نحوه مطالعه زیستشناسی نیاز به استراتژی خاصی دارد که شما با کمک آن میتوانید این درس را به خوبی درک کرده و از عهده سوالات آن بربیایید. توجه کنید که تنها خواندن کتاب زیست برای کسب نمره خوب کفایت نمیکند، شما برای اینکه به درک عمیق و مفهومی از زیستشناسی برسید و مفاهیم این درس را فراموش نکنید، باید تکنیک و ترفندهایی را در هنگام مطالعه به کار گیرید، اما متاسفانه اکثر دانش آموزان این تکنیکها را نمیدانند و هر چقدر که زیست را مطالعه میکنند، باز هم نمره مطلوب را کسب نمیکنند، در این مقاله از گزینه دو، استراتژیهای مطالعه برای زیستشناسی را ذکر کردهایم.
با گزینه دو همراه باشید
تکنیکهای مطالعه زیستشناسی
تکنیکهای مطالعه زیستشناسی در دو قسمت قبل، ترفندها و تکنیکهایی که برای مطالعه زیستشناسی نیاز داشتهاید، را ارائه کردهایم، با توجه به اینکه ترفندهایی زیادی در سراسر وب برای مطالعه زیست وجود دارد، ما بهترینها را برای شما گردآوری کردیم تا در نهایت بتوانید یک نتیجه خوب از این نحوه مطالعه کسب کنید.
با توجه به اینکه درس زیستشناسی در کنکور ضریب 12 دارد، داوطلبین باید برای این درس برنامهریزی خوبی داشته باشند.
1. یادگیری را به یک برنامه روزمره تبدیل کنید.
- 1. مطالعه زیست را در چند جلسه کوتاهتر در روزهای مختلف تکرار کنید، به جای اینکه سعی کنید در یک جلسه فشرده، کل مطالب زیست را یاد بگیرید.
- 2. مطالب را به صورت هفتگی مطالعه کنید، نه فقط قبل از آزمون.
- 3. بین مطالعه و تست زنی زمان زیادی بگذارید تا فقط حافظه کوتاه مدت را مورد سنجش قرار ندهید.
- 4. تکرار کنید تا زمانی که همیشه پاسخ درست را ارائه بدهید.
- 5. قبل از امتحان، هر مبحث از را به گونهای مطالعه کنید که انگار امتحان فردا فقط از آن موضوع است.
- 6. مطالعه زیست را به شب قبل از امتحان موکول نکنید.
2. یادداشتها را در بازه زمانی 24-48 ساعته بعد از تدریس در کتاب درسی اضافه کنید.
- 1. این کار را همان روز بعد از تدریس استاد انجام دهید و آن را به یک عادت تبدیل کنید، وگرنه اصلا آن را انجام نخواهید داد.
- 2. یادداشتها را به نمودارها اضافه کنید، حتی اگر فکر میکنید نمودارها کاملاً واضح هستند.
- 3. سعی کنید برای نشان دادن روابط بین مطالب، آنها را به صورت دستههای منظم سازماندهی کنید.
- 4. مطالعه کنید تا بفهمید، نه فقط کلمات را حفظ کنید.
- 5. فقط یادداشتها و پاورپوینتهای خود را مطالعه نکنید. اگر تنها کاری که برای مطالعه زیستشناسی انجام میدهید این است که یادداشتها، متن و پاورپوینتهای درسی مدرسه خود را بخوانید، آنگاه فقط با مطالب آشنا خواهید شد.
3. تمرین توضیح دادن مطالب زیست به یک موجود خیالی
شما باید نحوه توضیح دادن مطالب و نحوه استفاده از آنها را در سوال تمرین کنید. چرا باید این کار را بکنید؟ گاهی اوقات سؤالات، به گونهای طرح میشوند که نیاز به تجزیه و تحلیل دارند.
مثال: فرض کنید، در کلاس درس درباره اکوسیستم جنگل مطلبی را یاد گرفتهاید. سپس در امتحان، چیزی در مورد جنگل طرح نمیشود، بلکه شما را در وسط بیابان قرار میدهد و به طور خلاصه شما را با برخی از حیوانات بیابان آشنا میکند. سپس از شما سوالات پیچیدهای در مورد روابط و اکوسیستم با یکدیگر میپرسد. اگر شما راه خود را در مورد اکوسیستمی که به شما در کلاس درس و یا کتاب درسی ارائه کرده است، بشناسید، یا در مورد جریان انرژی و مواد مغذی آن، استراتژیهای سازگاری ساکنان آن و غیره بدانید، در این صورت راحتتر میتوانید الگوهای را در این موقعیت جدید متوجه شوید! زیرا شما از قبل میدانید که نوعی شبکه غذایی در جنگل وجود دارد که بیابان از جهاتی مانند آن خواهد بود، و غیره.
به این دلیل که شما از قبل اکوسیستم جنگل را به خوبی میدانستید، اکنون میتوانید فراتر از آن فکر کنید. اما تنها راه برای اطمینان از اینکه شما واقعاً اکوسیستم جنگل را به خوبی میشناسید، این است که این مطلب را به یک فرد خیالی توضیح دهید.
اگر شما هم می خواهید بدانید که چرا در زیست پیشرفت نمی کنید، روی لینک کلیک کنید.
4. تمامی مباحث را قبل از ارتباط دادن با یکدیگر به خوبی درک کنید.
قبل از اینکه بتوانید، اطلاعات را به هم مرتبط کنید، باید هر مبحث را بخوبی آموخته و درک کنید. با یکپارچهسازی اطلاعات به سطح بعدی از درک بروید، باید محتوا را یاد گرفته و درک کنید.
این یکی از دلایلی است که بسیار مهم است که یادداشتها و درک خود را از یک مبحث بلافاصله در کتاب یا جزوه خود بنویسید و سپس به سؤالات کلی و جزئی پاسخ دهید.
رتبه برترها چگونه زیست می خوانند؟ برای دانستن آن کلیک کنید.
5. از روشهای مطالعه فعال استفاده کنید.
1. همه مباحث مربتط به هم را یادداشت کنید. ببینید که چگونه موضوعات درسی متفاوت به هم مرتبط هستند. چگونه یک مفهوم یا فرآیند با یک تصویر پیوند میخورد؟ چگونه مطالب جدید با محتوای کتابهای زیست قبلی یا حتی درسهای قبلی ساخته میشود؟
هنگام توضیح ارتباطات علت و معلولی، ایجاد یک زنجیره منطقی و کافی از ارتباط بین علت اولیه و معلول نهایی مهم است.
مثال: به عنوان مثال، اگر از شما بخواهند توضیح دهید که چرا مونوکسید کربن یک گاز سمی و کشنده است، ممکن است پاسخ دهید: “زیرا تنفس را متوقف میکند. ” این ممکن است در یک مکالمه عادی روزمره، جواب کافی باشد، اما این جواب در امتحان کافی نیست، زیرا سوالات زیادی بیپاسخ مانده است. “CO چگونه تنفس را مهار میکند؟ ” چرا توقف تنفس منجر به مرگ میشود؟ بسته به سطح اطلاعاتی که در کتاب درسی ارائه شده است، انتظار میرود که پاسخی بیشتر ارائه دهید: برای مثال «CO به هموگلوبین متصل میشود و مانع اتصال اکسیژن به آن میشود، در نتیجه هموگلوبین توانایی خود را برای حمل اکسیژن از دست میدهد. با توجه به اینکه اکسیژن به عنوان در سیستم تنفسی مورد نیاز است، پس به دلیل عدم وجود اکسیژن، سیستم تنفسی متوقف میشود. بدون تنفس، هیچ ATP تولید نمیشود، در نهایت این فرآیند متوقف میشود و مرگ رخ میدهد. ” توجه کردید که چه تعداد پیوند منطقی بین CO و مرگ میتواند در یک پاسخ به کار گرفته شود.
برای اینکه در امتحانات نهایی پاسخ تشریحی کاملی ارئه دهید و اینکار را به یک عادت تبدیل کنید، بهتر است شبیه یک کودک کنجکاو شوید که به هر جملهای با این سوال پاسخ میدهد: چرا؟ ” این به تفکر شما کمک زیادی خواهد کرد.
ارائه سوالاتی که یک طراح سوال میتواند در مورد مطالب درسی بپرسد و پاسخ به آن سوالات را تمرین کنید.
آیا می دانید که چگونه زیست کنکور را 100 بزنید؟ روی لینک کلیک کنید.
پرسش و پاسخ
- نگرش مثبت نسبت به زیستشناسی داشته باشید.
- کلمات پیچیده را به ریشه آنها تقسیم کنید.
- برای کلمات واژگان فلش کارت درست کنید.
- نمودارها بکشید و برچسب بزنید.
- مفاهیم را از کل به جزء یاد بگیرید.
بسیاری از دانشآموزان درس زیستشناسی را دشوار میدانند، زیرا مطالب بسیار زیادی در آن وجود دارد! اگرچه زیستشناسی آسان نیست، اما هر دانش آموزی میتواند با کمی سازماندهی و تعهد به مرور مطالب درسی تقریباً هر روز حدود 10 تا 45 دقیقه در درس زیستشناسی موفق شود.
میتوانید هنگام مطالعه یادداشتهای خود را در جزوه یا کتاب بنویسید یا فلش کارتهایی برای مرور ایجاد کنید. این کار به خاطر سپردن اطلاعات را در آینده آسانتر میکند. مرور و بازنگری منظم این یادداشتها یا فلش کارتها حافظه شما را تقویت میکند و به شما کمک میکند تا مطالب زیستشناسی را به صورت مفهومی درک کنید.