امتحان نهایی فارسی 3 ویژه تمامی رشته های شاخه نظری شامل علوم انسانی، علوم تجربی، ریاضی فیزیک و علوم و معارف اسلامی می باشد. این امتحان به صورت کتبی و از کل کتاب در قالب 20 نمره برگزار می شود. کتاب فارسی 3 در هشت فصل با عناوین ادبیات تعلیمی، ادبیات سفر و زندگی، ادبیات غنایی، ادبیات پایداری، ادبیات انقلاب اسلامی، ادبیات حماسی، ادبیات داستانی و ادبیات جهان سامان یافته است. این درس برای دانش آموزان کلیه رشته های نظری تدریس می شود و امتحان نهایی آن به صورت هم زمان برای دانش آموزان تمامی رشته ها برگزار می گردد.
به این نکته توجه کنید که با توجه به زمان برگزاری متفاوت امتحان نهایی خرداد 1403 درس فارسی رشته های تجربی و ریاضی با انسانی و معارف دو نمونه سوال هر رشته به طور مجزا در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است. در ادامه شما می توانید فایل پی دی اف سوالات امتحان نهایی فارسی خرداد 1403 ویژه تمامی رشته ها را با پاسخنامه آن مشاهده و دانلود کنید:
سوالات امتحان نهایی فارسی خرداد 1403
1- معنای واژه مشخص شده در عبارت “دیگر در آن ذی حیاتی نفس نمی کشد، چیست؟ (0.25 نمره)
پاسخ : دارای حیات، زنده، جاندار، موجود زنده (0.25)
2- املای درست را در جمله های زیر انتخاب کنید. 0.751 نمره)
الف) مهمان ها سخت در (محضور – محظور) گیر کرده و تکلیف خود را نمی دانند.
پاسخ : محظور (0.25)
ب) از آن همه زیبایی و لذت ها و (نشئه – نشعه) ها سرشار از شعر و خیال می شدم.
پاسخ : نشئه (0.25)
ج) تو نماینده فضلی، تو سزاوار (ثنایی – سنایی)
پاسخ : ثنایی (0.25)
3- ساختار کدام مصراع، طبق الگوی “نهاد + مفعول+مسند+فعل” است؟ (0.25 نمره)
“در پیشگاه اهل خرد نیست محترم هر کس که فکر جامعه را محترم نداشت”
پاسخ : مصراع دوم یا ” هر کس که فکر جامعه را محترم نداشت” (0.25)
4- مصراع دوم بیت زیر را بنویسید. (0.5 نمره)
ترسم تو را ببیند و شرمندگی کشد ………………………………………………
پاسخ : یوسف بگو که هیچ نیاید برون ز چاه (0.5)
5- شاعر برای آفرینش آرایه ادبی”حسن تعلیل” در بیت زیر چه دلیلی را بیان کرده است؟
تا چشم بشر نبیندت روی بنهفته به ابر چهر دلبند
پاسخ : شاعر علّت پنهان شدن دماوند در پشت ابر را دور ماندن از نظر مردم می داند یا مردم گریزی ( به هر پاسخ مشابه نمره تعلّق می گیرد) (0.5)
6- مفهوم بیت “بنده حلقه به گوش ار ننوازی برود / لطف کن، لطف که بیگانه شود حلقه به گوش” چیست؟ (0.5 نمره)
پاسخ : رعیّت پروری یا “مردم نوازی” یت ” توجّه به زیر دستان” یا “مدارا” (0.5) ( به هر پاسخ مشابه نمره تعلّق می گیرد.)
شما می توانید فایل pdf سوالات، را از لینک زیر دانلود کنید…
بخش بندی کتاب فارسی 3
کتاب فارسی دوازدهم 8 فصل و 18 درس دارد. هشت فصل کتاب فارسی 3 به ترتیب عبارتند از: ادبیات تعلیمی، ادبیات سفر و زندگی، ادبیات غنایی، ادبیات پایداری، ادبیات انقلاب اسلامی، ادبیات حماسی، ادبیات داستانی و ادبیات جهان. دانش آموز در طی این فصول با 8 موضوع ادبیات آشنا خواهد شد. همچنین هر درس در سه قلمرو زبانی، ادبی و فکری بررسی می شود. قلمرو زبانی خود شامل دو سطح واژگانی و دستوری می باشد. در قلمرو ادبی شیوه نویسنده در به کارگیری عناصر زیبایی آفرین بررسی می گردد. در قلمرو فکری متن از منظر ویژگی های فکری، روحیات، اعتقادات، گرایش ها و… بررسی خواهد شد.
بارم بندی امتحان نهایی فارسی دوازدهم
بارم بندی امتحان نهایی فارسی دوازدهم به دو شیوه انجام می شود. در تقسیم بندی اول براساس محتوای سوالات 7 نمره از قلمرو زبانی، 5 نمره قلمرو ادبی و 8 نمره از قلمرو ذهنی سوال مطرح می شود. در تقسیم بندی نوع دوم 8 نمره از بارم امتحان مربوط به مطالب نیم سال اول و 12 نمره مربوط به آموخته های نیم سال دوم می باشد. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که تعداد سوالات امتحان نهایی فارسی بسیار بالاست و اغلب سوالات 1 نمره یا کمتر از آن را شامل می شود.
در امتحان نهایی فارسی دوازدهم، 8 نمره به دروس نیمسال اول و 12 نمره به دروس نیمسال دوم اختصاص داده شده است.
نکاتی درباره امتحان نهایی فارسی
بخش های روانخوانی، شعرخوانی و گنج حکمت با هدف تقویت مهارت خوانداری دانش آموزان در کتاب قرار گرفته است و در امتحانات نهایی غالبا از آن پرسشی مطرح نمی شود.
سوالات معنایی و دستوری در بافت متن مورد پرسش قرار خواهد گرفت.
در املای کلمات تشدید اهمیتی نخواهد داشت. همچنین گسسته یا پیوسته نویسی واژه هایی که مانند (کتابخانه – کتاب خانه) ساخت ترکیبی دارند نیز اهمیتی ندارد.
در حفظ شعر جای خالی باید مربوط به یک مصراع یا بیت باشد و به صورت تک کلمه مورد پرسش قرار نمی گیرد.
وقت امتحان نهایی فارسی 90 دقیقه می باشد.
برای موفقیت در امتحان نهایی فارسی بهتر است با نمونه سوال های سال های قبل خود را ارزیابی کنید.
سوالات متداول
در امتحان نهایی فارسی بارم بندی به دو صورت است. در تقسیم بندی اول براساس محتوای سوالات 7 نمره از قلمرو زبانی، 5 نمره قلمرو ادبی و 8 نمره از قلمرو ذهنی سوال مطرح می شود. در تقسیم بندی نوع دوم 8 نمره از بارم امتحان مربوط به مطالب نوبت اول و 12 نمره مربوط به آموخته های نیم سال دوم می باشد.
مدت زمان امتحان نهایی 90 دقیقه و تعداد تقریبی سوالات 30 سوال می باشد. به عبارت دیگر دانش آموز در امتحان با تعداد زیادی سوال با بارم کم رو به رو می شود.
با توجه به نوع امتحان که سوالات زیادی دارد و بارم بندی کاملا تقسیم شده است، دانش آموزان باید تمامی مطالب کتاب را متمرکز مطالعه کنند. برای تمرین بیشتر و آشنایی با سوالات امتحان نیز می توانند نمونه سوالات امتحانی سالهای گذشته را مطالعه کنند.