جستجو
Close this search box.
آموزش دروس پایه دهم
آموزش دروس پایه یازدهم
آموزش دروس پایه دوازدهم

رشته هتلداری

معرفی کامل رشته هتلداری | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته مدیریت هتلداری
فهرست مطالب

معرفی رشته هتلداری

رشته هتلداری ارتباط مستقیمی با رشته گردشگری دارد. همزمان با توسعه گردشگری در جهان شاهد نیاز بیشتر جامعه به خدماتی مانند هتلداری و کسب و کارهای مربوط به آن هستیم. با توجه به رشته گردشگری می توان آینده ای روشن برای رشته هتلداری متصور بود. در این نوشته به بررسی تاریخچه، دانشگاه‌های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش‌ها، کاربرد، و شرایط ادامه تحصیل در رشته هتلداری در ایران و جهان بپردازیم.

رشته هتلداری | بازارکار، درآمد، نمونه کارنامه رشته هتلداری | گزینه دو

امکانات و بستر مناسب برای راه اندازی هتل 5 ستاره تنها بخشی از نیازمندی های این کسب و کار هستند. برای ارائه بالاترین سطح کیفیت این خدمات، تخصص و مدیریت هتل اهمیت به مراتب بالاتری دارد. رشته هتلداری بستر لازم برای پرورش مدیران امروزی و مدرن برای این کسب و کار را در هر جامعه ای فراهم می آورد.

تاریخچه رشته هتلداری

برای بررسی تاریخچه رشته هتلداری در جهان ابتدا باید پیدایش اولین هتل ها توجه کنیم. در زمان های گذشته رومی‌ها و یونانی‌ها خانه‌های خود را در ازای مبلغی به مهمان‌ها و مسافرین سپرده و از این طریق برای خود درآمدزایی می‌کردند. ایجاد کاروانسراها و صومعه‌های مورد استفاده برای اسکان مسافرین را نیز می‌توان از نقاط شروع صنعت هتلداری در زندگی بشر تعریف کرد.

مانند اکثر صنایع مدرن، هتلداری نیز به معنای امروزی در اروپا بنا نهاده شد. در اواسط قرن 18 میلادی بود که از عبارت هتل برای مهمان سراهای ساخته شده برای اسکان مسافرین استفاده شد. بعد از انقلاب صنعتی اروپا نیز این صنعت با رشد چشمگیری روبرو شد و اولین قدم‌های رسیدن به رشته هتلداری در جامعه امروز را می‌توان به همان دوره انقلاب صنعتی نسبت داد. این دوران آغاز پیدایش هتل‌های بزرگ در شهرهای اصلی اروپا بود. لندن، نیویورک، کپنهاگ و پاریس را می‌توان میزبان اولین هتل‌های مدرن دانست. ژاپن و هند نیز اولین کشورهای آسیایی بودند که هتلداری و این صنعت را در آسیا به شکل مدرن امروز راه‌اندازی کردند. اوایل قرن 19 میلادی به تدریج بسیاری از کاخ‌های سلطنتی و ساختمان‌های مشهور تبدیل به هتل‌ شدند. 

صنعت هتلداری امروز تبدیل به یکی از پردرآمدترین صنایع در سرتاسر جهان شده است. ارائه خدمات بهتر و جلب نظر مشتریان و بازدیدکنندگان هتل ها  باعث شده تا سرمایه گذاران این صنعت به مدیریت مدرن و بهتر هتل های خود بیاندیشند. از همین رو کم‌کم رشته هتلداری وارد دانشگاه‌ها و مجامع عملی شد و امروزه روش‌های مدرن مدیریت هتل‌ها به صورت کاملاً علمی در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود. برخلاف گذشته که مدیریت یک هتل تنها منوط به ارائه اتاق و تمیز کردن اتاق‌ها بعد از خروج مهمان‌ها می‌شد، این روزها مدیریت این مکان ابعاد بسیار گسترده‌ای پیدا کرده که بدون داشتن تخصص‌ها و تحصیلات دانشگاهی مرتبط عملاً به راحتی‌ نمی‌توان از پس آن برآمد.

رشته هتلداری | بازارکار، درآمد، نمونه کارنامه رشته هتلداری | گزینه دو

برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو

تعریف تخصصی رشته هتلداری

رشته هتلداری در تعریف تخصصی به تمام اقدامات، تمهیدات، برنامه‌ریزی‌های آگاهانه و سیستم‌های مدیریتی اتخاذ شده برای جذب حداکثر میزان موافقت مشتریان، ارائه خدمات بهتر و به روز‌تر  ایجاد خلاقیت‌های جدید در هتلداری و توسعه صنعت هتلداری اطلاق می‌شود. در این فرایند مدیران هتل‌ها باید با اتخاذ سیاست‌های کاملاً مدرن و مطابق با سلیقه کاربران امروز به دنبال ایجاد بستر‌های لازم برای توسعه صنعت گردشگری در هر منطقه باشند. رشته هتلداری رشته‌ای برای پرورش و مدیریت تمام افراد متخصص برای چنین مدیریت‌هایی است.

پرورش افراد متخصص در هر زمینه و هر صنعتی اولین قدم‌های یک کشور بزرگ با رویکرد مناسب برای توسعه در آن صنعت است. حتی در این راه می‌توان افراد را برای اخذ تخصص‌های لازم به کشورهای توسعه یافته و پیشرفته اعزام کرد. صنعت هتلداری ایران نیز جز از این طریق، راه پیشرفت دیگری ندارد. در این رشته دانشجویان اغلب با اصول مدیریت هتل و در پس آن با علوم مورد نیاز برای این منظور آشنا می‌شوند. هتلداری رابطه بسیار تنگاتنگی با رشته گردشگری داشته و به همین دلیل محتویات مشترک زیادی نیز میان این دو رشته وجود دارد. به غیر از این امکان رسیدن به یک مدیریت ایده آل در امر هتلداری بدون شناخت کافی نسبت به گردشگری و روحیه گردشگران نیز عملاً به دور از واقعیت است.

رشته هتلداری در ایران به ضرورت تربیت متخصصان کارآمد در جهت ارتقاء کیفی سطح هتل داری در کشور ما تاسیس شده و ارائه خدمات آموزشی در این رشته نیز در همین راستا انجام می‌پذیرد. برای رسیدن به سطح علمی جهانی در زمینه هتل داری و همچنین همسو کردن این صنعت بزرگ در ایران با سرتاسر جهان، رشته هتلداری در دانشگاه می‌تواند جریان ساز اصلی باشد.

رشته هتلداری در یک نگاه

آموزش در دنیای امروز مسیر کاملاً متفاوتی نسبت به گذشته در پیش گرفته است. مدیریت هتل نیز مانند سایر رشته‌های مدیریت نیاز به خلاقیت و استفاده از نکات کاربردی برای هرچه بهتر شدن شرایط دارد. از این رو رشته هتلداری را در یک نگاه می‌توان به عنوان نیاز اساسی برای توسعه این صنعت در کشور و نزدیک کردن آن به شرایط روز دنیا در نظر گرفت.

فارغ التحصیلان رشته هتلداری باید صفر تا صد موارد مورد نیاز برای ایجاد بسترهای لازم در این صنعت را بیاموزند و از آنها به صورت کاملاً عملی و کاربردی در اداره هتل استفاده نمایند. استفاده از آموزش‌های کاملاً تخصصی و حرفه‌ای نیاز هتلداری و این صنعت است. به همین دلیل شورای آموزش عالی نیز توجه خاصی به این رشته‌ها در چند سال گذشته داشته و شرایط لازم برای ارتقاء آنها را در سطح بین المللی فراهم کرده است.

رشته هتلداری در حال حاضر به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های گروه اجتماعی در دانشگاه‌های کشور تدریس می‌شود. این رشته در آزمون کنکور سراسری در زیر گروه علوم انسانی تعریف شده است. هتلداری در دانشگاه نیز مشابه با سایر رشته‌های مقطع کارشناسی در 8 نیمسال ارائه می‌شود. در این مدت دانشجویان موظف به گذراندن 134 واحد درسی خواهند بود که شامل 4 رده‌ عمومی، پایه، اصلی و تخصصی در نظر گرفته شده است. هر نیمسال تحصیلی در این رشته معادل با 17 هفته آموزشی خواهد بود که طبق قوانین دانشگاه‌ها باید برای هر واحد نظری در هفته 1 ساعت و هر واحد عملی در هفته حداقل 2 ساعت اختصاص دهند.

همچنین ذکر یک نکته بسیار مهم درباره رشته هتلداری ضروری است. اعطای مدرک کارشناسی و اتمام این دوره برای دانشجویان منوط به ارائه گواهی پایان دوره کارورزی است. دانشجویان این رشته باید برای گذراندن این دوره در زمان تعیین شده برنامه ریزی نمایند. این مهم باعث بالا رفتن مهارت‌های دانشجویان و ارتقاء سطح کیفی آموزش‌های آنها نیز خواهد شد.

پرمتقاضی بودن 79%
کاربردی بودن 83%
دشواری دروس 81%
امکان ادامه تحصیل 88%
بازار کار 91%

رشته هتلداری در ایران

تاریخچه هتلداری در ایران به زمان‌های ایران باستان باز می‌گردد. توسعه کاروانسراها آن هم با آن همه امکانات و شرایط در نظر گرفته شده، نشان از وجود نیروی متخصص و حرفه‌ای در کشور ما بوده است. البته از تاسیس اولین هتل به سبک امروزی در ایران بیش از 100 سال گذشته است . در سال 1300 یک مهاجر قفقازی با الگوبرداری از صنعت هتل‌سازی در اروپا اقدام به ساخت و راه‌اندازی گرند هتل در خیابان لاله‌زار جنوبی تهران نمود. این هتل محلی لوکس برای اسکان مسافرین خارجی در آن زمان محسوب می‌شد.

هر چند ورود ایران به سرمایه گذاری در صنعت هتلداری و گردشگری بیش از 100 سال سابقه دارد اما ورود این صنعت و رشته‌های مربوط به آن به دانشگاه‌های علمی کشور سابقه خیلی طولانی ندارد. اولین جرقه‌های ورود رشته هتلداری به دانشگاه‌های کشور ما به دهه 70 باز می‌گردد. دانشگاه علامه طباطبایی برای اولین بار در سال 1374 رشته مدیریت جهانگردی و هتلداری را ارائه کرد. البته در آن زمان این رشته به صورت یک رشته عمومی به پرورش افراد متخصص در زمینه‌های مختلفی مانند مدیریت جهانگردی، متخصصین گردشگری و مدیریت هتلداری می‌پرداخت. صنایعی که این روزها هر کدام شرایط خاص خود را دارند. از این رو به مرور شاهد ایجاد تغییراتی در آنها بودیم و کم‌کم رشته هتلداری با رشته گردشگری از هم جدا شده و چارت تحصیلی متفاوتی برای آنها معرفی شد.

کم‌کم این رشته در سایر دانشگاه‌های کشور نیز راه‌اندازی و اساتید با تجربه تحصیل کرده داخل و خارج تحصیلات آکادمیک و تجربیات خود را در زمینه هتلداری از این طریق در اختیار دانشجویان و علاقمندان به این رشته قرار می‌دهند. رشته هتلداری در دانشگاه‌های ایران بستری است برای شناخت هر چه بهتر تخصصی‌هایی مانند:

  • مدیریت پذیرش هتل
  • مدیریت برنامه‌ریزی جشن‌ها و تشریفات در هتل
  • اتاق داری
  • میز آرایی
  • خدمات مختلف مربوط به هتل از جمله متصدی البسه، کارهای رایانه‌ای و …
  • بهداشت هتل
  • کار با نرم افزارهای تخصصی هتلداری
  • برقراری ارتباط سازنده با مشتریان
  • استفاده از مدرن‌ترین تکنیک‌های سودآور در صنعت هتلداری

 

 

 

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

پذیرش در رشته هتلداری از طریق کنکور انسانی

مجموعه کارشناسی هتلداری یکی از زیر مجموعه‌های آموزش عالی است که در زیر گروه 3 کنکور انسانی تعریف شده است. برای پذیرش در این رشته می‌بایست از این طریق اقدام نمود. البته حضور در این رشته و پذیرش در آن برای محصلین رشته‌های ریاضی و تجربی نیز وجود دارد. علاقمندان به این رشته می توانند از طریق کنکور تجربی در زیر گروه 4 نیز اقدام نمایند. برای بررسی شرایط پذیرش در رشته هتلداری دو جنبه مختلف را باید بررسی کنیم. در درجه اول از نظر میزان ظرفیت موجود برای این رشته تحصیلی در دانشگاه‌های دولتی باید عرض کنیم که به دلیل وجود این رشته در دانشگاه‌های بسیار کم، ظرفیت زیادی نیز برای آن تعریف نشده است. از این رو علاقمندان به این رشته باید در یک رقابت بزرگ برای رسیدن به این ظرفیت‌ها تلاش نمایند. با توجه به اینکه امکان حضور در این رشته برای محصلین رشته‌های تجربی و ریاضی نیز به وجود آمده، عملاً این رقابت باز هم سخت‌تر می‌شود.

هم چنین علاقمندان باید به دروس عمومی و تخصصی زیر گرو 3 انسانی یا زیر گروه 4 تجربی نیز تسلط کافی داشته و تراز و نمره خوبی در کشور به دست بیاورند. رسیدن به یکی از کرسی‌های در نظر گرفته شده برای رشته هتلداری با این شرایط نیاز به تلاش مضاعفی از سوی علاقمندان دارد. البته با توجه به اینکه امکان تحصیل در این رشته در دانشگاه‌های غیر انتفاعی، پیام نور و علمی کاربردی نیز وجود دارد، از این رو با استفاده از امکانات این مراکز می‌توان در رشته هتلداری ادامه تحصیل داد. اما برای رسیدن به جایگاه‌های در نظر گرفته شده در دانشگاه‌های دولتی عملاً کار کمی پیچیده خواهد بود.

برای این منظور در ادامه دروس عمومی و تخصصی مربوط به آزمون کنکور در رشته هتلداری را با هم بررسی کرده و ضرایب هر یک از این دروس را نیز عنوان خواهیم کرد. این مهم باعث می‌شود تا شما با تأثیرپذیری دروس مختلف برای پذیرش در این رشته بیشتر آشنا شوید.

در جدول زیر به بررسی ضرایب دروس عمومی رشته هتلداری می‌پردازیم:

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس عمومی در کنکور
زبان و ادبیات فارسی
4
زبان عربی
2
فرهنگ و معارف اسلامی
3
زبان انگلیسی
2

همان طور که اشاره کردیم، مدیریت هتلداری به عنوان یکی از دروس زیر گروه 3 کنکور انسانی شناخته می‌شود که دروس اختصاصی این زیر گروه در کنکور نیز به شرح زیر است:

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در زیرگروه 3 کنکور انسانی
ریاضی
4
اقتصاد
3
زبان و ادبیات فارسی
2
زبان عربی
1
تاریخ و جغرافیا
1
علوم اجتماعی
2
فلسفه و منطق
1
روانشناسی
1

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

پذیرش در رشته هتلداری از طریق کنکور تجربی

مجموعه کارشناسی هتلداری یکی از زیر مجموعه‌های کنکور تجربی در زیر گروه 4 نیز محسوب می شود. از این رو علاقمندان به این رشته می توانند از طریق کنکور تجربی نیز اقدام نمایند. برای این منظور نیاز است تا دروس عمومی و تخصصی زیر گروه 4 کنکور تجربی را برای پذیرش در این رشته مورد نظر داشته باشید.

در جدول زیر به بررسی ضرایب دروس عمومی رشته هتلداری می‌پردازیم:

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس عمومی در کنکور
زبان و ادبیات فارسی
4
زبان عربی
2
فرهنگ و معارف اسلامی
3
زبان انگلیسی
2

ضرایب دروس عمومی در کنکور تجربی برای ورورد به رشته هتلداری مشابه با کنکور انسانی است. اما از نظر دروس تخصصی تفاوت هایی وجود دارد. در ادامه ضرایب دروس تخصصی کنکور تجربی برای ورورد به رشته هتلداری را نیز با هم مرور می کنیم.

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در زیرگروه 4 کنکور تجربی
زمین شناسی
1
ریاضی
4
زیست شناسی
2
فیزیک
3
شیمی
2

همان طور که مشاهده می کنید، در کنکور تجربی نیز ریاضی بیشترین تاثیر را در پذیرش در رشته هتلداری خواهد داشت. از این رو متقاضیان ورود به این رشته از طریق کنکور تجربی نیز باید خود را در درس ریاضی تقویت نمایند.

دانشگاه های برتر رشته هتلداری

همچنین برای ایجاد شناخت هر چه بیشتر نسبت به این رشته باید دانشگاه‌های برتر رشته هتلداری در ایران را نیز به شما معرفی کنیم. برای کسانی که به دنبال پذیرش در این رشته در مقطع کارشناسی هستند، لازم است یادآوری کنیم که دانشگاه‌های زیادی چنین شرایطی را فراهم نکرده‌اند. از این رو در زمان انتخاب رشته حتماً باید به این نکته دقت نمایید. در حال حاضر عنوان دانشگاه‌های برتر رشته هتلداری را باید به 2 دانشگاه تهران و علامه طباطبایی بدهیم که هم سابقه بسیار زیادی در تدریس این رشته دارند و هم بهترین و مجرب‌ترین اساتید حوزه مدیریت هتلداری را نیز در اختیار دارند. برای پذیرش در مدیریت هتلداری در این دو دانشگاه نیاز است تا رتبه بسیار خوبی را در کنکور به دست بیاورید.

علاقمندان به مدیریت هتلداری هم چنین می‌توانند از خدمات دانشگاه‌های شیراز، هنر اصفهان، مازندران و دانشگاه محقق اردبیلی استان اردبیل نیز برای تحصیل در این رشته استفاده نمایند. هم چنین شایان ذکر است که دانشگاه‌های غیر انتفاعی بسیار زیادی نیز در سرتاسر کشور امکان تحصیل در مدیریت هتلداری را برای علاقمندان فراهم کرده‌اند.

نمونه کارنامه های قبولی رشته هتلداری

با چه رتبه و چه ترازی می‌توان در مدیریت هتلداری در دانشگاه‌های کشور تحصیل کرد. برای رسیدن به این پاسخ باید شرایط متفاوتی مورد ارزیابی قرار گیرد. به عنوان مثال هم باید به بررسی میزان علاقمندی افراد جامعه به این رشته در هر سال تحصیلی پرداخت و هم ظرفیت‌های اعلام شده از سوی دانشگاه‌های کشور نیز باید در این باره بررسی شوند. در همین راستا در این بخش سعی کرده‌ایم تا نمونه کارنامه قبولی در رشته هتلداری را به شما نشان دهیم. هر چند شرایط پذیرش در این رشته ممکن است سال به سال تفاوت داشته باشد، اما با دیدن این کارنامه‌ها تا حدودی می‌توانید شرایط پذیرش در هر یک از دانشگاه‌های سراسری را تا حدودی ارزیابی کنید.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها

واحدهای درسی رشته هتلداری

در ادامه بررسی رشته هتل داری به ارزیابی واحدهای درسی در این رشته می‌پردازیم. واحدهای درسی رشته هتلداری در تاریخ 1395/11/23 توسط کمیته گردشگری مورد بازنگری و بررسی مجدد قرار گرفته و شرایط جدیدی برای این رشته در نظر گرفته شده است. همان طور که اشاره کردیم در گذشته این رشته به صورت ترکیبی با رشته گردشگری و به عنوان مدیریت جهانگردی و هتل داری معروف بود. اما از سال 1395 شاهد تفکیک دو رشته مدیریت هتل داری و گردشگری از هم بودیم که در نتیجه واحدها و برنامه درسی آنها نیز به همین ترتیب دستخوش تغییراتی شد. کمیته گردشگری در بهمن ماه سال 1395 به صورت همزمان برنامه درسی رشته هتلداری و گردشگری را به صورت مجزا از هم معرفی کرد.

برنامه درسی جدید ارائه شده از سوی کمیته گردشگری در راستای تحقق سریع‌تر و بهتر اهداف مربوط به صنعت هتل داری در کشور ما است. با توجه به رشد روز افزون این صنعت جهان، نیاز است تا برنامه‌های درسی در نظر گرفته شده برای این رشته نیز مطابق با استانداردها جهانی و بین المللی تنظیم شود تا دانشجویان ایرانی نیز مهارت‌ها و تخصص‌های لازم برای ارتقاء این صنعت در کشور را داشته باشند.

فارغ التحصیلان رشته هتل داری بایستی دارای مهارت‌ها و توانایی‌های لازم در واحدهای پذیرایی، اقامتی و خدماتی هتل‌ها و مراکز مرتبط با خدمات میزبانی در شهرها را داشته باشند. به همین دلیل برنامه درسی در نظر گرفته شده برای دانشجویان نیز در همین راستا برنامه‌ریزی شده است. یکی از ضروریات اصلی مدیریت هتلداری آشنایی به زبان‌های بین المللی است. در همین راستا از سوی کمیته گردشگری واحدی درسی با عنوان زبان دوم برای این رشته در نظر گرفته شده که به صورت 4 واحدی دانشجویان باید آن را پشت سر بگذرانند. دقت کنید که زبان دوم زبانی مجزا از‌بان انگلیسی است و دانشجویان باید از میان یکی از‌بان های زیر آن را انتخاب نمایند:

  • زبان عربی
  • زبان فرانسه
  • زبان آلمانی
  • زبان اسپانیایی
  • زبان روسی
  • زبان ترکی استانبولی
  • اردو

دقت کنید که پشت سر گذاشتن هر یک از این زبان‌ها در طول 8 نیمسال تحصیلی در این رشته مطابق با برنامه‌ریزی  صورت گرفته از سوی گروه آموزش اجتماعی در هر دانشگاه خواهد بود. دانشجویان نیز مطابق با شرایط موجود به عنوان زبان دوم موظف به انتخاب هستند.

کمیته گردشگری در آخرین بازنگری 134 واحد درسی را برای مقطع کارشناسی در رشته هتل داری در نظر گرفته است که این 134 واحد در گروه‌های دروس عمومی، پایه، اصلی و تخصصی برای این رشته تعریف می‌شوند. شرایط و قوانین خاصی هم برای پشت سر گذاشتن این واحد‌ها در دانشگاه برقرار است که دانشجویان باید به این قوانین نیز دقت داشته باشند. جدول واحدهای درسی رشته هتلداری به شرح زیر است:

نوع درس
تعداد واحد
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته هتلداری
دروس عمومی
20 واحد
دروس پایه
22 واحد
دروس اصلی
42 واحد
دروس تخصصی
48 واحد

در نظر داشته باشید که تمام 134 واحد درسی در نظر گرفته شده برای رشته هتل داری حتماً باید در طول 8 نیمسال تحصیلی گذرانده شوند. با توجه به اینکه خبری از دروس اختیاری برای این رشته در شرایط فعلی وجود ندارد، از این رو دانشجویان می‌بایست تمام واحدهای معرفی شده را در گروه‌های مختلف را پشت سر بگذرانند. در ادامه به صورت جداگانه به بررسی هر کدام از گروه‌های درسی در این رشته خواهیم پرداخت. همچنین لازم است یادآوری کنیم که دانشجویان در انتهای دوره کارشناسی موظف به ارائه گواهی کارورزی نیز هستند.

دروس عمومی

دروس عمومی رشته هتلداری مشتمل بر 20 واحد است که در طول دوره تحصیلی کارشناسی باید اخذ شوند. دروس عمومی به دروس فرهنگ، معارف و عقاید اسلامی معروف بوده و اهمیتی برای خود دروس تخصصی این رشته ندارند. از این رو به عنوان پیش نیاز نیز به آنها نگاه نشده است. دانشجویان باید از همان ترم اول برنامه‌ریزی لازم برای پشت سر گذاشتن تمام این دروس داشته باشند. گروه معارف و گروه عمومی وظیفه انتخاب و معرفی این واحدها را در هر دانشگاهی به عهده دارند و مسئولیت ارائه آنها نیز به عهده همین گروه‌ها خواهد بود. دروس عمومی برای تمام مجموعه‌های کارشناسی در دانشگاه‌های مختلف معمولاً یکسان است و از این رو دانشجویان می‌توانند مطابق با برنامه ارائه شده در طول هر ترم یکی دو مورد از این دروس را پشت شر بگذرانند.

بسته درسی
نام درس
تعداد واحد
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی
مباتی نظری اسلام
اندیشه اسلامی 1
2 واحد
اندیشه اسلامی 2
2 واحد
انسان در اسلام
2 واحد
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام
2 واحد
اخلاق اسلامی
فلسفه اخلاق
2 واحد
اخلاق اسلامی
2 واحد
آیین زندگی
2 واحد
عرفان عملی اسلامی
2 واحد
انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران
2 واحد
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2 واحد
اندیشه سیاسی امام خمینی
2 واحد
تاریخ و تمدن اسلامی
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
2 واحد
تاریخ تحلیلی صدر اسلام
2 واحد
تاریخ امامت
2 واحد
آشنایی با منابع اسلامی
تفسیر موضوعی قرآن
2 واحد
تفسیر موضوعی نهج البلاغه
2 واحد
الزامی
فارسی عمومی
3 واحد
زبان عمومی
3 واحد
تربیت بدنی
1 واحد
ورزش 1
1 واحد
دانش خانواده و جمعیت
2 واحد

دقت داشته باشید که معمولاً تمام دروس عمومی در طول هر نیمسال تحصیلی ارائه نمی‌شود. از این رو اگر در طول تحصیل برای انتخاب این واحدها برنامه‌ای نداشته باشید، ممکن است در نهایت با چالش‌هایی روبرو شه و نتوانید در طول 8 نیمسال تمام واحدهای درسی را در اختیار داشته باشید. از این رو توصیه می‌کنیم که از همان ترم اول برای اخذ آنها اقدام کنید.

دروس پایه رشته هتلداری

دروس پایه رشته هتلداری اهمیت به مراتب بیشتری نسبت به دروس عمومی دارند. از این دروس به عنوان آموزش‌های اولیه تخصصی برای ورود بله این رشته یاد می‌شود. دروس پایه در این رشته به نوعی می‌توانند ذهن دانشجویان را به رشته هتل داری متصل کرده و آنها را آماده حضور قدرتمند در این رشته نمایند. اگر نگاهی به دروس پایه رشته هتل داری بیندازید، متوجه خواهید شد که آنها اکثرا دروس مبانی و اصول اولیه لازم برای پاس کردن دروس تخصصی و اصلی هستند. همچنین از دروس پایه به عنوان پیش نیاز برای دروس اصلی و تخصصی این رشته نیز استفاده می‌شود. از این رو دانشجویان باید به صورت مرتب برای اخذ این واحدها در همان 4 نیمسال اول تحصیلی اقدام کرده و شرایط لازم برای اخذ واحدهای اصلی و تخصصی را نیز برای خود ایجاد کنند.

اگر نگاهی به دروس پایه رشته هتل داری بیندازید، متوجه می‌شود که دروسی مانند اصول حسابداری، اصول سازمان و مدیریت، مبانی جامعه‌شناسی  مبانی گردشگری و تاریخ فرهنگ و هنر ایران از اصلی‌ترین دروس در نظر گرفته شده در این گروه برای دانشجویان هتل داری هستند. در ادامه جدول دروس پایه رشته هتلداری را با هم بررسی می‌کنیم.

دروس پایه رشته هتلداری
ردیف نام درس تعداد واحد
1 اصول سازمان و مدیریت 2
2 مدیریت منابع انسانی در هتل 2
3 کلیات اقتصاد 2
4 مبانی و کاربرد کامپیوتر 2
5 اصول حسابداری 1 2
6 اصول حسابداری 2 2
7 تاریخ فرهنگ و هنر ایران 2
8 مدیریت رفتار سازمانی در هتل 2
9 مبانی جامعه شناسی و روانشناسی ایران 2
10 آشنایی با اصول و مبانی گردشگری 2
11 شناخت خرده فرهنگ ها و اقوام ایرانی 2
مجموع واحدها 22 واحد

دروس پایه هتل داری در 11 درس 2 واحدی ارائه شده است که جمع آنها 22 واحد خواهد بود. این دروس را می‌توانید با رعایت قوانین پیش نیاز و هم نیاز در همان سال‌های ابتدایی دوره کارشناسی پشت سر بگذارید.

دروس اصلی رشته هتلداری

دروس اصلی رشته هتلداری اهمیت به مراتب بیشتری نسبت به دروس عمومی و پایه دارند. در این گروه از دروس به معرفی مباحث اصلی و تخصصی مربوط به این رشته پرداخته می‌شود. در این بخش دانشجویان می‌بایست 42 واحد درسی را در 21 درس 2 واحدی پشت سر بگذرانند. با توجه به اینکه مهارت‌ها و تخصص‌های فارغ التحصیلان اهمیت بسیار زیادی برای دانشجویان دارد، از این رو دقت بالایی برای این دروس باید در نظر گرفته شود. جدول دروس اصلی رشته هتل داری به شرح زیر است:

دروس اصلی رشته هتلداری
ردیف نام درس واحد
1 آشنایی با حقوق کار و تامین اجتماعی 2
2 IT در صنعت گردشگری و هتلداری 2
3 مدیریت بازاریابی و تبلیغات 2
4 بازاریابی بین المللی در صنعت هتلداری 2
5 اقتصاد گردشگری 2
6 روابط عمومی در هتل 2
7 روابط عمومی در هتل 2
8 شناخت فرهنگ ملل 2
9 مبانی مردم شناسی 2
10 آداب سفر در اسلام 2
11 شناخت صنایع دستی ایران 2
12 جغرافیای گردشگری 2
13 ارتباط انسانی در گردشگری 2
14 کاربرد هنر و معماری در مراکز اقامتی و رفاهی 2
15 هتل داری نوین 2
16 کارآفرینی در هتل داری 2
17 بهداشت و کمک های اولیه 2
18 زبان دوم 1 2
19 زبان دوم 2 2
20 زبان انگلیسی 1 2
21 زبان انگلیسی 2 2
مجموع 42

اگر نگاهی به جدول بالا بیندازید درک خواهید کرد که این دروس همگی با اهمیت یکسان ارائه می‌شوند و داشتن تمرکز بر روی همه آنها لازم است. اقتصاد گردشگری، مبانی مردم‌شناسی  روابط عمومی هتل، جغرافیای گردشگری، هتل داری نوین، شناخت فرهنگ ملل و ارتباطات انسانی در گردشگری را می‌توان از جمله جذاب‌ترین و اصلی‌ترین دروس اصلی برای رشته هتل داری در نظر گرفت.

دروس تخصصی رشته هتلداری

در نهایت نوبت به معرفی دروس تخصصی رشته هتلداری می‌رسد. دروس تخصصی را می‌توان زمینه ساز اصلی مهارت‌ها و تخصص‌های دانشجویان این رشته تعریف کرد. دانشجویان در دروس تخصصی برای ورود به بازار کار حرفه‌ای آماده می‌شوند. تخصص‌های لازم برای بازار کار هتلداری را فراگرفته و در نهایت می‌توانند ورود موفقی را به صنعت هتل داری داشته باشند. در جدول زیر می‌توانید این دروس را مشاهده کنید.

دروس تخصصی رشته هتلداری
ردیف نام درس واحد
1 شناخت تاسیسات اقامتی و پذیرایی 2
2 حسابداری هتل داری 2
3 پذیره 1 2
4 پذیره 2 2
5 زبان انگلیسی تخصصی 1 2
6 زبان انگلیسی تخصصی 2 2
7 خدمات رستوران 1 1
8 خدمات رستوران 2 2
9 آشپزی 1 2
10 آشپزی 2 2
11 شیرینی پزی 1 2
12 شیرینی پزی 2 2
13 کارآموزی 2
14 بهداشت مواد غذایی 2
15 اصول تغذیه و رژیم های غذایی 2
16 شناخت غذاها و دسرهای بومی ایران 2
17 شناخت استانداردهای بین المللی در صنعت هتل داری 2
18 شناخت و نگه داری تاسیسات هتل 2
19 آشنایی با طراحی و دکوراسیون داخلی 2
20 مدیریت عمومی خدمات پذیرایی و تشریفات 2
21 بهداشت کار و ایمنی 2
22 محاسبه قیمت تمام شده 2
23 خانه داری 1 1
24 خانه داری 2 2
مجموع 40

همان طور که در جدول بالا مشاهده می‌کنید، دروس تخصصی رشته هتل داری مشتمل بر 48 واحد است که در 25 درس مختلف ارائه شده و در طول 8 نیمسال تحصیلی این فرصت برای دانشجویان وجود دارد که این دروس را با تمرکز بالا و بر اساس قوانین تعیین شده از سوی گروه اجتماعی و کمیته گردشگری سپری کنند.  

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور

بازار کار رشته هتلداری

بازار کار رشته هتلداری را می‌توان مانند سایر رشته‌ها در شرایط و جنبه‌های مختلف مورد بررسی قرار داد. یکی از جنبه‌هایی که اهمیت بسیار زیادی برای بازار کار رشته دارد تعداد ردیف‌های شغلی تعریف شده برای آن است. از این رو ابتدا بایستی بازار کاره رشته مدیریت هتلداری را با توجه به ردیف‌های شغلی مختلف تعیین شده برای آن مورد بررسی قرار دهیم.

این رشته با توجه به اینکه وجه مشترک زیادی با رشته‌های گردشگری و مدیریت جهانگردی دارد از این رو فارغ التحصیلان آن به راحتی می‌توانند در مشاغل مرتبط نیز استخدام شوند. همچنین‌بخش های مدیریتی مختلفی نیز برای هتل‌ها و رستوران‌ها تعریف می‌شود که هر کدام از آنها نیاز به مدیر مسئول خاص خود دارد. با توجه به این نکته به راحتی می‌توان در تنوع ردیف‌های شغلی بسیار زیادی را می‌توان برای رشته هتلداری تعریف کرد. به عنوان مثال فقط برای مشاغل کامل مرتبط و تخصصی مربوط به هتلداری می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • مدیر هتل
  • مدیریت تشریفات در هتل
  • مدیریت پذیرش و معرفی اتاق در هتل
  • مدیریت رستوران هتل
  • مدیریت غذا و نوشیدنی‌های مهمانان در هتل
  • صندوقدار
  • مدیریت مهمانداران
  • مدیریت خدمات نظافتی هتل
  • برنامه‌ریز رویدادها و مراسمات مختلف برگزار شده در هتل
  • بازاریاب و فروش اینترنتی اتاق‌ها در هتل
  • مدیر فنی هتل

و سایر‌ بخش ها و ردیف‌های شغلی که می‌توان برای یک هتل تعریف کرد. در دنیای مدرن امروز مدیریت تمام این بخش ها از عهده یک نفر خارج بوده و حتماً برای هر‌بخش نیاز به استفاده از افراد متخصص با مهارت‌های خاص وجود دارد.

در کنار ردیف‌های شغلی معرفی شده برای یک رشته برای ارزیابی بازار کار آن بایستی شرایط و حجم استخدام‌ها در کشور را نیز مورد بررسی قرار دهیم. از یک طرف صنعت هتلداری در کشور ما همچنان نیاز به پیشرفت‌های بسیار زیادی دارد و از این رو برای آینده می‌توان بازار کار ایده آلی را برای این رشته تعریف کرد. اما از طرف دیگر به دلیل کم بودن تعداد هتل‌ها و ارائه خدمات این چنینی در کشور ما همچنان بازار کار این رشته با چالش‌های نیز روبه‌رو است.

یکی از نکات قوت بازار کار رشته هتلداری تعداد فارغ التحصیلان کم این رشته در دانشگاه‌های کشور است. این امر سبب شده تا فارغ التحصیلان با وجود حجم پایین تعداد هتل‌ها در سرتاسر کشور بتوانند خیلی راحت بازار کار مناسبی را پیش روی خود مشاهده نمایند.

گرایش های رشته هتلداری

رشته هتل داری مطابق با چارت جدید آموزشی در مقطع کارشناسی فاقد هر نوع گرایشی می باشد. دانشجویان علاقه مند به این رشته در مقاطع بالای تحصیلی چون کارشناسی ارشد و دکتری می توانند در گرایش های مورد علاقه خود به صورت متمرکز تحصیل کنند.

کاربردهای رشته هتلداری

با توجه به نو بودن رشته مدیریت هتلداری در کشور ایران و همچنین نوپا بودن صنعت هتلداری در کشور ما عملاً هم یک بازار کار کاملاً بکر در اختیار فارغ التحصیلان این رشته قرار می‌گیرد و هم دانشجویان می‌توانند کاربردهای مختلفی را نیز برای این صنعت در کشور ما ایجاد نمایند. داشتن نیروهای متخصص و ماهر برای پیشبرد اهداف در هر صنعتی یک نیاز ضروری است و با توجه به اینکه رشته‌هایی مانند گردشگری و هتلداری به تازگی در دانشگاه‌ها تدریس می‌شوند از این رو تمام اهداف و کاربردهای جهانی این صنایع را نیز می‌توان برای این رشته‌ها در کشور ما تعریف کرد.

کاربردهای مختلفی در بخش‌های مختلف را می‌توان برای رشته هتل داری تعریف کرد که البته تمام این کاربردها لازمه پیشرفت صنعت هتلداری در هر کشوری است. به عنوان مثال:

  • یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین کاربردهای این رشته در توسعه هر چه بیشتر و بهتر صنعت هتلداری در کشور است.
  • پرورش متخصصان و ایجاد مهارت‌های حرفه‌ای در دانشجویان برای ارتقای سطح کیفیت هتلداری در کشور
  • کمک به هرچه بهتر شدن شرایط صنعت گردشگری ایران و ایجاد محیطی عالی برای جذب گردشگر بیشتر و در نتیجه درآمد قابل توجه
  • ارزآوری و وارد شدن سرمایه‌گذاران در صنعت گردشگری نیاز به ایجاد بسترهای لازم در این صنعت در داخل کشور دارد که رشته هتلداری می‌تواند در این امر نیز کاربرد داشته باشد.
  • پرورش مدیران با مهارت و متخصص برای بخش‌های مختلف هتلداری و فراهم کردن بستر لازم برای ارتباط هر چه بهتر مدیران هتل‌ها با مشتریان
  • فراهم کردن فضای مناسب برای ارائه کارهای خلاقانه از سوی فارغ التحصیلان این رشته در صنعت هتلداری در سطح بین المللی
  • مدیریت مدرن و استانداردها هتل‌ها در ایران از جمله کاربردهای این رشته خواهد بود.
  • فراهم نمودن بستری مناسب برای تحقیقات علمی در این زمینه را نیز می‌توان به کاربردهای رشته هتلداری اضافه نمود.
  • وجود نیروهای تخصصی در پست‌های مدیریتی در هتل‌ها باعث بهینه‌تر شدن هزینه‌ها و ایجاد راهکارهای بهتر برای بالا بردن درآمدها نیز می‌شود.

کاربردهای بسیار زیاد دیگری را نیز می‌توان برای رشته هتلداری تعریف کرد که هر یک از این کاربردها بنا به شرایط می‌توانند مزیت‌هایی را نیز برای صنعت هتل داری در کشور ما داشته باشند. از این رو است که این رشته با سرعت قابل توجهی در حال رشد است و از مهر ماه 1401 امکان تحصیل در گرایش‌های مختلف هتلداری در دانشگاه تهران نیز برای علاقمندان به وجود آمده است.

درآمد رشته هتلداری

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین دغدغه‌های دانشجویان در زمان انتخاب رشته و بررسی شرایط قبولی در رشته‌های مختلف بعد از کنکور سراسری میزان درآمد فارغ التحصیلان در رشته‌های مورد نظر است. مسلماً هر چقدر درآمد فارغ التحصیلان یک رشته بیشتر باشد علاقه‌مندان به آن نیز بیشتر خواهد بود. با توجه به این موضوع لازم دانستیم تا درآمد رشته هتلداری را نیز مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم. برای تعیین درآمد فارغ التحصیلان این رشته ابتدا باید نکات مهمی را در نظر داشته باشیم:

  • اول اینکه ردیف‌های شغلی متفاوت و مشاغل مختلفی برای فارغ التحصیلان این رشته تعریف می‌شود که درآمد هر یک از آنها با یکدیگر متفاوت است.
  • از این گذشته میزان درآمد رشته هتلداری به تجربه کاری و همچنین رزومه خود افراد نیز بستگی خواهد داشت.
  • افزایش مهارت‌ها و تخصص‌ها نیز می‌تواند دلیلی بر افزایش میزان درآمد فارغ التحصیلان این رشته باشد.

با توجه به این شرایط و موارد است که می‌توان حدود درآمد فارغ التحصیلان این رشته را تعیین کرد. در این بین فارغ التحصیلانی که در مقاطع تحصیلی بالاتر و در گرایش‌های مدیریت جهانگردی نیز ادامه تحصیل داده باشند می‌توانند بر درآمدهای خود در بازار کار بیفزایند. افرادی که بعد از فارغ التحصیلی به استخدام سازمان‌ها و ادارات دولتی مختلف مربوط به جهانگردی و گردشگری در می‌آیند، از همان اطلاعات درآمد مشخصی داشته و میزان افزایش درآمد آنها در طول سال نیز متناسب با ردیف شغلی و افزایش تجربه آنها خواهد بود.

فارغ التحصیلانی که به دنبال حضور در شغل‌های آزاد و مدیریت خصوصی هتل هستند نیز بر اساس میزان تجربه می‌تواند به درآمدهای قابل توجهی برسند. به صورت کلی با توجه به اینکه تعداد افراد فارغ تحصیل در این رشته نسبت به سایر رشته‌های مدیریتی بسیار کمتر است و معمولاً نیاز به استفاده از تخصص‌ها و مهارت‌ها در آن زیاد است، عملاً درآمدهای قابل توجهی را به صورت متوسط می‌توان برای متخصصین این رشته تعریف کرد.

موفقیت در هتلداری نیاز به داشتن مهارت های بسیار زیاد و همچنین داشتن تخصص های مختلف در امر مدیریت هتل است. مدیریت یک هتل نیاز مند مدیر و متخصص 5 ستاره خواهد بود. رشته مدیریت هتلداری آموزش تخصص ها و مهارت های حرفه ای در بخش های مختلف مدیریت هتل است.

ادامه تحصیل در رشته هتلداری

رشته هتلداری در کشور ایران یک رشته کاملاً نوپا و تازه است و هنوز شرایط ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر به صورت تخصصی در این رشته در دانشگاه‌های معتبر ایران فراهم نشده است. البته شایان ذکر است که به دلیل اینکه این رشته از سال ۱۳۷۵ تاکنون با عنوان رشته مدیریت جهانگردی و هتلداری در دانشگاه‌های کشور تدریس می‌شود، از این رو علاقه‌مندان به ادامه تحصیل و رسیدن به مهارت‌ها و تخصص‌های بیشتر می‌توانند از گرایش‌های مختلف مدیریت جهانگردی استفاده نمایند.

گرایش‌های مختلف مدیریت جهانگردی هم در سطح بین‌المللی و هم درسته گردشگری داخلی در دانشگاه‌های ایران در حال ارائه خدمات به علاقمندان است شما می‌توانید بعد از اتمام دوره کارشناسی در رشته هتلداری برای ادامه تحصیل از این گرایش‌ها استفاده کنید. گرایش‌های مانند بازاریابی جهانگردی و یا برنامه‌ریزی توسعه جهانگردی از جمله گرایش‌های محبوب مدیریت جهانگردی در مقاطع بالاتر هستند.

مطابق نکته‌ای که در بند قبل به آن اشاره کردیم امکان ادامه تحصیل در گرایش‌های مانند بازاریابی جهانگردی و یا برنامه‌ریزی توسعه جهانگردی و همچنین سایر گرایش‌های مرتبط با حمله گردشگری و هتلداری برای علاقه‌مندان به ادامه تحصیل در این رشته وجود دارد. بسیاری از فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی رشته مدیریت هتلداری در دوره کارشناسی ارشد سراغ رشته‌هایی مانند مدیریت دولتی و یا سایر رشته‌های مدیریتی می‌روند.

متعاقباً به دلیل عدم وجود رشته هتلداری به صورت تخصصی در مقطع کارشناسی ارشد عملاً امکان تحصیل در مقطع دکترا به صورت کاملاً تخصصی در این رشته وجود ندارد اما با این حال همچنان این امکان برای علاقمندان به ادامه تحصیل و رسیدن به مقاطع تحصیلی بالاتر در این رشته امکان استفاده از گرایش‌های نزدیک و مرتبط وجود دارد.

رشته هتلداری در جهان

رشته هتلداری در جهان نیز جایگاه و مرتبه بسیار بالایی دارد و تحصیل در این رشته یکی از علاقه‌های اصلی بسیاری از افراد جامعه جهانی محسوب می‌شود. دقت داشته باشید که بسیاری از کاربران جایگاه مدیریت هتل را با سرمایه گذار اصلی و مالک اصلی هتل به عنوان یک قاعده حساب کرده و بر این باور هستند که برای مدیریت بر هتل نیاز به سرمایه بسیار زیادی وجود دارد. اما در حال حاضر در بزرگ‌ترین کشورهای جهان سرمایه گذار و مالک اصلی هتل نقش خیلی مهمی در مدیریت آن داشته و وظیفه مدیریت هتل در بخش‌های مختلف معمولاً به افراد تحصیل کرده و متخصص اعطا می‌شود. به همین دلیل برای حضور در بازار کار رشته مدیریت هتلداری نیاز به سرمایه بسیار زیادی نخواهید داشت و این تصور اشتباه است.

شکل گیری هتل‌های زنجیره‌ای در میان کشورهای مختلف جهان نیز نشان از اهمیت بسیار زیادی این صنعت در میان افراد سرمایه گذار است. در حال حاضر انواع مختلفی از هتل‌ها با شرایط اقامتی مختلف در کشورهای جهان در حال گسترش هستند که همین امر نشان از مهیا بودن بسترهای لازم برای این صنعت در سطح بین المللی دارد. هتل‌ها امروزه در سطح جهان در سبک‌های مختلف ساحلی، سلطنتی، مدرن، جنگلی و ..‌‌. طراحی و خدمات مختلفی نیز از هر کدام از انواع این هتل‌ها شاهد هستیم. مسلماً مدیریت هر کدام از انواع هتل‌ها نیز نیاز به تخصص و مهارت‌های خاصی دارد که این مهارت‌ها به صورت کاملاً علمی در بهترین و بزرگترین دانشگاه‌های جهان در حال آموزش هستند.

اگر نگاهی به بهترین دانشگاه‌های جهان در رشته هتلداری و گردشگری بپردازیم اهمیت این رشته را بیشتر درک خواهید کرد. در حال حاضر دانشگاه‌هایی مانند دانشگاه نوادا در لاس وگاس، دانشگاه مدیریت هتل سوئیس موسوم به SHMS و دانشگاه صنعتی Glion در سوئیس بهترین دانشگاه‌های جهان در این رشته محسوب می‌شوند که هر ساله دانشجویان بسیار زیادی را نیز به صورت کاملاً تخصصی در این زمینه آموزش می‌دهند. همچنین دانشگاه پلی تکنیک هنگ کنگ نیز به عنوان برترین دانشگاه آسیایی در رشته مدیریت هتلداری محسوب می‌شود که اتفاقاً جایگاه بسیار ایده آلی در رتبه‌بندی جهانی نیز دارد. در آخرین رتبه‌بندی دانشگاه‌های برتر جهان در رشته هتلداری این دانشگاه در رتبه دهم قرار گرفته است. 

این امر نشان می‌دهد که علاقه‌مندان به ادامه تحصیل در رشته مدیریت هتلداری می‌توانند از خدمات بهترین دانشگاه جهان استفاده کرده و سطح تخصص‌ها و مهارت‌های خود را در این رشته به بالا‌ترین شرایط ممکن برسانند. پذیرش دانشجو‌های بین المللی در اکثر دانشگاه‌های برتر جهان در این حوزه انجام می‌پذیرد.

همچنین از نظر میزان درآمد نیز فارغ التحصیلان رشته هتلداری شرایط بسیار خوبی در بازار جهانی دارند. البته ردیف‌ها و پست‌های شغلی متفاوتی برای این رشته در بازار کار جهانی تعریف می‌شود که متعاقباً درآمد هر یک از این پست‌ها نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود. مدیریت هتل یکی از شغل‌های بسیار محبوب در سطح جهانی محسوب می‌شود که می‌تواند درآمدهای زیادی برای علاقه‌مندان به دنبال داشته باشد. درآمدهای حدود ۲۳۰ هزار دلاری در طول یک سال را می‌توان برای متخصص سینه این رشته در نظر گرفت که نشان از اهمیت بسیار بالای آن در سطح جهانی دارد.

افرادی که به تازگی در رشته هتلداری فارغ التحصیل شده و هنوز تجربه بسیار زیادی در این زمینه ندارند نیز می‌توانند با درآمد‌های متوسط حدود ۶۰ هزار دلاری کار خود را آغاز نموده و کم‌کم با افزایش میزان تجربه درآمد خود را نیز در این بازار افزایش دهند. حداقل درآمد در نظر گرفته شده برای فارغ التحصیلان این رشته ۳۷ هزار دلار در طول سال است. کشورهای آمریکا، کانادا، سوئیس، نیوزیلند، استرالیا و انگلیس نیز بهترین کشورهای جهان از نظر میزان درآمد برای این رشته هستند.

رشته هتلداری | بازارکار، درآمد، نمونه کارنامه رشته هتلداری | گزینه دو

مقایسه رشته هتلداری با رشته مدیریت جهانگردی و گردشگری

سه رشته مدیریت جهانگردی و مدیریت هتلداری و همچنین گردشگری همگی به حوزه گردشگری و هتلداری مرتبط می‌شود و تفکیک کردن کامل این سه رشته با هم با چالش‌هایی روبرو خواهد بود. در برترین دانشگاه‌های جهان در حال حاضر این رشته‌ها به صورت کاملاً متمایز از هم ارائه شده و دانشجویان و علاقه‌مندان می‌توانند به صورت تخصصی در هر یک از گرایش‌های تعریف شده در این رشته‌ها به ادامه تحصیل بپردازند. البته شایان ذکر است که مدیریت جهانگردی و مدیریت هتلداری به صورت همزمان و به عنوان یک رشته واحد نیز در برخی از آموزشگاه‌های تخصصی جهانی در حال تدریس است.

بسیاری از واحدهای در نظر گرفته شده برای رشته هتلداری و گردشگری شباهت‌های زیادی به هم دارند و افراد علاقه‌مند به هر یک از این‌ها بایستی این تخصص‌ها را به دست آورد. به دلیل همپوشانی بسیار بالای مباحث مربوط به هتلداری و گردشگری فارغ التحصیلان در هر یک از این دو رشته بایستی مهارت‌های مشخصی را به دست بیاورند که برخی از این مهارت‌ها کاملاً یکسان است.

رشته مدیریت جهانگردی و هتلداری اولین بار در سال ۱۳۷۵ و توسط اساتید دانشگاه علامه طباطبایی تهران وارد مجموعه علمی کشور ما شد. در آن سال متخصصین صنایع گردشگری و هتلداری از طریق همین رشته در دانشگاه‌ها پرورش میافت و عملاً تمایزی میان رشته هتلداری و گردشگری وجود نداشت. اما با تشکیل کمیته گردشگری در چند سال گذشته شاهد بودیم که رشته گردشگری و رشته مدیریت هتلداری به عنوان دو رشته مجزا از هم تعریف شده و واحدهای درسی متفاوتی نیز برای آنها در نظر گرفته شده است. البته با همه این اوصاف به هیچ وجه نمی‌توان شباهت‌ها و نزدیکی‌های بازار کار، دروس دانشگاهی و همچنین مهارت‌ها و تخصص‌های لازم برای فارغ التحصیلان این رشته را کتمان نمود.

پرسش و پاسخ

بازار کار رشته هتلداری در ایران و جهان چگونه است؟

هتلداری یکی از بروزترین و مدرن‌ترین صنعت‌های جهان محسوب می‌شود که هر ساله سرمایه‌گذاری‌های بسیار زیادی در این صنعت صورت گرفته و رشد روز افزونی را نیز در آن شاهد هستیم. از این گذشته ردیف‌های شغلی مختلفی نیز هر ساله در مبحث مدیریت هتلداری تعریف می‌شود که باعث رونق هرچه بیشتر بازار کار نوشته شده است. بازار کار رشته مدیریت هتلداری هم در ایران و هم در جهان بستر بسیار مناسبی برای ورود متخصصین جدید دارد. تازه بودن ورود این رشته به دانشگاه‌ها در کشور ایران نیز باعث شده تا افراد متخصص بسیار کمی در سطح کشور برای مبحث مدیریت هتلداری وجود داشته باشد که همین امر رونق بیشتری برای بازار کار آن به وجود آورده است.

برترین دانشگاه‌های رشته هتلداری در ایران کدامند؟

رشته هتلداری در کشور ما در میان معدود دانشگاه‌های دولتی تعریف شده و بسیاری از استان‌ها در حال حاضر امکان ادامه تحصیل در این رشته برای علاقه‌مندان را فراهم نکرده‌اند. با این حال علاقه‌مندان به این رشته می‌توانند در دانشگاه‌های بزرگ تهران، علامه طباطبایی و دانشگاه شیراز برای ادامه تحصیل و پذیرش اقدام کرده و به بالاترین سطح علمی مدیریت هتلداری زیر نظر اساتید مجرب و بزرگ برسند.

آیا رشته مدیریت هتلداری همان رشته مدیریت جهانگردی و گردشگری است؟

رشته مدیریت جهانگردی و هتلداری برای اولین بار در سال ۱۳۷۵ به واسطه خدمات دانشگاه علامه طباطبایی وارد ایران شد. در آن زمان تمام افراد علاقه‌مند به حضور در صنایع مختلف مربوط مانند گردشگری، هتلداری و جهانگردی بایستی برای انتخاب رشته کنکور به دنبال انتخاب رشته مدیریت جهانگردی و هتلداری می‌رفتند. اما چند سالی است که رشته مدیریت هتلداری به عنوان یک رشته کاملاً مجزا در دانشگاه‌های برتر کشور تعریف شده و واحدهای درسی و نیز با رشته گردشگری تفاوت‌هایی دارد.
نظرات و پرسش های خود را با ما در میان بگذارید...
اشتراک در
اطلاع از
guest
3 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Rosha Jafari
Rosha Jafari
3 ماه قبل

لطفاً کارنامه های جدیدتری رو برای قبولی این رشته در سایت آپلود کنید

Hani
Hani
2 روز قبل

سلام من امسال دیپلم تجربی میگیرم و میخوام هتلداری بخونم چه دانشگاه هایی میپذیره؟و اینکه کنکور جدا داره یا با سوابق تحصیلیه؟

3
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x