آیا در مورد بورسیه دانش و صنعت از بورسیه های جدیدی که امسال در دفترچه کنکور سراسری اضافه شده اند، اطلاعی دارید؟ بورسیه دانش و صنعت طرح جدیدی است تا دانشجویان در کنار تحصیل، مشغول به کار شوند. در این نوشتار قرار است تمامی سهمیههای کنکور سراسری و دو بورس جدید دانش و صنعت را توضیح دهیم.
با گزینه دو همراه باشید.
دو بورسیه جدید به نام بورسیه دانش و صنعت در پذیرش دانشگاهها اضافه شده است. این بورسیهها در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری 1402 اضافه شده است که داوطلبین میتوانند از این بورسیه در انتخاب رشته خود استفاده کنند.
دفترچه انتخاب رشته کنکور سال 1402 دارای رشتههایی است که برای آن رشتهها بورسیه دانش و صنعت لحاظ شده است. دانشجویان میتوانند در صورت انتخاب این رشتهها بورسیه شرکتهای صنعتی و یا دانشبنیان شوند.
طبق طرح بورسیه شغلی دانشجویان در صنعت، داوطلبین با رتبههای زیر 5000 کنکور سراسری میتوانند به مدت 15 ساعت در هفته، در صنعت یا شرکتهای دانشبنیان مشغول به کار شوند. دانشجویان همچنین میتوانند دو ماه تابستان را نیز در واحدهای صنعتی بگذرانند. در طول مدت تحصیل به دانشجویان از محل خدمت، حقوق پرداخت میشود.
منظور از بورس دانش، تشویق و هدایت استعدادهای برتر نظام آموزشوپرورش کشور برای ورود به رشتههای دارای اولویت است.
در بورس دانش از رشتههای مشخصی که بنیادین و پایه هستند استفاده شده است. به عبارتی رشتههایی که داوطلبین تمایلی برای حضور در آن ها ندارند؛ اما حاکمیت به این رشتهها نیاز دارد، بورسیه دانش شده اند. برای مثال رشتههایی مانند شیمی، فیزیک، ریاضی و فلسفه بورس دانش میشوند.
هدف از بورس دانش این است که بخشی از نیروهای نخبه و افراد دارای رتبه بهتر به سمت علوم بنیادی و پایه سوق داده شوند.
در بورسیه دانش در رشتههای موردنیاز 960 ظرفیت در نظر گرفته شده است. حدوداً هزار نفر از دانشآموزانی که در حوزه علوم بنیادین و پایه انتخاب رشته کنند، بورس دانش میشوند.
برخی از دانشگاههای مانند دانشگاه یزد و هرمزگان بورسی را تحت عنوان بورس صنعت راهاندازی کردند. منظور از بورسیه صنعت این است که زمانی که دانشآموزان بورسیه میشوند، شرکتهای صنعتی و دانشبنیان آنها را بورسیه میکنند تا بتوانند همزمان هم درس بخوانند و هم تحصیل کنند.
برخی رشتهها مانند شیمی، فیزیک، زمینشناسی، ریاضی، فلسفه، جامعهشناسی و رشتههای علوم پایه و بنیادی کشور جز رشتههایی هستند که بورس صنعت میشوند. در بورسیه صنعت نیز سازمانها، شرکتها و دستگاههایی که به دنبال جذب نیرو هستند با همکاری دانشگاهها، ظرفیتی حدود دو هزار و سیصد نفر پذیرش دانشجو دارند.
دانشجویان که موفق به اخذ بورس صنعت شدهاند میتوانند از همان روزهای اول در یک واحد صنعتی مشغول به کار شوند. به عبارتی دانشجویان همزمان با تحصیل میتوانند؛ مانند رشتههای پزشکی مشغول به کار شوند، ازاینرو اسم این بورس را بورسیه صنعتی گذاشتهاند.
در زیر نکات مهمی در مورد بورسیه دانش و صنعت ذکر شده است:
با توجه به اینکه علاوه بر بورسیه ها، سهمیههای کنکور سراسری نیز در انتخاب رشته تأثیر دارند، ازاینرو بهتر است یک نگاه کلی در مورد انواع سهمیههای کنکور سراسری داشته باشید.
مطابق با دفترچه راهنما ثبتنام کنکور سراسری که از طریق سایت سازمان سنجش به نشانی sanjesh.org ” منتشر شده است، داوطلبان زمانی مشمول استفاده از یک سهمیه هستند که دارای شرایط تعیین شده برای آن سهمیه باشند.
داوطلبینی که حدنصاب نمره لازم برای انتخاب رشته، زمینه و رشته تحصیلی را در خردادماه کسب نکرده باشند، میتوانند نمونه برگ درخواست تعیین رشته مجدد را تکمیل کنند و در شهریورماه اقدام کنند. مدیران مدرسه با دانشآموزانی که خواستار آزمون جبرانی هدایت تحصیلی هستند، همکاری لازم را به عملآورده و نمونبرگهای تعیین رشته مجدد را در اختیار دانشآموزان قرار میدهند.
همه داوطلبین براساس محل تحصیل خود جزء سهمیه مناطق محسوب میشوند، مگر اینکه شرایط استفاده از سهمیههای دیگر را نیز داشته باشند.
شرایط داوطلبین برای اخذ سهمیه مناطق در زیر ارائه شده است:
میزان سهمیه و حدنصاب نمره لازم برای کسب ظرفیت رشته ها در دانشگاه ها در سهمیه رزمندگان، ایثارگران و خانواده شهدا متفاوت است که در زیر به آن پرداختهایم.
یکی از سهمیههای کنکور سراسری، سهمیه رزمندگان است. افراد زیر میتوانند از سهمیه رزمندگان استفاده کنند.
براساس قوانین سازمان سنجش:
یکی دیگر از سهمیههای کنکور سراسری، سهمیه ایثارگران است. افراد زیر میتوانند از سهمیه ایثارگران استفاده کنند.
سهمیه ایثارگران 5 درصد ظرفیت شامل افراد زیر است:
براساس قوانین سازمان سنجش شرایط پذیرش داوطلبین دارای سهمیه ایثارگری بهقرار زیر است:
سهمیه ایثارگران 25 درصد ظرفیت شامل افراد زیر است:
براساس قوانین سازمان سنجش شرایط پذیرش داوطلبین دارای سهمیه ایثارگری بهقرار زیر است:
سهمیه خانواده شهدا شامل: پدر، مادر، خواهر و برادر شهید است. ظرفیت پذیرش خانواده شهدا به نسبت کل داوطلبین کنکور محاسبه میشود. به عبارتی گزینش سهمیه خانواده شهدا مانند سهمیه مناطق در کنکور است و برای هر کد رشته محل به نسبت تعداد شرکتکنندگان این سهمیه، ظرفیت جداگانهای اختصاصدادهشده است.
براساس قوانین سازمان سنجش:
سهمیه ویژه بهیاران به مدت 5 سال به بهیاران واجد شرایط اختصاص مییابد. این سهمیه برای قبولی در رشتههای زیر اعمال میشود:
اين تسهيلات براي استفاده از سهميه بهياري در رشته محل هاي پرستاري، اتاق عمل و هوشبري، فقط در استان محل خدمت بهيار اعمال مي شود.
بهیاران برای استفاده از این سهمیه باید واجد شرایط ذیل باشند:
براساس قوانین سازمان سنجش:
دفترچه انتخاب رشته کنکور سال 1402 دارای رشتههایی است که برای آن رشتهها بورسیه دانش و صنعت لحاظ شده است. دانشجویان میتوانند در صورت انتخاب این رشتهها بورسیه شرکتهای صنعتی و یا دانشبنیان شوند.
داوطلبینی که رتبه آن ها زیر 5000 شده است می توانند از رشته هایی که برای آن ها بورس دانش و صنعت لحاظ شده است، استفاده کنند.
در بورسیه دانش در رشتههای موردنیاز 960 ظرفیت در نظر گرفته شده است. حدوداً هزار نفر از دانشآموزانی که در حوزه علوم بنیادین و پایه انتخاب رشته کنند، بورس دانش میشوند.
موسسه آموزشی فرهنگی گزینه دو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژه داوطلبان آزمون سراسری و آزمون های استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دوره اول متوسطه و پایه های دهم و یازدهم می باشد. گزینه دو به عنوان یک موسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرم افزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانش آموزان و مدارس ارائه می کند