رشته پزشکی و دندانپزشکی از جمله رشتههای پرطرفدار گروه آزمایشی علوم تجربی در کنکور سراسری است. افرادی که دارای رتبههای برتر باشند، میتوانند در این رشتهها تحصیل کنند. برخی از افراد که رتبه خوبی کسب نکرده اند و بومی مناطق محروم هستند، میتوانند در رشتههای پزشکی و دندانپزشکی تعهدی ثبت نام کنند. اما دندانپزشکی تعهدی چیست؟ در این نوشتار به ارائه توضیحات تکمیلی در مورد رشته دندانپزشکی پرداخته ایم.
با گزینه دو همراه باشید.
منظور از رشتههای تعهدی چیست؟
برخی از رشتهها مانند پزشکی و دندانپزشکی دارای تعهد خدمت هستند. افرادی که در این رشتهها به صورت تعهدی مشغول به تحصیل میشوند، باید بعد از فارغالتحصیلی در مناطق تعیین شده اقدام به خدمت کنند. میزان تعهد خدمت برای این رشتههای تعهدی به میزان یک و نیم برابر زمان تحصیل است.
دندانپزشکی تعهدی چیست؟
در رشتههای خدمات درمانی تعهدی مانند دندانپزشکی، به افراد اجازه داده میشود که از امکانات دانشگاه دولتی به صورت رایگان استفاده کنند. در قبال تحصیل رایگان نیاز است که تعهد خدمت بدند. افرادی که در سهمیه مناطق محروم در رشتههای دندانپزشکی و پزشکی قبول میشوند، باید بعد از اتمام تحصیل، با تعهد خدمت موافقت کنند.
تعهد به خدمت چیست؟
تعهد به خدمت به این معنا است که افراد باید در قبال تحصیل رایگان در دانشگاه، بهاندازه مدتزمان مشخص در مناطق محروم که توسط وزارت بهداشت تعیین میشود، مشغول به کار شوند.
مدتزمان تعهد خدمت برای رشتههای پزشکی و دندانپزشکی تعهدی به میزان 1.5 برابر طول مدت تحصیل است. یعنی اگر داوطلب به مدت 6 سال به تحصیل مشغول باشد، باید به مدت 9 سال به تعهد خدمت برپردازد.
ظرفیت رشته پزشکی و دندانپزشکی در سال 1403
در سال 1403 قرار است 20 درصد به ظرفیت رشتههای پزشکی و دندانپزشکی اضافه شود. بر این اساس ظرفیت رشتههای فوق شامل:
- 1. ظرفیت رشتههای پزشکی: 13824 نفر
- 2. ظرفیت رشتههای دندانپزشکی: 2660 نفر
رشتههای پزشکی و دندانپزشکی مشمولان متعهد خدمت نیز با افزایش ظرفیت مواجه بوده است. ظرفیت رشتههای فوق شامل:
- 1. ظرفیت رشته پزشکی: 5824 نفر
- 2. ظرفیت رشتههای دندانپزشکی: 910 نفر
ظرفیت رشتههای تعهدی پزشکی و دندانپزشکی به صورت کد رشته محلهای مجزا تعیین میشود.
شرایط دندانپزشکی تعهدی
مانند هر رشته دیگری، داوطلبین باید برای قبولی در دندانپزشکی تعهدی واجد یک سری شرایط باشند. در همین راستا شرایط دندانپزشکی تعهدی را ذکر میکنیم:
- 1. داوطلب باید دیپلم سهساله و مدرک پیشدانشگاهی خود را از موسسههای آموزشی و دبیرستانهای معتبر گرفته باشد.
- 2. پیش از آغاز به تحصیل باید تعهدنامه خدمت پس از دوره تحصیل امضا شود.
- 3. محل خدمت دانشجو صرفاً توسط وزارت بهداشت تعیین شده و خود آنها حق انتخاب نخواهند داشت.
- 4. پیش از پایان حداقل نیمی از دوره خدمت، فرد حق تحصیل یا شرکت در کنکورهای تخصصی پزشکی را نخواهد داشت.
- 5. برای انصراف از این رشته تحصیلی، باید جریمه پرداخت شود.
حقوق دندانپزشکی تعهدی
درآمدزایی بالای پزشکی و دندانپزشکی سبب میشود تا داوطلبین زیادی به سمت این رشتهها سوق داده شوند. حقوق دندانپزشکی تعهدی از جمله سؤالاتی است که داوطلبین این رشتهها میپرسند. دانشجویان رشته دندانپزشکی تعهدی، میتوانند در حین تحصیل حقوق دریافت کنند. پس از فارغالتحصیل شدن هم دوره تعهد خدمت شروع میشود. به بیان بهتر باید گفت که در این دوره افراد به استخدام دولت درآمده و باید بهعنوان یک پزشک یا دندانپزشک دولتی مشغول به کار شوند. از جایی که این افراد در خدمت دولت هستند، بهاندازه پزشکهای آزاد که مطب دارند، درآمد نخواهند داشت. اما شرایط و حقوق آنها بهاندازه پزشک عمومی خواهد بود.
انصراف از دندانپزشکی تعهدی
به دلیل طولانیبودن مدتزمان تعهد خدمت، داوطلبینی که در رشته تعهدی پزشکی پذیرش میشوند، ممکن است به انصراف فکر کنند. انصراف از رشتههای تعهدی مانند دندانپزشکی تعهدی، پزشکی تعهدی و… با پرداخت جریمه همراه است.
با توجه به اینکه سپریکردن دوره تعهد خدمت برای تمامی افراد ضروری است، هیچ یک از فارغالتحصیلان نمیتوانند از تعهد خود انصراف داده و یا آن را خریداری کنند.
فرصت انصراف از رشته دندانپزشکی تعهدی تنها برای دانشجویانی که مشغول به تحصیل هستند، امکانپذیر است، اما بااینحال شرایط سختی دارد و نیاز به پرداخت هزینه است.
از جایی که دانشجویان رشته دندانپزشکی تعهدی از امکانات دانشگاههای دولتی به صورت رایگان استفاده میکنند، در صورت انصراف از تحصیل، موظف هستند تا هزینههای مربوط به دوره تحصیل خود را پرداخت کنند. لازم به ذکر است که این هزینهها به صورت ترمی حساب نشده و روش دیگری برای محاسبه آنها وجود دارد.
جهت محاسبه هزینه جریمه انصراف از خدمت دندانپزشکی تعهدی، باید حقوق ۳ سال خدمت در مناطق محروم بهعنوان یک دندانپزشک را پرداخت کرد.
قوانین ادامه تحصیل به چه صورت است؟
برای ادامه تحصیل شما نمیتوانید بلافاصله پس از گرفتن مدرک کارشناسی اقدام کنید؛ بلکه باید حداقل نیمی از زمان تعهد خود را خدمت کرده باشید باید به این نکته اشاره کنیم که نمیتوانید این دوره تعهدی را بخرید. معمولاً تعهد به خدمت در استان محل سکونت داوطلب انجام میشود و بهواقع، مناطق بومی و محروم استان مقصد خدمت تعیین میشود. این مکان به صورت کامل توسط وزارت بهداشت و آموزش پزشکی یا وزارت علوم تعیین میگردد.
داوطلبان رشتهها با تعهد خدمت در طول دوره تعهدی اجازه ادامه تحصیل را نخواهند داشت و فقط پس از گذراندن نیمی از دورهی تعهد، مجاز به شرکت در آزمونهای تخصصی پزشکی و دندانپزشکی خواهند بود.
تعهد خدمت در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی
رشتههای دارای تعهد خدمت یا رشتههای تعهدی، آن رشتههایی هستند که دانشجویان بعد از اتمام تحصیل وظیفه دارند که دوره طرح اجباری خود را بگذرانند. در این مدت داوطلبین باید در یکی از مناطق محروم که وزارت بهداشت مشخص میکند، خدمت کنند. دانشجویان بومی دارای تعهد خدمت تا قبل از گذراندن نیمی از دوران تعهد خود مجاز به ادامه تحصیل نیستند.
معاون آموزشی وزارت بهداشت میزان ظرفیت پذیرش رشتههای پزشکی و دندانپزشکی در کنکور ۱۴۰۳ را اعلام کرد. بر اساس این ظرفیت ۴۲ درصد پذیرفتهشدگان پزشکی باید یک و نیمسال تعهد خدمت بگذرانند.
رشتههای پزشکی و دندانپزشکی تعهدی برای چه ایجاد شدهاند؟
رشتههای پزشکی و دندانپزشکی تعهدی بهاینعلت ایجاد شدهاند که فرد میتواند از خدمات و مزایای دانشگاه روزانه به صورت رایگان استفاده کند و سپس بعد از فارغالتحصیلی در مناطق محروم که از سوی وزارت بهداشت تعیین میشود، به خدمت بپردازد.
به صورت کلی تعهد خدمت از زمانی آغاز شد که وزارت بهداشت تصمیم گرفت که برای مناطق محروم، نیروی انسانی تربیت کند. این رشتهها به اینگونه است که شما درس میخوانید؛ ولی بورسیه وزارت بهداشت هستید. به عبارتی با رتبه کسب شده در کنکور شما قادر به قبولی در پزشکی یا دندانپزشکی نیستید، اما درصورتیکه تعهد خدمت بدهید و به میزان یک و نیم برابر طول تحصیل خود به خدمت بپردازید، میتوانید در این رشتهها درس بخوانید.
شرایط پزشکی و دندانپزشکی با تعهد خدمت چیست؟
در زیر شرایط پزشکی و دندانپزشکی با تعهد خدمت ارائه شده است.
- 1. متقاضیان رشتههای تعهدی پزشکی و دندانپزشکی باید 1.5 برابر مدت زمان تحصیلی خود به خدمت در مناطق محروم بپردازند.
- 2. بعد از فارغالتحصیلی در رشتههای تعهدی، وزارت بهداشت تعیین میکند که در کدام مناطق تعهد خدمت خود را سپری کنید.
- 3. تا زمانی که نصف دوره خدمت تعهدی سپری نشده باشد، داوطلب مجاز به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر نیست.
- 4. رشتههای تعهد خدمت از نظر حقوق و مزایا مانند افراد عادی است که مشغول به سپریکردن دوره طرح خود هستند.
داوطلبینی که در رشتههای دورههای نوبت دوم، پیامنور، غیرانتفاعی، مجازی، پردیس خودگردان و ظرفیت مازاد اقدام به تحصیلکردهاند، نیازی به گذراندن دوره تعهد خدمت ندارند.
پرسش و پاسخ
ظرفیت رشتههای پزشکی: 13824 نفر و ظرفیت رشتههای دندانپزشکی: 2660 نفر در کنکور 1403 اعلام شده است.
در کد رشتههای تعهد خدمت در کنکور 1403 ظرفیت رشته پزشکی: 5824 نفر و ظرفیت رشتههای دندانپزشکی: 910 نفر اعلام شده است.
هر ساله در دفترچه کنکور سراسری، درصد معینی از ظرفیت پذیرش کد رشتهها در پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی به داوطلبین بومی استانهای محروم تعلق میگیرد. این متقاضیان میتوانند از سهمیه مناطق محروم خود استفاده کنند و کد رشتههای مجزا پزشکی یا دندانپزشکی تعهد خدمت را انتخاب کنند.
برخی رشتهها مانند پزشکی و دندانپزشکی در دفترچه کنکور سراسری هم برای داوطلبین آزاد و هم برای داوطلبین مناطق محروم ارائه میشود. رشتههای تعهدی پزشکی و دندانپزشکی دارای شرایط خاصی هستند. برای مثال این دانشجویان باید 1.5 برابر مدت تحصیل خود به خدمت بپردازند. از طرف دیگر تا زمانی که آنها، نیمی از تعهد خدمت خود را سپری نکرده باشند، قادر به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر نیستند.
دانشجویان بومی دارای تعهد خدمت تا قبل از گذراندن نیمی از دوران تعهد خود مجاز به ادامه تحصیل نیستند.
دانشجویان بومی دارای تعهد خدمت تا قبل از گذراندن نیمی از دوران تعهد خود مجاز به ادامه تحصیل نیستند.
تمامی افراد میبایست حداقل ۱.۵ و حداکثر ۲ برابر زمان تحصیل خود را در مناطق مشخص شده خدمت کرده و در طول این مدت اجازه ادامه تحصیل یا باز کردن مطب ندارند. سایر شرایط در این مطلب بررسی شدهاند.
حقوق دندانپزشکی تعهدی پس از فارغالتحصیلی به اندازه حقوق پزشکان عمومی خواهد بود. دانشجویان در طول تحصیل خود هم حقوق دریافت میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر به این مطلب مراجعه شود.
اگر دانشجوی دندانپزشکی تعهدی هستید و میخواهید انصراف دهید میتوانید؛ مانند دیگر افراد هزینه دوران تحصیل را پرداخت کنید و انصراف دهید
داوطلبان پس از فارغالتحصیلی موظف به انجام خدمت در مراکز تعیین شده در رشته تعهدی دندانپزشکی خواهند بود.
سلام در زمانی که فرد در حال گذراندن تعهد است،برای مجوز تاسیس مطب امتیاز محاسبه میشه؟و در طول دوران تعهد اندازه یه دندانپزشکی تازه فارغ التحصیل شده که در کلینک عادی مشغول به کاره حقوق میگیره؟