سهمیه بهیاری به منظور پذیرش داوطلبین در رشته های پرستاری، اتاق عمل و هوشبری به دیپلم های بهیاری اعمال می شود. شرایط برخورداری از این سهمیه مانند سایر سهمیه ها نیازمند ضوابطی است که داوطلبان جهت استفاده از این سهمیه باید واجد شرایط باشند. در این نوشتار شرایط سهمیه بهیاری در کنکور سراسری را مرور می کنیم.
با گزینه دو همراه باشید.
نحوه اختصاص سهمیه بهیاری در کنکور سراسری ۱۴۰۲
در کنکور سراسری سهمیه های مختلفی وجود دارد که داوطلبین برای استفاده از این سهمیه ها باید شرایط مندرج در دفترچه کنکور سراسری را به دقت مطالعه کنند. یکی از سهمیه های موثر بر کنکور، سهمیه ویژه بهیارن است که برای برخی از شرکت کنندگان کنکور سراسری تجربی امکان پذیر است.
البته از سال 1400 طبق تصمیمات گرفته شده قرار شده است که این سهمیه به مدت 5 سال و حدلکثر 5 درصد از ظرفیت کد رشته محلها را در تمامی دوره های روزانه و غیرروزانه برای بهیاران واجد شرایط اختصاص یابد. نکته ای که باید توجه داشته باشید این است که سهمیه ویژه بهیاران شامل رشته های مخصوص مناطق محروم، بلایایی طبیعی و دارای تعهد خدمت نمی شود.
سهمیه بهیاران در کنکور سراسری
سهمیه بهیاران در کنکور سراسری 1402 مانند سال قبل به قوت خود باقی است. بهیاران واجد شرایط می توانند طبق مصوبات اخیر از سهمیه بهیاری به مدت 5 سال یعنی از سال 1400 تا 1402 برای متقاضیان رشته پرستاری استفاده کنند. همچنین بهیاران می توانند برای رشته اتاق عمل و هوشبری از سال 1402 تا 1406 نیز از این سهمیه استفاده کنند.
سهمیه بهیاری به میزان حداکثر 5 درصد ظرفیت کد رشته محل های تعیین شده در دوره های تحصیلی روزانه، شبانه “نوبت دوم”، دانشگاه آزاد و … به مشمولین اختصاص داده می شود
شرایط بهیاران برای استفاده از سهمیه بهیاری در کنکور سراسری
آن دسته از متقاضیانی که قصد ادامه تحصیل در رشته های اتاق عمل، هوشبری و پرستاری را دارند تنها در صورت داشتن مدرک بهیاری و با داشتن شرایط ویژه می توانند از سهمیه بهیاران استفاده کنند. شرایط بهیاران برای استفاده از سهمیه بهیاری در زیر ذکر شده است:
- داوطلبین باید از سلامت کامل جسمی و روانی برخوردار باشند.
- بهیاران باید گواهینامه اشتغال به خدمت در سازمان های دولتی یا غیردولتی به عنوان بهیار در استان محل خدمت را پس از اخذ مدرک دیپلم بهیاری داشته باشند. این گواهینامه اشتغال باید به تایید دفتر پرستاری محل خدمت رسیده باشد.
- بهیاران باید حداقل سه سال سابقه خدمت در سازمان های دولتی یا غیردولتی به عنوان بهیار در استان محل خدمت پس از اخذ مدرک دیپلم بهیاری داشته باشند. سه سال سابقه خدمت باید به تایید دفتر پرستاری محل خدمت رسیده باشد.
مدارک دیپلم مورد نیاز برای استفاده از سهمیه بهیاری
برای بهره مندی از سهمیه بهیاری باید مدرک دیپلم بهیاری دریافت شود. همچنین در حین نام نویسی کنکور برای این سهمیه باید کد استان محل خدمت درج شود. شایان ذکر سات که پس از قبولی در یکی از رشته های پرستاری، اتاق عمل و هوشبری باید مدارک مربوطه به دانشگاه محل تحصیل تحویل داده شود.
- دارا بودن دیپلم بهیاری نظام قدیم آموزش متوسطه (چهار ساله) جهت بهره مندی از سهمیه بهیاری برای داوطلبین نظام قدیم الزامی است.
- دارا بودن دیپلم نظام جدید آموزش متوسطه (سه ساله 3-3-6) جهت استفاده از سهمیه بهیاری برای داوطلبین نظام جدید ضروری است.
- دارا بودن دیپلم بهیاری نظام سالی واحدی یا ترمی واحدی و همچنین دارا بودن مدرک پیش دانشگاهی مورد تایید وزارت آموزش و پرورش برای استفاده از سهمیه بهیاری الزامی است.
پذيرفته شدگان رشته محل هايی كه شروع تحصيل آنها در مرحله انتخاب رشته، نيمسال اول سال تحصيلي 1402-1403 اعلام مي شود، بايد تا 1402/06/31 حداقل سه سال سابقه خدمت به عنوان بهيار داشته باشند پذيرفته شدگان رشته محل هايي كه شروع تحصيل آنها در مرحله انتخاب رشته، نيمسال دوم سال تحصيلي 1402-1403 اعلام مي شود بايد تا 1402/11/30 داراي حداقل سه سال سابقه خدمت به عنوان بهيار باشد.
نکات مورد توجه برای استفاده از سهمیه بهیاری
نکات مورد توجه برای استفاده از سهمیه بهیاری در زیر ارائه شده است:
- این تسهیلات برای استفاده از سهمیه بهیاری در رشته محل های پرستاری، اتاق عمل و هوشبری فقط در استان محل خدمت بهیار اعمال می شود.
- داوطلبان حق استفاده از سهمیه بهیاری در استان های دیگر را ندارند. در صورت عدم رعایت این شرط، قبولی داوطلب لغو خواهد شد.
- طول دوره تحصیل و نظام آموزشی مطابق با آیین نامه آموزشی مقاطع کاردانی، کارشناسی پیوسته و کارشناسی ناپیوسته مصوب شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی است.
- بهیاران باید توجه داشته باشید که در صورت استفاده از این سهمیه و پذیرفته شدن در کدرشته محل ها، مجاز به انتقال و جابه جایی نیستند.
- برنامه آموزشی مطابق برنامه آموزشی مقطع کارشناسی پیوسته رشته های پرستاری، اتاق عمل و هوشبری مصوب شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی است. دروسی که دانشجو در دوره بهیاری گذرانده است در مقطع کارشناسی پیوسته تطبیق واحد داده نمی شود. دانشجو ملزم است تمامی دروس مقاطع کارشناسی پیوسته رشته های پرستاری، اتاق عمل و هوشبری را پاس کند.
- برای بهیاران با مدرک دیپلم که در گروه علوم تجربی شرکت می کنند، آزمون درس بهیاری برگزار می شود. این آزمون به عنوان یک درس تخصصی با ضریب 12 برگزار می شود. تاثیر نمره این درس در نمره کل مربوط به رشته های پرستاری، اتاق عمل و هوشبری برای پذیرش این رشته ها با استفاده از سهمیه بهیاری به صورت تاثیر قطعی است.
- کسب حد نصاب 70 درصد نمره آخرین فرد پذیرفته شده در گزینش آزاد کد رشته محل های کنکور سراسری، برای استفاده از این سهمیه الزامی است.
- داوطلبین بهیار حائز شرایط دارای حد نصاب نمره، باید با توجه به ظرفیت مربوطه با همدیگر رقابت کنند.
- بهیاران توجه داشته باشند که متقاضیان نمی توانند کد رشته های محل های استان های اطراف محل زندگی خود را انتخاب کنند و بایستی بومی محل مورد نظر باشند.
- متقاضی استفاده از سهمیه بهیاری در تمام کد رشته محل های فرم انتخاب رشته، گزینش شده و برای سه رشته پرستاری، اتاق عمل و هوشبری گزینش به هر دو صورت بدون سهمیه و با سهمیه صورت خواهد گرفت.
- داوطلبانی که با توجه به ضوابط فوق علاقه مند به استفاده از سهمیه بهیاران در رشته پرستاری هستند، لازم است تا استان محل خدمت خود (استان محل خدمت شاغلین بهیاری) را در فرم تقاضانامه ثبت نام اینترنتی مربوطه تکمیل کنند.
- میزان تعهد خدمت استفاده کنندگان از این سهمیه دو برابر طول مدت تحصیل و مطابق مقررات وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی است.
سهمیه بهیاری به میزان حداکثر 5 درصد از ظرفیت هر یک از کدرشته محل های پرستاری، اتاق عمل و هوشبری در تمامی دوره های (روزانه، شهریه پرداز، دانشگاه آزاد و غیرانتفاعی) اعمال می شود. البته این سهمیه به کدرشته محل های مخصوص مناطق محروم، بلایای طبیعی و دارای تعهد خدمت و بورسیه مقطع کارشناسی پیوسته رشته های پرستاری، اتاق عمل و هوشبری به بهیاران تعلق نمی گیرد.
پرسش و پاسخ
سهمیه بهیاری به میزان 5 درصد ظرفیت در کنکور تجربی 1402 اعمال می شود.
داشتن دیپلم بهیاری با 3 سال سابقه خدمت برای استفاده از سهمیه بهیاری الزامی است. شروط دیگر استفاده از سهمیه بهیاری در این نوشتار توضیح داده شده است.
سهمیه بهیاری فقط برای پذیرش در رشته پرستاری، اتاق عمل و هوشبری تاثیر گذار است.
کسب حداقل 70 درصد نمره آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه مناطق به عنوان حد نصاب در نظر گرفته شده است.