تک ماده در معدل دانش‌آموزان تأثیرگذار است. دانش‌آموزان پایه دوازدهم باید مراقب باشند که به استفاده از  تک ماده نیاز  نداشته باشند؛ زیرا تک ماده در نتایج کنکور تأثیر منفی می‌گذارد. در این نوشتار همراه شما هستیم تا تأثیر تک ماده در معدل و کنکور را با هم مرور کنیم.

با گزینه دو همراه باشید.

تأثیر تک ماده در معدل

تأثیر تک ماده در معدل پایه نهم و دوازدهم

دانش‌آموزان پایه دوازدهم برای قبولی در دروسی که حدنصاب لازم را کسب نکرده‌اند می‌توانند از تک ماده استفاده کنند. البته باید شرایط استفاده از تک ماده را داشته باشند.  استفاده از تک ماده در برخی از پایه‌ها نسبت به سایر پایه‌ها حساس‌تر است. برای مثال دانش‌آموزان پایه نهم و دوازدهم به معدل خود تا حدود زیادی نیاز خواهند داشت به همین دلیل بهتر است به‌گونه‌ای مطالعه کنند که نیاز به استفاده از تک ماده نداشته باشند.

تأثیر سوابق تحصیلی در کنکور به صورت 40 درصد است. یعنی 40 درصد معدل و 60 درصد نمره کنکور، تعیین‌کننده رتبه داوطلب است. دانش‌آموزان هر چقدر معدل بهتری کسب کنند، در نتیجه رتبه بهتری نیز به دست می‌آورند

تک ماده به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا حداقل نمره قبولی را گرفته و وارد مقطع بعدی شوند. توجه داشته باشید که نمرات پایین 10 دانش‌آموزان در کارنامه تحصیلی ثبت شده و معدل کارنامه را پایین می‌آورد. به صورت کلی به دانش‌آموزان پایه نهم و دوازدهم توصیه می‌شود که به جای استفاده از تک ماده در امتحانات شهریورماه شرکت کنند تا نمرات بهتر در کارنامه ثبت شود. نمره‌ای که دانش‌آموزان در امتحانات شهریورماه می‌گیرند در کارنامه ثبت می‌شود و هر چقدر نمره بالاتری ثبت شود، معدل نیز بالا می‌رود.

اگر دانش‌آموزان به هر دلیلی نمره خوبی در امتحانات خردادماه کسب نکرده باشد و بخواهد از تک ماده استفاده کند باید توجه داشته باشد که نمره زیر 10 در کارنامه وی ثبت می‌شود. استفاده از تک ماده به این معنی است که حتی با نمره زیر 10 هم می توان قبول شد و به مقطع تحصیلی بعدی رفت.

اولین نکته‌ای که باید در بررسی تأثیر تک ماده روی معدل توجه کرد، این است که دانش‌آموز برای کدام درس از تک ماده استفاده کرده است. هر درس در رشته‌های تحصیلی، ضرایب مخصوص به خود را دارد. به طور مثال در گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک، هر درسی که دارای ضرایب بیشتری باشد، تأثیر بیشتری روی معدل نیز دارد. با توجه به تغییر ضرایب پایه دوازدهم در تمامی گروه‌های آزمایشی، دروس عمومی ضرایب بیشتری دارند. اگر دانش‌آموزی در دروس عمومی نمره زیر 10 کسب کند و مجاز به استفاده از تک ماده باشد، میزان تأثیر تک ماده روی معدل وی بسیار بیشتر شده و معدل را بسیار پایین می‌آورد.

ضرایب دروس پایه دوازدهم در گروه‌های آزمایشی مختلف را می توانید از لینک مطالعه کنید.

تأثیر تک ماده در قبولی کنکور

تک ماده نه تنها روی معدل افراد تأثیر می‌گذارد؛ بلکه می‌تواند روی قبولی کنکور نیز اثر داشته باشد. دانش‌آموزان پایه دوازدهم باید برای کسب رتبه خوب، معدل خوبی هم داشته باشند؛ زیرا معدل به صورت 40 درصد قطعی روی نتایج آزمون کنکور تأثیر می‌گذارد. 

شرط معدل برای تمامی دروس تخصصی و عمومی داوطلبین اجرا می‌شود. یعنی دانش‌آموز چه در درس عمومی و چه در درسی تخصصی نمره قبولی کسب نکرده باشد، این نمره به صورت مستقیم در نمره آزمون وی اثر می‌گذارد؛ بنابراین دانش‌آموزان باید نمرات خوبی کسب کنند.

با توجه به تغییراتی که در ضرایب دروس پایه دوازدهم برای گروه‌های آزمایشی مختلف اعمال شده است، باید توجه کرد که ضرایب دروس عمومی بیشتر شده است. علت افزایش ضریب دروس عمومی این است که این دروس در کنکور حذف شده‌اند، در نتیجه تأثیر خود را با افزایش ضریب روی معدل می‌گذارند.

به صورت کلی می‌توان گفت که تأثیر تک ماده در نتایج کنکور بسیار زیاد است. درصورتی‌که دانش‌آموزان با تک ماده موفق به قبولی و اخذ دیپلم شوند، باید به این نکته توجه کنند که نمرات سوابق تحصیلی آن‌ها بسیار پایین می آید. دانش‌آموزان پایه دوازدهم بهتر است به جای استفاده از تک ماده در شهریورماه مجددا امتحان بدهند و نمره قبولی بهتری کسب کنند.درصورتی‌که دانش‌آموزان در شهریورماه نمرات بهتری کسب کنند این نمرات در کارنامه آن‌ها لحاظ می‌شود و معدل را افزایش می دهد.

به دانش‌آموزان پایه دوازدهم توصیه می‌شود که از تک ماده در مقاطع تحصیلی نهایی خود استفاده نکرده و در امتحان مجدداً شرکت کنند.

تأثیر تک ماده روی هدایت تحصیلی پایه نهم

با توجه به اینکه تک ماده روی معدل تأثیر منفی زیادی می‌گذارد و در کارنامه وی ثبت می‌شود در نتیجه یک تأثیر مخرب روی هدایت تحصیلی نیز خواهد داشت.

توجه کنید که تک ماده کردن یک درس با ضریب بالا می‌تواند آینده تحصیلی دانش‌آموز را نیز تحت‌تأثیر قرار دهد. برای مثال اگر دانش‌آموز در یک درس مانند ریاضی یا زیست از تک ماده استفاده کند، علاوه بر اینکه از انتخاب رشته ریاضی یا تجربی بازمی‌مانند، در آزمون‌های دیگر مانند تیزهوشان یا مدارس خاص نیز بازمی‌ماند. از طرف دیگر با توجه به تأثیر 40 درصدی معدل روی کنکور، استفاده از تک ماده نیز می‌تواند روی رتبه کنکور تأثیر نامطلوب بگذارد.

تأثیر تک ماده در معدل

شرایط استفاده از تک ماده در دوره متوسطه اول و دوم

تک ماده ‌قانونی است که از افتادن دانش‌آموزان در دروس نظری جلوگیری می‌کند. تک ماده به این صورت عمل می‌کند که نمره هفت، هشت و یا نه را به ده تبدیل کرده و دانش‌آموز می‌تواند بدون شرکت مجدد در آزمون، آن درس را پاس کند.

دانش‌آموزان تمامی مقاطع از جمله پایه نهم و دوازدهم امکان استفاده از تک ماده را دارند. این افراد باید در مرحله اول نمره بالای 7 خود را کسب کرده باشند و سپس می‌توانند با استفاده از تک ماده به نمره موردنیاز برسند.

  • 1. درصورتی‌که نمره امتحانی دانش‌آموز دوره دوم متوسطه کمتر از 7 و نمره سالانه آن بین 7 تا 10 باشد، می‌تواند از تک ماده استفاده کند.
  • 2. دانش‌آموزان دوره اول متوسطه باید نمره سالانه و معدل بالای 10 بگیرند تا بتوانند از تک ماده استفاده کنند.
تأثیر تک ماده در معدل

نکات مهم در مورد تأثیر تک ماده در معدل

در زیر به نکات مهمی در مورد تأثیر تک ماده در معدل می‌پردازیم:

  1. 1. دانش‌آموزانی که در مقاطع نهایی نهم و دوازدهم تحصیل می‌کنند بهتر است به جای استفاده از تک ماده، در امتحانات جبرانی شهریورماه شرکت کنند تا معدل خود را افزایش دهند؛ زیرا معدل پایین در انتخاب رشته پایه نهم و در کنکور برای پایه دوازدهم تأثیرگذار است.
  2. 2. دانش‌آموزانی که در مقاطع نهایی تحصیل نمی‌کنند و در مقاطع پایین‌تر هستند، می‌توانند از تک ماده استفاده کرده و معدل خود را در سال‌های آینده جبران کنند. البته باز هم توصیه بهتر این است که دانش‌آموزان پایه‌های تحصیلی دیگر نیز در امتحانات شهریورماه شرکت کنند و با مطالعه بیشتر نمره بهتری کسب کنند.
  3. 3. یکی از مهم‌ترین شرایط استفاده از قانون مذکور، داشتن معدل بالاتر از 10 است. همچنین این قانون تنها برای دروس نظری کاربرد دارد و نمی‌توان آن را برای دروسی مثل دروس مهارتی و کارورزی استفاده کرد.
تأثیر تک ماده در معدل

پرسش و پاسخ

زمانی که دانش‌آموز در درسی نمره قبولی را کسب نکند و شرایط استفاده از تک ماده را داشته باشد، به طور خودکار قبول شده و وارد مقطع بعدی می‌شود. البته در بخش توضیحات کارنامه درج می‌شود که دانش‌آموز با تک ماده موفق به قبولی در این درس شده است.

دروسی که دانش آموزان با استفاده از تک ماده و تبصره پاس می‌کنند، با همان نمره پایین در کارنامه ثبت می‌گردد. چرا که با استفاده از این قانون دیگر در امتحان آن درس شرکت نخواهند کرد و صرفاً نمره قبولی به آن‌ها داده می‌شود. در نتیجه نمره پایین که در کارنامه ثبت شود، روی معدل و سوابق تحصیلی تأثیر منفی خواهد داشت.

  1. با توجه به تأثیر 40 درصدی سوابق تحصیلی روی نتیجه کنکور، در نتیجه معدل روی کنکور تأثیر دارد. معدل هر چقدر بالاتر باشد روی نتیجه کنکور تأثیر مثبت خواهد گذاشت. اما معدل پایین سبب تأثیر منفی روی نتیجه کنکور خواهد شد.

برای پذیرش در برخی از دانشگاه‌های خاص مانند دانشگاه فرهنگیان، بعد از قبولی در کنکور در مرحله مصاحبه حضوری معدل کل بسیار اهمیت دارد و شرط قبولی داشتن حداقل معدل کل نمره 14 به بالا است، بنابراین در هنگام انتخاب تک ماده باید به این نکته نیز توجه داشت.

هر دانش‌آموز دارای یک معدل کتبی و یک معدل کل است. در حال حاضر معدل کتبی فقط طبق نمرات پایه دوازدهم حساب می‌شود و مستقیماً روی نتیجه کنکور تأثیر دارد. در سال‌هایی که امتحانات به صورت نهایی برگزاری می شود بهتر است از تک ماده استفاده نشود؛ زیرا معدل را پایین می‌آورد.

دانش‌آموز می‌بایست دارای معدل کل دانش‌آموز حداقل 10 باشد و نمره امتحانی خردادماه ۱۴۰۲ دانش‌آموز در دروس بدون ضریب کمتر از 10 نباشد. همچنین نمره سالانه دانش‌آموز در هیچ یک از دروس امتحانی کمتر از ۳۰ نباشد.

دانش آموز در صورت کسب نمره کمتر از 7 در برگه امتحانی و دارا بودن نمره سالانه کمتر از 7 مردود محسوب می‌گردد.

دانش‌آموزانی فارغ‌التحصیل شناخته می‌شوند که در همه درس‌های دوره دوم متوسطه رشته خود نمره قبولی را کسب کرده باشند و معدل کل آن‌ها کمتر از 10 نباشد.

با توجه به اینکه تک ماده سبب درج نمره 10 در کارنامه می‌شود در نتیجه روی معدل تأثیر منفی می‌گذارد.. دانش‌آموزان در صورت استفاده از تک ماده در یک درس مهم ممکن است از انتخاب رشته موردعلاقه خود باز بمانند.

دانش‌آموز چه در دروس تخصصی و چه در دروس عمومی نمره پایینی گرفته باشد، این نمره در کنکور او به صورت مستقیم تأثیر خواهد داشت.

1
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x