معرفی رشته معماری داخلی
رشته معماری داخلی به بهینه سازی فضاهای داخلی ساختمان ها می پردازد. ماهیت رشته معماری داخلی، میان رشته ای بوده و به میزان بهره مندی از دانش معماری و علم محاسبات و دانش فنی تحلیل انسان محیط- محصول، از ظرفیت های هنری برای زیباسازی بستر زیست انسان استفاده می کند. یک معمار داخلی، طراحی داخلی ساختمان و برنامه ریزی فضا را انجام می دهد. معماری داخلی یک کار بسیار بزرگتر از ساخت یک ساختمان از نظر زیبایی شناسی است. با توجه به اهمیت این رشته در این نوشتار با شما همراه هستیم تا به بررسی تاریخچه، دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش ها، کاربرد و شرایط ادامه تحصیل در رشته معماری داخلی در ایران و جهان بپردازیم.
کارشناس رشته معماری داخلی می تواند در عین تلسط به تاریخ هنرهای مرتبط با حرفه اش، ایده های ذهنی خود را برای ایجاد فضای مناسب خلق کند و ابزارهای رایانه ای و فناوری های دیجیتال برای تهیه نقشه ها لازم بهره ببرد. محصول نهایی معماران داخلی طراحی و تولید محیط های قابل استفاده در زیست فردی و جمعی است.
تاریخچه رشته معماری داخلی
تاریخچه رشته معماری داخلی، قدمتی طولانی دارد. تاریخچه معماری مطالعه معماری است که در طول قرن ها و در بسیاری از مناظر و فرهنگ های مختلف تکامل یافته است. تاریخ معماری یک تاریخ جهانی است. تصور میشود که سرآغاز معماری این است که انسان نیاز بسیار اساسی به سرپناه و محافظت را برآورده میکند. اصطلاح «معماری» عموماً به ساختمانها اطلاق میشود، اما در ذات آن بسیار گستردهتر است. روند توسعه معماری، در کنار سایر عوامل دیگر، تحت تأثیر نوآوری های تکنولوژیکی، به ویژه در قرن های 19، 20 و 21 قرار گرفت. برای مثال بهبود ویا استفاده از فولاد، چدن، کاشی، بتن و شیشه به ظاهر هنر نو کمک کرد.
پیشرفت های معماری بخش مهمی از دوره نوسنگی (10000-2000 قبل از میلاد) است که در طی آن برخی از نوآوری های عمده تاریخ بشر رخ داده است. اگرچه بسیاری از خانههای متعلق به تمام دورههای ماقبل تاریخ و همچنین برخی از مدلهای سفالی خانهها کشف شدهاند اما به ندرت عناصری را در بر میگرفتند که ممکن است آنها را به هنر مرتبط کند. البته برخی از استثنائات مانند تزئینات دیوار و یافتههایی که به همان اندازه در آیینها و هنرهای نوسنگی صدق میکنند، ارائه شدهاند. از سازنده رومی مارکوس ویترویوس پولیو اغلب به عنوان اولین معمار یاد می شود. ویتروویوس به عنوان مهندس ارشد فرمانروایان رومی مانند امپراتور آگوستوس، روشهای ساختمانی و سبکهای قابل قبولی را که توسط دولتها استفاده میشود، مستند کرد.
برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو
تعریف تخصصی رشته معماری داخلی
رشته معماری داخلی عبارت است از طراحی مجدد نوآورانه یک فضای داخلی موجود و در عین حال احترام به ارزش تاریخی آن. معماری داخلی علاوه بر در نظر گرفتن طراحی زیبایی شناختی، بر عملکرد و ساخت متریال فضاهای داخلی تمرکز دارد. به زبان ساده، معماری داخلی طراحی داخلی از نظر معماری است همچنین ممکن است به هنر و علم طراحی و برپایی ساختمانها و فضای داخلی آنها همراه با سایر ویژگیهای فیزیکی مرتبط توسط معمار اشاره داشته باشد.
در نظر داشته باشید که معماری داخلی با تاکید بر استفاده مجدد تطبیقی و بازسازی ساختمان های موجود بر طراحی سازه تمرکز دارد. در حالی که طراحی داخلی ایجاد دکوراسیون داخلی با تمرکز بر تکمیل اکسسوری ها، مبلمان و پالت رنگ است.
رشته معماری داخلی در یک نگاه
در این قسمت قرار است نگاه کلی به رشته معماری داخلی داشته باشیم. این رشته یک رشته پرطرفدار و محبوب بین افراد است. به دلیل کاربردی بودن رشته معماری داخلی شاهد رقابت زیادی داوطلبان کنکور برای پذیرش در این رشته هستیم. برای ورود به این رشته باید در کنکور ریاضی فیزیک یا در کنکور فنی حرفه ای شرکت شود. شرایط پذیرش این رشته از نقطه نظر، تعداد رقبا و ظرفیت پذیرش دانشگاه ها سنجیده می شود که به طور کلی شرایط ایده الی برای تحصیل در این رشته در دانشگاه های کشور فراهم شده است. بازار کار رشته معماری داخلی در ایران نسبت به سایر رشته ها بیشتر است زیرا دانش آموختگان رشته معماری داخلی می توانند با تاسیس در کارگاه به راحتی به شغل مورد نظر خود دست پیدا کنند. از طرف دیگر درآمد این رشته به دلیل وجود کارآفرینی زیاد در این رشته بسیار مطلوب است. در صورت افزایش مهارت و تقویت رزومه می توان به جایگاه شغلی و درآمد قابل توجهی دست پیدا کرد. دوره آموزشی کارشناسی این رشته یکی از دوره های آموزش عالی برای تربیت نیروهای آشنا به مبانی نظری و متخصص به مبانی عملی آن است. این دروه معادل هشت نیمسال تحصلیی و زمان هر نیم سال 17 هفته است
رشته معماری داخلی در ایران
رشته معماری داخلی در ایران پیش از انقلاب در نظام آموزش عالی کشور به صورت محدود در حال فعالیت بود. آموزش معماری در ایران با تاسیس دانشکده هنرهای زیبا در سال 1318 آغاز به فعالیت نمود. بنیانگذاران آموزش معماری در ایران، باستانشناسان فرانسوی و فارغالتحصیلان رشته معماری مدرسه عالی ملی هنرهای زیبای فرانسه بودند و آموزش دانشکده نیز براساس روش تدریس معماری در فرانسه پایهگذاری شد. با توجه به تاریخ شکوهمند ایران نیاز به تربیت نیروی متخصص و آگاه به مبانی علمی و هنری رشته معماری داخلی جهت نمایان کردن هر چه بیشتر فرهنگ غنی ایرانیان نیاز است. همجنین به دلیل نیاز مبرم برای کسب مهارت در ارزیابی و ارزشیابی و کارشناسی آثار معماری داخلی ایرانی و خارجی بستر لازم برای تربیت نیروی متخصص در این زمینه فراهم شده است. از طرفی شناخت ویژگی های تاریخی، سبک شناسی، مبانی شناختی برای رشته معماری داخلی و توانایی تولید علوم و اطلاعات ملی مورد نیاز برای ایران یک ضرورت مهم تلقی می شود که دانشگاه های عالی به این مهم توجه ویژه داشته اند.
به طور کلی لازم است دانشجویان این رشته با میراث گرانبهای علمی و فرهنگی ایران که توسط اندیشمندان گذشته این مرز و بوم به رشته تحریر در آمده، آشنا شوند و آن ها را بررسی کنند. آشنایی دقیق دانشجویان با تمدن ایران و تحلیل آن به خصوص برای رشته معماری الزامی است و تاثیرات روان شناختی مهمی در خودباوری فرهنگی دارد.
آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها
پذیرش در رشته معماری داخلی
در این بخش قرار است شرایط پذیرش در رشته معماری داخلی را مورد بررسی قرار دهیم. برای اینکه به صورت واقع بینانه و آگاهانه برای ورود به رشته معماری داخلی برنامه ریزی داشته باشید باید از شرایط پذیرش آن اطلاعات کافی داشته باشید. وضعیت پذیرش رشته معماری داخلی به دو فاکتور مهم بستگی دارد. فاکتور اول تعداد رقبای شرکت کننده در کنکور سراسری برای ورود به این رشته است. با توجه به محبوب بودن این رشته، رقبای زیادی هر ساله در کنکور سراسری برای تحصیل در این رشته با همدیگر به رقابت می پردازند. فاکتور دوم میزان پذیرش یا ظرفیت دانشگاه های پذیرنده است. ظرفیت پذیرش دانشگاه ها برای این رشته مطلوب است و هر ساله ظرفیت مورد نیاز در دفترچه کنکور سراسری ارائه می شود. البته ناگفته نماند که اعمال سهمیه ها نیز می تواند شرایط پذیرش را دستخوش تغییراتی نماید. به طور کلی این رشته شرایط خوبی برای علاقه مندان به این رشته دارد و دانشگاه های سراسری زیادی در سطح کشور امکانات لازم برای تحصیل در آن را فراهم کرده اند.
با حذف زیرگروه های عمومی در کنکور سراسری و تخصصی شدن دروس، این آزمون صرفا شامل دروس تخصصی می شود. برای ورود و پذیرش در رشته معماری داخلی باید در کنکور سراسری به دروس تخصصی مختلف با ضرایب متفاوت پاسخ دهید. ضرایب دروس تخصصی این رشته را می توانید در جدول زیر مشاهده کنید:
نام درس | ضریب درس | ||
---|---|---|---|
میزان تاثیر دروس اختصاصی در کنکور ریاضی | |||
ریاضی | 4 | ||
فیزیک | 3 | ||
شیمی | 2 |
همانطور که مشاهده میکنید دروس ریاضی و فیزیک تاثیر بسیار زیادی برای پذیرش در این رشته داشته و شما حتماً بایستی مطالعه کاملی بر روی تمام دروس ریاضی و فیزیک دوره دبیرستان خود داشته باشید.
لازم به توضیح است که شرکت در آزمون های مشابه می تواند تا حد زیادی شما را با نمونه سوالات کنکور سراسر آشنا کند و شرایط بهتری را در روز آزمون اصلی برایتان مهیا کند. زیرا در بسیاری از مواقع سوالات کنکور ریاضی تشابه زیادی به آزمون های آزمایشی برگزار شده برای این رشته دارند.
آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها
دانشگاه های برتر رشته معماری داخلی
یکی از اولویت های اصلی دانش آموزان علاقمند به معماری، انتخاب دانشگاه های برتر رشته معماری داخلی است. دانشگاه های شاخص معمولا براساس کیفیت آموزشی و رتبه علمی آن ها سنجیده می شود که ما در این بخش سعی داریم شاخص ترین دانشگاه های مطرح در این رشته را به شما معرفی کنیم. البته ناگفته نماند که تمامی دانشگاه های کشور از نظر کیفیت آموزشی در جایگاه علمی خوبی قرار دارند و امکانات آموزشی لازم را برای دانشجویان را فراهم نموده اند. دانشجویان از هر دانشگاهی که فارغ التحصیل شوند می توانند با کسب مهارت های تخصصی بیشتر و تقویت روزمه در جایگاه های شغلی مناسب با درآمد خوب مشغول به کار شوند. با این حال برخی از دانشگاه های برتر رشته معماری داخلی شامل دانشگاه هنر تهران، دانشگاه هنر شیراز، دانشگاه هنر اصفهان است.
دو نمونه کارنامه قبولی در رشته معماری داخلی
برای اینکه شناخت شما نسبت به شرایط پذیرش در رشته معماری داخلی افزایش یابد، در این بخش قرار است دو نمونه کارنامه قبولی در رشته معماری داخلی را به شما نشان دهیم. توجه داشته باشید برای اینکه برنامه ریزی صحیحی برای ورود به این رشته داشته باشید باید با نمرات قبولی افراد در سال های گذشته آشنا باشید. البته لازم به ذکر است که شرایط پذیرش مانند درصدها و تراز لازم برای قبولی هر ساله با توجه به ظرفیت اعلام شده از سوی دانشگاه های کشور و همچنین میزان رقابت از سوی دانش آموزان، شرایط متفاوتی به خود می گیرد. از طرفی اعمال سهمیه ها نیز می تواند تا حدی شرایط پذیرش را تغییر دهد. با این حال مشاهده دو نمونه کارنامه قبولی در رشته معماری داخلی می تواند تا حدودی شما را نسبت به وضعیت پذیرش آشنا کند.
آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها
گرایش های رشته معماری داخلی
بسیاری از رشته های فنی مهندسی در مقطع کارشناسی دارای گرایش خاصی نبوده و معمولاً به صورت عمومی در دستور تدریس در دانشگاه های سراسری کشور قرار می گیرند. تخصصی شدن رشته های فنی مهندسی معمولاً در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا انجام می پذیرد و در مقطع کارشناسی گرایش های خاصی برای این رشته ها تعریف می شود. رشته معماری داخلی نیز از این قاعده مستثنی نیست و در دوره کارشناسی فاقد گرایش است.
واحدهای درسی رشته معماری داخلی
در این بخش به واحدهای درسی رشته معماری داخلی می پردازیم. آشنایی با واحدهای درسی هر رشته سبب می شود تا شما آگاهانه تر برای ورود به این رشته اقدام کنید، زیرا با دروسی که قرار است در آینده مطالعه کنید آشنا می شوید. در دوره کارشناسی معماری داخلی داده های زمینه ای درباره تاریخ هنر، مبانی هنر و مطالعات تخصصی هنری در کنار اطلاعات فنی مهندسی لازم برای انجام محاسبات و ساخت بنا در اختیار دانشجو قرار می گیرد.
روش تدوین سرفصل های درس های هنر، دانش محور و مهارتی بوده و هدف غایی آن ایچاد انگیزه تحقیق در دانشجو برای دستیابی هدفمند به منابع و متون صحیح علمی است. ایده پردازی خوب، خلاقیت، طراحی قوی و امکان استفاده از ابزارهای فنی و نرم افزاری نیز از الزامات حرفه ای دانش آموخته و از ویژگی های تدریسی به دانشجویان است.
لازم به ذکر است که واحدهای درسی تمامی رشته هر چند سال یکبار توسط شورای عالی برنامه ریزی تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورد بازنگری قرار می گیرد. البته این بازنگری به صورت جزئی بوده و شاهد تغییرات عمده در سرفصل های درسی نخواهیم بود. این بازنگری ها به دلیل انطباق سرفصل ها با دانش جدید و همچنین شرایط پیشرفت تکنولوژی و جامعه است. طول دوره کارشناسی این رشته در ایران 4 سال است که در 8 نیمسال تحصیلی به طول می انجامد. در جدول زیر می توانید تقسیم بندی واحدهای درسی رشته معماری داخلی در مقطع کارشناسی را در دانشگاه های کشور مشاهده کنید.
نوع درس | تعداد واحد | ||
---|---|---|---|
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته معماری داخلی | |||
دروس عمومی | 20 واحد | ||
دروس پایه | 32 واحد | ||
دروس اصلی/ تخصصی | 63 واحد | ||
اختیاری | 12 واحد | ||
جمع | 142 واحد |
در ادامه هر یک از واحدهای درسی رشته معماری داخلی را به صورت جداگانه و با عنوان تعداد واحد هر درس برای شما عنوان میکنیم تا شناخت شما نسبت به این رشته کامل شود.
دروس عمومی رشته معماری داخلی
بسته اولیه از واحدهای درسی، دروس عمومی هستند. دروس عمومی بین رشته های کارشناسی مشترک بود و دانشجویان موظف به پاس کردن این دروس هستند. دروس عمومی براساس نظر گروه عمومی و معارف زیر نظر گروه علوم انسانی ارائه می شود. این واحدهای درسی در مهارت تخصصی و دانش حرفه ای دانشجویان تاثیری نداشته و بیشتر برای آشنایی با ابعادهای مختلف معرفت شناختی به کار می رود. از طرف دیگر این دروس جنبه های اجتماعی، فرهنگی، تاریخی و … را در برمی گیرد. در جدول زیر می توانید دروس عمومی را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.
بسته درسی | نام درس | تعداد واحد | |
---|---|---|---|
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی | |||
مبانی نظری اسلام | اندیشه اسلامی 1 | 2 واحد | |
اندیشه اسلامی 2 | 2 واحد | ||
انسان در اسلام | 2 واحد | ||
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام | 2 واحد | ||
اخلاق اسلامی | فلسفه اخلاق | 2 واحد | |
اخلاق اسلامی | 2 واحد | ||
آیین زندگی | 2 واحد | ||
عرفان عملی اسلامی | 2 واحد | ||
انقلاب اسلامی | انقلاب اسلامی ایران | 2 واحد | |
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران | 2 واحد | ||
اندیشه سیاسی امام خمینی | 2 واحد | ||
تاریخ و تمدن اسلامی | تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی | 2 واحد | |
تاریخ تحلیلی صدر اسلام | 2 واحد | ||
تاریخ امامت | 2 واحد | ||
آشنایی با منابع اسلامی | تفسیر موضوعی قرآن | 2 واحد | |
تفسیر موضوعی نهج البلاغه | 2 واحد | ||
الزامی | فارسی عمومی | 3 واحد | |
زبان عمومی | 3 واحد | ||
تربیت بدنی 1 | 1 واحد | ||
تربیت بدنی 2 | 1 واحد | ||
دانش خانواده و جمعیت | 2 واحد |
لازم به توضیح است که قوانین مشخصی برای پاس کردن ۲۰ واحد دروس عمومی رشته معماری داخلی وجود دارد که حتماً باید طبق همین قوانین برای سپری کردن این دروس اقدام کنید. ۲۰ واحد عمومی در نظر گرفته شده برای این رشته تحصیلی بایستی طبق شرایط زیر اخذ شوند:
- 2 درس 2 واحدی از میان دروس مبانی نظری اسلام
- 1 درس 2 واحدی از میان دروس اخلاق اسلامی
- 1 درس 2 واحدی از میان دروس انقلاب اسلامی
- 1 درس 2 واحدی از میان دروس تاریخ و تمدن اسلامی
- 1 درس 2 واحدی از میان دروس آشنایی با منابع اسلامی
برای این رشته در دروس عمومی، 12 واحد اجباری در نظر گرفته شده که با جمع با دروس عمومی بالا، کل دروس عمومی برای رشته معماری داخلی در دوره کارشناسی پیوسته ۲۰ واحد خواهد شد.
دروس پایه رشته معماری داخلی
دسته دوم از دروس رشته معماری داخلی، دروس پایه هستند. دروس پایه زمینه ساز اولیه دانش تخصصی برای کسب مهارت های بیشتر در این رشته است. به نوعی دروس پایه به مثابه پلی است که بین دروس دبیرستان و دروس اصلی/تخصصی دوره کارشناسی قرار دارد. این دروس سبب آمادگی ذهنی دانشجویان برای انتقال از دروس دوره دبیرستان به دوره کارشناسی است. احتمالا نکات اشتراکی زیادی میان این دروس و دروس دبیرستان وجود دارد که بیشتر برای مرور اطلاعات گذشته و ارائه اطلاعات به صورت تخصصی تر ارائه می شوند. در جدول زیر می توانید دروس پایه رشته معماری داخلی را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.
دروس پایه رشته معماری داخلی | ||
---|---|---|
ردیف | نام درس | تعداد واحد |
1 | مبانی هنرهای تجسمی 1 | 3 |
2 | مبانی هنرهای تجسمی 2 | 3 |
3 | آشنایی با رشته های هنری | 2 |
4 | طراحی پایه 1 | 2 |
5 | طراحی پایه 2 | 2 |
6 | عکاسی دیجیتال | 2 |
7 | بازاریابی و بازارسنجی | 2 |
8 | ریاضی کاربردی | 2 |
9 | هندسه کاربردی | 2 |
10 | محاسبات و آمار | 2 |
11 | نقشه کشی | 2 |
12 | تاریخ هنر 1 | 2 |
13 | تاریخ هنر 2 | 2 |
14 | هنر و تمدن اسلامی | 2 |
15 | طرح اشیا در تمدن اسلامی | 2 |
مجموع واحدها | 32 |
شایان ذکر است که دروس پایه به صورت کلی پیش نیاز یا هم نیاز برای اخذ سایر دروس است. این دروس به صورت نظری، عملی، عملی-نظری ارائه می شود و دانشجویان موظف به پاس کردن دروس پایه هستند. اگر دانشجو حتی یکی از دروس پایه را اخذ نکرده باشد از نظر آموزشی فاقد صلاحیت لازم برای دانش آموختگی است.
دروس اصلی /تخصصی رشته معماری داخلی
دروس اصلی رشته معماری داخلی جزء دروس الزامی این رشته هستند و اکثر واحدهای درسی معماری داخلی را شامل می شوند. این دروس وارد آموزش مهارت های تخصصی لازم می شود. دانشجویان با اخذ این دروس با ماهیت کلی رشته آشنا شده و به درک صحیح و کاملی از شرایط این رشته در بازار کار می رسند. همچنین دانشجویان می توانند با کاربردهای رشته به طور کلی و تخصصی آشنا شوند. در جدول زیر می توانید دروس اصلی رشته معماری داخلی را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.
دروس اصلی/ تخصصی رشته معماری داخلی | ||
---|---|---|
ردیف | نام درس | تعداد واحد |
1 | فرم و فضا | 2 |
2 | حجم سازی | 2 |
3 | نمونک سازی و مدل سازی | 2 |
4 | مقدمات معماری داخلی | 2 |
5 | تحلیل فضا و سایت | 2 |
6 | ارگونومی و آنتریومتری | 2 |
7 | مهندسی عوامل انسانی در تنظیم شرایط محیطی | 2 |
8 | مواد و روش های ساخت 1 | 2 |
9 | مواد و روش های ساخت 2 | 2 |
10 | مواد و روش های ساخت 3 | 2 |
11 | مقررات معماری داخلی | 2 |
12 | انسان، طبیعت، طراحی | 2 |
13 | عناصر و جزئیات ساختمان | 2 |
14 | تحلیل و مدیریت برنامه ریزی ساخت | 2 |
15 | ایستایی | 2 |
16 | تاسیسات و تنظیم شرایط اقلیمی | 2 |
17 | مقاومت مصالح | 2 |
18 | متره و برآورد | 2 |
19 | مبانی معماری داخلی | 4 |
20 | راینو مقدماتی (مدل سازی) | 3 |
21 | رایتو پیشرفته (رندرینگ) | 3 |
22 | سبک شناسی معماری | 2 |
23 | باغ آرایی و محوطه سازی | 2 |
24 | روشنایی و نورپردازی | 2 |
25 | کارگاه پتینه و نقوش | 2 |
26 | کارگاه معماری داخلی سنتی | 2 |
27 | طرح روانشناسی محیط | 2 |
28 | طرح مرمت و نگهداری | 2 |
29 | کارگاه خلاقیت | 2 |
30 | کارگاه حال و آینده | 2 |
31 | کارگاه طراحی مبلمان | 2 |
32 | پروژه نهایی | 2 |
مجموع واحد ها | 63 |
دروس اصلی در واقع موضوع و مفهوم اصلی رشته معماری داخلی را به دانشجویان آموزش می دهد و اهمیت بسیار زیادی برای ارائه مطالب آموزشی حرفه ای مربوط به رشته را دارند. توجه داشته باشید که اگر دانشجو حتی یکی از این دروس را اخذ نکرده باشد و یا با نمره قابل قبول آن را پاس نکرده باشد از نظر آموزشی فاقد صلاحیت لازم برای دانش آموختگی است.
دروس اختیاری رشته معماری داخلی
در نهایت نوبت به معرفی واحدهای درسی اختیاری رشته معماری داخلی می شود. دروس اختیاری سبب آشنایی بیشتر دانشجویان با ماهیت رشته می شود. به طور کلی هدف این دروس این است که دانشجویانی که تصمیم دارند در آینده در گرایش خاصی ادامه تحصیل دهند و یا وارد بازار کار تخصصی شوند، می توانند از این دروس برای کسب دانش و مهارت بیشتر استفاده کنند. در جدول زیر می توانید دروس اختیاری رشته معماری داخلی را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.
دروس اختیاری رشته معماری داخلی | ||
---|---|---|
ردیف | نام درس | تعداد واحد |
1 | روان شناسی خلاقیت | 2 |
2 | فرهنگ، هنر و هویت ایران اسلامی | 2 |
3 | حکمت هنر اسلامی | 2 |
4 | مبانی و اصول علم اقتصاد | 2 |
5 | مبانی و اصول کارآفرینی | 2 |
6 | مبانی سازمان مدیریت | 2 |
مجموع واحد ها | 12 |
شایان ذکر است برای اینکه سقف تعداد واحدهای درسی آن ها به 134 برسد، دانشجو موظف است است از بین درس های اختیاری صرفا 12 واحد درسی را انتخاب کند.
آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور
بازار کار رشته معماری داخلی
در این بخش قرار است نگایه به شرایط بازار کار رشته معماری داخلی داشته باشیم. استخدام معمار داخلی در رده های شغلی متفاوتی امکان پذیر است. کارشناس معمار داخلی می تواند در شرکت های مشاوره طراحی کار کند یا به صورت مستقل و یا به صورت پروژه ای با شرکت های معماری قرارداد ببندد.
به طور کلی دانش یک معمار داخلی، مکمل فعالیت های بسیاری از هنرمندان و مهندسان است. دانش آموخته دوره کارشناسی، دارای مهارت های لازم برای فعالیت در بازار طراحی فضاهای داخلی ساختمان ها بوده و می تواند این مهم را با فعالیت در شرکت های فنی و مهندس با تاسیس شرکت و کارگاه انجام دهد. لذا آموزش های در نظر گرفته شده در دوره کارشناسی معماری داخلی معطوف به ارائه دانش لازم برای فعالیت های تجاری و کارآفرینی سودمند برای مهین عزیزمان ایران است.
به طور کلی فرصت های شغلی که برای رشته معماری داخلی وجود دارد در زیر ذکر شده است:
- استخدام در وزارت راه مسکن و شهرسازی
- تاسیس دفتر داخلی
- طراحی در شرکت های مختلف مهندسی
- استخدام به عنوان معمار داخلی در شرکت های معماری
- همکاری در پروژه های شخصی
- اجرای پروژه های ساختمانی به صورت همکاری با دفاتر معماری
- اشتغال به عنوان مشاور ساخت و ساز
- طراحی داخلی برای ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری و…
- طراحی نماهای ساختمانی از قبلی مسکونی، اداری، تجاری و …
- تاسیس کلینیک های ساختمانی و ارائه خدمات مربوط به مصالح ساختمان
- تدریس در دانشگاه ها و موسسات غیر انتفاعی و دانشگاه های آزاد
- همکاری درمدل سازی و طراحی سه بعدی در پروژه های معماری
- طراحی ساختمان های مختلف به صورت همکاری با طراحان و سرمایه گذاران
کاربردهای رشته معماری داخلی
برای رشته معماری داخلی می توان دو کاربرد اصلی را متصور شد. کاربرد اول رشته معماری داخلی به نیروی متخصص برای به کار گیری در امور اجرایی خلاصه می شود. کاربرد دوم به تربیت نیروی متخصص و آموزش عالی آن ها تمرکز دارد.
منظور از کاربرد اول این است که نیروهای متخصص باید در امور اجرایی و خدماتی مشغول به کار شوند. به توجه به اینکه معماری داخلی یک هنر ضروری به حساب می آید عملا نیاز است تا نیروهای متخصص در کارهای دولتی یا غیردولتی جذب شوند.
منظور از کاربرد دوم این است که باید نیروهای متخصص در دانشگاه های علمی پرورش داده شوند به همین دلیل نیاز به اساتید خبره است. در واقع در واقع پرورش اساتید برای دانشجویان در سال های آینده و همچنین افزایش سطح علمی کشور در این رشته دیگر کاربرد بسیار مهم محسوب می شود. زیرا جهت دستیابی به اهدافی همچون: ایجاد زمینه شکوفایی استعدادها، ایجاد خلاقیت، ابتکار و فراگیری، توانمند سازی دانش آموختگان به منظور کارآفرینی و ورود به بازار کار و نیز ایجاد ارتباط موثر بین دانشگاه ها و دستگاه های اجرایی و بخش های غیر دولتی در جهت ارتقای مهارت ها و به کار گیری یافته های علمی در جامعه لازم است محور آموزش رشته معماری داخلی مورد توجه ویژه قرار گیرد.
درآمد رشته معماری داخلی
درآمد رشته معماری داخلی یک بحث مهم است که ما در اینجا به آن می پردازیم. میزان درآمد رشته معماری داخلی در ایران نه مانند کشورهای پیشرفته مانند اروپا و آمریکا است و نه اینکه سرعت رشد و پیشرفت ما مانند کشورهای حوزه خلیج فارس است. به عبارتی کشور ایران شرایط مخصوص به خود را دارد. با این حال ایران کشوری در حال توسعه است و در حال حاضر برای رشته معماری داخلی یک درآمد متوسط را می توان متصور شد. فارغ التحصلیان می توانند در کارهای مرتبط ساختمانی با حقوق متوسط استخدام شوند و در صورت کسب تجربه و افزایش مهارت، درآمد خود را افزایش دهند. البته کارآفرینی و کسب مهارت های پیشرفته و به روز می تواند برای معماران داخلی رقم های بالایی را فراهم کند. همچنین همکاری با شرکت ها و پروژه های بزرگ نیز روش دیگر درآمدی است که می تواند درآمد قابل توجهی را به همراه داشته باشد. به طور کلی میزان درآمد یک معمار داخلی به تخصص، مهارت و تجربه بستگی دارد تا سهم درآمدی بیشتری را از بازار کسب کند.
رشته معماری داخلی طراحی یک ساختمان یا سرپناه از داخل به بیرون یا طراحی یک فضای داخلی جدید برای بازسازی خانه است. این رشته می تواند به طرح و نقشه اولیه استفاده شده برای فضای داخلی ساختمان یا به طراحی داخلی مجدد آن که برای تطبیق با یک هدف تغییر یافته انجام شود، اشاره داشته باشد.
ادامه تحصیل در رشته معماری داخلی
بسیاری از فارغ التحصیلان رشته کارشناسی معماری داخلی برای کسب جایگاه های شغلی بالاتر و رسیدن به درآمد بیشتر به دنبال ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری هستند. مسلما تحصیل در مقاطع بالاتر، جایگاه اجتماعی بالا را برای دانشجویان به دنبال دارد به همین دلیل لازم دانستیم در این بخش به شرایط ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی رشته معماری داخلی بپردازیم.
کارشناسی ارشد رشته معماری داخلی
دانشجویان رشته معماری داخلی بلافاصله بعد از اتمام دوره کارشناسی می توانند در آزمون سراسری کارشناسی ارشد شرکت کنند. در حال حاضر امکان ادامه تحصیل در دانشگاه های مطرح مانند دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران برای کارشناسی ارشد این رشته فراهم شده است.. در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته، گرایش های متعددی برای معماری تهیه و به تصویب وزارت علوم رسید و از سال 1381 اقدام به پذیرش دانشجو گردید. گرایش های کارشناسی ارشد رشته معماری داخلی شامل: مهندسی معماری، معماری منظر، انرژی و معماری، معماری داخلی، مطالعات معماری ایران، تکنولوژی معماری، بازسازی پس از سانحه، مدیریت پروژه و ساخت و فناوری معماری است
دکترا رشته معماری داخلی
برنامه دوره دکتری در ایران برای اولین بار در سال 1369 توسط گروه معماری دانشکده هنرهای زیبا تهیه و به تصویب شورای عالی برنامهریزی وزارت علوم رسید. امکان ادامه تحصیل در مقطع دکتری برای فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته معماری داخلی وجود دارد. علاقه مندان به ادامه تحصیل در این مقطع می توانند بعد از اتمام دوره کارشناسی ارشد در آزمون ورودی دکتری شرکت کرده و در صورت رسیدن به نمره قبولی در مصاحبه حضوری شرکت نمایند، در صورت قبولی در مصاحبه، دانشجویان می توانند در این مقطع به تحصیل ادامه دهند. امکان ادامه تحصیل در مقطع دکترا معماری داخلی برای دانشجویان در بهترین دانشگاه های ایران فراهم آمده است.
رشته معماری داخلی در جهان
طراحی داخلی و معماری داخلی خوب برای محیط یک سازه ضروری است. این به این دلیل است که طراحی داخلی به یک ساختمان روح می بخشد و آن را کاربردی تر، دلپذیرتر و قابل زندگی تر می کند. بنابراین، زمانی که یک فضای زیبا با استاندارد بالا طراحی شود، این قدرت را دارد که زندگی فرد را نیز غنی کند. از این رو در کشورهای پیشرفته یه این رشته توجه ویژه ای می شود. کشورهای اروپایی همچون انگلستان، آلمان، فرانسه، سوئد، دانمارک، ایتالیا و ایالات متحده آمریکا به عنوان یکی از مهدهای معماری از سراسر جهان دانشجویان واجد شرایط را برای ادامه تحصیل جذب می کند.
اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته معماری داخلی در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا به معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان در رده های شغلی مختلف بپردازیم. لازم است ذکر شود که رتبه بندی QS یکی از مهمترین رتبهبندیهای دانشگاهی است که براساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی بینالمللی، نسبت دانشجویان بینالمللی و میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی دانشگاهها را رتبهبندی میکند.در حال حاضر طبق آخرین تغییرات رتبه بندی دانشگاه های جهان برای مهندسی معدن ۱۰ دانشگاه برتر این رشته در زیر ارائه شده است.
- موسسه فناوری ماساچوست (MIT) کمبریج، ایالات متحده آمریکا Massachusetts Institute of Technology (MIT)
- دانشگاه صنعتی دلفت هلند Delft University of Technology
- UCL لندن، انگلستان
- ETH زوریخ سوییس
- دانشگاه هاروارد کمبریج، ایالات متحده آمریکا Harvard University
- دانشگاه ملی سنگاپور National University of Singapore (NUS)
- دانشکده معماری منچستر انگلستان Manchester School of Architecture
- دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (UCB) ایالات متحده آمریکا University of California, Berkeley
- دانشگاه Tsinghua پکن، چین
- Politecnico di Milano میلان ایتالیا
شایان ذکر است که در بین دانشگاه های برتر جهان، دانشگاه ملی سنگاپور رتبه 6 و دانشگاه Tsinghua رتبه 9 را در حوزه رشته های معماری و محیط داخلی را دارا است. متاسفانه دانشگاه های ایرانی در این رتبه بندی جایگاهی ندارند.
درآمد متوسط سالانه معماران داخلی در کشورهای سراسر جهان رقم قابل توجهی است. برای مثال در کشور انگلستان یک کارشناس معماری داخلی مبتدی بین 23 تا 31 هزار دلار و افراد با تجربه تا 68 هزار دلار درآمد دارند. از طرف دیگر متوسط حقوق معمار داخلی تا 27 دسامبر 2022 53,074 دلار است، اما محدوده حقوق معمولاً بین 45,874 تا 61,327 دلار است. محدوده حقوق می تواند به طور گسترده ای بسته به عوامل مهم بسیاری از جمله تحصیلات، مهرهای نظام مهندسی، مهارت های اضافی، سابقه کار و… متفاوت باشد.
سلام وقت بخیر
من در هنرستان کار و دانش در رشته گرافیک تحصیل میکنم. راهی هست که با کنکور هنر وارد این رشته بشم؟
سلام برای پذیرش در رشته معماری باید در کنکور ریاضی شرکت نمایید.
سلام وقت بخیر
من میخاستم ببینم میشه دو رشته مثل نقشه کشی معماری و معماری داخلی رو همزمان انتخاب کنم و بخونم؟
سلام دوست عزیز
اینکار شرایط خاصی دارد که بهتر است با توجه به موقعیت فعلی خود از وزارت علوم موضوع را پیگیری نمایید.
سلام وقت بخیر
من میخاستم ببینم میشه دو رشته مثل نقشه کشی معماری و معماری داخلی رو در هنرستان همزمان انتخاب کنم و بخونم؟ سال دهمم