امتحان نهایی علوم و فنون ادبی 3 رشته علوم انسانی به صورت کتبی و از کل کتاب در قالب 20 نمره می باشد. علوم و فنون شامل 4 فصل و 12 درس است. در هر فصل نیز سه درس به صورت ترکیبی از مباحث علوم و فنون مطرح می شود. این مباحث عبارتند از : تاریخ ادبیات و سبک شناسی؛ موسیقی شعر (عروض)؛ زیبایی شناسی شعر و نثر (آرایه های ادبی.) در ادامه شما می توانید فایل پی دی اف سوالات امتحان نهایی علوم و فنون ادبی رشته علوم انسانی دی 1399 را با پاسخنامه آن مشاهده و دانلود کنید:
1- کدامیک از عبارت های زیر درست است؟ (0.25 نمره)
الف) شاعران دوره بازگشت به سبب فقر فرهنگی جامعه و سستی حاکم بر ادبیات، به پیروی از اسلوب های کهن پرداختند.
ب) شاعران دورۀ معاصر به سبب فقر فرهنگی جامعه و سستی حاکم بر ادبیات، به پیروی از اسلوب های کهن پرداختند.
پاسخ : گزینه “الف” یا شاعران دوره بازگشت به سبب فقر فرهنگی جامعه و سستی حاکم بر ادبیات، به پیروی از اسلوب های کهن پرداختند. (0.25)
2- متن زیر در مورد چه کسی است؟ (0.25 نمره)
” او از پیشگامان نثر جدید فارسی است و با روزنامۀ “صور اسرافلیل” همکاری داشت و مجموعۀ نوشته های طنزآمیز سیاسی – اجتماعی او با عنوان “چرند و پرند” در آن روزنامه منتشر می شد.”
پاسخ : علامه علی اکبر دهخدا (0.25)
3- کدام یک از موارد زیر، جزءِ ویژگی های “سطح زبانی شعر معاصر” است؟ (0.25 نمره)
الف) لحن شاعر صمیمانه و متواضعانه است.
ب) صور خیال جدید و نو هستند.
ج) موضوع شعر محدود نیست و تنوّع دارد.
د) لغات و ترکیبات امروزی و جدید وارد شعر شده است.
پاسخ : گزینه “د” یا لغات و ترکیبات امروزی و جدید وارد شعر شده است. (0.25)
4- ثابت کنید در بیت زیر، آرایۀ “متناقض نما” به کار رفته است؟ (0.5 نمره)
« چیست این سقف بلند ساده بسیار نقش هیچ دانا زین معمّا در جهان آگاه نیست “
پاسخ : کلمات “ساده” و “بسیار نقش” به هم اضافه شده است. همراهی این دو واژه با هم و مفهوم آنها، متناقض نما است. شاعر، به شکل ادبی و هنرمندانه، دو واژه را که عقلا ارتباط بین آنها غیر ممکن است، به هم مربوط نموده است. (0.5) (بیان مفاهیم مشابه که مقصود را برساند مورد قبول است)
5- در بیت : “روي و چشمی دارم اندر مهر او کاین گهر میریزد آن زَر می زند” (0.75 نمره)
الف) “لفّ اوّل” کدام کلمه است؟
پاسخ : روی (0.25)
ب)”نشر دوم” را بنویسید.
پاسخ : گهر (0.25)
ج) این نوع “لفّ و نشر” چه نام دارد؟
پاسخ : نامرتب (مشوّش) (0.25)
شما می توانید فایل pdf سوالات، را از لینک زیر دانلود کنید…
کتاب علوم و فنون ادبی پایه دوازدهم از چهار فصل تشکیل شده است. محتوای هر فصل نیز شامل سه درس به صورت ترکیبی از علوم و فنون ادبی به شرح زیر است:
درس یکم: تاریخ ادبیات و سبک شناسی؛
درس دوم: موسیقی شعر (عروض)؛
درس سوم: زیبایی شناسی شعر و نثر (آرایه های ادبی.)
هر فصل با درس تاریخ ادبیات یا سبک شناسی آغاز می شود. در درس های تاریخ ادبیات و سبکشناسی، سیر تاریخی زبان و ادبیات فارسی از قرن دوازدهم تا امروز تبیین می شود و در کنار ویژگی های تاریخی، به ویژگی های سبکی آثار نظم و نثر ادبی نیز پرداخته می شود. به این ترتیب خواننده با ویژگی های زبانی، ادبی و فکری متون ادبی آشنا می شود. بدین ترتیب در هر فصل بعد از تاریخ ادبیات یا سبک شناسی، یک درس عروض آموزش داده می شود تا خواننده با یادگیری آن بتواند در برخورد با متون نظم وزن آن را تشخیص دهد. درس سوم هر فصل به زیبایی شناسی می پردازد. در زیبایی شناسی دانش آموز با سطحی دیگر از قلمرو ادبی؛ یعنی با بدیع معنوی (مراعات نظیر، تلمیح، تضمین و)… آشنا می شود و آموخته هایش را در متون ادبی به کار می بندد.
بارم بندی امتحان نهایی علوم و فنون ادبی بر مبنای مباحث کتاب صورت می پذیرد. بر این اساس از مباحث ” تاریخ ادبیات” و “سبک شناسی” 4 نمره، از بخش “موسیقی شعر” 6 نمره، از مبحث “زیبایی شناسی” 6 نمره و از “نقد و تحلیل نظم و نثر” 4 نمره سوال طراحی می شود.
با تمرین سوالات امتحانی سال های قبل علوم و فنون ادبی می توانید با نقاط ضعف خود آشنا شده و آنها را برطرف نمایید.
برای فهم بهتر مبحث موسیقی شعر نیاز است که تمرین زیادی داشته باشید. با توجه به 6 نمره ای که این بخش در امتحان دارد سعی کنید که مهارت خود در این زمینه را بالا ببرید.
در امتحان نهایی آرایه ادبی سوالات هر بخش متناسب با بارم بندی که دارند تفکیک شده اند.
در امتحان علوم و فنون حدود 25 سوال مطرح خواهد گردید و همین موضوع نشان دهنده تنوع بالای سوالات می باشد.
وقت امتحان نهایی علوم و فنون ادبی حدود 90 دقیقه می باشد.
مرور و تمرین سوال های امتحانی سال های گذشته به شما در فهم بهتر مطالب و کشف نقاط ضعفتان کمک می کند.
در امتحان نهایی علوم و فنون ادبی از مباحث ” تاریخ ادبیات” و “سبک شناسی” 4 نمره، از بخش “موسیقی شعر” 6 نمره، از مبحث “زیبایی شناسی” 6 نمره و از “نقد و تحلیل نظم و نثر” 4 نمره سوال طراحی می شود.
در امتحان نهایی این درس از دو بخش خودارزیابی و کارگاه تحلیلی فصل سوالی مطرح نمی شود.
مدت زمان امتحان نهایی حدود 90 دقیقه و حدود 20 تا 30 مطرح می شود.
مؤسسه آموزشی فرهنگی گزینهدو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژۀ داوطلبان آزمون سراسری و آزمونهای استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دورۀ اول متوسطه و پایههای دهم و یازدهم میباشد. گزینهدو بهعنوان یک مؤسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرمافزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانشآموزان و مدارس ارائه میکند.
مؤسسه آموزشی فرهنگی گزینهدو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژۀ داوطلبان آزمون سراسری و آزمونهای استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دورۀ اول متوسطه و پایههای دهم و یازدهم میباشد. گزینهدو بهعنوان یک مؤسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرمافزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانشآموزان و مدارس ارائه میکند.