مشورت کردن در هر کاری به انسان کمک می‌کند تا به درستی تصمیم بگیرد. انتخاب رشته کنکور یکی از زمان‌هایی است که با مشورت درست می‌توان تصمیم بهتری اتخاذ نماییم. البته هنگام مشورت کردن باید به اصول مهمی توجه کنیم تا مشورت اثربخشی دریافت نماییم. در ادامه مطالب مهمی درباره اصول مشورت درست هنگام انتخاب رشته کنکور خواهیم خواند.

اهمیت مشورت هنگام انتخاب رشته

هنگام انتخاب رشته با چه کسانی مشورت نماییم؟

انتخاب رشته یکی از مهم‌ترین تصمیم‌های زندگی داوطلبان کنکور است. این تصمیم می‌تواند تاثیر مهمی در شغل و وضعیت اقتصادی او در آینده ایفا کند. اما داوطلب کنکور که در سنین آغاز جوانی قرار دارد از همه جوانب انتخاب رشته مطلع نیست. پس لازم است از دیگران مشورت دریافت کند. پس لازم است پس از شناسایی رشته‌های موردعلاقه خود با افراد زیر مشورت نمایید:

1- دانشجویانی که در رشته‌های مورد نظرت تحصیل می‌کنند یا به تازگی در همان رشته فارغ‌التحصیل شده‌اند.

2- افرادی که در مشاغل مرتبط با رشته تحصیلی مورد نظر شما فعالیت دارند.

3- مشاورین آگاه و دلسوز می‌توانند به شما به آگاهی بیشتر شما نسبت به انتخابتان کمک نمایند.

4- اساتید دانشگاه نسبت به آن رشته آگاهی بالایی دارند و می‌توانند جز بهترین افراد برای مشورت تلقی شوند.

5- خانواده مهم‌ترین نهادی است که در آن عضو هستید. لازم است در تصمیم‌گیری خود اعضای خانواده مخصوصا پدر و مادر را شریک نمایید.

ممکن است به جز این افراد اشخاص دیگری نیز در دسترس شما باشند. پس هر کسی که فکر می‌کنید بتواند راهی را به شما نشان بدهد و ایده‌ای را در ذهنتان بیافریند می‌تواند مشاور خوبی برایتان باشد.

چه صحبت‌هایی را هنگام مشورت نادیده بگیریم؟

همانطور که مشورت کردن می‌تواند نقش مهمی در موفقیت داشته باشد، گاهی نیز به شما آسیب می‌رساند. هر صحبتی که از دیگران می‌شنوید نشانه یک مشورت درست نیست! گاهی بعضی مشاوره‌ها صرفا شک و تردید شما را افزایش می‌دهند و در نهایت مانعی برای تصمیم‌گیری درست خواهند بود.

پس بادتان باشد قرار نیست در مشورت کردن شنونده‌ی حرف‌هایی باشید که به تردید و دودلی شما دامن می‌زنند. حرف های ضدّ و نقیض قدرت تصمیم گیری را از شما سلب کنند.

مثال‌هایی از حرف‌های ضد و نقیض هنگام انتخاب رشته

دیدگاه اول درباره رشته عمران: عمران، رشته‌ی پول سازی است. خودت که می‌بینی دائم همه جا در حال ساخت است و خب هر ساختمانی لااقل یک مهندس عمران نیاز دارد.

دیدگاه دوم درباره رشته عمران:  عمران!؟ اصلا فکرش را هم نکن. وقتی ساخت یک ساختمان تمام می‌شود، مهندس آن که بیکار می‌شود. بازار از مهندس عمران اشباع است.

 

دیدگاه اول درباره رشته مهندسی نفت: نفت، رشته‌ی پول سازی است. مملکت روی نفت خوابیده است و نیاز به مهندس نفت دائمی و پایدار است.

دیدگاه دوم درباره رشته مهندسی نفت:  نفت!؟ درست که مملکت روی نفت خوابیده، ولی مگر هر چاه نفت به چند مهندس نیاز دارد؟ مگر هر سال مهندسین قبلی را اخراج می کنند که نیاز به مهندس جدید باشد؟

تناقض هنگام انتخاب رشته
آیا رشته عمران برای شما مناسب است؟

تا دلتان بخواهد از این نظرات متناقض خواهید شنید! یکی می‌گوید بهترین رشته پزشکی است و هم جایگاه اجتماعی بالایی دارید و هم درآمد فوق‌العاده! دیگری می‌گوید در پزشکی باید تا 30 سالگی فقط درس بخوانید و اخرش هم افسرده خواهید شد پس دندانپزشکی بهتر است…

یادتان باشد تناقض‌ها را بشنوید اما در آخر خودتان با توجه به علایق و شرایطتان تصمیم بگیرید.

چند توصیه مهم

هنگام انتخاب این چند توصیه مهم را جدی بگیرید:

1- به صورت محض و تک بعدی به رشته‌ها فکر نکن. یعنی اگر رشته‌ای برایت اهمیت دارد اما احتمالا در آن قبول نمی‌شوی سایر رشته‌ها را کنار نگذار.

2- سعی کن رشته‌ها را به صورت بسته‌ای و گروهی ببینی. به طور مثال کل رشته‌های حوزه مدیریت به یکدیگر شباهت دارند و می‌توانی آن را در یک گروه ببینی.

3- دسته‌ای و گروهی فکر کردن به رشته‌ها امکان انتخاب بیشتری را به شما خواهد داد. یعنی اگر به مهندسی کامپیوتر علاقه داری اما شرایط پذیرش آن را نداری به رشته علوم کامپیوتر هم فکر کن. زیرا این دو رشته تا حدود زیادی به هم شباهت دارد.

گام برداشتن در مسیر انتخاب رشته

وظیفه‌ی داوطلبان کنکور هنگام کنکور ساده است. آنها باید با جمع‌بندی همه موارد در این مسیر گام بردارندُ گام‌هایی محکم و استوار!

گام های وظیفه داوطلبان کنکور هنگام انتخاب رشته عبارتند از:

1- مطالعه پیرامون رشته‌های دانشگاهی و قابلیّت هایی که هر کدام از آنها نیاز دارند.

2- تفکّر و تامّل درباره ویژگی‌های درونی خودتان و شناسایی قابلیّت‌ها و توانمندی‌هایی که دارید.

3– مطابقت دادن توانمندی‌های خودتان با ویژگی‌ها و نیازهای رشته‌هایی که در مورد آنها مطالعه کرده‌اید.

4- محدود کردن دایره‌ی رشته‌هایی که انتخاب نهایی خود را از میان آنها انجام خواهید داد.

5- گفت و گو با کسانی که قبلا در همین رشته‌ها تحصیل کرده‌اند. اگر با یکی دو دانشجوی جدید هم صحبت کنید خالی از لطف نیست. یادتان باشد که در این گفت و گو از خوب یا بد بودن رشته صحبت نکنید، بلکه گفت و گوهایتان پیرامون ویژگی‌ها و خصوصیّت‌هایی باشد که این رشته‌ها دارند.

6- گفت و گو با کسانی که در همین تخصّص ها اشتغال به کار دارند.

7- پیش از انتخاب رشته بار دیگر همه اطلاعات خود را تجزیه و تحلیل کنید و سپس انتخاب رشته نهایی خود را انجام دهید.

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x