امتحان نهایی دین و زندگی 2 پایه یازدهم تجربی خرداد 1403 با پاسخ تشریحی

امتحان نهایی دین و زندگی 2 پایه یازدهم تجربی خرداد 1403 با پاسخ تشریحی

فهرست مطالب

امتحان نهایی دین و زندگی یازدهم تجربی به صورت کتبی و از 20 نمره می باشد. به علت یکسان بودن کتاب دین و زندگی رشته علوم تجربی و ریاضی فیزیک، امتحان نهایی آن در یک زمان و با سوالات یکسان برگزار می شود. درس دین و زندگی بخش مهمی از سوابق تحصیلی پایه یازدهم را تشکیل می‌دهد. کتاب دین و زندگی 2 رشته تجربی شامل دو بخش و 12 درس است. در ادامه شما می توانید فایل پی دی اف سوالات امتحان نهایی تعلیمات دینی تجربی خرداد 1403 را با پاسخنامه آن مشاهده و دانلود کنید:

سوالات امتحان نهایی دین و زندگی یازدهم تجربی خرداد 1403

1- درستی یا نادرستی گزاره‏‌های زیر را مشخّص کنید.

     الف) با کنار هم قرار گرفتن عقل و وحی می‏‌توان به پاسخ صحیح نیازهای اساسی و بنیادین دست یافت.

پاسخ : درست

     ب) انجام واجبات دین و ترک محرمات از مصادیق ایمان در عرصۀ عمل می‌‏باشد.

پاسخ : درست

     ج) بهره‌‏مندی از وجود امام عصر در عصر غیبت به ولایت معنوی ایشان منحصر نمی‌‏شود.

پاسخ : نادرست

2- واژه‌‏های زیر را تعریف کنید:

الف) تقیه:

پاسخ: امامان می‌‏کوشیدند آن بخش از اقدامات و مبارزات خود را که دشمن به آن حساسیت دارد، مخفی نگه دارند، به‏‌گونه‏ای که در عین ضربه‏‌زدن به دشمن، کمتر ضربه بخورند.

ج) طاغوت:  

پاسخ : کسانی که به مردم فرمان می‏‌دهند و قانون‌‏گذاری می‏‌کنند، در حالی که فرمان و قانونشان برگرفته از فرمان الهی نیست، طاغوت نامیده می‌‏شوند. .  

3- به سؤال‏‌های زیر پاسخ کوتاه دهید:

     الف) دو مورد از نشانه‌‏های بلوغ عقلی و فکری را بنویسید.

پاسخ : جدی گرفتن زندگی و برنامه‏‌ریزی برای آینده، توجه به داشتن شغل و کار- فکر کردن دربارۀ ویژگی‌‏های همسر- تنظیم خرج و هزینۀ خود- دوری از بی‌‏برنامه بودن (ذکر دو مورد کافی است.)  

     ب) عبارت «مردم پیامبر را پدر مهربان خود می‏‌دانستند»، به کدام‏یک از ابعاد رهبری پیامبر اکرم  اشاره دارد؟

پاسخ : محبت و مدارا با مردم  

     ج) مطابق حدیث «اَنا مَدینَة العِلمِ وَ عَلیُ بابُها …» چرا پیامبر مردم را به بهره‌‏مندی از علم حضرت علی  تشویق کرد؟

پاسخ : چون دانش حضرت علی متصل به دانش پیامبر بود و دانش آن حضرت نیز از وحی الهی سرچشمه می‏گرفت. یا (علم بی‏کران علم بی‌‏مانند)  

     د) اگر هرکسی برای خود به‌‏طور جداگانه ولی‏‌فقیه انتخاب نماید، چه پیامدی خواهد داشت؟

پاسخ : هرج و مرج و تفرقه و پراکندگی پیش می‌‏آید.  

2- به سؤال‏های زیر به ‏صورت تشریحی پاسخ دهید:

الف) چرا تنها خداوند است که می‌‏تواند فرد شایستۀ مقام امامت را تعیین و معرفی نماید؟

پاسخ: از آنجا که امام همۀ مسئولیت‏های پیامبر اکرم جز دریافت و ابلاغ وحی را دارد، بنابراین باید همان صفات و ویژگی‏های پیامبر اکرم را داشته باشد تا مردم به وی اطمینان کنند و راهنمایی‌‏های او را بپذیرند. از جمله این ویژگی‌‏ها عصمت است؛ تشخیص عصمت برای انسان‏ها ممکن نیست؛ یعنی انسان‏ها نمی‏‌توانند تشخیص دهند چه کسی معصوم است و مرتکب هیچ گناهی نمی‌‏شود.

ب) نتایج نامطلوب ممنوعیت نوشتن احادیث پیامبر اکرم را توضیح دهید.

پاسخ: احتمال خطا در نقل احادیث افزایش یافت و امکان کم و زیاد شدن عبارت‏ها یا فراموش شدن اصل حدیث فراهم شد. شرایط مناسب برای جاعلان حدیث پیش آمد و آنان بر اساس غرض‏‌های شخصی به جعل یا تحریف حدیث پرداختند یا به نفع حاکمان ستمگر از نقل برخی احادیث خودداری کردند. بسیاری از مردم و محققان از یک منبع مهم هدایت بی‏بهره ماندند و به‏ناچار سلیقۀ شخصی را در احکام دینی دخالت دادند و گرفتار اشتباهات بزرگ شدند.

ج) چرا تداوم «مرجعیت دینی» و «ولایت ظاهری» در عصر غیبت ضرورت دارد؟  

پاسخ : اگر مرجعیت دینی ادامه نیابد، یعنی متخصصی نباشد که احکام دین را بداند و برای مردم بیان کند و پاسخ‏گوی مسائل جدید مطابق با احکام دین نباشد، مردم با وظایف خود آشنا نمی‌‏شوند و نمی‏‌توانند به آن وظایف عمل کنند. اگر ولایت ظاهری ادامه نیابد و حکومت اسلامی تشکیل نشود، نمی‏توان احکام اجتماعی اسلام را که نیازمند مدیریت و پشتوانۀ حکومتی است، در جامعه به اجرا درآورد.  

د) چه کسانی در هنگام ظهور می‌‏توانند جزء یاران راستین حضرت ولی عصر باشند؟

پاسخ : کسانی که قبل از ظهور آن امام در صحنۀ فعالیت‏های اجتماعی و نبرد حق و باطل، در جبهۀ حق حضوری فعال داشته باشند و با ایستادگی در مقابل شیاطین درون و برون، ویژگی‏هایی همچون شجاعت، عزت نفس و پاکدامنی را در خود پرورانده باشند.

ه) امامان از چه جهت‏‌هایی با حاکمان زمان خود مبارزه می‌‏کردند؟

پاسخ : اول آنکه رهبری و ادارۀ جامعه از جانب خداوند به آنان سپرده شده، لازم بود برای انجام این وظیفه به‏ پا خیزند و در صورت وجود شرایط و امکانات حاکمان غاصب را برکنار کنند تا با تشکیل حکومتی برمبنای اسلام راستین، قوانین دین را به اجرا درآورند و عدالت را برقرار سازند. دوم آنکه حاکمان غاصب قوانین اسلام را زیر پا می‏‌گذاشتند و به مردم ستم می‏‌کردند؛ امامان نیز وظیفه داشتند که براساس اصل امر به معروف و نهی از منکر با آنان مقابله کنند و مانع زیر پا گذاشتن قوانین اسلام شوند و از حقوق مردم دفاع نمایند.

و) با توجه به اهداف تشکیل خانواده «رشد اخلاقی و معنوی» چگونه محقق می‌‏گردد؟

پاسخ : پسر و دختر جوان با تشکیل خانواده 1) از همان ابتدا زمینه‌‏های فساد را از خود دور می‏‌کنند. 2) مسئولیت‌‏پذیری را تجربه می‌‏نمایند. 3) مهر و عشق به همسر و فرزندان در خود پرورش می‌‏دهند. 4) با گذشت و مدارا و تحمل سختی‏‌ها و ناگواری‏‌های زندگی به درجات معنوی بالاتری نائل می‌‏شوند.

شما می توانید فایل pdf سوالات، را از لینک زیر دانلود کنید!

بخش بندی کتاب دین و زندگی 3

کتاب دین و زندگی 2 رشته تجربی دو بخش دارد. این کتاب برای دانش آموزان پایه یازدهم تدریس می‌شود. بخش نخست آن “تفکر و اندیشه” نام دارد و شامل 10 درس است. در این بخش دانش‌آموز با موضوعاتی مانند هدایت الهی، و مسائل مهمی درباره پیامبر و امام و همچنین عصر غیبت و مرجعیت آشنا خواهد شد. بخش دوم آن “در مسیر” نام دارد و 2 درس را شامل می شود. عزت نفس و پیوند مقدس یا همان ازدواج موضوعات این دو درس کتاب است.

بارم بندی امتحان نهایی تعلیمات دینی

در امتحان نهایی تعلیمات دینی به بخش نخست کتاب که شامل 6 درس می باشد و در آزمون نیم سال اول مورد ارزیابی قرار گرفته است، 8 نمره اختصاص یافته است. بخش دوم کتاب هم که شامل 6 درس است، 12 نمره به خود اختصاص می دهد. پس برای موفقیت در امتحان نهایی این درس باید توجه ویژه ای به دروس نیمسال دوم داشته باشید.

درس
نمره
درس اول و دوم
2 نمره
درس سوم و چهارم
2.5 نمره
درس پنجم و ششم
3.5 نمره
درس هفتم و هشتم
4 نمره
درس نهم و دهم
4.5 نمره
درس یازدهم و دوازدهم
3.5 نمره

قالب طراحی سؤالات و بارم آنها به شکل زیر خواهد بود:
* ده نمره سؤالات تشریحی با بارم حداقل یک و حداکثر دو برای هر سؤال .لازم به ذکر است که سه نمره از این ده نمره به سؤالات مرتبط با آیات و احادیث اختصاص می یابد.
* چهار نمره سؤالات کوتاه پاسخ با بارم حداقل نیم و حداکثر یک برای هر سؤال
* یک و نیم نمره سؤالات چهارگزینه ای،
* یک و نیم نمره سؤالات صحیح و غلط،
* یک نمره تعریف اصطلاحات،
* دو نمره سـؤالات داده محور (سـؤالات داده محور سـؤالاتی هسـتند که متنی از کتاب به دانش آموزان داده می شـود و از آنها خواسـته می شـود با مطالعه و دقت در متن، به پرسش‌های مربوط به آن پاسخ دهند.)

در امتحان نهایی دین و زندگی 2 رشته تجربی، 8 نمره به دروس نیمسال اول و 12 نمره به دروس نیمسال دوم اختصاص داده شده است.

نکاتی درباره امتحان نهایی تعلیمات دینی یازدهم

آیات ابتدای هر درس برای قرائت در كلاس است و تنها در ارزشیابی مستمر و پایانی نیمسال اول به صورت شفاهی از دانش آموزان پرسیده می شود و نباید هیچگونه سؤالی در امتحانات كتبی و آزمونهای ورودی دانشگاهها از این آیات طراحی شود.

ترجمه آیاتی که در مقابل صفحه قرائت و قبل از شروع درس آمده، جزء محتوای آموزشی نیست و تنها جهت آشنایی دانش آموزانی كه تمایل به دانستن مفاهیم این آیات را دارند، قرار داده شده است. از این قسمت در آزمون ها، اعم از آزمونهای كتبی در نظام آموزشی آموزش و پرورش و آزمون های ورودی دانشگاهها، نباید سؤالی طرح شود.

قسمتهای “بیشتر بدانیم”، “پیشنهاد”، “پاورقیها”، “برداشت” و “دانش تکمیلی” فقط برای توسعه اطلاعات و كسب نمره تشویقی است و در امتحانات مستمر و پایانی و آزمونهای ورودی دانشگاهها نباید از این قسمت ها سؤال طرح شود.

بخشهای “پاسخ به یک پرسش” و “نمونه” جزء متن آموزشی است که در فرایند آموزش بایستی ارائه شود و از آن سؤال طرح می‌گردد.

حفظ کردن عین آیات و روایات ضروری نیست، بلکه برداشت و استنباط از آنها اهمیت دارد.

در نظر داشته باشید که کتاب دین و زندگی 2 و امتحان نهایی درس تعلیمات دینی برای دانش آموزان رشته ریاضی فیزیک و تجربی یکسان می باشد.

سوالات متداول

در امتحان نهایی درس دین و زندگی یازدهم، 8 نمره به 6 درس نخست (نیمسال اول) و 12 نمره به دروس 7 تا 12 اختصاص می یابد.

در امتحان نهایی پایان سال امتحان دین و زندگی به صورت کتبی برگزار می شود و تمام 20 نمره مربوط به همان امتحان است. بخش قرائت تنها در نمره نوبت اول مورد ارزشیابی قرار می گیرد.

حفظ کردن آیات ضروری نیست. قسمتهای “بیشتر بدانیم”، “پیشنهاد”، “پاورقیها”، “برداشت” و “دانش تکمیلی” نیز حفظ می گردد.ترجمه آیاتی که در مقابل صفحه قرائت و قبل از شروع درس آمده، جزء محتوای امتحانی نیست.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x