معدن در ایران یکی از رشته‌های با جایگاه خاص محسوب می‌شود و هر ساله دانشجویان بسیار زیادی با علاقه و اهداف مشخص به دنبال ورود به این رشته در دانشگاه های کشور هستند.

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

پذیرش در رشته مهندسی معدن

 رشته مهندسی معدن به عنوان یکی از زیر مجموعه های کنکور سراسری ریاضی و فیزیک شناخته می‌شود و دانشجویان و علاقه مندان برای پذیرش در این رشته لازم است ها در آزمون سراسری ریاضی و فیزیک شرکت کنند. پذیرش در رشته مهندسی معدن از دو جنبه قابل بررسی است. در وهله اول شرایط پذیرش در این رشته را بایستی از نظر میزان رقابت و علاقه مندی دانش آموزان مورد بررسی قرار دهیم که از این نظر به راحتی می توان نتیجه گیری کرد که علاقه مندی برای ورود به رشته بسیار زیاد است و بایستی شاهد رقابت قابل توجهی دهد کنکور سراسری ریاضی برای ورود به این رشته باشیم. همچنین از نظر ظرفیت پذیرش در رشته مهندسی معدن نیز شرایط خوبی برای علاقه مندان به این رشته وجود دارد و دانشگاه های سراسری بسیار زیادی در سطح کشور امکان پذیرش و تحصیل در این رشته را برای علاقمندان فراهم می نمایند.

با حذف زیرگروه های کنکور سراسری و همچنین حذف دروس عمومی از کنکور سراسری، این آزمون تنها شامل دروس تخصصی می شود. برای ورود و پذیرش در مهندسی معدن لازم است تا شما در کنکور سراسری ریاضی و فیزیک سوالات دروس تخصصی مختلفی را با ضرایب متفاوت پاسخ دهید. بیشترین تاثیر گذاری برای ورود به رشته مهندسی معدن در کشور ما در کنکور سراسری ریاضی و فیزیک از دروس تخصصی مربوط به این آزمون خواهد بود. ضرایب دروس تخصصی رشته مهندسی معدن را میتوانید به صورت کامل در جدول زیر مشاهده کنید:

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در کنکور ریاضی
ریاضی
12
فیزیک
9
شیمی
7

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

دانشگاه های برتر رشته مهندسی معدن

 با توجه به اینکه درصد قابل توجهی از دانش آموزان برای اولویت بندی ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی در مهندسی معدن به دنبال انتخاب دانشگاه‌ های برتر هستند از این رو لازم داشتیم تا دانشگاه های برتر رشته مهندسی معدن را نیز در سطح کشور به شما معرفی کنیم. البته شایان ذکر است که تمام دانشگاه های سراسری کشور ما از نظر شرایط علمی و نحوه آموزش مهارت ها و تخصص های مربوط به این رشته شرایط خوبی داشته و فارغ التحصیلان از تمام دانشگاه سراسری می توانند در بهترین جایگاه های شغلی مربوط به مهندسی معدن وارد بازار کار شوند. اما با این حال از جمله دانشگاه های برتر مربوط به این رشته می توان به دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه صنعتی شاهرود، دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه صنعتی سهند تبریز اشاره کرد.

نمونه کارنامه های قبولی رشته مهندسی معدن

 برای اینکه شناخت شما نسبت به شرایط پذیرش در رشته مهندسی معدن کامل شود، لازم داریم تا دو نمونه کارنامه قبولی در این رشته را نیز با شما در میان بگذاریم. البته لازم به توضیح است که شرایط پذیرش و درصدها و تراز لازم برای ورود به مهندسی معدن هر ساله با توجه به ظرفیت اعلام شده از سوی دانشگاه های کشور و همچنین میزان رقابت از سوی دانش آموزان شرایط متفاوتی به خود می گیرد اما با این حال با مشاهده دو نمونه کارنامه قبولی در رشته مهندسی معدن تا حدی می توانید با شرایط ورود به این رشته آشنا شوید.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها

واحد های درسی رشته مهندسی معدن

نوبت به معرفی واحدهای درسی رشته مهندسی معدن می‌رسد. دقت داشته باشید که واحدهای درسی تمام رشته ها هر چند سال یکبار توسط شورای عالی برنامه ریزی آموزش کشور زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورد بازنگری قرار گرفته و بر اساس نیاز جامعه و شرایط آن رشته در سطح بین‌المللی واحدهای درسی جدیدی تعیین می شود. البته نه اینکه به صورت کامل شاهد تغییرات عمده در واحدهای درسی یک رشته باشیم اما با این حال در این بازنگری ها برخی از واحدهای درسی اضافه شده و برخی کم و ممکن است سرفصل برخی از واحدهای درسی نیز با تغییراتی همراه شود. در این بخش سعی داریم تا واحدهای درسی مهندسی معدن در آخرین بازنگری صورت گرفته شده را به شما معرفی کنیم.

آخرین بازنگری صورت گرفته شده مهندسی معدن در مقطع کارشناسی در چهار سال تحصیلی و یا هشت نیمسال تحصیلی ارائه می شود. دانشجویان میبایست در طول چهار سال تحصیلی حدود ۱۴۰ واحد درسی را به صورت کامل اخذ کرده و پاس کنند. این ۱۴۰ واحد درسی در بسته های آموزشی مختلف عمومی، پایه، اصلی، تخصصی و اختیاری ارائه می‌شوند.

در جدول زیر می توانید تقسیم بندی واحدهای درسی رشته مهندسی معدن در مقطع کارشناسی را در دانشگاه های کشور مشاهده کنید.

نوع درس
تعداد واحد
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته مهندسی معدن
دروس عمومی
20 واحد
دروس پایه
32 واحد
دروس اصلی
35 واحد
اختیاری
20 واحد
دروس تخصصی مشترک
20.5 واحد
تخصصی گرایش استخراج
29.5 واحد
تخصصی سایر گرایش ها
28.5 واحد
جمع
140 واحد

دروس عمومی

 در اولین بخش می بایست دروس عمومی رشته مهندسی معدن را در مقطع کارشناسی به شما معرفی کنیم. دروس عمومی به آن دسته از درسهای اطلاق می‌شود که بیشتر برای ارائه تربیت و فرهنگ های لازم برای زندگی و بازار کار دانشجویان در نظر گرفته شده و از سوی گروه عمومی و گروه معارف تعیین می شود. دروس عمومی برای تمام رشته ها در مقطع کارشناسی به صورت مشترک ارائه شده و دانشجویان تمام رشته ها ملزم به سپری کردن این دسته از دروس در مقطع کارشناسی هستند.

در جدول زیر می توانید دروس عمومی رشته مهندسی معدن را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.

بسته درسی
نام درس
تعداد واحد
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی
مبانی نظری اسلام
اندیشه اسلامی 1
2 واحد
اندیشه اسلامی 2
2 واحد
انسان در اسلام
2 واحد
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام
2 واحد
اخلاق اسلامی
فلسفه اخلاق
2 واحد
اخلاق اسلامی
2 واحد
آیین زندگی
2 واحد
عرفان عملی اسلامی
2 واحد
انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران
2 واحد
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2 واحد
اندیشه سیاسی امام خمینی
2 واحد
تاریخ و تمدن اسلامی
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
2 واحد
تاریخ تحلیلی صدر اسلام
2 واحد
تاریخ امامت
2 واحد
آشنایی با منابع اسلامی
تفسیر موضوعی قرآن
2 واحد
تفسیر موضوعی نهج البلاغه
2 واحد
الزامی
فارسی عمومی
3 واحد
زبان عمومی
3 واحد
تربیت بدنی
1 واحد
ورزش 1
1 واحد
دانش خانواده و جمعیت
2 واحد

لازم به توضیح است که قوانین مشخصی برای پاس کردن ۲۰ واحد دروس عمومی رشته مهندسی معدن وجود دارد که حتماً باید طبق همین قوانین برای سپری کردن این دروس اقدام کنید. ۲۰ واحد عمومی در نظر گرفته شده برای این رشته تحصیلی بایستی طبق شرایط زیر اخذ شوند:

  • 2 درس 2 واحدی از میان دروس مبانی نظری اسلام
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس اخلاق اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس انقلاب اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس تاریخ و تمدن اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس آشنایی با منابع اسلامی
  • ۲ واحد تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران

برای این رشته در دروس عمومی، ۸ واحد اجباری در نظر گرفته شده که با جمع با دروس عمومی بالا، کل دروس عمومی برای رشته مهندسی معدن در دوره کارشناسی پیوسته ۲۰ واحد خواهد شد.

دروس پایه مهندسی معدن

دسته دوم از واحد های درسی رشته مهندسی معدن در سطح پایه هستند که زمینه ساز اولیه برای تخصص های مربوط به این رشته خواهند بود. دروس پایه در نظر گرفته شده برای مهندسی معدن بیشتر ذهنیت دانشجویان را برای کسب مهارت ها و تخصص های مربوط به نوشته آماده می نمایند و به نوعی انتقال دهنده شرایط ذهنی افراد از دروس مربوط به دوره دبیرستان به دوره کارشناسی در دانشگاه خواهند بود. در مجموع ۳۲ واحد درسی به عنوان دروس پایه مهندسی معدن در نظر گرفته شده که احتمالاً نکات اشتراک زیادی میان آنها و برخی از دروس دوره دبیرستان وجود دارد که بیشتر برای مرور اطلاعات گذشته و همچنین ارائه اطلاعات به صورت تخصصی تر و حرفه ای تر در نظر گرفته می شوند.

در جدول زیر می توانید ۳۲ واحد درسی در نظر گرفته شده به عنوان دروس پایه برای مهندسی معدن را مشاهده کنید:

دروس پایه رشته مهندسی معدن
ردیف نام درس تعداد واحد
1 ریاضی 1 3
2 ریاضی 2 3
3 معادلات دیفرانسیل 3
4 آمار و احتمالات مهندسی 3
5 برنامه سازی کامپیوتر 3
6 محاسبات عددی 2
7 شیمی عمومی 3
8 آز شیمی 1
9 فیزیک 1 3
10 آز فیزیک 1 1
11 فیزیک 2 3
12 آز فیزیک 2 1
13 ریاضی مهندسی 3
مجموع واحدها 32 واحد

دروس اصلی رشته مهندسی معدن

دروس اصلی یک قدم را از دروس پایه فراتر گذاشته و وارد آموزش مهارت های حرفه ای و تخصصی لازم برای ارائه خدمات این رشته می شوند. در دروس اصلی دانشجویان می توانند به صورت کامل با ماهیت رشته مهندسی معدن آشنا شده و به درک صحیح و کاملی از شرایط این رشته هم در بازار کار و هم در کاربردهای تعریف شده برای آن برسند. در مجموع ۳۵ واحد درسی به عنوان دروس اصلی مهندسی معدن در نظر گرفته شده که در جدول زیر می توانید این ۳۵ واحد درسی را به تفکیک تعداد واحد ها مشاهده کنید:

دروس اصلی رشته مهندسی معدن
ردیف نام درس تعداد واحد
1 زمین شناسی عمومی 2
2 نقشه کشی صنعتی 2
3 استاتیک 3
4 مقاومت مصالح 3
5 مکانیک سیالات 3
6 ترمودینامیک 3
7 روش و ارائه تحقیق 2
8 کانی شناسی توصیفی 2
9 آز کانی شناسی توصیفی 1
10 کانی شناسی نوری و فرایند و آز 1
11 زمین شناسی ساختاری 2
12 زمین شناسی اقتصادی 2
13 برداشت زمین شناسی 1
14 روش های تجزیه مواد معدنی 1
15 آز روش های تجزیه مواد معدنی 1
16 سنگ شناسی 2
17 آز سنگ شناسی 1
18 بازدید زمین و معدن 1
19 کارتوگرافی 1
20 کارگاه عمومی 1
مجموع واحدها 35 واحد

دروس تخصصی مشترک رشته مهندسی معدن

بسته آموزشی بعدی مربوط به واحدهای درسی مهندسی معدن که باید به معرفی آنها بپردازیم دروس تخصصی هستند. دروس تخصصی در واقع اصل و موضوع مهم اصلی مربوط به مهندسی معدن را به دانشجویان آموزش داده و اهمیت بسیار زیادی برای ارائه مطالب آموزشی حرفه ای مربوط به داشته دارند. البته شایان ذکر است که با توجه به این که گرایش های مختلفی برای مهندسی معدن در مقطع کارشناسی در نظر گرفته شده است از این رو دروس تخصصی میان آنها نیز با تفاوتهایی با یکدیگر همراه است. در مرحله اول به معرفی دروس تخصصی مشترک میان تمام گرایشهای مهندسی معدن پرداخته و سپس در صورت تخصصی منحصر به فرد مربوط به هر یک از این گرایش ها را نیز به شما معرفی خواهیم کرد. در جدول زیر می توانید ۲۰.۵ واحد درسی تخصصی مشترک مهندسی معدن را مشاهده کنید:

دروس تخصصی مشترک رشته مهندسی معدن
ردیف نام درس تعداد واحد
1 نقشه برداری معدنی 3
2 عملیات نقشه برداری معدنی 1
3 مبانی مکانیک سنگ 2
4 آز مبانی مکانیک سنگ 1
5 مبانی کانه آرایی 2
6 آز مبانی کانه آرایی 1
7 اقتصاد معدنی 2
8 ایمنی، بهداشت و محیط زیست 2
9 مبانی اکتشاف مواد معدنی 2
10 مبانی استخراج مواد معدنی 2
11 زبان تخصصی 2
12 کارآموزی 1 0.5
مجموع واحدها 20.5 واحد

دروس تخصصی گرایش استخراج مهندسی معدن

در مجموع ۲۹.۵ واحد درسی به عنوان دروس تخصصی گرایش استخراج معدن در نظر گرفته شده است که در جدول زیر می توانید این دروس را مشاهده کنید:

دروس تخصصی گرایش استخراج رشته مهندسی معدن
ردیف نام درس تعداد واحد
1 چاله زنی و انفجار 2
2 بارگیری و انتقال مواد 2
3 خدمات فنی در معادن 1 2
4 خدمات فنی در معادن 2 2
5 معدنکاری سطحی 3
6 معدنکاری زیرزمینی 3
7 کنترل زمین و نگهداری 2
8 حفر چاه و فضاهای زیرزمینی 2
9 تهویه در معادن 2
10 تحقیق در عملیات 2
11 طراحی معدن 3
12 کارآموزی 2 0.5
13 پروژه 3
مجموع واحدها 29.5 واحد

دروس تخصصی گرایش اکتشاف مهندسی معدن

در مجموع ۲۸.۵ واحد درسی به عنوان دروس تخصصی گرایش اکتشاف معدن در مقطع کارشناسی در نظر گرفته شده است که در جدول زیر می توانید این روز را مشاهده کنید:

دروس تخصصی گرایش اکتشاف رشته مهندسی معدن
ردیف نام درس تعداد واحد
1 مینرالوگوفی 1
2 حفاری اکتشافی 2
3 زمین شناسی اقتصادی ایران 2
4 ژئو شیمی اکتشافی 1 2
5 ژئو شیمی اکتشافی 2 3
6 ژئو فیزیکی اکتشافی 1 3
7 ژئو فیزیکی اکتشافی 2 2
8 دورسنجی 2
9 آب های زیر زمینی 3
10 چاه نگاری 2
11 سنگ شناسی میکروسکوپی 1
12 کارآموزی 2 0.5
13 پروژه 3
14 آز و عملیات ژئوفیزیک 1
15 تجزیه و تحلیل داده های اکتشافی 2
16 ارزیابی ذخائر معدنی 2
مجموع واحدها 28.5 واحد

دروس تخصصی گرایش مکانیک سنگ مهندسی معدن

در مجموع ۲۸.۵ واحد درسی به عنوان دروس تخصصی گرایش مکانیک سنگ در مقطع کارشناسی در نظر گرفته شده است که در جدول زیر می توانید این روز را مشاهده کنید:

دروس تخصصی گرایش مکانیک سنگ رشته مهندسی معدن
ردیف نام درس تعداد واحد
1 چاله زنی و انفجار 2
2 مهندسی دیواره های شیبدار 2
3 خدمات فنی در معادن 1 2
4 مکانیک سنگ تخصصی 2
5 معدنکاری سطحی 3
6 معدنکاری زیرزمینی 3
7 کنترل زمین و نگهداری 2
8 حفر چاه و فضاهای زیرزمینی 2
9 مقاومت مصالح تخصصی 2
10 پی سازی 2
11 ژئوتکنیک 2
12 کارآموزی 2 0.5
13 پروژه 3
مجموع واحدها 28.5 واحد

دروس تخصصی گرایش فرآوری مواد معدنی مهندسی معدن

در مجموع ۲۸.۵ واحد درسی به عنوان دروس تخصصی گرایش فرآوری مواد معدنی در مقطع کارشناسی در نظر گرفته شده است که در جدول زیر می توانید این روز را مشاهده کنید:

دروس تخصصی گرایش فرآوری مواد معدنی رشته مهندسی معدن
ردیف نام درس تعداد واحد
1 مبانی مهندسی فرایند 2
2 نمونه برداری 2
3 مینرالوگرافی 1
4 سینتیک مواد 2
5 خردایش و طبقه بندی 2
6 آز خردایش و طبقه بندی 1
7 جدایش فیزیکی 2
8 آز جدایش فیزیکی 1
9 فلوتاسیون 2
10 آز فلوتاسیون 2
11 مبانی هیدرومتالوژی و آز 3
12 کارآموزی 2 0.5
13 پروژه 3
14 فرایندهای تولید کک، گندله و سیمان 2
15 فناوری و مدیریت پسماند 2
16 انتقال مواد در فرایندهای فراوری 2
مجموع واحدها 28.5 واحد

دروس اختیاری رشته مهندسی معدن

در نهایت نیز نوبت به معرفی دروس اختیاری رشته مهندسی معدن میشود. در مجموع ۲۰ واحد درسی به عنوان دروس اختیاری برای این رشته در نظر گرفته شده است که دانشجویان می بایست ۱۰ واحد درسی را به صورت اختیاری انتخاب کرده و آنها را پاس کنند. در جدول زیر می توانید دروس اختیاری مهندسی معدن را در مقطع کارشناسی مشاهده کنید:

دروس اختیاری رشته مهندسی معدن
ردیف نام درس تعداد واحد
1 کاربرد مواد معدنی 3
2 شیمی فیزیک 1
3 استخراج سنگ های ساختمانی و تزئینی 2
4 ماشین آلات معدنی 1
5 مطالعات امکان سنجی در معدن کاری و فرآوری مواد معدنی 2
6 زمین شناسی نفت 1
7 زمین آمار 2
8 زمین شناسی مهندسی 2
9 شیمی آلی کاربردی 2
10 حقوق معدن 2
مجموع واحدها 20 واحد

شایان ذکر است که دانشجویان گرایش استخراج حداقل باید سه واحد از میان دروس اختیاری در نظر گرفته شده برای این رشته را اخذ نمایند تا سقف تعداد واحدهای آنها به ۱۴۰ واحد برسد و دانشجویان سایر گرایش ها می بایست حداقل ۴ واحد از میان دروس اختیاری را اخذ کنند تا سقف تعداد واحدهای درسی آنها به ۱۴۰ واحد در نظر گرفته شده برسد.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور

گرایش های رشته مهندسی معدن

 بسیاری از رشته های فنی مهندسی در مقطع کارشناسی دارای گرایش خاصی نبوده و معمولاً به صورت عمومی در دستور تدریس در دانشگاه های سراسری کشور قرار می گیرند. تخصصی شدن رشته های فنی مهندسی معمولاً در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا انجام می پذیرد و در مقطع کارشناسی گرایش های خاصی برای این رشته ها تعریف می شود. اما در این میان استثنائاتی نیز وجود دارد که مهندسی معدن از جمله این استثنائات است. در حال حاضر از سوی شورای برنامه ریزی آموزشی دانشگاه های کشور زیر نظر وزارت علوم و فناوری برای رشته مهندسی معدن در مقطع کارشناسی چهار گرایش مختلف در نظر گرفته شده است که در ادامه به تشریح هر کدام از این گرایش ها و برای این رشته می پردازیم.

گرایش استخراج معدن

گرایش استخراج در رشته مهندسی معدن را میتوان به عنوان یکی از شاخه های اصلی این رشته در نظر گرفت که یکی از قدیمی ترین و پیچیده ترین گرایش های رشته نیز در سطح بین المللی محسوب می شود. در این گرایش دانشجویان مهارت های کافی و لازم برای استخراج فلزات از معادن را به دست آورده و همچنین تخصص های کافی و لازم برای شروع کار معادن را نیز به دست می آورند که می‌تواند لازمه اصلی و اساسی برای حرفه مهندسی معدن باشد. دانشجویان در این گرایش به اطلاعات اولیه لازم در دروس ریاضیات مهندسی، مکانیک و ماشین آلات سنگین مربوط به مهندسی معدن دست پیدا کرده و مهارت های کافی برای حفاری و توسعه معادن زیرزمینی و همچنین جمع آوری آب های زیرزمینی را پیدا می نمایند. گرایش استخراج در حال حاضر محبوب ترین گرایش رشته مهندسی معدن نیز محسوب می‌شود و بازار کار آن به نسبت سایر گرایش ها در شرایط ایده آل تر و بهتری قرار می گیرد.

گرایش اکتشاف معدن

یکی دیگر از گرایش های جذاب و محبوب به مهندسی معدن گرایش اکتشاف معدن است. در این گرایش دانشجویان یاد می‌گیرند تا چگونه کانی ها و ذخایر سنگ موجود در دل زمین را شناسایی کرده و به نوعی بسترهای اولیه لازم برای اکتشاف معدن را به صورت مهارت‌های حرفه‌ای فرا می گیرند. از تکنیک ها و ابزارهای پیشرفته برای شناسایی معادن مختلف در سطح زمین استفاده می‌شود که برای استفاده از این تکنیک ها نیاز است تا آموزش های حرفه ای در مجامع دانشگاهی و علمی تدریس شود. البته شایان ذکر است که به دلیل نیاز به ارائه پروپوزال های مربوط به مباحث اکتشاف از نظر نوع ذخایر و همچنین آبهای زیرزمینی اشتراک‌های بسیار زیادی میان گرایش اکتشاف با گرایش استخراج وجود دارد. گرایش اکتشاف نیز یکی از گرایش های محبوب و پر درامد مهندسی معدن محسوب می شود.

گرایش مکانیک سنگ

همانطور که می دانید انواع بسیار زیادی از سنگ ها با نحوه تولید مختلف و همچنین نحوه رفتار متفاوت در برابر عوامل بیرونی و درونی در دل زمین وجود دارند و برای اینکه در بحث مهندسی معدن به صورت تخصصی به رفتار این سنگها پرداخته شود گرایش مکانیک سنگ به وجود آمده است. گرایش مکانیک سنگ در مهندسی معدن در واقع علم بررسی و شناخت رفتار سنگ ها بر اثر نیرو های مختلف درونی و بیرونی است و فارغ التحصیلان این رشته بایستی مهارتها و دانش های لازم در این زمینه را به صورت کامل به دست آورند. دقت داشته باشید که فارغ التحصیلان گرایش مکانیک سنگ علاوه بر اینکه در فرایند شناسایی هر چه بهتر سنگهای معدنی می توانند صاحب نظر باشند در زمینه گودبرداری ها و فعالیت های معادن زیرزمینی و حتی احداث تونل ها و نحوه ساخت سازه های تونل ها نیز به دانش و مهارت های کافی خواهند رسید و می‌توانند در این زمینه نیز از جمله افراد متخصص باشند. تخصص ها و مهارت های فارغ التحصیلان گرایش مکانیک سنگ در مهندسی معدن علاوه بر مسائل مربوط به این رشته برای بحث صنعت نفت و حفاری های مربوط به آن نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

گرایش فرآوری مواد معدنی

 آخرین گرایش از گرایش های رشته مهندسی معدن که باید به معرفی آن بپردازیم گرایش فرآوری مواد معدنی است. همانطور که می‌دانید برای هر صنعتی و هر ساز های لازم است تا از مواد معدنی و سنگ ها در شرایط خاصی استفاده شود. به عنوان مثال شرایط دانه بندی و میزان رطوبت سنگ ها میتواند از فاکتورهای بسیار مهم برای انتخاب آنها در طراحی و ساخت یک سازه باشد. گرایش فرآوری مواد معدنی در واقع علم و دانش لازم برای شناخت این شرایط از سگها را برای دانشجویان فراهم می آورد. دقت داشته باشید که ویژگی های تعریف شده در یک سنگ اهمیت بسیار زیادی بر روی نحوه رفتار با آن و همچنین انجام فعالیت های مختلف مانند استخراج و یا سنگ شکنی و آسیاب کردن آنها دارد. به صورت علمی و تخصصی نمی توان از یک رفتار و یک روش برای انجام تمام این فعالیت ها بر روی تمام سنگ ها استفاده کرد و تشخیص نوع رفتار ها بر عهده مهندسین و فارغ‌التحصیلان گرایش فرآوری مواد معدنی در مهندسی معدن خواهد بود.

بازار کار رشته مهندسی معدن

 قبل از اینکه به معرفی شرایط بازار کار رشته مهندسی معدن در کشور ایران بپردازیم لازم است یک نکته بسیار مهم را درباره این رشته و بازار کار آن معرفی کنیم. دقت داشته باشید که بازار کار یک رشته ممکن است در کشورهای مختلف با توجه به شرایط موجود در آن کشور متفاوت باشد. به عنوان مثال در کشوری که معادن زیادی وجود نداشته و عملاً استخراج و اکتشاف معدن چندان نیاز مبرمی برای آن جامعه محسوب نمی شود مسلماً بازار کار مهندسی معدن ای چندان قابل توجه نخواهد بود. اما در کشور ما شرایط کاملاً متفاوت است. ۷ درصد از کل معادن جهان در کشور ما قرار گرفته و امکان استخراج بیش از ۶۸ نوع ماده معدنی غیر نفتی از معادن کشور ما وجود دارد. هرچند مانند سایر عرصه‌ها برنامه ریزی درست و دقیقی در موضوع استخراج معادن نیز در کشور ما وجود نداشته و درصد قابل توجهی از پتانسیل‌های مربوط به استخراج معدن از بین می رود اما با این حال این موضوع نشان می‌دهد که مهندسی معدن می‌تواند یک رشته بسیار مهم و حیاتی برای کشور ما باشد.

به همین دلیل پر واضح است که اگر دانش آموختگان مهندسی معدن به توان از نظر میزان مهارت ها و تخصص‌های لازم شرایط خوبی برای خود ایجاد کنند، بازار کار مناسبی نیز خواهند داشت. ردیف ها و جایگاه های شغلی مختلف و همچنین محل های مختلف برای استخدام برای فارغ التحصیلان این رشته در نظر گرفته شده که از برخی از این موارد می‌توان به گزینه های زیر اشاره کرد: 

  • امکان حضور در معادن مختلف به عنوان مهندس معدن آن هم در بخش های مختلف استخراج، اکتشاف و غیره
  • مدیریت معادن
  • استخدام در موسسات و ادارات مربوط به معدن از جمله وزارت صنعت
  • داشتن مسئولیت های فنی مختلف در معادن
  • استخدام در شرکت های خصوصی و دولتی به عنوان مهندسین مشاور در صنایع معدنی
  • استخدام به عنوان طراح در معادن مختلف
  • استخدام به عنوان زمین شناس و مکتشف برای پروژه های معدنی مختلف

دقت داشته باشید که فرایند اکتشاف تا بهره برداری از یک معدن و همچنین مدیریت آن یک فرایند طولانی مدت است و حضور در یک پروژه می تواند شغل و درآمد لازم برای تمام عمر را برای فارغ التحصیلان این رشته فراهم آورد.

کاربردهای رشته مهندسی معدن

 کاربرد های رشته مهندسی معدن را از دو دیدگاه می توان مورد بررسی قرار داد. در وهله اول این رشته می تواند بهترین بستر لازم برای پرورش و تربیت نیروهای متخصص و حرفه ای در زمینه ارائه خدمات مربوط به معادن و معدن کاری باشد. با توجه به اینکه معدن کاری یکی از شهرهای بسیار مهم در کشور ما محسوب می شود عملاً نیاز است تا نیروهای متخصص و حرفه ای در این زمینه به صورت مداوم در دانشگاه های علمی پرورش داده شوند. مهندسی معدن می تواند بهترین شرایط را از این نظر داشته و کاربرد فوق العاده مهمی نیز از این جهت دار است.

 نکته بعدی که درباره کاربرد مهندسی معدن باید به بررسی آن بپردازیم استفاده از تجربیات و تخصص های اساتید مربوط به این رشته برای پرورش نیروهای حرفه‌ای آموزش دهنده و علمی کشور است. در واقع پرورش اساتید برای دانشجویان در سال های آینده و همچنین افزایش سطح علمی کشور در این رشته دیگر کاربرد بسیار مهم مهندسی معدن محسوب می شود.

درآمد رشته مهندسی معدن

 درآمد رشته مهندسی معدن بسته به شرایط دانش آموختگان و فارغ التحصیلان این رشته می تواند متفاوت باشد. به صورت کلی در آمده مهندسی معدن در کشور ما بسیار بالا است و فارغ التحصیلان این رشته در اکثر جایگاه ها و رده های شغلی تعریف شده می توانند به درآمد قابل توجهی رسیده و از جمله افراد پردرآمد در جامعه ما محسوب خواهند شد. اما موضوع است که بسیاری از حال تحصیل آن مهندسی معدن نمی‌توانند در جایگاه های شغلی مناسب و ایده آل در نظر گرفته شده برای این رشته قرار بگیرند و به همین دلیل مجبور می‌شوند تا در شغل های غیر مرتبط با درآمدهای کمتر وارد بازار کار شوند. از این گذشته به دلیل نبود شایسته‌سالاری مناسب در استخدام رده های شغلی مختلف مربوط به مهندسی معدن نیز چالش‌های این دست از عزیزان در کشور ما بیشتر شده است.

اگر بخواهیم به صورت کلی و در یک جمع بندی شرایط درآمدی فارغ التحصیلان مهندسی معدن را مورد بررسی قرار دهیم باید یادآور شویم که این مهم به شدت به نوع مهارتها و شرایط و رزومه خود افراد بستگی دارد و می‌تواند از یک درآمد متوسط با یک درآمد کاملاً بالا و قابل توجه را در بر بگیرد. ردیف شغلی و جایگاه شغلی و مهلت استخدام و همچنین میزان مهارت ها و سطح تحصیلات از جمله فاکتورهای مهمی از رنگ می توانند میزان درآمد فارغ التحصیلان مهندسی معدن را تحت تاثیر قرار دهند.

رشته مهندسی معدن یکی از محبوب ترین رشته های مهندسی است. به همین دلیل رقابت برای ورود به این رشته بسیار بالا است. برای موفقیت و رسیدن به خواسته های خود حتما باید پشتکار خوبی داشته و با علاقه این رشته را انتخاب کنید.

ادامه تحصیل در رشته مهندسی معدن

 نکته مهم بعدی که درباره مهندسی معدن باید به بررسی آن بپردازیم شرایط ادامه تحصیل در این رشته مهندسی است. با توجه به اینکه مقاطع تحصیلی بالاتر هم می‌تواند جایگاه اجتماعی بهتر و هم درآمد بیشتر را برای دانشجویان به دنبال داشته باشد، به همین دلیل درصد قابل توجهی از فارغ التحصیلان بعد از اتمام مقطع کارشناسی به دنبال ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا می روند که در این بخش شرایط ادامه تحصیل را در این مقاطع برای علاقمندان مورد بررسی قرار می دهیم.

 دانشجویان مقطع کارشناسی بلافاصله بعد از اتمام این دوره می‌توانند در آزمون ورودی کارشناسی ارشد شرکت کرده و برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی معدن در بهترین دانشگاه های کشور اقدام نمایند. در حال حاضر امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در بهترین دانشگاه های ایران از جمله دانشگاه تهران و یا دانشگاه صنعتی اصفهان در گرایش های مختلف مهندسی معدن برای علاقه مندان در دسترس است.

 همچنین امکان ادامه تحصیل در مقطع دکترا برای فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد مهندسی معدن وجود دارد. علاقه مندان می توانند بعد از اتمام دوره کارشناسی ارشد در آزمون ورودی دکتری شرکت کرده و در صورت رسیدن به نمره قبولی در مصاحبه حضوری تخصصی دانشگاه های مختلف حاضر شده و شرایط لازم برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا مهندسی معدن را برای خود فراهم آورند. امکان ادامه تحصیل در مقطع دکترا مهندسی معدن نیز برای دانشجویان در بهترین دانشگاه های ایران فراهم آمده است خاصی پیشروی علاقمندان وجود نخواهد داشت.

رشته مهندسی معدن در جهان

 معدن و معدن کاری یکی از شهرهای بسیار حساس در تمام جوامع و کشورها است و در کشورهای بزرگ جهان نیز رشته مهندسی معدن به عنوان یک رشته بسیار مهم تلقی می شود. دقت داشته باشید که فعالیت های ناشی از تخصص و مهارت های مربوط به مهندسی معدن تاثیر بسیار زیادی روی درآمدهای دولت های بزرگ نیز دارد و به همین دلیل فارغ التحصیلان این رشته از نظر جایگاه اجتماعی در جایگاه فوق العاده ای قرار می گیرند. علاوه بر این حتی استخدام دانشجویان مهندسی معدن بعد از فارغ التحصیلی در کشورهای مختلف نیز امکان پذیر است.

اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته مهندسی معدن در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان در رده های شغلی مختلف بپردازیم. در حال حاضر طبق آخرین تغییرات رتبه بندی دانشگاه های جهان برای مهندسی معدن ۱۰ دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند:

  • مدرسه استخراج کلرادو در آمریکا
  • دانشگاه سرتین در استرالیا
  • دانشگاه UNSW سیدنی استرالیا
  • دانشگاه کوئینزلند استرالیا
  • دانشگاه وسترن استرالیا
  • دانشگاه مک گیل کانادا
  • دانشگاه سن پترزبورگ روسیه
  • دانشگاه شیلی
  • دانشگاه کویینز کانادا
  • دانشگاه بریتیش کلمبیا کانادا

همچنین شایان ذکر است که در میان دانشگاه های آسیایی دانشگاه تکنولوژی و معدن چین با قرار گرفتن در رتبه ۱۴ به عنوان برترین دانشگاه مهندسی معدن آسیایی شناخته می شود. نکته بسیار جالب درباره این رده بندی این است که با وجودی که ایران به عنوان یک کشور معدنی با تعداد معادن بسیار زیاد شناخته می شود اما هیچ کدام از دانشگاههای ایرانی جایگاهی در رتبه بندی جهانی رشته مهندسی معدن ندارند.

شرایط درآمدی فارغ التحصیلان مهندسی معدن در کشورهای مختلف به میزان مهارت ها و تجربیات و البته جایگاه شغلی آنها متغیر است. در حال حاضر مهندسین معدن در کشور آمریکا با متوسط درآمد ۷۷ هزار دلاری در طول هر سال روبرو هستند و بر اساس میزان تجربه و جایگاه شغلی این میزان درآمد می تواند تا ۱۱۰ هزار دلار نیز افزایش پیدا کند.

معرفی کامل رشته مهندسی معدن | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل و درآمد رشته مهندسی معدن

پرسش و پاسخ

بازار کار رشته مهندسی معدن در جهان و ایران چگونه است؟

بازار کار رشته مهندسی معدن برای فارغ التحصیلان این رشته در کشور ما مناسب است و اگر بعد از اتمام دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد مهارت های لازم برای ارائه خدمات در رشته در دانشجویان تقویت شود امکان استخدام سریع این افراد نیز وجود خواهد داشت

برترین دانشگاه ‌های رشته مهندسی معدن در ایران کدامند؟

تمام دانشگاه های سراسری از نظر شرایط علمی در جایگاه مناسبی برای ارائه خدمات آموزشی مهندسی معدن در کشور ما قرار دارند. اما با این حال دانشگاه تهران و دانشگاه امیرکبیر و همچنین دانشگاه صنعتی اصفهان را می توان برترین دانشگاه‌ های ایرانی در رتبه‌بندی معدن در نظر گرفت.

درآمد رشته مهندسی معدن چقدر است؟

درآمد رشته مهندسی معدن به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد اما به صورت متوسط می‌تواند درآمد بالا و قابل توجهی را برای فارغ التحصیلان این رشته هم در ایران و هم در جهان در نظر گرفت.
نظرات و پرسش های خود را با ما در میان بگذارید...
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x