تغییرات سهمیه های کنکور سراسری در صورت تصویب، احتمالا از کنکورهای سال 1404 به بعد اجرا شود. در سال 1399 اقداماتی در راستای ایجاد تغییر در سهمیههای مصوب کنکور سراسری ایجاد شد و لایحههای آن تدوین گشت. این لایحه جهت رقابت در شرایط یکسان ایجاد شده است. در قالب این لایجه برخی از سهمیههای کنکور حذف یا دچار تغییرات شده است. در این نوشتار به تغییرات سهمیههای کنکور سراسری 1404 میپردازیم.
با گزینه دو همراه باشید.
به دلیل اعتراض داوطلبین نسبت به سهمیهها در کنکور سراسری، قرار بر این شد که وزارت علوم و بهداشت در قالب یک لایحه تغییرات سهمیههای کنکور سراسری را ارائه دهند. در این لایحه سهمیههای ایثارگران، رزمندگان، بومی گزینی، هیئتعلمی و بهیار حذف یا اصلاح میشود. در صورت تصویب این لایحه ایجاد هیچگونه سهمیه جدید به جز موارد مندرج در این قانون وجود نخواهد داشت.
در پی اعتراضات داوطلبین نسبت به سهمیههای کنکور سراسری، سازمان سنجش موافقت خود را با حذف سهمیهها و اصلاحات اعلام کرد و وزارتین علوم و بهداشت از ارائه لایحهای برای اصلاح سهمیههای کنکور سراسری خبر دادند.
در آزمون سراسری سهمیههای پذیرش به صورت آزاد، سهمیه منطقه و ایثارگران است.
گزینش علمی تمامی داوطلبین بدون هیچ سهمیه و امتیازی گزینش آزاد نامیده میشود. نمره کل آخرین فرد قبول شده در هر رشته بهعنوان حدنصاب گزینش آزاد آن کد رشته محل در نظر گرفته میشود.
یکی از سهمیههای کنکور سراسری، سهمیه مناطق است. سهمیه مناطق خود به سه دسته سهمیه منطقه 1، سهمیه منطقه 2 و سهمیه منطقه 3 تقسیم میشود. این سهمیه براساس سه سال آخر منطقه تحصیل داوطلب تعیین میشود. این سهمیه سبب میشود تا داوطلبین به جای رقابت با کل متقاضیان شرکت کننده در کنکور با داوطلبین هم سهمیه ای خود مورد رقابت قرار بگیرند. برای مثال داوطلبین منطقه یک با داوطلبین سهمیه منطقه یک، داوطلبین سهمیه منطقه دو با داوطلبین سهمیه منطقه دو و داوطلبین سهمیه منطقه سه با داوطلبین سهمیه منطقه 3 رقابت کنند.
بر اساس لایحه تغییرات سهمیه کنکور سراسری قرار بر این شد که ظرفیت هر کد رشته محل در آزمون سراسری به میزان 50 درصد به نسبت شرکتکنندگان به هر یک از مناطق یک، دو و سه و مابقی به صورت آزاد به داوطلبین متقاضی هر کد رشته محل اختصاص مییابد.
از دیگر سهمیههای مؤثر در کنکور سراسری، سهمیه ایثارگران است. در کنکورهای سال قبل جانبازان 25 درصد و بالاتر و همسر و فرزندان آنان، جانبازان زیر 25 درصد و همسر و فرزندان آنان، آزادگان و همسـر و فرزنـدان آنـان، همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه و همچنین همسر و فرزندان شهدا و مفقودالاثر نیز مشمول سهمیه ایثارگران بوده و در صورت کسب حداقل 70 درصد نمره آخرین نفر پذیرفته شده در گزینش آزاد، میتوانند از این سهمیه استفاده نمایند. بر اساس این سهمیه،:
اما بر اساس لایحه تعریف شده قرار است که سهمیه ایثارگران کاهش پیدا کند که جزئیات آن در ادامه شرح داده شده است. تصمیم بر آن است که در آزمون سراسری میزان 5 درصد از ظرفیت تعیین شده در هر کد رشته محل به صورت اضافه بر ظرفیت مازاد به ایثارگران اختصاصی مییابد. در این سهمیه:
در لایحه تعریف شده برای تغییرات سهمیه، حدنصاب سهمیه ایثارگران، 85 درصد حدنصاب گزینش آزاد است.
دستهای از داوطلبان کنکور سراسری که دارای یکی از شرایط زیر هستند، درصورتیکه موفق به کسب حداقل 75 درصد نمره آخرین فرد ﭘﺬﻳﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪه در گزینش آزاد شوند، میتوانند با سهمیه کنکور سراسری رزمندگان سنجیده شوند.
سهمیههای شهدا و رزمندگان بدون تغییر باقی ماند.
مشمولان این سهمیه پدر، مادر، خواهر و برادر شهید هستند. گزینش سهمیه خانواده شهدا مانند سهمیه مناطق بوده و ظرفیت پذیرش برای دارندگان این سهمیه به نسبت کل شرکتکنندگان کنکور سراسری محاسبه میشود.
سهمیههای شهدا و رزمندگان بدون تغییر باقی ماند.
سهمیه المپیادهای دانشآموزی جهانی به قوت خود باقی است و پذیرش در هر کد رشته محل توسط سازمان انجام میشود.
سهمیه استعداد درخشان در خصوص المپیادهای داخلی دانشآموزی دارای مدال طلا، نقره یا برنز حداکثر به میزان 5 درصد ظرفیت و به صورت مازاد، صرفاً در رشتههایی که شورا تعیین میکند، تخصیص داده میشود.
حدنصاب مربوط به المپیادهای دانشآموزی داخلی دارای مدالهای طلا، نقره و برنز ۹۰ درصد حدنصاب گزینش آزاد در کد رشته محل مورد تقاضا است.
در تمامی آزمون از جمله آزمون سراسری برای تأمین نیاز مناطق محروم در صورت نیاز حداکثر 5 درصد ظرفیت هر کد رشته محل به صورت مازاد بر ظرفیت در دانشگاههای استان مربوطه اختصاص داده میشود. در صورت عدم وجود رشته در همان استان، میتوان نزدیکترین دانشگاه در استانهای همجوار را به این سهمیه اختصاص داد.
سهمیه مناطق محروم هم دستخوش تغییرات جدی شده است و تنها بر اساس نیاز منطقهای و مصوبه شورای گسترش دانشگاهها اعمال میشود.
سهمیه مصوب بلایای طبیعی در آزمون سراسری همچنان به قوت خود باقی است. این سهمیه به صورت مازاد بر ظرفیت اختصاص داده میشود. سهمیه حوادث غیرمترقبه (سیل، زلزله) به دلیل زماندار بودن و محدودیت مکانی بر قوت خود باقی است.
طبق لایحه تنظیم شده، باید ظرفیت تمامی رشتهها در دانشگاههای مختلف بر اساس نمرهای که داوطلب کسب میکند تقسیم شود و نباید بخشی از آن به یک دانشآموز با سهمیه خاص اختصاص پیدا کند. اگر قرار است به دانشآموزانی که دارای سهمیهای به جز سهمیه آزاد هستند، امتیازی تعلق بگیرد باید به صورت مازاد بر ظرفیت باشد.
در کنکورهای سال قبل، سازمان سنجش آموزش کشور جهت کاهش مشکلات اقامتی (تأمین خوابگاه برای دانشجویان) و همچنین برای حل مشکل رفتوآمد داوطلبان گزینش بومی برای رشته محلها را در نظر گرفت. دانشگاههای سراسری ملزم هستند 80 درصد از ظرفیت پذیرش رشتههای خود را به داوطلبان بومی اختصاص دهند و مابقی آن را که حدود 20 درصد میباشد به داوطلبان غیر بومی اختصاص دهند.
بر اساس لایحه اصلاحات سهمیه کنکور قرار بر این شد که سهمیههای بومی گزینی، قطبی، ناحیهای حذف شود.
دستهای از داوطلبان که جزو بهیاران هستند، میتوانند از سال 1403 به مدت پنج سال برای وورد به کد رشته محلهای ارائه شده در دوره روزانه رشته پرستاری از این سهمیه کنکور سراسری استفاده کنند. 5 درصد از ظرفیت رشتههای پرستاری در دوره روزانه دانشگاههای دولتی به مشمولان سهمیه بهیاری تعلق میگیرد. در صورتی که داوطلب موفق به کسب حدنصاب 70 درصد نمره آخرین فرد پذیرفته شده در سهمیه آزاد شود، میتواند با سهمیه بهیاری در کد رشته محل مورد نظر پذیرفته شود.
سهمیه ویژه بهیاران که در کنکور سالهای گذشته حذف شده بود، از سال 1400 به مدت 5 سال و به صورت 5 درصد ظرفیت کل رشته محلهای پرستاری تعیین گشت.
لایحه سهمیههای حذف شده یا تغییریافته در کنکور سراسری 1404 در زیر ارائه شده است:
هر داوطلب فقط یک بار مجاز به استفاده از سهمیه (به استثنا سهمیه مناطق در هر منطقه تحصیلی است.)
با توجه به اینکه لایحه تغییر سهمیههای کنکور سراسری اخیراً به مجلس ارائه شده است، ازاینرو داوطلبین باید اخبار مربوط به تغییرات سهمیههای کنکور سراسری 1404 را بادقت دنبال کنند. اطلاعیههای مربوط به تغییرات و حذف سهمیههای کنکور سراسری 1404 در سایت سازمان سنجش به نشانی sanjesh.org منتشر میشود.
ظرفیت هر کد رشته محل در آزمون سراسری در مجموع به میزان 50 درصد به نسبت شرکت کنندگان به هر یک از مناطق (یک و دو و سه) و مابقی (50 درصد) به صورت آزاد به تمامی داوطلبان متقاضی هر کدرشته محل اختصاص مییابد.
طبق لایحه ارسال شده به هیئت دولت، 5 درصد ظرفیت رشته محلها به صورت مازاد، به این داوطلبان اختصاص مییابد.
مطابق آخرین اخبار منتشر شده، لایحه تغییرات سهمیههای کنکور سراسری در کنکور 1404 اجرا خواهد شد
سهمیههای کنکور در کل به دو بخش مصوب مجلس و مصوب شورای عالی انقلابفرهنگی تقسیم شده که شامل سهمیه مناطق 3 گانه و مناطق محروم، سهمیه ایثارگران 5 و 25 درصد، سهمیه رزمندگان، سهمیه خانواده شهدا، سهمیه جانبازی، سهمیه بهیاری، بومی گزینی، فرزندان هیئتعلمی، سهمیه حوادث غیرمترقبه مانند سیل و زلزله و… هستند که در کنکور سراسری 1404 برخی از آنها با تغییراتی مواجه شده و برخی دیگر ثابت باقیماندهاند.
بله سهمیههای حوادث غیرمترقبه به دلیل محدودیت زمانی و مکانی تغییر نکردند.
سهمیههای مناطق 1 و 2 و 3 به دلیل اهمیت زیر ساختهای آموزشی به میزان 50 درصد به قوت خود باقی ماندند.
سهمیه ویژه بهیاران از سال 1400 به مدت 5 سال و به صورت 5 درصد ظرفیت کل رشته محلهای پرستاری اعمال میشود.
بهمحض تصویب این لایحه به مرحله اجرا گذاشته میشود.
خیر، تنها چند مورد تغییر و یا حذف شدهاند که شامل بومی گزینی، امتیازات حافظان قرآن و سایر موارد ذکر شده در این مقاله هستند.
مؤسسه آموزشی فرهنگی گزینهدو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژۀ داوطلبان آزمون سراسری و آزمونهای استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دورۀ اول متوسطه و پایههای دهم و یازدهم میباشد. گزینهدو بهعنوان یک مؤسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرمافزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانشآموزان و مدارس ارائه میکند.
مؤسسه آموزشی فرهنگی گزینهدو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژۀ داوطلبان آزمون سراسری و آزمونهای استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دورۀ اول متوسطه و پایههای دهم و یازدهم میباشد. گزینهدو بهعنوان یک مؤسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرمافزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانشآموزان و مدارس ارائه میکند.