معرفی رشته پرستاری

رشته پرستاری یکی از محبوب ترین و جذاب ترین رشته های زیر گروه علوم پزشکی است. برای ورود به این رشته با بازار کار فوق العاده عالی، می بایست از طریق کنکور سراسری تجربی اقدام شود. با توجه به اهمیت این رشته در این نوشتار با شما همراه هستیم تا به بررسی تاریخچه، دانشگاه ‌های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش ها، کاربرد، و شرایط ادامه تحصیل در رشته پرستاری در ایران و جهان بپردازیم.

معرفی کامل رشته پرستاری | تاریخچه، دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته پرستاری در ایران

صبر و شکیبایی مدیریت و کنترل بیماران و داشتن روحیه ارائه خدمات آموزش درمانی به افراد بیماری از روحیات اصلی مورد نیاز برای تحصیل در رشته پرستاری است. نیاز به تخصص های پرستاری روز به روز در جامعه ما بیشتر می شود.

تاریخچه پرستاری

تاریخچه رشته پرستاری را از دو جنبه می توان مورد بررسی قرار داد. در وهله اول می بایست به بررسی تاریخچه انجام خدمات پرستاری به صورت سنتی در زمان باستان اشاره کنیم. آثار باقیمانده از ۱۷۵۰ سال قبل از میلاد مسیح نشان می‌دهد که بابلیان خدمات پرستاری را برای جامعه خود الزامی دانسته و این خدمات را در گروه های مختلف افراد جامعه ارائه می دادند. هرچند اعتقادات مذهبی و غیر واقعی بسیار جدی در آن زمان درباره مسائل پزشکی و پرستاری وجود داشت اما با این حال تاریخچه پرستاری در جهان به تمدن بابلیان بازمی‌گردد.

در مصر و روم باستان نیز تمهیداتی مختلفی برای خدمات پزشکی و پرستاری در نظر گرفته شده بود. در مصر باستان پرستاران به عنوان همکار در کنار پزشکان برای درمان بیماری ها آموزش می دیدند و خدمات خود را ارائه می دادند. ارائه خدمات پرستاری در یونان باستان مخصوصاً در جنگ ها برای جلوگیری از خونریزی سرباز ها نیز بسیار رایج شده بود.

اما ارائه خدمات پرستاری و به کل رشته پرستاری به صورت مدرن و به شکل امروزی به سده ۱۸ میلادی باز می گردد. در این دوران شغل پرستاری و خدمات پرستاری تبدیل به یک منبع درآمد برای زنان بیسواد و افراد متوسط جامعه شده بود. البته آنها می بایست آموزش های لازم برای این منظور را در یک دوره های 3 ماهه پشت سر می گذاشتند. رشته پرستاری در قرن نوزدهم با پیشرفت های فوق العاده زیادی همراه شد و با اکتشافات و اختراعات روش های مختلف درمانی و تجهیزات پزشکی پرستاری نیز جایگاه پررنگ‌تری در جامعه گرفت. اولین کتاب آموزشی درباره رشته پرستاری به عنوان نکاتی درباره پرستاری در سال ۱۸۵۹ توسط یک پرستار انگلیسی جنگ منتشر شد و از آن پس آموزش های حرفه‌ای نیز برای این رشته کم‌کم وارد دانشگاه ها و مراکز آموزشی گردید. 

معرفی کامل رشته پرستاری | تاریخچه، دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته پرستاری در ایران

برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو

تعریف تخصصی رشته پرستاری

 رشته پرستاری در واقع به علوم و روش های اطلاق می شود که در آن افراد متخصص با استفاده از تجهیزات پزشکی و راهکارهای درمانی به کمک به بهبود بیماران و بهتر شدن شرایط جسمی و روحی آنها می نمایند. آشنایی با حداقل تخصص های پزشکی برای این رشته باعث شده تا پرستاران بتوانند روش های درمانی اتخاذ شده توسط پزشکان را برای بیماران انجام دهند. همچنین امروزه ارائه خدمات پرستاری دیگر تنها به مراکز درمانی و بیمارستان ها محدود نشده و پرستاری تبدیل به یک شغل خصوصی برای ارائه خدمات به سالمندان و معلولان نیز شده است.

رشته پرستاری در یک نگاه

رشته پرستاری به عنوان یکی از زیر شاخه های علوم پزشکی شناخته می شود. این رشته در ایران در زیر گروه کنکور سراسری تجربی قرار گرفته و علاقمندان به ورود به دانشگاه ها در رشته پرستاری می بایست از طریق کنکور سراسری تجربی اقدام نمایند. رشته پرستاری در مقطع کارشناسی در 4 سال تحصیلی و یا 8 نیمسال تحصیلی ارائه می شود. خدمات آموزش حرفه‌ای پرستاری در دانشگاه ها برای ارتقای توانمندی ها و مهارت های دانشجویان در چهار وظیفه مختلف در دستور کار قرار می گیرد:

  • وظایف آموزشی
  • وظایف پژوهشی
  • وظایف مشاوره‌ای
  • وظایف مدیریتی و حمایتی

دروس پایه و اختصاصی در نظر گرفته شده برای رشته پرستاری به گونه‌ای چیدمان شده تا دانشجویان بتوانند در هر ۴ نوع وظیفه در نظر گرفته شده برای فارغ التحصیلان این رشته به مهارتها و توانمندی‌های لازم برسند. یکی از جذابیت ها و مزیت های بسیار ایده‌آل رشته پرستاری در ایران بازار کار فوق العاده ای داشته است. دانش آموختگان پرستاری بلافاصله بعد از اتمام دوره کارشناسی و یا مقاطع تحصیلی بالاتر می توانند وارد بازار کار شده و درآمد مناسبی نیز داشته باشند.

پرمتقاضی بودن 79%
کاربردی بودن 83%
دشواری دروس 81%
امکان ادامه تحصیل 88%
بازار کار 91%

رشته پرستاری در ایران

برای بررسی رشته پرستاری در ایران نیز می‌توانیم هم به بررسی تاریخچه ارائه خدمات پزشکی و درمانی در ایران باستان بپردازیم و هم شرایط این رشته برای ارائه خدمات به شکل امروزی را ارزیابی نماییم. پزشکان و دانشمندان بسیار زیادی در تاریخ ایران خدمات ارزنده‌ای را در رابطه با ارائه خدمات پزشکی و پرستاری به جامعه بشری انجام داده اند و این امر بر هیچ کسی پوشیده نیست. اما رشته پرستاری به صورت کاملا حرفه‌ای و مطابق با شرایط امروز در اواخر قرن ۱۲۰۰ وارد کشور ما شد. اولین آموزشگاه های ارائه دهنده خدمات آموزش حرفه‌ای رشته پرستاری در ایران در سال های زیر به وجود آمدند:

  • اولین آموزشگاه پرستاری در سال ۱۲۹۴ در شهر ارومیه تاسیس شد.
  • سال ۱۲۹۵ مصادف با تاسیس دومین آموزشگاه پرستاری در شهر تبریز بود.
  • آموزشگاه پرستاری شرکت نفت آبادان در سال ۱۳۲۰
  • آموزشگاه پرستاری هلال احمر همدان در سال ۱۳۲۷
  • آموزشگاه پرستاری هلال احمر تهران در سال ۱۳۲۸
  • آموزشگاه نمازی شیراز در سال ۱۳۳۳
  • آموزشگاه جرجانی مشهد در سال ۱۳۳۸

همچنین از سال ۱۳۳۷ با تصویب اساسنامه آموزشگاه های پرستاری زیر نظر شورای عالی فرهنگ ارائه خدمات آموزشی در این رشته به صورت حرفه‌ای و با مدرک متوسطه در یک دوره سه ساله آغاز شد و در سال ۱۳۴۴ نیز پرستاری به یک دوره چهار ساله برای رسیدن به مدرک لیسانس تغییر کرد.

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

پذیرش در رشته پرستاری

همانطور که اشاره کردیم برای پذیرش در رشته پرستاری می بایست از طریق کنکور تجربی اقدام نمایید. شرایط پذیرش در رشته پرستاری به دو عامل تعداد ظرفیت های اعلام شده از سوی دانشکده های پزشکی کشور و همچنین میزان تمایل و رقابت شکل گرفته برای ورود به این رشته در میان داوطلبان است. با توجه به اینکه معمولاً این رشته از جمله رشته های محبوب محسوب می شود رقابت قابل توجهی نیز در کنکور سراسری دارا است.

دانشگاه های برتر رشته پرستاری

 برای این که با شرایط ورود به این رشته در دانشگاه های کشور بیشتر آشنا شوید لازم دانستیم تا برترین دانشگاه های رشته پرستاری را نیز به شما معرفی کنیم. البته اکثر دانشکده های پزشکی دولتی در سطح کشور شرایط ایده‌آل و مناسبی برای آموزش مهارت ها و توانمندی های رشته پرستاری در نظر گرفته‌اند. اما با این حال از دانشگاه های برتر رشته پرستاری می توان به دانشکده علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اشاره کرد.

نمونه کارنامه قبولی در رشته پرستاری

 بعد از معرفی دانشگاه های برتر رشته پرستاری نوبت به این می رسد تا دو نمونه کارنامه قبولی در این رشته را نیز با شما به اشتراک بگذاریم. با مشاهده درصد های موجود در نمونه کارنامه قبولی در رشته پرستاری تا حدی می توانید برنامه ریزی دقیق تری برای مطالعه دروس مهم در کنکور سراسری داشته و شرایط بهتری برای خود در این آزمون به وجود آورید. البته شایان ذکر است که بایستی به مواردی مانند سهمیه مناطق مختلف نیز در این باره دقت کنید.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها

واحدهای درسی رشته پرستاری

نوبت به معرفی واحد های درسی رشته پرستاری می رسد. مرور واحد های درسی رشته پرستاری باعث می‌شود تا شناخت شما نسبت به این رشته بیشتر شده و بدانید که در طول دوران کارشناسی پرستاری قرار است چه واحد های درسی را پشت سر بگذارید. البته شایان ذکر است که هر چند سال به چند سال شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی تحت نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با همکاری با برخی از اساتید با تجربه رشته پرستاری اقدام به بازنگری واحد های درسی رشته برای بروز تر کردن شرایط آموزش ها برای دانشجویان می نماید. با هربار بازنگری صورت گرفته مصوبه قبلی منسوخ شده و دانشجویان جدید الورود به دانشگاه‌ های کشور می بایست از مصوبه جدید برای پشت سر گذاشتن واحد های درسی رشته تبعیت نمایند.

آخرین مصوبه شورای برنامه ریزی آموزش پزشکی مجموعه کارشناسی رشته پرستاری در مجموع 4 سال تحصیلی و یا 8 نیمسال تحصیلی است. دانشجویان موظف است تا در طول این چهار سال تحصیلی در مجموعه ۱۳۰ واحد درسی در تقسیم بندی های مختلفی را اخذ کرده و آنها را پاس نمایند. دقت کنید که هر یک از درس های در نظر گرفته شده برای مجموعه کارشناسی رشته دارای اهمیت خاص خود خواهد بود.

در جدول زیر می توانید تقسیم بندی واحدهای درسی رشته پرستاری در مقطع کارشناسی را در دانشگاه های علوم پزشکی کشور مشاهده کنید.

نوع درس
تعداد واحد
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته پرستاری
دروس عمومی
20 واحد
دروس پایه
16 واحد
دروس اصلی
12 واحد
دروس اختصاصی
46 واحد
دروس کارآموزی در عرصه
24 واحد
دروس کارآموزی
12 واحد
مجموع
130 واحد

 همانطور که ملاحظه می کنید ۱۳۰ واحد درسی در ۶ دسته بندی مختلف به عنوان واحدهای درسی مجموعه کارشناسی رشته پرستاری در نظر گرفته شده است. دانشجویان می‌بایست از همان ترم اول برای برنامه ریزی برای گذراندن تمام این ۱۳۰ واحد اقدام کرده و در نهایت بتوانند در مورد مقرر تمام واحدها را اخذ کرده و پشت سر بگذرانند. همچنین شایان ذکر است که قوانین خاصی برای اخذ تمام واحدهای رشته در نظر گرفته شده که دقت به این قوانین نیز برای دانشجویان الزامی خواهد بود. هر کدام از دانشکده های علوم پزشکی کشور شرایط خاص خود را برای ارائه این واحدها دارا است. در ادامه تمام ۱۳۰ واحد درسی رشته پرستاری را به تفکیک تعداد واحد ها برای شما بیان خواهیم کرد.

دروس عمومی

 اولین بخش از واحد های درسی رشته پرستاری مربوط به دروس عمومی این رشته هستند. دروس عمومی رشته پرستاری در واقع از سوی گروه معارف و گروه عمومی اعلام شده و هیچ ارتباطی به تخصص ها و مهارت های مربوط به رشته پرستاری نخواهند داشت. جمع ان ۲۰ واحد درسی از سوی گروه معارف و گروه عمومی به عنوان دروس عمومی رشته پرستاری در نظر گرفته شده است که دانشجویان می بایست از همان ترم نخست شروع به اخذ این واحدها کرده تعادل در طول چهار سال تحصیلی تمام دروس عمومی را یکی پس از دیگری پشت سر گذاشته باشند.

در جدول زیر می توانید دروس عمومی رشته پرستاری را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.

بسته درسی
نام درس
تعداد واحد
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی
مباتی نظری اسلام
اندیشه اسلامی 1
2 واحد
اندیشه اسلامی 2
2 واحد
انسان در اسلام
2 واحد
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام
2 واحد
اخلاق اسلامی
فلسفه اخلاق
2 واحد
اخلاق اسلامی
2 واحد
آیین زندگی
2 واحد
عرفان عملی اسلامی
2 واحد
انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران
2 واحد
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2 واحد
اندیشه سیاسی امام خمینی
2 واحد
تاریخ و تمدن اسلامی
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
2 واحد
تاریخ تحلیلی صدر اسلام
2 واحد
تاریخ امامت
2 واحد
آشنایی با منابع اسلامی
تفسیر موضوعی قرآن
2 واحد
تفسیر موضوعی نهج البلاغه
2 واحد
الزامی
فارسی عمومی
3 واحد
زبان عمومی
3 واحد
تربیت بدنی
1 واحد
ورزش 1
1 واحد
دانش خانواده و جمعیت
2 واحد

لازم به توضیح است که قوانین مشخصی برای پاس کردن ۲۰ واحد دروس عمومی رشته پرستاری وجود دارد که حتماً باید طبق همین قوانین برای سپری کردن این دروس اقدام کنید. ۲۰ واحد عمومی در نظر گرفته شده برای این رشته تحصیلی بایستی طبق شرایط زیر اخذ شوند:

  • دو درس دو واحدی از میان دروس مبانی نظری اسلام
  • یک درس دو واحدی از میان دروس اخلاق اسلامی
  • یک درس دو واحدی از میان دروس انقلاب اسلامی
  • یک درس دو واحدی از میان دروس تاریخ و تمدن اسلامی
  • یک درس دو واحدی از میان دروس آشنایی با منابع اسلامی

برای این رشته در دروس عمومی، ۸ واحد اجباری در نظر گرفته شده که با جمع با دروس عمومی بالا، کل دروس عمومی برای رشته پرستاری در دوره کارشناسی پیوسته ۲۰ واحد خواهد شد.

دروس پایه رشته پرستاری

 دسته دوم از واحد های درسی رشته پرستاری دروس پایه هستند. دروس پایه دوره کارشناسی پیوسته رشته پرستاری در واقع درس هایی هستند که آمادگی های لازم برای ورود به این رشته را برای دانشجویان فراهم می آورند. در واقع با اخذ دروس پایه دانشجویان اطلاعات اولیه لازم درباره این رشته را پیدا کرده و می توانند ذهنیت خود را برای اخذ واحدهای تخصصی و اصلی آماده کنند. شایان ذکر است که دروس پایه پرستاری معمولاً به عنوان پیش نیاز و همنیاز برای واحدهای درسی اصلی و اختصاصی در نظر گرفته می‌شوند. به همین دلیل لازم است تا از همان شروع دوران تحصیل برای اخذ واحدهای درسی پایه توسط دانشجویان اقدام شود.

در جدول زیر می توانید دروس پایه برنامه آموزشی دوره کارشناسی پیوسته رشته پرستاری را مشاهده کنید:

دروس پایه رشته پرستاری
ردیف نام درس واحد
1 تشریح 2
2 فیزیولوژی 3
3 ایمنولوژی 2
4 بیوشیمی 2
5 میکروب شناسی 2
6 انگل شناسی 2
7 آمار حیاتی مقدماتی و روش تحقیق در پرستاری 2
8 فناوری اطلاعات در پرستاری 1
مجموع 16

 همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌کنید جمعاً ۱۶ واحد درسی در ۸ درس مجزا به عنوان دروس پایه دوره کارشناسی پیوسته رشته پرستاری در نظر گرفته شده است. تمام درس های پایه اهمیت خاصی برای این رشته داشته و لازم از دانشجویان آنها را با دقت تمام پشت سر بگذرانند. همچنین درس فیزیولوژی به عنوان پیش نیاز درس ایمنولوژی نیز محسوب می شود و دانشجویان می بایست به این قاعده نیز دقت داشته باشند.

دروس اصلی رشته پرستاری

 دسته سوم از واحدهای درسی دوره کارشناسی پیوسته پرستاری دروس اصلی این رشته هستند. دروس اصلی دوره کارشناسی پیوسته رشته پرستاری اهمیت بسیار زیادی برای ایجاد ذهنیت دانشجویان این رشته برای به دست آوردن مهارت ها و توانمندی های مربوط به این رشته دارند. در جدول زیر می توانید دروس اصلی رشته پرستاری در دوره کارشناسی پیوسته را مشاهده کنید:

دروس اصلی رشته پرستاری
ردیف نام درس واحد
1 تغذیه و تغذیه درمانی 2
2 اصول و اپیدمیولوژی و مبارزه با بیماری ها 2
3 روانشناسی فردی اجتماعی 2
4 دارو شناسی 3
5 زبان تخصصی 2
6 فرایند یادگیری و اصول آموزش به مددجو 1
مجموع 12

همانطور که ملاحظه می کنید در مجموع ۱۲ واحد درسی درس ۶ درس مجزا به عنوان دروس اصلی دوره کارشناسی پیوسته پرستاری در نظر گرفته شده است. همچنین دقت کنید که دروس پایه به عنوان پیش نیاز دروس اصلی در پرستاری در نظر گرفته شده و قوانین مربوط به پیش نیاز و همنیاز برای اخذ این واحد ها بایستی در نظر گرفته شود.

دروس اختصاصی رشته پرستاری

دسته بعدی از واحد های درسی دوره کارشناسی پیوسته پرستاری دروس اختصاصی هستند. دروس اختصاصی رشته پرستاری می تواند اصلی ترین زمینه سازه رسیدن به مهارت ها و توانمندی های لازم برای ارائه خدمات پرستاری در دانش آموختگان این رشته باشد. در جدول زیر می توانید دروس اختصاصی مجموعه کارشناسی رشته پرستاری را مشاهده کنید.

دروس اختصاصی رشته پرستاری
ردیف نام درس واحد
1 اصول و مهارت های پرستاری 4
2 پرستاری بهداشت جامعه 1 2
3 پرستاری بهداشت جامعه 2 2
4 پرستاری بهداشت جامعه 3 1
5 بررسی وضعیت سلامت 1
6 پرستاری بهداشت مادران و نوزادان 1 3
7 پرستاری بهداشت مادران و نوزادان 2 2
8 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 1 3
9 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 2 4
10 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 3 4
11 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 4 4
12 پرستاری ویژه 3
13 پرستاری در بحران، فوریت ها و حوادث غیرمترقبه 2
14 پرستاری کودکان 1 2
15 پرستاری کودکان 2 3
16 پرستاری بهداشت و روان 1 2
17 پرستاری بهداشت و روان 2 1
18 اصول مدیریت خدمات پرستاری 2
مجموع 46

در مجموع ۴۶ واحد درسی در ۱۸ درس مجزا به عنوان دروس اختصاصی مجموعه کارشناسی پرستاری در نظر گرفته شده و دانشجویان می بایست از ترم های میانی برای اخذ این واحدها اقدام نموده و آنها را یکی پس از دیگری پشت سر بگذارند. همچنین به دلیل اهمیت بسیار زیادی که این دروس در تربیت دانش آموختگان برتر و ورود هر چه بهتر به بازار کار خواهد داشت توصیه میکنیم که حتماً با دقت ویژه آنها را پشت سر بگذارید.

دروس کارآموزی پرستاری

دسته بندی بعدی واحدهای درسی مجموعه کارشناسی پیوسته پرستاری دروس کارآموزی هستند. دروس کارآموزی در واقع شرایط لازم برای استفاده از اطلاعات به دست آمده از دروس اختصاصی و اصلی پرستاری را در شرایط واقعی و بالینی برای دانشجویان فراهم می آورند. اخذ این واحدها اهمیت بسیار زیادی در پرورش توانمندی های دانشجویان رشته خواهد داشت. در جدول زیر می توانید دروس کارآموزی دوره کارشناسی پیوسته پرستاری را مشاهده کنید.

دروس کارآموزی در عرصه رشته پرستاری
ردیف نام درس تعداد واحد
1 پرستاری بهداشت مادران و نوزادان 2.5
2 پرستاری بهداشت جامعه 3
3 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 1 1
4 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 2 1
5 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 3 3
6 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 4 3
7 پرستاری کودکان 1 1
8 پرستاری کودکان 2 1.5
9 پرستاری بهداشت روان 1
10 پرستاری ویژه 3
11 اصول مدیریت خدمات پرستاری 2
12 پرستاری در بحران، فوریت ها و حوادث غیر مترقبه 2
مجموع واحد ها 24 واحد

همانطور که در جدول بالا پیداست در مجموع ۱۲ واحد درسی در ۹ درس مجزا به عنوان دروس کارآموزی در رشته پرستاری در نظر گرفته شده است. دقت کنید که دروس کارآموزی ارتباط مستقیمی با دروس تخصصی پرستاری داشته و کلیه این کارآموزی ها بایستی همزمان با دروس تخصصی مربوط به آنها ارائه شوند.

دروس کارآموزی در عرصه پرستاری

در نهایت آخرین مجموعه از واحدهای درسی در رشته پرستاری دروس کارآموزی در عرصه هستند. در جدول زیر می توانید تمام دروس در نظر گرفته شده به عنوان کارآموزی در عرصه دوره کارشناسی پیوسته پرستاری را مشاهده کنید.

دروس کارآموزی رشته پرستاری
ردیف نام درس تعداد واحد
1 اصول و مهارت های پرستاری 1
2 پرستاری بهداشت مادران و نوزادان 1
3 پرستاری بهداشت جامعه 1
4 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 1 1
5 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 2 2
6 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 3 2
7 پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 4 2
8 پرستاری کودکان 1
9 پرستاری بهداشت روان 1
مجموع واحد ها 12 واحد

همانطور که ملاحظه می نمایید در مجموع ۲۴ واحد درسی در ۱۲ درس مجزا به عنوان دروس کارآموزی در عرصه در دوره کارشناسی پیوسته رشته پرستاری معرفی شده است.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور

بازار کار رشته پرستاری

 بازار کار رشته پرستاری از جمله بازار کار های بسیار عالی در میان رشته های مختلف محسوب می شود. به عنوان اولین مزیت بازار کار رشته پرستاری باید به این نکته اشاره داشته باشیم که فارغ التحصیلان این رشته به ‌راحتی و بلافاصله پس از اتمام دوره تحصیلی خود می توانند در مراکز مختلف استخدام شده و خدمات خود را آغاز نمایند. از این گذشته فرصت های شغلی بسیار زیادی نیز برای فارغ التحصیلان رشته پرستاری در نظر گرفته شده است و علاقه مندان این رشته بعد از اتمام دوران تحصیلات خود می توانند در هر یک از این ردیف ها و فرصت های شغلی وارد بازار کار شوند.

بیمارستان های خصوصی و دولتی، درمانگاه ها و کلینیک های موجود در سطح شهر، مراکز درمانی مختلف، مراکز نگهداری از سالمندان و کودکان، مراکز نگهداری از معلولان و مهدکودک ها از اصلی‌ترین و مهم‌ترین مراکزی هستند که فارغ التحصیلان رشته پرستاری می توانند برای استخدام و حضور در بازار کار روی آنها حساب کنند. از این گذشته فارغ التحصیلان و دانش آموختگان این رشته می توانند در ردیف های شغلی مختلفی مانند پرستار شیفت، سرپرستار، سوپروایزر بالینی یا کنترل عفونت، سوپروایزر آموزشی و مدیر پرستاری در تمام مراکز استخدام شوند.

این مهم نشان می‌دهد که فرصت های شغلی بسیار زیادی برای فارغ التحصیلان رشته پرستاری وجود دارد و آنها می توانند بلافاصله بعد از اتمام دوره تحصیلی خود در هر یک از این ردیف های شغلی استخدام شوند. همین موضوع باعث شده تا علاقه مندی داوطلبین کنکور برای ورود به رشته پرستاری روز به روز بیشتر شود.

گرایش های رشته پرستاری

شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هر چند سال به چند سال برنامه آموزشی رشته های مختلف زیر مجموعه خود را به همراه گرایش های مختلف مربوط به آن را تعریف کرده و در اختیار کاربران قرار می‌دهد. در هر بار بازنگری صورت گرفته در سرفصل ها و دروس تعیین شده برای هر رشته و همچنین گرایش های مختلف تغییرات ایجاد می شود. طبق آخرین بازنگری به عمل آمده به عنوان برنامه آموزشی دوره کارشناسی پیوسته رشته پرستاری برای این رشته در مقطع کارشناسی هیچگونه گرایشی تعریف نشده و دانشجویان و علاقه‌مندان برای انتخاب گرایش های تخصصی می توانند در مقطع تحصیلی بالاتر اقدام کنند.

کاربردهای رشته پرستاری

کاربردهای رشته پرستاری را از جنبه های مختلف می توان مورد بررسی قرار داد که هر یک از این جنبه ها اهمیت خاص خود را دارند. در بخش اول کاربردهای رشته پرستاری بایستی به ارتقاء سطح مهارت های فارغ التحصیلان این رشته بپردازیم. واحدهای درسی در نظر گرفته شده برای رشته پرستاری به گونه‌ای است که تمام مهارت های لازم برای ارائه خدمات در این رشته در دانشجویان تقویت شود و آنها بتوانند شرایط لازم برای ارائه خدمات پرستاری را به دست آورند.

رشته پرستاری همچنین به ارتقای سطح علمی در این حوزه نیز کمک شایانی به جامعه ما می نماید. علاقه مندان به ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلی بالاتر می توانند در حوزه های آموزش رشته در دانشگاه های کشور نیز وارد بازار کار شوند و تربیت نیروهای متخصص آموزشی را نیز می توان یکی از کاربردهای اصلی و مهم رشته پرستاری در نظر گرفت.

پرستاری در بخش های مختلف نیز دارای مسئولیت هایی است که این مسئولیت ها نیز به نوعی کاربرد های این حوزه محسوب می شوند. کمک به بیماران و ارائه خدمات به آنها در مراکز درمانی از جمله نیازهای اساسی کشور ما است که فارغ التحصیلان رشته پرستاری می توانند در این حوزه خدمات خود را ارائه نمایند.

درآمد رشته پرستاری

 درآمد رشته پرستاری به عوامل مختلفی بستگی دارد. در تشریح بازار کار رشته پرستاری ردیف های شغلی مختلف را برای این رشته تعریف کردیم که هر یک از این ردیف های شغلی مسلماً درآمد خاص خود را نیز خواهد داشت. از این رو به عنوان اصلی ترین و مهم‌ترین عامل در تعیین درآمد رشته پرستاری بایستی به نوع و ردیف شغلی فارغ التحصیلان اشاره داشته باشیم. از این گذشته عوامل دیگری مانند میزان تجربه و مهارت ها و همچنین مرکز درمانی و محل کار نیز بر روی میزان درآمد رشته پرستاری تاثیر دارند. میزان درآمد فارغ التحصیلان رشته پرستاری در بیمارستان ها و مراکز درمانی دولتی درآمد مناسبی است که البته نسبت به برخی از رشته های تخصصی تر مانند رادیولوژی این درآمد کمتر است.

 درآمد دانش آموختگان رشته پرستاری در مراکز خصوصی مانند خانه سالمندان و یا مهد کودک ها به محل قرارگیری مرکز مورد نظر بستگی دارد. به عنوان مثال در مراکز خصوصی مناطق بالا شهر تهران در آمد های فوق العاده زیادی برای این افراد در نظر گرفته می شود.

اقدامات ارزنده تیم پرستاری کشور ما در دوران اوج بیماری کرونا به خوبی اهمیت و جایگاه والای این رشته را مشخص کرد. رشته پرستاری در آینده جایگاه به مراتب بالاتری را نیز در میان نسل بشر تجربه خواهد کرد.

ادامه تحصیل در رشته پرستاری

 نکته بعدی که درباره این رشته باید به آن بپردازیم شرایط ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر است. ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر هم باعث جایگاه اجتماعی بهتر برای دانش آموختگان می شود و هم در نهایت گاه شغلی بهتری نیز برای آن‌ها رقم می‌زند که نتیجه هر دوی این موضوعات در نهایت منجر به درآمد بیشتر برای فارغ التحصیلان این رشته خواهد شد. در ادامه با بررسی شرایط ادامه تحصیل در رشته پرستاری در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا اطلاعات لازم در این زمینه را با شما در میان می گذاریم.

 تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد پرستاری برای علاقمندان به رشته در دانشگاه های مختلف امکان پذیر است. نکته جالب این است که گرایش های بسیار زیادی برای مقطع کارشناسی ارشد در رشته پرستاری در نظر گرفته شده است. هرچند هر ساله در دفترچه انتخاب رشته کارشناسی ارشد گرایش های این رشته با تغییراتی روبرو می‌شود اما هر سال بیش از ۳۰ گرایش مختلف در مقطع کارشناسی ارشد در رشته پرستاری تعیین می شود ادامه تحصیل در تمام آن ها برای علاقه مندان به ادامه تحصیل در این رشته وجود خواهد داشت. به عنوان مثال علاقه مندان به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد پرستاری می توانند در گرایش های پرستاری داخلی و جراحی، پرستاری کودکان، روان پرستاری، اتاق عمل، مدیریت پرستاری، پرستاری اورژانس، پرستاری سلامت جامعه، پرستاری سلامت سالمندی و … به ادامه تحصیل بپردازند. مقطع کارشناسی ارشد برای رشته پرستاری معمولاً دو سال بوده و دانشجویان می‌بایست حدود ۲۶ واحد درسی را در این دوره پشت سر بگذرانند.

 با توجه به گرایش فارغ التحصیلان در مقطع کارشناسی ارشد امکان ادامه تحصیل در مقطع دکترا نیز در رشته پرستاری در دانشگاه های کشور وجود دارد. برای ورود به مقطع دکترا در رشته پرستاری لازم است تا داوطلبین رزومه مناسبی داشته باشند. کسب نمره قبولی در آزمون های مختلف زبان انگلیسی و یا ارائه مقالات علمی و همچنین داشتن توصیه نامه از اساتید دوره کارشناسی ارشد از جمله مواردی است که می‌تواند شرایط بهتری را برای ورود به مقطع دکترا در رشته پرستاری برای علاقه‌مندان به دنبال داشته باشد.

رشته پرستاری در جهان

 رشته پرستاری در سطح جهان نیز از جمله رشته های پرطرفدار و محبوب محسوب می شود و فارغ التحصیلان این رشته به راحتی می‌توانند بعد از پایان تحصیلات خود در این رشته وارد بازار کار شوند. هر چند رقابت قابل توجهی برای ورود به رشته پرستاری در برترین دانشگاه های جهان وجود دارد اما با این حال تعداد پذیرش دانشجویان در این رشته بسیار بالا است. نیاز به خدمات پرستاری در سطح جهان روز به روز در حال افزایش است. استفاده از خدمات پرستاری حتی به صورت خصوصی نیز در بسیاری از کشورها کاملاً رعایت شده و فارغ التحصیلان رشته پرستاری در جهان می توانند از این شرایطی برای رسیدن به درآمدهای قابل توجه استفاده نمایند.

برای بررسی رشته پرستاری در جهان ابتدا برترین دانشگاه های جهان در این رشته را مورد بررسی قرار داده و سپس به معرفی شرایط درآمدی فارغ التحصیلان این رشته در کشور های مختلف می پردازیم. طبق آخرین به روز رسانی استاندارد QS به عنوان معتبرترین موسسه رده بندی برترین دانشگاه های جهان، در حال حاضر ۱۰ دانشگاه برتر ارائه دهنده خدمات آموزشی در رشته پرستاری به شرح زیر هستند:

  • دانشگاه پنسیلوانیا آمریکا 
  • King’s college London در انگلستان
  • دانشگاه جان هاپکینز در آمریکا
  • دانشگاه واشنگتن در آمریکا
  • دانشگاه ساوتهمپتون در انگلستان
  • دانشگاه منچستر در انگلستان
  • دانشگاه وایلی در آمریکا
  • دانشگاه کارولینای شمالی در آمریکا
  • دانشگاه آلبرتا در کانادا
  • دانشگاه تورنتو در کانادا

همچنین در این رتبه بندی دانشگاه چینی ها در هنگ کنگ و دانشگاه ملی سنگاپور به عنوان برترین دانشگاه های آسیایی شناخته می شوند که به ترتیب در رتبه ۱۶ و ۳۰ این رده بندی قرار دارند. در حال حاضر هیچ کدام از دانشگاه‌ های ایرانی در رتبه‌بندی صورت گرفته برای برترین دانشگاه های جهان در رشته پرستاری جایگاهی ندارند.

میزان درآمد فارغ التحصیلان رشته پرستاری در کشور های مختلف بنا به میزان مهارت ها و تجربه کاری آنها متفاوت است. از این گذشته مهم‌ترین عامل در تعیین میزان درآمد آنها نیز نوع ردیف شغلی خواهد بود. در حال حاضر فارغ التحصیلان رشته پرستاری به صورت متوسط می توانند درآمد ۳۰ دلاری را در هر ساعت داشته باشند. البته این میزان درآمد بسته به میزان تجربه و مهارت های علاقه‌مندان تا ۵۰ دلار نیز قابل افزایش خواهد بود. رسیدن به درآمد ۱۰۰ هزار دلار در طول یک سال برای فارغ التحصیلان این رشته چندان دور از دسترس نیست.

معرفی کامل رشته پرستاری | تاریخچه، دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته پرستاری در ایران
12 می به عنوان روز جهانی پرستار نام گذاری شده است.

پرسش و پاسخ

بازار کار رشته پرستاری در ایران و جهان چگونه است؟

بازار کار رشته پرستاری در جهان و ایران بسیار مناسب است و فارغ التحصیلان این رشته بلافاصله بعد از اتمام و مقطع تحصیلی خود به راحتی می توانند در فرصت‌های شغلی مختلف وارد بازار کار شوند. همچنین در کنار فرصت های شغلی متفاوت مراکز درمانی بسیار زیادی نیز شرایط استخدام فارغ التحصیلان رشته پرستاری را در ایران و جهان فراهم کرده اند. از این گذشته دانش آموختگان رشته پرستاری می توانند به صورت خصوصی نیز وارد بازار کار شوند.

درآمد رشته پرستاری چقدر است؟

درآمد فارغ التحصیلان رشته پرستاری به موارد مختلفی بستگی دارد. سه عامل اصلی تعیین میزان درآمد رشته پرستاری مهارت ها و توانمندی های فارغ التحصیلان، محل کار از نظر موقعیت مکانی و نوع فعالیت و در نهایت ردیف شغلی مورد نظر است‌. فارغ التحصیلان این رشته در همان شروع ورود به بازار کار می‌توانند درآمد مناسبی داشته باشند و با افزایش میزان تجربه و مهارت های خود درآمد خود را سال به سال افزایش دهند.

برترین دانشگاه ‌های رشته پرستاری در ایران کدامند؟

در حال حاضر امکان تحصیل در رشته پرستاری در دانشگاه های بسیار زیادی در ایران وجود دارد. از جمله برترین دانشگاه های رشته پرستاری در ایران میتوان به دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز و دانشگاه علوم پزشکی ایران اشاره کرد.

آیا از طریق رشته پرستاری در مقطع کارشناسی می توان وارد رشته پزشکی شد؟

خیر امکان ورود به رشته پزشکی بعد از پایان مقطع کارشناسی در رشته پرستاری وجود ندارد اما با این حال علاقمندان به رشته پزشکی می توانند بدون معادل سازی واحد ها دوباره شروع به تحصیل در رشته پزشکی نمایند.
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x