امتحان نهایی دین و زندگی 2 ویژه رشته علوم انسانی به صورت کتبی و از 20 نمره می باشد. این درس جز دروسی است که در لیست امتحانات نهایی یازدهم انسانی قرار گرفت. در سالیان اخیر طراحی سوالات این درس تا حدود زیادی تغییر کرده است. سوالات سالیان اخیر این درس اغلب مفهومی میباشد بر خلاف گذشته که دانشآموز برای پاسخ بر حفظیات خود متکی بود. در ادامه شما می توانید سوالات امتحان نهایی دین و زندگی 2 ویژه رشته علوم انسانی خرداد 1404 را با پاسخنامه آن مشاهده کنید:
سوالات امتحان نهایی دین و زندگی 2 رشته انسانی خرداد 1404
1- درستی یا نادرستی گزاره های زیر را مشخص كنید. (1 نمره)
الف) خداوند همه مخلوقات را هدايت می كند، امّا شيوه هدايت مخلوقات با يكديگر متفاوت است.
پاسخ : صحیح (0.5)
ب) از نظر قرآن کریم، “مهم ترین معیار همسر شایسته” سلامت جسمی و روانی اوست.
پاسخ : غلط (0.5)
2- اصطلاحات زیر را تعریف كنید. (1.5 نمره)
الف) فقیه:
پاسخ : فقیه: افرادی که به معرفت عمیق در دین می رسند (0.25) و می توانند قوانین و احکام اسلام را از قرآن و روایات به دست آورند(0.25)
ب) انسان ذلیل :
پاسخ : انسان ذلیل: کسی که در برابر مستکبران و زورگویان تن به خواری می دهد و هر فرمانی را می پذیرد (0.5) همچنین تسلیم هوی و هوس خویش می شود و هر کاری که موافق هوی و هوس او باشد انجام مق دهد.(0.5)
*در صورتی که دانش آموز به تسلیم شدن در برابر مستکبران و هوای نفس اشاره نمود، نمره کامل می گیرد.
3- به سوالات زیر پاسخ كوتاه دهید. (2 نمره)
الف) « علی» به چه معناست؟
پاسخ : “والا” یا “بلند مرتبه” (0.5)
ب) استفاده از زيباترين و مناسب ترين كلمات برای بيان معارف قرآن كريم، بيانگر كدام جنبه از «اعجاز قرآن كريم» است؟
پاسخ : اعجاز لفظی (0.5)
ج) دو مورد از اقدامات ائمۀ اطهار (ع) در راستای «تعليم دين و مرجعيت دينی» را نام ببريد.
پاسخ : تعلیم و تفسیر قرآن کریم – حفظ سخنان و سیرۀ پیامبر(ص) – تبیین معارف اسلامی متناسب با نیازهای نو- تربیت شخصیت های اسلامی(اشاره به دو مورد کافیست) هر مورد(0.25)
د) چرا ولی فقيه بايد «مدير و مدبّر» باشد؟
پاسخ : تا بتواند جامعه را در شرایط پیچیده جهانی رهبری کند. (0.5)
4- به سؤالات زیر پاسخ كامل دهید. ( 3 نمره)
الف) منظور از وجود « قوانين تنظيم كننده » در اسلام چيست؟ (1 نمره)
پاسخ : در اسلام دسته ای از قواعد و قوانین وجود دارد (0.25) که به مقررات اسلامی خاصیت انطباق و تحرک داده است (0.25) این قواعد بر همۀ احکام و مقررات اسلامی تسلط دارند(0.25) و مانند بازرسان عالی، احکام و مقررات را تحت نظر قرار می دهند و کنترل می کنند.(0.25)
(در صورتی که دانش آموز با مثال تبیین نمود، نمره لحاظ شود، مانند نمونۀ زیر)
اسلام با ضرر دیدن و ضرر رساندن مخالف است به طور مثال پیامبر اکرم (ص) فرموده است: “لا ضَرَرَو لا ضِرارَ فِی الاسلام”؛ این سخن به صورت یک قاعده درآمده و بسیاری از مقررات اسلامی را کنترل می کند. مثلا روزه ماه رمضان بر هر مکلفی واجب است، اما اگر این روزه برای شخصی ضرر داشته باشد، بر او حرام می شود.
ب) تفاوت های اساسی حكومت به رهبری « پيامبر (ص)” با حكومت « بنی اميه و بنی عبّاس» چه بود؟ (1 نمره)
پاسخ : – پیامبر خدا (ص) حکومتش را بر پایۀ عدل بنا کرد ولی در حکومت بنی امیه و بنی عباس عدالت رعایت نمی شد.
– در حکومت پیامبر (ص) مالک کرامت و گرامی بودن، تقواست ولی در حکومت بنی امیه و بنی عباس، طالبان قدرت و ثروت قُرب و منزلت داشتند.
– پیامبر (ص) در زندگی و رهبری، ساده زیست بودند ولی حاکمان بنی امیه و بنی عباس برای خود و اطرافیانشان کاخ های بزرگ و مجلل ساختند و خزائن خود را از جواهرات گران قیمت انباشته کردند.
– در حکومت پیامبر (ص) جامعه، مؤمن و فداکار بود اما در حکومت بنی امیه و بنی عباس جامعه، راحت طلب و بی توجه به سیره و روش پیامبر (ص) بود.
(ذکر دو مورد کافیست) هر مورد (0.5)
پ) چهار مورد از « ابعاد رهبری پيامبر اكرم (ص)» را نام ببريد. (1 نمره)
پاسخ : تلاش برای برقراری عدالت و برابری- محبت و مدارا با مردم – سخت کوشی و دلسوزی در هدایت مردم – مبارزه با فقر و محرومیت – ایجاد اخوت اسلامی (ذکر 4 مورد) و هر مورد (0.25)
برای مشاهده سوالات و پاسخنامه به طور کامل، فایل زیر را دانلود کنید…
بخش بندی کتاب دین و زندگی 2
کتاب دین و زندگی 2 رشته علوم انسانی دو بخش دارد. این کتاب به دانش آموزان پایه یازدهم رشته علوم انسانی تدریس میشود. بخش نخست آن “تفکر و اندیشه” نام دارد و شامل 15 درس است. در این بخش دانشآموز با موضوعاتی پیرامون پیامبر، امام ، عصر غیبت و ولایت فقیه آشنا میشود. بخش دوم کتاب “در مسیر” نام دارد و شامل 3 درس است. عزت نفس و ازدواج موضوع اصلی این بخش کتاب است.
بارم بندی امتحان نهایی دین و زندگی یازدهم
در امتحان نهایی دین و زندگی 2 خرداد 1404 بارم بندی تقریبا به صورت همگن است، البته هر چه به دروس پایانی کتاب نزدیک میشویم بارم نمرات کمی افزایش مییابد. بخش دوم کتاب هم که شمال 7 درس است، 13 نمره به خود اختصاص می دهد. پس برای موفقیت در امتحان نهایی این درس باید توجه ویژه ای به دروس نیمسال دوم داشته باشید.
درس | نمره | درس اول، دوم و سوم | 2.5 نمره |
---|---|
درس چهارم، پنجم و ششم | 2.5 نمره |
درس هفتم، هشتم و نهم | 3 نمره |
درس دهم، یازدهم و دوازدهم | 3.5 نمره |
درس سیزدهم و چهاردهم | 3 نمره |
درس پانزدهم و شانزدهم | 3 نمره |
درس هفدهم و هجدهم | 2.5 نمره |
قالب طراحی سؤالات و بارم آنها به شکل زیر خواهد بود:
* ده نمره سؤالات تشریحی با بارم حداقل یک و حداکثر دو برای هر سؤال .لازم به ذکر است که سه نمره از این ده نمره به سؤالات مرتبط با آیات و احادیث اختصاص می یابد.
* چهار نمره سؤالات کوتاه پاسخ با بارم حداقل نیم و حداکثر یک برای هر سؤال
* یک و نیم نمره سؤالات چهارگزینه ای،
* یک و نیم نمره سؤالات صحیح و غلط،
* یک نمره تعریف اصطلاحات،
* دو نمره سـؤالات داده محور (سـؤالات داده محور سـؤالاتی هسـتند که متنی از کتاب به دانش آموزان داده می شـود و از آنها خواسـته می شـود با مطالعه و دقت در متن، به پرسشهای مربوط به آن پاسخ دهند.)
در امتحان نهایی دین و زندگی 2 رشته علوم انسانی، 8 نمره به دروس نیمسال اول و 12 نمره به دروس نیمسال دوم اختصاص داده شده است.
نکاتی درباره امتحان نهایی دین و زندگی یازدهم
ترجمه آیاتی که در مقابل صفحه قرائت و قبل از شروع درس آمده، جزء محتوای آموزشی نیست و تنها جهت آشنایی دانش آموزانی كه تمایل به دانستن مفاهیم این آیات را دارند، قرار داده شده است. از این قسمت در آزمون ها، اعم از آزمونهای كتبی در نظام آموزشی آموزش و پرورش و آزمون های ورودی دانشگاهها، نباید سؤالی طرح شود.
آیات ابتدای هر درس برای قرائت در كلاس است و تنها در ارزشیابی مستمر و پایانی نیمسال اول به صورت شفاهی از دانش آموزان پرسیده می شود و نباید هیچگونه سؤالی در امتحانات كتبی و آزمونهای ورودی دانشگاهها از این آیات طراحی شود.
ترجمه آیاتی که در مقابل صفحه قرائت و قبل از شروع درس آمده، جزء محتوای آموزشی نیست و تنها جهت آشنایی دانش آموزانی كه تمایل به دانستن مفاهیم این آیات را دارند، قرار داده شده است. از این قسمت در آزمون ها، اعم از آزمونهای كتبی در نظام آموزشی آموزش و پرورش و آزمون های ورودی دانشگاهها، نباید سؤالی طرح شود.
قسمتهای “بیشتر بدانیم”، “پیشنهاد”، “پاورقیها”، “برداشت” و “دانش تکمیلی” فقط برای توسعه اطلاعات و كسب نمره تشویقی است و در امتحانات مستمر و پایانی و آزمونهای ورودی دانشگاهها نباید از این قسمت ها سؤال طرح شود.
بخشهای “پاسخ به یک پرسش” و “نمونه” جزء متن آموزشی است که در فرایند آموزش بایستی ارائه شود و از آن سؤال طرح می گردد.
حفظ کردن عین آیات و روایات ضروری نیست، بلکه برداشت و استنباط از آنها اهمیت دارد.
در نظر داشته باشید که کتاب و امتحان نهایی درس دین و زندگی رشته علوم انسانی متفاوت از سایر رشته ها می باشد.
سوالات متداول
در امتحان نهایی درس دین و زندگی 3، 7نمره به 6 درس نخست (نیمسال اول) و 13 نمره به دروس 7 تا 13 اختصاص می یابد.
در امتحان نهایی پایان سال امتحان دین و زندگی به صورت کتبی برگزار می شود و تمام 20 نمره مربوط به همان امتحان است.
حفظ کردن آیات ضروری نیست. قسمتهای “بیشتر بدانیم”، “پیشنهاد”، “پاورقیها”، “برداشت” و “دانش تکمیلی” نیز حفظ می گردد.ترجمه آیاتی که در مقابل صفحه قرائت و قبل از شروع درس آمده، جزء محتوای آمتحانی نیست.