رشته فیزیوتراپی یکی از محبوب ترین رشته های پیراپزشکی است که در کنکور سراسری زیر مجموعه رشته تجربی بوده و در دوره کارشناسی نیز زیر نظر وزارت بهداشت و درمان و علوم پزشکی کشور تعریف می شود. با توجه به اهمیت این رشته در این نوشتار با شما همراه هستیم تا به بررسی تاریخچه، دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش ها، کاربرد، و شرایط ادامه تحصیل در رشته فیزیوتراپی در ایران و جهان بپردازیم.
رشته فیزیوتراپی یا همان به اصطلاح طب فیزیکی، رشته ای است که نیاز به تخصص های آن روز به روز بیشتر و بیشتر می شود. صبر و حوصله فراوان و داشتن ایده های خلاقانه را می توان از اصلی ترین نیازمندی های حضور در این رشته در دانشگاه تعریف کرد.
رشته فیزیوتراپی یکی از رشته های فوقالعاده پرکاربرد در علم پزشکی است. کاربرد استفاده از این رشته در زندگی بشر نیز به هزاران سال قبل برمیگردد. وقتی هنوز خبری از پیشرفتهای شگرف امروزه در علم پزشکی نبود، انسان ها برای درمان برخی مشکلات فیزیکی از روش های فیزیوتراپی استفاده می کردند. جالب اینجاست که بسیاری از روش های مورد استفاده در علم فیزیوتراپی برای درمان در حال حاضر، برگرفته از همان روش هایی است که در عهد باستان برای برطرف کردن برخی از مشکلات جسمی استفاده می شد. بخش قابل توجهی از روشهای درمانی به کار گرفته شده در رشته فیزیوتراپی از تجربیات بهجامانده از زندگی بشر نشأت می گیرد.
آثار به جا مانده از زندگی مردم در دوران باستان به صورت تصویری و نوشتاری نشان می دهد که از بسیاری از روش های درمانی مدرن فیزیوتراپی مانند آب درمانی یا ماساژ درمانی در کشورهایی مانند هند و چین و همچنین یونان استفاده می شد. استفاده از برخی از روشهای فیزیوتراپی در میان مردم چین باستان همراه با آموزش های ورزش رزمی کونگ فو به شدت رایج شده بود. مردم هند نیز در گذشته های بسیار دور از ماساژ درمانی برای درمان دردهای آرتروز استفاده می کردند.
اولین باری که روش های مورد استفاده در فیزیوتراپی به عنوان روشهای درمانی وارد کتاب ها شد، مربوط به ۵۰۰ سال قبل از میلاد و در یونان باستان است. هرودیکوس و بقراط برای اولین بار از درمان های فیزیکی برای رفع برخی از مشکلات جسمی در بیماران خود استفاده کردند و این روش ها را در کتاب ها نیز وارد نمودند. اولین روش های درمانی به کار گرفته شده معمولاً ورزش های سبکی بودند که از آنها برای درمان برخی از درد های فیزیکی و تب و رفع خستگی استفاده می شد.
فیزیوتراپی به عنوان یک روش درمانی مدرن و به سبک امروزی برای اولین بار در سال ۱۷۲۳ توسط نیکولاس آنری استاد دانشکده پزشکی پاریس مورد استفاده قرار گرفت. بعدها و در سال ۱۸۱۳ درمان های علمی مورد استفاده در فیزیوتراپی به صورت گسترده به چاپ رسید و اولین مؤسسه علمی جهان که از این روش ها برای درمان بیماران استفاده می کرد، در این سال تأسیس شد.
برای اولین بار در سال ۱۸۹۴، ۴ پرستار در بریتانیا اولین انجمن فیزیوتراپی را در جهان تأسیس کردند و دانشکده فیزیوتراپی در دانشگاه اتاگو در نیوزیلند و همچنین در پورتلند آمریکا نیز اولین دانشگاه هایی بودند که امکان تحصیل در رشته فیزیوتراپی را برای علاقمندان فراهم کردند. البته تا آن زمان همچنان روش های درمانی بکار گرفته شده در این علم پزشکی بیشتر به برخی از ورزش های ژیمناستیک و وزنه برداری مربوط می شد و هنوز روش های فوق مدرن فیزیوتراپی کشف نشده بودند.
اولین کنفرانس جهانی در رشته فیزیوتراپی در 8 سپتامبر 1951 تاسیس و برگزار شد. از آن سال به بعد 8 سپتامبر مصادف با 17 شهریور هر سال با عنوان روز جهانی فیزیوتراپی شناخته می شود. هر ساله شاهد برگزاری مجامع علمی زیادی در این روز در سطح بین المللی هستیم.
برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو
رشته فیزیوتراپی یکی از شاخه های علوم پزشکی و پیراپزشکی است که در آن با استفاده از استانداردهای تعریف شده بین المللی برای پیشگیری، بهبود و توانبخشی آسیب ها و بیماری های ناشی از کهولت سن و یا عوامل محیطی منجر به اختلال عملکردی اقدام می شود. تخصص ها و مهارت های مربوط به این رشته به صورت تخصصی در چهار حیطه پیشگیری، درمان، مدیریت و مشاوره تقسیم شده و دانش آموختگان این رشته بایستی در تمام این موارد مهارت ها و توانمندی های لازم را به دست بیاورند.
دانش آموختگان رشته فیزیوتراپی بایستیم در پایان مقطع کارشناسی با سپری کردن دروس در نظر گرفته شده برای این رشته وظایف مربوط به نقشهای:
درمان فیزیوتراپی با ارجاع و تعیین خط مشی توسط پزشک
را آموخته و مهارت های لازم برای اجرای تمام این موارد را نیز کسب کنند. در هر کدام از این حیطه ها وظایف حرفهای اختصاصی برای دانش آموختگان رشته فیزیوتراپی در نظر گرفته می شود که با واحدهای درسی مختلف توانایی های لازم برای اجرای این وظایف به دست خواهد آمد.
در فیزیوتراپی به عنوان یک رشته توانبخشی از حرکات ورزشی، ماساژ درمانی، آموزش و مشاوره و درمان های فیزیکی برای رفع مشکلات جسمی استفاده می شود. در این رشته خبری از استفاده از داروها و مواد شیمیایی برای درمان وجود ندارد و به همین دلیل است که به درمان های به کار گرفته شده در این رشته درمان های فیزیکی نیز اطلاق می شود.
درمان های تعریف شده در رشته فیزیوتراپی مختص به بخش خاصی از بدن نبوده و تمام اعضای بدن اعم از مغز و اعصاب، عصب عضلانی – اسکلتی، قلبی و عروقی و تنفسی با استفاده از این روش ها قابل درمان و بهبود خواهند بود. بخش اعظمی از مهارت های مربوط به این رشته نیز به آموزش و ارائه مشاوره های لازم برای مددجویان مربوط می شود که دانش آموختگان بایستی تخصص های لازم در این زمینه را نیز کسب نمایند. استفاده از ورزش های سبک و درمان های خانگی برای مدیریت درد در سنین مختلف از جمله این آموزش ها و مشاوره ها خواهد بود.
مجموعه کارشناسی پیوسته رشته فیزیوتراپی یکی از زیرمجموعههای پیراپزشکی و زیر نظر علوم پزشکی و وزارت بهداشت می باشد. برای ورود به این رشته علاقهمندان می بایست از طریق کنکور سراسری علوم تجربی اقدام نمایند. دقت داشته باشید که رشته فیزیوتراپی به عنوان یک رشته کارشناسی محسوب شده و کاربران بعد از اتمام این دوره، مدرک تحصیلی لیسانس را دریافت خواهند کرد. از این رو لازم است متذکر شویم که نبایستی این رشته را با دکترای تخصصی فیزیوتراپی اشتباه بگیرید. برای رسیدن به تخصص فیزیوتراپی و مدرک دکترا لازم است تا از طریق رشته پزشکی اقدام کرده و ابتدا 7 سال دوره پزشکی عمومی پشت سر گذاشته شود.
رشته فیزیوتراپی هر چند یک رشته کاملاً جدید در کشور ایران محسوب شده و زمان خیلی زیادی از ورود این رشته به دانشگاه های کشور نمی گذرد، اما با این حال در حال حاضر امکان ادامه تحصیل و ورود به این رشته برای علاقهمندان در دانشگاه های مختلف امکان پذیر است. از نظر میزان ظرفیت نیز شرایط خوبی برای رشته فیزیوتراپی در دانشگاه های کشور تعریف میشود که این مهم نیز باعث شده تا روز به روز به تعداد علاقهمندان به حضور در رشته فیزیوتراپی در دانشگاه های کشور اضافه شود.
درمان های مورد استفاده در فیزیوتراپی از جمله درمان های ضروری جامعه ما هستند. آمارها و اطلاعات نشان میدهد که بیش از ۷۰ درصد جمعیت نیاز به استفاده از درمان های فیزیوتراپی دارند. به همین دلیل نیاز به تخصص های رشته فیزیوتراپی روزبهروز در کشور ما بیشتر و بیشتر می شود. از این رو بازار کار رشته فیزیوتراپی نیز فوقالعاده مناسب بوده و فارغ التحصیلان می توانند بلافاصله بعد از اتمام دوره کارشناسی و با داشتن مهارتهای لازم وارد بازار کار شوند.
طول دوره کارشناسی پیوسته رشته فیزیوتراپی 4 سال تحصیلی یا هر 8 نیمسال تحصیلی است که دانشجویان موظف هستند در طول این ۸ سال تحصیلی ۱۳۰ واحد درسی را پشت سر بگذارند. دروس تعیین شده برای رشته فیزیوتراپی در بخش های مختلف در دروس عمومی، دروس پایه و تخصصی و همچنین کارآموزی در عرصه ارائه می شوند که هر یک از این دروس مهارت ها و تخصص های خاصی را در اختیار دانشجویان و علاقهمندان قرار می دهند.
کشور ما در گذشته های بسیار دور یعنی ایران باستان افراد با استعداد و دانشمندان بسیار زیادی را در علم پزشکی به دنیا معرفی کرده است. استفاده از روش های فیزیوتراپی برای درمان در میان دانشمندان قدیمی کشور ما نیز رایج بوده و آنها نیز برای درمان بسیاری از بیماری ها که بیشتر برگرفته از اصول مردمان چین و هند بود استفاده می کردند. اما رشته فیزیوتراپی به معنای امروزی سابقه خیلی طولانی در ایران ندارد.
برای اولین بار رشته فیزیوتراپی در سال ۱۳۳۰ توسط یک پزشک متخصص فارغ التحصیل از دانشگاه های انگلیس وارد کشور شد و اولین مرکز فیزیوتراپی نوین در ایران نیز در همین دهه تأسیس شد. اولین خدمات فیزیوتراپی در ایران مربوط به حضور برخی از فارغ التحصیلان رشته فیزیوتراپی در کشور انگلستان در دهه ۳۰ و ۴۰ میشود.
در این زمان هنوز شاهد ورود رشته فیزیوتراپی به دانشگاه های کشور نبودیم و تنها برخی از خدمات آن توسط متخصصین ایرانی فارغ التحصیل از دانشگاه های خارجی در بیمارستانها و مراکز درمانی ارائه میشد. اولین مرکز آموزش دانشگاهی فیزیوتراپی نیز به عنوان مؤسسه عالی فیزیوتراپی توسط سازمان بهداشت جهانی در دهه 40 در تهران تأسیس شد. اولین رئیس مدرسه عالی فیزیوتراپی در کشور ما آقای دکتر ابراهیم چهرازی متخصص فیزیوتراپی از فرانسه بود.
شروع ورود رشته فیزیوتراپی به عنوان یک رشته دانشگاهی در دانشگاه های ایران به اواخر دهه چهل باز می گردد. اولین فارغ التحصیلان این رشته از دانشگاه تهران در سال ۱۳۴۸ وارد بازار کار شدند و از مهارت های خود برای ارائه درمان های فیزیوتراپی استفاده نمودند.
اولین انجمن فیزیوتراپی در ایران نیز در سال ۱۳۴۵ تأسیس شد. در همین سال بود که بسیاری از بیماران بستری شده در بیمارستان های پایتخت که تا آن زمان شرایط درمانی مناسبی نداشتند با استفاده از خدمات کمک فیزیوتراپ درمان شدند.
بعد از دانشگاه تهران به مرور دانشکده های فیزیوتراپی بیشتر نیز در کشور راه اندازی شد و خدمات آموزش در رشته فیزیوتراپی به شکل حرفهای تری در کشور ما رایج گردید. البته بسیاری از این دانشکده های تأسیس شده مربوط به همین ۳۰ سال گذشته هستند و این رشته به عنوان یک رشته دانشگاهی در ایران سابقه خیلی طولانی ندارد. به عنوان مثال دانشکده علوم توانبخشی و فیزیوتراپی اصفهان در سال ۱۳۷۲ تأسیس و امکان ادامه تحصیل در مقاطع مختلف فیزیوتراپی در این دانشکده فراهم آمده است.
تمام این موارد نشان می دهد که رشته فیزیوتراپی در ایران یک رشته کاملاً نوپا است و هنوز فاصله بسیار زیادی تا رسیدن به استانداردهای جهانی در این رشته هستیم. بتازگی شاهد به روی کار آمدن اپلیکیشن ها و نرم افزار های رشته فیزیوتراپی در کشور هستیم. دانشجویان این رشته با اتکا به علم اساتید باتجربه ابداعات جذابی را برای ارائه هر چه بهتر درمان های فیزیوتراپی به ثبت رساندند که نشان از پیشرفت علمی در رشته در کشور ما دارد.
تجهیزات و امکانات مورد استفاده برای درمان های فیزیوتراپی نیز به مرور وارد ایران شده و در حال حاضر بسیاری از تجهیزات مدرن در کشور ما وجود دارد. اما با این حال نباید کتمان کنیم که دسترسی به بسیاری از تجهیزات فوقالعاده به کار گرفته شده در درمان های فیزیوتراپی هنوز در کشور ما وارد نشدهاند و نیاز است تا برنامه ریزی دقیقی برای این منظور صورت پذیرد.
رشته فیزیوتراپی بازار کار بسیار مناسبی نیز در ایران دارا است و در حال حاضر نیاز به تخصص های آن در کلینیک ها و مراکز درمانی مختلفی احساس میشود. بسیاری از مراکز درمانی به دلیل عدم دسترسی به متخصصین این رشته هنوز امکان ارائه خدمات را برای مددجویان ندارند.
آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها
یکی از نکات بسیار مهمی که درباره رشته فیزیوتراپی باید به آن بپردازیم شرایط پذیرش در این رشته در دانشگاه های کشور است. نکته قابل توجه در این باره این است که در حال حاضر امکان تحصیل در مقطع کارشناسی در رشته فیزیوتراپی در دانشگاه های خیلی زیادی در دسترس علاقهمندان نیست. اگر تنها به معرفی دانشگاه های دولتی ارائه دهنده خدمات آموزش فیزیوتراپی بپردازیم تنها ۱۵ دانشکده در سرتاسر کشور چنین شرایطی را برای علاقهمندان به این رشته فراهم کردهاند. البته بایستی به این لیست برخی از مراکز آموزش خودگردان را نیز اضافه کنیم که باعث شده تا ظرفیت پذیرش در این رشته افزایش پیدا کند.
اولین نکته ای که درباره شرایط پذیرش در رشته فیزیوتراپی در مقطع کارشناسی باید مورد بررسی قرار گیرد ظرفیت پذیرش در این رشته است. با توجه به اینکه تعداد دانشگاه های ارائه دهنده خدمات آموزشی نوشته خیلی زیاد نیستند، از این رو ظرفیت خیلی بالایی را نیز نمی توان برای آن در نظر گرفت. هرچند هر ساله شاهد بروز تغییراتی در ظرفیت پذیرش رشته فیزیوتراپی در دانشگاه های کشور هستیم اما به صورت متوسط در حال حاضر هر سال حدود ۴۰۰ نفر در این رشته وارد مقطع کارشناسی در دانشگاه ها می شوند.
نکته دوم مهم درباره شرایط پذیرش در رشته فیزیوتراپی در مقطع کارشناسی بررسی تعداد علاقهمندان و رقابت در این رشته است. در سال های اخیر رقابت سنگینی برای ورود به این رشته در دانشگاه کشور به وجود آمده و علاقهمندان حتماً بایستی به شرایط مناسب به پذیرش در این رشته در کنکور سراسری برسند.
با توجه به اینکه فیزیوتراپی جز رشته های کارشناسی گروه تجربی محسوب می شود، از این رو برای ورود به این رشته بایستی از طریق کنکور تجربی اقدام نمایید.
یکی از نکات بسیار مهمی که علاقهمندان به ورود به یک رشته تمایل به اطلاع از آن دارند، دانشگاه های برتر تعریف شده در آن رشته در کشور است. اطلاع از دانشگاه های برتر یک رشته باعث میشود تا یک برنامه ریزی درست برای ورود به دانشگاه های برتر از سوی علاقمندان صورت پذیرد. از این رو در این بخش تصمیم گرفتیم تا دانشگاه های برتر رشته فیزیوتراپی در ایران را نیز به شما معرفی کنیم که البته تعداد آنها خیلی زیاد نیست.
البته سال به سال ممکن است شاهد ورود این رشته به دانشگاه های علوم پزشکی مختلفی در کشور باشیم؛ اما در حال حاضر تنها در ۱۵ دانشگاه دولتی می توانید برای پذیرش در رشته فیزیوتراپی اقدام کنید. دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه ایران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دانشگاه اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه جندی شاپور اهواز، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، دانشگاه علوم پزشکی بابل و دانشگاه زاهدان از جمله برترین دانشگاه های کشور در رشته فیزیوتراپی محسوب می شوند. دقت داشته باشید که بسیاری از این دانشگاه ها در همین ۳۰ سال گذشته امکان آموزش در رشته فیزیوتراپی را برای علاقهمندان ایرانی فراهم کردند و از این رو این احتمال وجود دارد تا به زودی تعداد و ظرفیت این رشته در دانشگاه های کشور افزایش پیدا کند.
قبولی در رشته فیزیوتراپی در دانشگاه های کشور به عوامل مختلفی بستگی دارد. هر چند با بررسی کارنامه قبولی در رشته فیزیوتراپی تا حدی می توان شرایط پذیرش در این رشته در دانشگاه های کشور را مورد بررسی قرار داد اما با این حال عوامل دیگری مانند ظرفیت های تعیین شده از سوی دانشگاه ها و همچنین میزان علاقه داوطلبین و رقابت در این رشته را نیز میتوان از عوامل موثر در قبولی در این رشته در نظر گرفت.
هرچقدر علاقه داوطلبین کنکور تجربی برای ورود به رشته فیزیوتراپی بیشتر باشد عملاً رقابت در این رشته نیز بیشتر خواهد شد. از این گذشته لازم به توضیح است که در حال حاضر رشته فیزیوتراپی به عنوان یکی از رشته های بومی قطبی در مقطع کارشناسی محسوب شده و احتمال پذیرش در آن برای دانشجویان ساکن در یک قطب بیشتر از سایر علاقهمندان در دانشگاه های همان قطب خواهد بود.
با تمام این اوصاف و شرایط بررسی کارنامه قبولی در رشته فیزیوتراپی تا حدی می تواند شرایط ورود به این رشته در مقطع کارشناسی را برای شما تعیین کند. از این رو در ادامه دو مورد از نمونه کارنامه های قبولی در رشته فیزیوتراپی را با هم مورد بررسی قرار می دهیم که شما میتوانید با استناد به آن ها نمر و تراز لازم برای ورود به این رشته را تا حدی تخمین بزنید.
آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها
برای آشنایی بیشتر و بهتر با رشته فیزیوتراپی باید واحدهای درسی این رشته را در مقطع کارشناسی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور با شما در میان بگذاریم. واحد های درسی رشته فیزیوتراپی در دانشگاه با اهداف مشخصی ارائه می شوند. هدف اصلی از ارائه دروس فراهم کردن تخصص ها و مهارت های لازم برای دانش آموختگان در این رشته است. به همین دلیل شورای آموزش عالی علوم پزشکی هر چند ساله با توجه به نیازهای موجود در کشور اقدام به بازنگری واحد های درسی رشته فیزیوتراپی کرده و آن را به علاقهمندان به حضور در این رشته اعلام می دارد.
آخرین مصوبه شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی برای برنامه آموزشی دوره کارشناسی پیوسته فیزیوتراپی مربوط به تاریخ ۲۴ تیر ۱۳۹۷ است. جمعی از برترین اساتید دانشگاه های علوم پزشکی ایران، در ارائه این برنامه آموزشی همراه بوده اند. از اصلی ترین اهداف مربوط به واحد های درسی رشته فیزیوتراپی در مقطع کارشناسی نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
بر این اساس دانشجویان می بایست ۱۳۰ واحد درسی را در طول 4 سال تحصیلی و یا 8 نیمسال تحصیلی پشت سر بگذارند. واحدهای درسی رشته فیزیوتراپی در سه بخش دروس عمومی، دروس اختصاصی و کارآموزی در عرصه ارائه می شوند. در جدول زیر می توانید به صورت تفکیک شده تعداد واحدهای هر کدام از دسته بندی های واحد های درسی رشته فیزیوتراپی را مشاهده کنید.
نوع درس | تعداد واحد | ||
---|---|---|---|
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته فیزیوتراپی | |||
دروس عمومی | 24 واحد | ||
دروس اختصاصی (پایه و تخصصی) | 82 واحد | ||
دروس کارآموزی در عرصه | 24 واحد |
لازم به توضیح است که دانشکده های علوم پزشکی موظف هستند که برای هر واحد نظری ۱۷ ساعت آموزشی در طول یک ترم، برای هر واحد عملی۳۴ ساعت آموزشی و برای هر واحد کارآموزی در عرصه ۵۱ ساعت آموزشی در نظر بگیرند. همچنین برای مجموعه کارشناسی رشته فیزیوتراپی یک امتحان نهایی جهت اعلام دانش آموختگی در این رشته در نظر گرفته شده است. دانشجویان بعد از اتمام دوره کارشناسی و سپری کردن تمام واحدهای کارآموزی در عرصه می بایست در این آزمون شرکت کرده و به حداقل نمره قبولی در نظر گرفته شده در آن برسند. در ادامه هر یک از واحد های درسی رشته فیزیوتراپی را به تفکیک تقسیم بندی صورت گرفته در بالا با هم مرور خواهیم کرد.
در ادامه به بررسی دروس رشته فیزیوتراپی به معرفی دروس عمومی این رشته می پردازیم. دقت داشته باشید که دروس عمومی تعریف شده برای مقطع کارشناسی در تمام رشته های علوم پزشکی به صورت یکسان از سوی گروه معارف و گروه عمومی ارائه می شوند. در واقع این دروس هیچ ارتباطی به تخصص های حرفهای مربوط به رشته فیزیوتراپی نداشته و بیشتر به آموزش های عمومی سطح دانشگاهی مرتبط میشود. در جدول زیر می توانید دروس عمومی رشته فیزیوتراپی را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.
بسته درسی | نام درس | تعداد واحد | |
---|---|---|---|
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی | |||
مباتی نظری اسلام | اندیشه اسلامی 1 | 2 واحد | |
اندیشه اسلامی 2 | 2 واحد | ||
انسان در اسلام | 2 واحد | ||
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام | 2 واحد | ||
اخلاق اسلامی | فلسفه اخلاق | 2 واحد | |
اخلاق اسلامی | 2 واحد | ||
آیین زندگی | 2 واحد | ||
عرفان عملی اسلامی | 2 واحد | ||
انقلاب اسلامی | انقلاب اسلامی ایران | 2 واحد | |
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران | 2 واحد | ||
اندیشه سیاسی امام خمینی | 2 واحد | ||
تاریخ و تمدن اسلامی | تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی | 2 واحد | |
تاریخ تحلیلی صدر اسلام | 2 واحد | ||
تاریخ امامت | 2 واحد | ||
آشنایی با منابع اسلامی | تفسیر موضوعی قرآن | 2 واحد | |
تفسیر موضوعی نهج البلاغه | 2 واحد | ||
الزامی | فارسی عمومی | 3 واحد | |
زبان عمومی | 3 واحد | ||
تربیت بدنی | 1 واحد | ||
ورزش 1 | 1 واحد | ||
دانش خانواده و جمعیت | 2 واحد |
لازم به توضیح است که دانشجویان میبایستی ۲۴ واحد عمومی در نظر گرفته شده برای دروس عمومی رشته فیزیوتراپی را تحت قوانین و شرایط مشخصی را پشت سر بگذارند. اول اینکه اخذ واحد های دروس عمومی بسته به شرایط در نظر گرفته شده از سوی دانشکده علوم پزشکی مورد نظر خواهد بود. به این معنا که ممکن است تمام واحد های عمومی موجود در جدول بالا را در یک دانشکده پزشکی ارائه نشود و دانشجویان می بایست از میان دروس ارائه شده اقدام به انتخاب گزینههای مورد نظر خود نمایند.
از این گذشته تمام دروس عمومی در یک ترم ارائه نشده و دانشجویان میبایست در یک برنامه ریزی دقیق برای گذراندن تمامی دروس در طول 8 نیمسال تحصیلی اقدام نمایند. برای این منظور نیز یک برنامه ریزی کامل و دقیق از همان ابتدای شروع ورود به مقطع کارشناسی پیوسته در رشته فیزیوتراپی لازم خواهد بود.
همچنین شرایط اخذ و گذراندن دروس عمومی رشته فیزیوتراپی تر قوانین گروه معارف و گروه عمومی به شرح زیر است:
جمع واحدهای این دروس به ۱4 واحد می رسد و 10 واحد دیگر سایر دروس عمومی در نظر گرفته شده برای رشته فیزیوتراپی هستند که به صورت الزامی بایستی توسط دانشجویان پشت سر گذاشته شوند.
برای رشته فیزیوتراپی به عنوان دروس اختصاصی جمعاً ۸۲ واحد در نظر گرفته شده است؛ که این ۸۲ واحد در دو گروه دروس پایه و دروس تخصصی ارائه می شوند. دروس پایه رشته فیزیوتراپی به آن دسته از دروسی اطلاق می شود که به نوعی قدم های اول دانشجویان برای ورود به این رشته هستند. دانشجویان با اخذ واحدهای مربوط به دروس پایه رشته فیزیوتراپی با این رشته بیشتر آشنا شده و ذهن خود را برای آموزش مطالب مربوط به این رشته در ادامه آشنا خواهند کرد.
بیشتر واحد های دروس پایه رشته فیزیوتراپی در همان 4 نیمسال اول تحصیلی توسط دانشکده های پزشکی ارائه شده و دانشجویان نیز معمولاً در همین مدت می بایست این واحد ها را پشت سر بگذارند. همچنین بسیاری از دروس پایه در نظر گرفته شده برای این رشته به نوعی به عنوان دروس پیش نیاز برای دروس تخصصی فیزیوتراپی نیز تعریف می شوند.
در این بین دروس تخصصی رشته فیزیوتراپی در دوره کارشناسی پیوسته به نوعی سازنده اصلی مهارت ها و توانمندی های دانش آموختگان برای ارائه خدمات درمانی در حیطه فیزیوتراپی خواهند بود. در این بخش دروس تخصصی به واحدهای نظری و عملی تقسیم می شوند که دانشکده های پزشکی در طول 8 نیمسال تحصیلی به صورت مرتب این واحدها را ارائه داده و دانشجویان موظف به گذراندن آنها هستند. مجموعه ۸۲ واحد درسی در نظر گرفته شده برای دروس پایه و تخصصی رشته فیزیوتراپی در ۴۵ درس مختلف ارائه می شوند. در جدول زیر می توانید ۴۵ درسی مختلف در نظر گرفته شده به عنوان دروس پایه و تخصصی رشته فیزیوتراپی را مشاهده کنید.
دروس اختصاصی (پایه و تخصصی) رشته فیزیوتراپی | ||
---|---|---|
ردیف | نام درس | واحد |
1 | بیوشیمی و داروشناسی | 2 |
2 | فیزیولوژی عمومی | 2 |
3 | فیزیولوژی عصب و عضله | 2 |
4 | تشریح سر و گردن | 1 |
5 | تشریح تنه | 1 |
6 | تشریح اندام بالایی | 1/5 |
7 | تشریح اندام پایینی | 1/5 |
8 | تشریح اعصاب | 2 |
9 | تشریح سطحی | 1/5 |
10 | بافت شناسی | 1/5 |
11 | آسیب شناسی | 2 |
12 | روانشناسی عمومی و بیماران | 2 |
13 | ژنتیک | 1 |
14 | بیماری های مغز و اعصاب | 2 |
15 | بیماری های قلبی، عروقی و تنفسی | 2 |
16 | بیماری های روماتیسمی و پورستی | 2 |
17 | جراحی عمومی | 2 |
18 | ارتوپدی | 2 |
19 | رادیولوژی | 2 |
20 | کمک های اولیه | 1 |
21 | روانپزشکی | 2 |
22 | مدیریت بخش فیزیوتراپی | 1 |
23 | زبان تخصصی | 2 |
24 | اصول توانبخشی و فیزیوتراپی | 1 |
25 | فیزیوتراپی در بیماری های اعصاب 1 | 2 |
26 | فیزیوتراپی در بیماری های اعصاب 2 | 2 |
27 | فیزیوتراپی در بیماری های اعصاب 3 | 2 |
28 | فیزیوتراپی در بیماری های قلبی، عروقی و تنفسی | 2 |
29 | فیزیوتراپی در بیماری های روماتیسمی و پوستی | 2 |
30 | فیزیوتراپی در جراحی | 2 |
31 | فیزیوتراپی در بیماری های ارتوپدی 1 | 2 |
32 | فیزیوتراپی در بیماری های ارتوپدی 2 | 2 |
33 | کینزیولوژی و بیومکانیک 1 | 2 |
34 | کینزیولوژی و بیومکانیک 2 | 2 |
35 | کینزیولوژی و بیومکانیک 3 | 2 |
36 | اصول تمرینی درمانی 1 | 3 |
37 | روش های اختصاصی تمرین درمانی 2 (MET , PNF) | 2 |
38 | الکتروتراپی (عوامل حرارتی ) 1 | 3 |
39 | الکتروتراپی (عوامل حرارتی ) 2 | 3 |
40 | وسایل کمکی و اندام های مصنوعی | 2 |
41 | ارزشیابی دستگاه عضلانی اسکلتی | 2 |
42 | درمان های دستی 1 (ماساژ) | 2 |
43 | درمان های دستی 2 (موبیلیزاسیون) | 1 |
44 | درمان های مبتنی بر شواهد (EBP) | 1 |
45 | اخلاق حرفه ای | 1 |
مجموع | 82 |
در نظر داشته باشید که دروس پایه و دروس تخصصی رشته فیزیوتراپی با قوانین خاصی در دانشکده های پزشکی ارائه می شوند. اول اینکه امکان اخذ تمام این واحدها در تمام طرح های تحصیلی در دسترس دانشجویان خواهد بود از این گذشته قوانینی مانند پیش نیاز و همنیاز نیز برای آنها در نظر گرفته می شود. از این رو برنامه ریزی برای اخذ این واحد ها بایستی از همان اولین ترم تحصیلی در دستور کار علاقهمندان به این رشته قرار بگیرد.
به عنوان یک نکته بسیار مهم باید یادآوری کنیم که دروس پایه و دروس تخصصی در این رشته تاثیر بسیار زیادی بر روی میزان مهارت ها و توانایی های افراد خواهند داشت. از این رو اگر در حال تحصیل در این رشته در یک از دانشکده های پزشکی کشور هستید توصیه می کنیم که حتماً اهمیت خاص و ویژهای برای این دروس در نظر بگیرید و آنها را با تمرکز بالا پشت سر بگذارید. میزان توانمندی های دانشجویان در هر یک از دروس پایه و تخصصی همچنین می تواند در شرایط ورود آنها به بازار کار و میزان درآمد آنها نیز تاثیر مستقیم داشته باشد.
آخرین بخش از واحد های درسی رشته فیزیوتراپی دروس کارآموزی در عرصه در دوره کارشناسی پیوسته هستند. با توجه به اینکه ارائه خدمات درمانی در رشته های مختلف علوم پزشکی نیاز به کسب مهارت های عملی در دانشگاه ها دارد، از این رو برای مقطع کارشناسی پیوسته در اکثر رشته های علوم پزشکی کارآموزی های مختلفی در نظر گرفته می شود. کارآموزی های بالینی باعث میشود تا اولاً دانشجویان بتوانند تمام نکات و موارد بیان شده در واحدهای نظری را به صورت عملی مشاهده نمایند.
همچنین سپری کردن دوره کارآموزی در عرصه باعث می شود تا دانشجویان به صورت دقیق تر و عملی تر با نحوه استفاده از روش های مختلف درمانی در فیزیوتراپی آشنا شوند. واقعیت این است که عملاً در صورت عدم اخذ واحدهای کارآموزی در عرصه دانشجویان توانمندی های خیلی زیادی نداشته و بیشتر واحدها را به صورت نظری پشت سر گذاشتهاند. از این رو درس کارآموزی در عرصه را می توان به عنوان مهمترین و اصلی ترین دروس رشته های مختلف علوم پزشکی تعریف کرد که رشته فیزیوتراپی نیز از این امر مستثنی نخواهد بود.
جدول دروس کارآموزی در عرصه دوره کارشناسی پیوسته رشته فیزیوتراپی را می توانید در زیر مشاهده کنید.
دروس کارآموزی در عرصه رشته فیزیوتراپی | ||
---|---|---|
ردیف | نام درس | تعداد واحد |
1 | کارآموزی در عرصه مشاهده بالینی | 2 |
2 | کارآموزی در عرصه بیماری های مغز و اعصاب 1 | 2 |
3 | کارآموزی در عرصه بیماری های مغز و اعصاب 2 | 2 |
4 | کارآموزی در عرصه بیماری های کودکان | 2 |
5 | کارآموزی در عرصه بیماری های قلبی، عروقی و تنفسی | 2 |
6 | کارآموزی در عرصه بیماری های روماتیسمی و پوستی | 2 |
7 | کارآموزی در عرصه ترمیمی و سوختگی | 2 |
8 | کارآموزی در عرصه سالمندان | 2 |
9 | کارآموزی در عرصه بیماری های ارتوپدی 1 | 2 |
10 | کارآموزی در عرصه بیماری های ارتوپدی 2 | 2 |
11 | کارآموزی در عرصه بالینی مستقل | 2 |
مجموع واحد ها | 24 واحد |
همانطور که مشاهده می کنید ۲۴ واحد برای دروس کارآموزی در عرصه در این رشته در نظر گرفته شده است. اولین دوره کارآموزی شده توسط دانشجویان می بایست کارآموزی در عرصه مشاهده بالینی به مدت ۱۰۲ ساعت باشد. زیرا این دست به عنوان پیش نیاز اصلی تمام دروس کارآموزی در این رشته در نظر گرفته شده است. همچنین لازم به یادآوری است که دانشجویان می بایست با تمرکز بالا در این دوره ها حاضر شده و تمام چالش های مربوط به بحث خدمات درمانی در فیزیوتراپی را بیاموزند.
آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور
نوبت به بررسی بازار کار رشته فیزیوتراپی می رسد. فیزیوتراپی از جمله رشته های علوم پزشکی است که تعداد فارغ التحصیلان آن در طول سال کم و تقاضا برای تخصص و مهارت های آن در بازار کار ایران زیاد است. به همین دلیل بازار کار بسیار مناسب و ایده آلی را میتوان برای رشته متصور شد. هم محیط های بسیار زیادی برای حضور فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد و هم ردیف های شغلی مختلف نیز برای این دسته از عزیزان تعریف شده است.
بیمارستان ها، درمانگاه ها، مراکز توانبخشی، فدراسیون های ورزشی، هلال احمر، کلینیک های درمانی، بیمارستان های خصوصی، آموزش پرورش کودکان استثنایی، باشگاه ها و تیم های ورزشی، مراکز بهداشت جهت غربالگری اختلالات رشدی کودکان، خانه های بهداشت، سرای سالمندان، مراکز نگهداری از افراد دارای آسیب های مغزی نخاعی و مطب های شخصی از جمله محیط هایی هستند که امکان حضور فیزیوتراپیست در آن ها لازم است. حتی در برخی از مناطق شاهد وجود مراکز فیزیوتراپی تخصصی نیز هستیم که همین موضوع باعث شده تا فضا برای ورود فارغ التحصیلان این رشته به بازار کار بسیار زیاد باشد.
اما چرا تقاضا برای تخصص ها و مهارت های رشته فیزیوتراپی در بازار کار بسیار زیاد شده و فارغ التحصیلان و دانش آموختگان این رشته بدون هیچ وقفه ای بعد از پایان تحصیلات می توانند وارد بازار کار شوند؟ در حال حاضر کشور ما یک کشور مسن محسوب می شود و رشد جمعیت سالمندان در کشور روز به روز در حال افزایش است. حل مشکلات حرکتی و درمان های فیزیوتراپی برای سالمندان کاملاً لازم و ضروری است. از این گذشته رواج ورزش در کشور نیز باعث شده تا چنین مشکلاتی در تعداد بسیار زیادی از اقشار جامعه به وجود آید. نکته جالب تر اینکه آمارها نشان میدهد بی تحرکی و کم تحرکی یکی از چالش های اصلی زندگی بشر در قرن جدید است که باعث بروز مشکلات بسیار زیادی در سیستم حرکتی وی شده است.
تمام این چالشها و موارد باعث شده تا بازار کار فوقالعاده مناسبی برای رشته فیزیوتراپی به وجود آید. فیزیوتراپیست ها در ایران علاوه بر اینکه میتواند وارد بازار کار کارمندی شود امکان حضور در مؤسسات خصوصی را نیز خواهند داشت. حتی با رعایت قوانین خاص مانند سابقه کار 6 ساله در مراکز استان ها امکان راهاندازی مراکز خصوصی فیزیوتراپی نیز برای فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد.
آخرین نکته ای که درباره بازار کار فیزیوتراپی باید به آن اشاره کنیم این است که بخش درمانی فیزیوتراپی به بیماری های بسیار زیاد و گستردهای مربوط می شود. از دردهای خفیف استخوان ها گرفته تا درمان سیستم های عصبی و بیماری های اعصاب از اطفال تا بزرگسالان و سالمندان همگی مربوط به رشته فیزیوتراپی است.
فیزیوتراپیست ها برای درمان بیماری های اعصاب مانند ضایعات نخاعی یا ضایعات اعصاب و حتی برخی از انواع تومور ها، برای درمان برخی از مشکلات رایج در اطفال مانند فلج مغزی یا حتی فلج زایمانی، برای درمان بیماری های مختلف رایج در زنان مانند درد و زخم در ناحیه لگن و شکم و بیماری های التهابی، برای درمان مشکلات و عوارض ناشی از عمل جراحی، برای کاهش درد در بیماری های پوستی مانند سوختگی، برای کمک به بیماران با مشکلات حرکتی در مفاصل، برای کمک به بیماران قلبی و تنفسی برای تقویت عضلات، برای سالمندان و کسانی که دچار اختلالات حرکتی و ناتوانی های جسمی هستند، می بایست نقش خود را ایفا نمایند که این موضوع نیز به بهتر شدن بازار کار آنها منجر شده است.
رشته فیزیوتراپی در بهترین دانشگاه های جهان دارای گرایش های بسیار مختلفی است و ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در این رشته نیز در گرایش های مختلف امکان پذیر است. گرایش های مختلف رشته های علوم پزشکی در مقطع کارشناسی توسط شورای عالی برنامهریزی علوم پزشکی اعلام می گردد. هر چند سال به چند سال این شورا یک بازنگری در دروس و واحدهای در نظر گرفته شده برای رشته های مختلف زیر گروه علوم پزشکی انجام داده و همچنین گرایش های رشته ها را در مقطع کارشناسی نیز تعیین می کند.
در آخرین مصوبه شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی که در تیرماه ۱۳۹۷ بوده است هیچگونه گرایشی در مقطع کارشناسی برای رشته فیزیوتراپی در نظر گرفته نشده است. از این رو تمام دانشجویان برای ورود به دوره کارشناسی پیوسته فیزیوتراپی یک برنامه آموزشی یکسان خواهد داشت و میتوانند به عنوان یک فیزیوتراپیست در مقطع لیسانس فارغ التحصیل شوند.
اصلی ترین و مهمترین کاربردهای رشته فیزیوتراپی به تربیت فیزیوتراپیست هایی شایسته و آگاه به مسائل علمی روز و توانمند و مسئولیت پذیر در اجرای خدمات فیزیوتراپی مربوط میشود. مشکلات حرکتی و جسمانی و همچنین دردها در نسل امروز بشر به شدت رایج شده و نیاز به تخصص هایی مانند فیزیوتراپی برای کنترل این درد ها و کمک به مددجویان امری لازم و ضروری است و رشته فیزیوتراپی می تواند چنین کاربرد شگفت انگیزی داشته باشد.
به صورت کلی کاربرد های رشته فیزیوتراپی را می توان در هفت بخش درمانی، آموزشی، پژوهشی، مشاوره ای، پیشگیری، مولد و مدیریتی تعریف کرد.
در بخش درمانی دانش آموختگان میبایست برای
اقدام کنند.
در بخش کاربرد های آموزشی فیزیوتراپیست بایستی برای
اقدام کنند.
در بخش پژوهشی فارغ التحصیلان باید برای
اقدام کنند.
اقدام کنند.
همچنین کاربردهای رشته فیزیوتراپی در بخش پیشگیری برای جلوگیری از بروز مشکلات مختلف حرکتی و در بخش مولد برای نوآوری های جدید در ارائه تکنیک های درمانی فیزیوتراپی خواهد بود.
برای بررسی دقیق درآمد رشته فیزیوتراپی ابتدا بایستی عوامل موثر بر افزایش و یا کاهش درآمد فیزیوتراپیست ها را با هم مورد بررسی قرار دهیم. به صورت کلی عوامل موثر بر درآمد رشته فیزیوتراپی به دو دسته شرایط محیط کار و شرایط خود افراد شاغل در این رشته باز می گردد.
از جمله نکات مربوط به شرایط محیط کار برای افزایش درآمد دانش آموختگان رشته فیزیوتراپی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
از جمله نکات مربوط به شرایط خود افراد شاغل در این رشته نیز برای افزایش درآمد رشته فیزیوتراپی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر تمام این موارد و عوامل را در کنار هم مورد بررسی قرار دهیم میتوانیم به صورت حدودی درآمد رشته فیزیوتراپی را برای شما تعریف نماییم. در حال حاضر آمارها نشان میدهد که درآمد حاصل از فعالیت فیزیوتراپیست ها در بازار کار ایران بنا بر عوامل بالا می تواند به مبلغ قابل توجهی برسد. هرچند بسیاری از افراد اقدام به راه اندازی کلینیک های تخصصی در زمینه فیزیوتراپی می نمایند اما برای سایرین که به عنوان یک عضو از یک مرکز درمانی فعالیت مینمایند نیز درآمد قابل توجهی میتوان متصور بود. مخصوصاً در بیمارستانها و مراکز درمانی شلوغ که تعداد مراجعهکنندگان در طول روز بسیار زیاد است، در نهایت جمع حقوق ثابت و کارانه فیزیوتراپیستها عدد فوقالعاده جذابی خواهد بود.
در مراکز درمانی خصوصی نیز که اقدامات و خدمات درمانی فوقالعاده پیشرفته و در دسترس مددجویان فیزیوتراپی قرار می گیرد، درآمد حاصل از این رشته فوقالعاده زیاد بوده و حتی با درآمد پزشکان عمومی نیز برابری می کند. البته شایان ذکر است که همه چیز به توانایی ها و استعدادهای فردی افراد و همچنین تجربه آنها در ارائه خدمات درمانی فیزیوتراپی بستگی خواهد داشت.
در حالی که به صورت متوسط میزان استخدام در سایر رشته ها در جهان تنها 14 درصد در سال جدید افزایش داشته، استخدام در رشته فیزیوتراپی در جهان با افزایش 39 درصدی روبرو بوده است. این امر نشان از نیاز روز افزون جامعه بشری به خدمات فیزیوتراپی دارد.
معمولاً دانشجویان علاقه دارند تا برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در رشته مورد علاقه خود نیز اقدام نمایند. از این رو در این بخش شرایط ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر را در رشته فیزیوتراپی برای شما مورد بررسی قرار می دهیم. البته بایستی دقت داشته باشید که در حال حاضر رشته فیزیوتراپی فقط در دانشگاه های دولتی و برخی از پردیس های خودگردان ارائه شده و عملاً در حال حاضر امکان تحصیل در سایر مراکز آموزشی برای علاقهمندان به این رشته وجود ندارد. از این رو پر واضح است که محدودیت های مربوط به مقطع کارشناسی برای مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته فیزیوتراپی بیشتر هم خواهد شد. دانشجویان می توانند بعد از اتمام مقطع کارشناسی و دریافت مدرک لیسانس در رشته فیزیوتراپی در گرایش ها و رشته های مختلفی به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا بپردازند.
ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد فیزیوتراپی را می بایست در دو حالت مختلف مورد بررسی قرار دهیم. اول اینکه دانشجویان این رشته بعد از فارغ التحصیل شدن در مقطع کارشناسی میتوانند در دو گرایش اصلی رشته فیزیوتراپی در دانشگاه ها به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد بپردازند. دو گرایش فیزیوتراپی و فیزیوتراپی ورزشی گرایش های تحصیلی رشته در مقطع ارشد خواهند بود.
البته امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در برخی از رشته های علوم پزشکی نیز برای این عزیزان فراهم آمده است. البته ذکر این نکته ضروری است که هر ساله در دفترچه راهنمای انتخاب رشته شاهد تغییراتی در شرایط ورود به رشته های مختلف در مقطع کارشناسی ارشد هستیم. در آخرین دفترچه راهنمای انتخاب رشته کارشناسی ارشد امکان ورود به رشته های دیگری مانند فیزیولوژی، مدیریت توانبخشی، ارگونومی، علوم تشریحی، سلامت سالمندی و فیزیک پزشکی برای علاقهمندان به ادامه تحصیل بعد از کارشناسی فیزیوتراپی تعریف شده است. البته امکان حضور در این گرایش ها در مقطع کارشناسی ارشد تنها مختص فارغ التحصیلان رشته فیزیوتراپی در مقطع کارشناسی نبوده و برخی دیگر از رشته های علوم پزشکی نیز می توانند برای ادامه تحصیل وارد این گرایش ها شوند.
امکان ادامه تحصیل در مقطع دکتری رشته فیزیوتراپی نیز برای علاقمندان به این رشته در کشور ما وجود دارد. در حال حاضر حداکثر مدت مجاز برای تحصیل در مقطع دکترا در رشته فیزیوتراپی چهار و نیم سال در نظر گرفته شده است؛ که دانشجویان می بایست در این مدت تمام واحد های در نظر گرفته شده را پشت سر بگذرانند. گرایش های بسیار مختلفی نیز برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا برای فارغ التحصیلان رشته فیزیوتراپی تعریف شده است. دقت داشته باشید که امکان انتخاب گرایش مورد نظر در مقطع دکترا دقیقاً به گرایش کاربران در مقطع کارشناسی ارشد بستگی خواهد داشت. بسته به این که در دوره کارشناسی ارشد در چه گرایشی حضور داشته باشید می توانید در مقطع دکترا گرایش های زیر را برای ادامه تحصیل انتخاب کنید:
رشته فیزیوتراپی در سطح جهانی یکی از رشته های فوقالعاده محبوب محسوب میشود که در بهترین دانشگاه های جهان میتوان برای تحصیل در این رشته اقدام کرد. به دلیل نیاز روز افزون بشر به استفاده از خدمات درمانی فیزیوتراپی این رشته با حساسیت های بسیار بالایی نیز در دانشگاه های برتر جهان ارائه می شود. رشته فیزیوتراپی در سال های اخیر با پیشرفت های بسیار شگرفی در سطح بینالمللی روبرو شده و تجهیزات مدرن نیز برای ارائه خدمات در این رشته به وجود آمده است. موسسات علمی و پژوهشی مختلفی نیز در کشور های جهان در حال ارائه خدمات فیزیوتراپی به مددجویان هستند.
گرایش های مختلف رشته فیزیوتراپی مانند فیزیوتراپی ورزشی و یا سایر گرایش های مربوط به این رشته نیز به صورت کاملاً حرفهای در مقاطع تحصیلی بالاتر در برترین دانشگاه های جهان تدریس میشوند. در حال حاضر اگر بخواهیم بر اساس استاندارد QS برترین دانشگاه های رشته فیزیوتراپی را لیست کنیم، به موارد زیر می توان اشاره نمود:
همچنین اگر بخواهیم به معرفی دانشگاه های برتر آسیایی ارائه دهنده خدمات آموزش رشته فیزیوتراپی بپردازیم بایستی دانشگاه ملی سنگاپور را به عنوان برترین دانشگاه آسیا در این رشته معرفی کنیم. دانشگاه ملی سنگاپور در آخرین رده بندی برترین دانشگاه جهان برای رشته فیزیوتراپی در رتبه ۱۴ جهان قرار گرفته است. همچنین دانشگاه توکیو ژاپن نیز در رده دوم بهترین دانشگاه های آسیا و در رده ۲۳ بهترین دانشگاه جهان قرار می گیرد.
همچنین لازم دانستیم تا شرایط رشته فیزیوتراپی در جهان را بر اساس متوسط درآمد این رشته نیز برای شما مورد بررسی قرار دهیم. البته شایان ذکر است که ردیف های شغلی بسیار متفاوتی برای رشته فیزیوتراپی در کشورهای جهان تعریف می شوند که هر یک از این ردیف شغلی نیز درآمد خاص خود را دارند. به طور متوسط درآمد رشته فیزیوتراپی در بخش ارائه خدمات درمانی معمولی فیزیوتراپی به حدود ۷۰ هزار دلار در سال میرسد. البته افرادی که سابقه کار خیلی زیادی در این رشته نداشته باشند کار خود را با درآمد ۴۶ هزار دلاری آغاز خواهم کرد و افراد با تجربه و باسابقه نیز میتوانند به درآمد ۱۰۰ هزار دلاری در سال برسند.
درآمد رشته فیزیوتراپی در کشورهای مختلف نیز تفاوت هایی با هم دارند. بیشترین میزان درآمد فیزیوتراپیست ها مربوط به کشور آمریکا می شود و بعد از آن کشورهای اروپایی و استرالیا بیشترین درآمد را برای فارغ التحصیلان این رشته در نظر می گیرند. البته باید اضافه کنیم که در حال حاضر استخدام فارغ التحصیلان رشته فیزیوتراپی در کشورهای بزرگ جهان مانند آمریکا هر ساله با رشد قابل توجهی روبرو میشود و این امر ممکن است درآمد این افراد را در سالهای آینده باز هم افزایش دهد.
مؤسسه آموزشی فرهنگی گزینهدو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژۀ داوطلبان آزمون سراسری و آزمونهای استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دورۀ اول متوسطه و پایههای دهم و یازدهم میباشد. گزینهدو بهعنوان یک مؤسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرمافزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانشآموزان و مدارس ارائه میکند.
مؤسسه آموزشی فرهنگی گزینهدو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژۀ داوطلبان آزمون سراسری و آزمونهای استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دورۀ اول متوسطه و پایههای دهم و یازدهم میباشد. گزینهدو بهعنوان یک مؤسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرمافزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانشآموزان و مدارس ارائه میکند.