در این فیلم آموزشی، با مباحث لازم جهت انجام محاسبات در شیمی مانند واحد کربنی، جرم مولی و جرم اتمی میانگین آشنا خواهید شد. با یادگیری موارد ذکر شده، قادر به حل تست های کنکور سراسری خواهید بود.
مول و جرم مولی در شیمی
برای محاسبات در شیمی لازم است، یک سری اطلاعات را داشته باشیم. مانند موارد زیر:
واحد کربنی: amu، مقدار 1/12 جرم اتم کربن دقیقا 12 می باشد.
مول: یک واحد شمارشی است. به تعداد 1023×6/022 ذره از هر ماده، یک مول گفته می شود. به عنوان مثال 1023×6/022 ذره از هر اتم، یک مول اتم محسوب می شود.
جرم مولی: برابر با جرم یک مول ماده می باشد. واحدش g × mol-1 است.
در شیمی، جرم مولی برابر با جرم یک مول ماده می باشد.
جرم اتمی میانگین و محاسبه آن در شیمی
جرم اتمی میانگین: برای تعیین جرم اتمی میانگین، باید فراوانی ایزوتوپ ها را داشته باشیم. برای محاسبه جرم اتمی میانگین، فراوانی هر ایزوتوپ (یا درصد فروانی) را در عدد جرمی آن ضرب می کنیم، سپس جمع این اعداد را بر مجموع فروانی ها (درصد فروانی ها) تقسیم کنیم.
به طور نمونه، کلر از دو ایزوتوپ با عدد جرمی 35 و 37 تشکیل شده است. فروانی ایزوتوپ با عدد جرمی 35 برابر سه و فروانی ایزوتوپ با عدد جرمی 37 برابر یک می باشد.
جرم اتمی میانگین کلر به صورت زیر محاسبه خواهد شد:


اگر در مثال بالا، به جای فروانی، درصد فروانی ایزوتوپ ها داده شده بود، یعنی، درصد فروانی ایزوتوپ با عدد جرمی 35 برابر با 75% و درصد فروانی ایزوتوپ با عدد جرمی 37 برابر با 25% بود. در این حالت جرم اتمی میانگین به شکل زیر به دست خواهد آمد:


به منظور تعیین جرم اتمی میانگین، نیاز است فراوانی ایزوتوپ ها را داشته باشیم.
به منظور یادگیری بیشتر مول، جرم مولی و جرم اتمی میانگین می توانید ویدئو آموزشی را مشاهده کنید.
سوالات متداول
جرم مولی، برابر با جرم یک مول از هر ماده ای می باشد.
واحد کربنی به 1/12 جرم اتم کربن 12 گفته می شود.
به منظور تعیین جرم اتمی میانگین، نیاز است فراوانی ایزوتوپ ها را داشته باشیم. برای محاسبه جرم اتمی میانگین، فراوانی هر ایزوتوپ (یا درصد فروانی) را در عدد جرمی آن ضرب خواهیم کرد، سپس جمع این اعداد را بر مجموع فروانی ها (درصد فروانی ها) تقسیم می کنیم.