جستجو
Close this search box.
آموزش دروس پایه دهم
آموزش دروس پایه یازدهم
آموزش دروس پایه دوازدهم

رشته تاریخ

معرفی کامل رشته تاریخ | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته تاریخ
فهرست مطالب

معرفی رشته تاریخ

رشته تاریخ مطالعه گذشته (به ویژه مردم، جوامع، رویدادها و مشکلات گذشته و همچنین تلاش ما برای درک آنها) و پیگیری مشترک تاریخ همه جوامع بشری است. با توجه به اهمیت این رشته در این نوشتار با شما همراه هستیم تا به بررسی تاریخچه، دانشگاه ‌های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش ها، کاربرد و شرایط ادامه تحصیل در رشته تاریخ در ایران و جهان بپردازیم.

معرفی کامل رشته تاریخ | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته تاریخ

مطالعه تاریخ به ما امکان می دهد تا نحوه رفتار مردم و جوامع را مشاهده و درک کنیم. به عنوان مثال، ما قادریم جنگ را حتی زمانی که یک ملت در صلح است، با نگاه کردن به رویدادهای قبلی ارزیابی کنیم. رشته تاریخ داده هایی را در اختیار ما قرار می دهد که برای ایجاد قوانین یا نظریه هایی در مورد جنبه های مختلف جامعه استفاده می شود.

تاریخچه رشته تاریخ

رشته تاریخ نگاری در قرن پنجم قبل از میلاد با تاریخ هرودوت، بنیانگذار تاریخ نگاری تأسیس شد. دولتمرد رومی، کاتو بزرگ، اولین تاریخ نگاری رومی، Origines را در قرن دوم پیش از میلاد را ایجاد کرد. همچنین رشته تاریخ به دوره زمانی پس از اختراع اسناد مکتوب در فرهنگ یا جامعه معین اطلاق می شود. باستان شناسان از اوایل سال 3200 قبل از میلاد، سوابق مکتوب را در مصر کشف کرده اند که تاریخ پذیرفته شده ای است که تاریخ در آنجا “آغاز” می شود.

هرودوت هالیکارناسوس (484 قبل از میلاد – حدود 425 قبل از میلاد) به طور کلی به عنوان “پدر تاریخ” تحسین شده است. هرودوت اولین نویسنده ای بود که به بررسی سیستماتیک وقایع تاریخی پرداخت. از او به عنوان “پدر تاریخ” یاد می شود، عنوانی که توسط خطیب روم باستان سیسرو به او اعطا شد.

معرفی کامل رشته تاریخ | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته تاریخ

برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو

تعریف تخصصی رشته تاریخ

رشته تاریخ یکی از قدیمی ترین رشته های گروه علوم انسانی بوده و اغلب در دانشگاه های ایران و جهان تدریس می شود. تاریخ را می توان به بررسی مطالعه زندگی اجتماعی انسان ها در طول اعصار، توام با تحلیل و بررسی آن، برای نوسازی زمان حال و رسیدن به آگاهی نسبت به آینده تعریف کرد. تاریخ مطالعه تغییرات در طول زمان است و تمام جنبه های جامعه بشری را در بر می گیرد. تحولات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، علمی، فنی، پزشکی، فرهنگی، فکر و نظامی بخشی از تاریخ است.

تاریخ هم علم است و هم هنر. در روش و تکنیک علمی است اما در ارائه ادبی و هنری است. به عبارتی تاریخ مطالعه زندگی در جامعه در گذشته در تمام جنبه های آن در ارتباط با تحولات حال و آینده است. این داستان انسان در زمان و تحقیقی در گذشته بر اساس شواهد است.

به صورت کلی مطالعه تاریخ به ما کمک می‌کند تا با بررسی اینکه چگونه گذشته روابط جهانی، ملی و محلی بین جوامع و مردم را شکل داده است (و به شکل‌گیری آن ادامه می‌دهد) پرسش‌ها و معضلات پیچیده را درک کرده و مشکلات و مسائل را حل کنیم. برخلاف دروس تاریخ در دوران مدرسه که موضوع اصلی آن حوادث و اتفاقات تاریخی بود، رشته تاریخ در دانشگاه به دانشجویان نحوه نوشتن، قواعد و نحوه به ثبت رساندن حوادث تاریخی یک ملت یا قوم را آموزش می دهد.

رشته تاریخ در یک نگاه

رشته تاریخ زیر مجموعه گروه علوم انسانی بوده و متقاضیان برای ورود به این رشته باید در کنکور علوم انسانی شرکت کنند. معمولاً تعداد داوطلبان زیادی در در گروه علوم انسانی برای ورود به رشته تاریخ با همدیگر به رقابت می پردازند و از طرف دیگر ظرفیت پذیرش دانشگاه ها برای پذیرش رشته تاریخ بالا بوده و امکان تحصیلی لازم را برای ادامه تحصیل دانشجویان فراهم کردند. بازار کار رشته تاریخ در ایران شرایط تقریباً متوسطی داشته و می‌توان با افزایش دانش علمی به بازار کار خوب و درآمد مناسب دست پیدا کرد. درآمد رشته تاریخ ارتباط تنگاتنگی با جایگاه شغلی داشته، البته همچنین مدرک تحصیلی، سابقه کار، ردیف شغلی روی میزان درآمد دریافتی تاثیر می گذارد.  طول دوره کارشناسی در رشته تاریخ ۴ سال بوده که به صورت ترمی و در ۸ نیمسال تحصیلی ارائه می شود.

پرمتقاضی بودن 86%
کاربردی بودن 94%
دشواری دروس 95%
امکان ادامه تحصیل 88%
بازار کار 93%

رشته تاریخ در ایران

تاریخ سعی دارد، حوادث و رویدادهای گذشته را بررسی کند و به عنوان علوم راهبردی در دوره مدرنیته در نظر گرفته می شود.  ایران یکی از قدیمی ترین ملت های جهان است که قدمت آن به ده ها هزار سال می رسد. اولین شهر بزرگ کشور، شوش، در حدود 3200 سال قبل از میلاد در فلات مرکزی ساخته شد. در سال 559 قبل از میلاد امپراتوری ایران در جنوب غربی ایران پدید آمد و بین‌النهرین و مصریان را فتح کرد.

سابقه رشته تاریخ در ایران در نظام آموزشی دانشگاهی ایران نزدیک به صد سال می رسد. این رشته از ابتدای پدیده ای به نام دانشگاه در ایران حضور داشته است. در این سال ها به لحاظ توسعه رشته تاریخ، گرایش های متعددی از آن وجود دارد و تا مقطع دکتری نیز ادامه دارد.  از آن جا که کشورمان در زمینه های گوناگون فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نیازمند تربیت مورخان است، از این رو ضروری و شایسته که برنامه ریزی صحیحی برای رفع نیازهای علمی و اجرایی کشور فراهم شود.

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

پذیرش در رشته تاریخ

در این بخش قرار است به شرایط پذیرش در رشته تاریخ نگاه کلی داشته باشیم. جهت بررسی شرایط پذیرش باید دو دیدگاه کلی را مورد بررسی قرار داد. در وهله اول باید تعداد داوطلبین شرکت کننده در کنکور علوم انسانی مورد بررسی قرار گیرد. هر ساله تعداد متفاوتی از افراد برای ورود به رشته تاریخ با همدیگر به رقابت می پردازند. به صورت کلی می‌توان گفت که متقاضیان رشته تاریخ متوسط و رو به بالا است. در وهله دوم باید ظرفیت پذیرش دانشگاه ها و همچنین تعداد دانشگاه های پذیرنده را مورد بررسی قرار داد. دانشگاه های سراسری کشور امکانات تحصیلی و شرایط جذب دانشجویان را برای رشته تاریخ فراهم کرده و دانشجویان می توانند در دانشگاههای سراسری زیادی در رشته تاریخ به ادامه تحصیل بپردازند.  البته توجه داشته باشید که شرایط پذیرش در هر سال شرایط متفاوتی را به خود گرفته زیرا بر اساس تعداد رقبا، ظرفیت پذیرش دانشگاه ها و همچنین اعمال سهمیه های مختلف شرایط پذیرش با سال قبل خود متفاوت است. اما به صورت کلی آشنایی با وضعیت پذیرش در رشته تاریخ می تواند به فرد دیدی آگاهانه تر برای برنامه ریزی صحیح در کنکور سراسری ارائه دهد.

 با توجه به حذف زیر گروه ها از کنکور علوم انسانی این آزمون تنها شامل دروس تخصصی است. جهت قبولی در رشته مورد نظر باید به دروس تخصصی که هر کدام ضرایب مختلفی دارند، پاسخ دهید. از این میان برخی دروس بیشترین ضریب را بین دروس داشته و  از اهمیت بیشتری قائل هستند. در جدول زیر می توانید ضرایب دروس تخصصی رشته تاریخ را به صورت کامل مشاهده کنید.

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در کنکور انسانی
ریاضی
6
اقتصاد
2
زبان و ادبیات فارسی
8
عربی
5
تاریخ و جغرافیا
5
علوم اجتماعی
5
فلسفه و منطق
5
روانشناسی
2

همانطور که در جدول بالا مشاهده می کنید دروس زبان و ادبیات فارسی و ریاضی برای کنکور علوم انسانی ضرایب بالاتری دارد. برای قبولی در رشته مورد نظر باید مطالعه کامل و دقیقی بر روی این دروس دبیرستان خود داشته باشید.

 شایان ذکر است که شرکت در آزمون های آزمایشی مشابه می تواند شما را تا حد زیادی با شرایط کنکور سراسری آشنا کند. با توجه به این که سوالات آزمون های آزمایشی شباهت زیادی با سوالات کنکور سراسری دارد، شما می توانید با شرکت در آزمون های آزمایشی سرعت تست زنی، دقت در پاسخگویی و دانش خود را محک بزنید. به عبارتی می توانید از این فرصت ایده‌آل بهترین استفاده را برده در کنکور سراسری بهترین نتیجه را کسب کنید.

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

دانشگاه های برتر رشته تاریخ

در این بخش قرار است به معرفی دانشگاه های برتر رشته تاریخ بپردازیم. با توجه به اینکه اکثر دانش آموزان بعد از اعلام رتبه به دنبال اولویت بندی دانشگاه های شاخص و برتر هستند، از این رو بهتر است لیست کلی از دانشگاه های مطرح برای رشته را به خاطر داشته باشید. البته شایان ذکر است که تمامی دانشگاهی کشور از نظر کیفیت آموزشی و جایگاه علمی در سطح قابل قبولی قرار داشته و فارغ‌التحصیلان از تمامی دانشگاهی کشور می توانند با ارتقاء دانش و مهارت های تخصصی به جایگاه های شغلی با درآمد مناسب دست پیدا کنند، اما با این حال برخی از شاخص ترین دانشگاه های رشته تاریخ شامل دانشگاه های تهران، شهید بهشتی تهران، اصفهان، تبریز، اراک، فردوسی مشهد و دانشگاه شهید چمران اهواز است.

دو نمونه کارنامه قبولی در رشته تاریخ

در این بخش قرار است دو نمونه کارنامه قبولی در رشته تاریخ با همدیگر بررسی کنیم. با توجه به اینکه آگاهی نسبت به رتبه و تراز قبولی دانش آموزان در سالهای قبل می تواند به دانش آموزان یک دید کلی جهت نمره قبولی ارائه بدهد از این رو لازم دانستیم، دو نمونه کارنامه قبولی رشته تاریخ را گردآوری کرده و تراز رو درصد را به  دانش آموزان نشان دهیم. البته توجه داشته باشید که شرایط پذیرش مانند تراز، درصد و رتبه قبولی به دلیل تغییر تعداد رقبا، اعمال سهمیه های مختلف و تعداد ظرفیت پذیرش دانشگاه ها فرق می کند. برای مثال ممکن است شما با همین رتبه و تراز نتوانید در رشته مورد نظر پذیرش شوید. اما با آگاهی از نمونه کارنامه قبولی دانش آموزان در سال های قبل می توانید برنامه‌ریزی صحیح جهت کنکور داشته باشید.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها

گرایش های رشته تاریخ

بسیاری از رشته ها در مقطع کارشناسی فاقد گرایش هستند و گرایش های تخصصی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری اعمال می شود. رشته تاریخ در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری به گرایش های مختلفی تقسیم می شود که دانشجویان می توانند براساس علاقه در گرایش مد نظر خود مشغول به تحصیل شوند. از آنجایی که نظام آموزشی ایران در راستای هم سو شدن با نظام آموزشی در کشورهای مطرح است، بنابراین از طرح لوزی پیروی می کند. طرح لوزی به گونه ای است که در دوره کارشناسی فاقد گرایش است و در دوره ارشد گرایش های مختلفی برای رشته ها تعیین می شود و دوباره در دوره دکتری، گرایش ها با همدیگر تجمیع می شوند. رشته تاریخ نیز در دوره کارشناسی فاقد گرایش است.

واحدهای درسی رشته تاریخ

در این بخش قرار است نگاهی به واحدهای درسی رشته تاریخ داشته باشیم تا دانش آموزان از درس هایی که قرار است در دوره کارشناسی مطالعه کنند آگاهی داشته باشند. برخی از دانش آموزان بعد از ورود به رشته مورد نظر به دلیل عدم علاقه به دروس از ادامه تحصیل انصراف داده و وارد رشته دیگری شده است. بنابراین بهتر از قبل از ورود به دوره کارشناسی با واحد های درسی رشته آشنا شده و در صورت علاقه در کنکور سراسری شرکت کنید.

 واحدهای درسی تمامی رشته ها هر چند سال یکبار مطابق ضوابط و مقررات وزارت علوم تحقیقات و فناوری در مورد بازنگری قرار گرفته البته بازنگری به صورت جزئی بوده و شاهد تغییرات عمده در واحدهای درسی نخواهیم بود. برای مثال ممکن است در سرفصل برخی از درس ها یا واحدهای درسی تغییرات جزئی ایجاد شود.

 واحد های درسی دوره کارشناسی تاریخ شامل 142 واحد است که در بسته های دروس عمومی، دروس پایه، دروس تخصصی و دروس اختیاری ارائه می شود. در جدول زیر می توانید تقسیم بندی واحدهای درسی رشته تاریخ در مقطع کارشناسی را در دانشگاه های کشور مشاهده کنید:

نوع درس
تعداد واحد
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته علوم ورزشی
دروس عمومی
22 واحد
دروس پایه
28 واحد
دروس تخصصی
68 واحد
دروس اختیاری
24 واحد
جمع
142 واحد

در ادامه هر یک از واحدهای درسی رشته تاریخ را به صورت جداگانه و با عنوان تعداد واحد هر درس برای شما عنوان می‌کنیم تا شناخت شما نسبت به این رشته کامل شود.

دروس عمومی رشته تاریخ

اولین بسته از دروس مربوط به دروس عمومی است که به صورت مشترک برای تمامی رشته ها زیر نظر گروه معارف عمومی دانشگاه ارائه می شود. هدف از ارائه دروس عمومی افزایش ابعاد معرفت شناختی در در جنبه های مختلف زندگی بوده و تاثیری روی مهارت های تخصصی دانشجویان ندارد. دانشجویان  ملزم به سپری کردن تعداد مشخصی از این واحدهای درسی بوده و در صورت عدم پاس کردن آن ها نمی توان مدرک کارشناسی را دریافت کرد. در جدول زیر می توانید دروس عمومی رشته تاریخ را مشاهده کنید:

بسته درسی
نام درس
تعداد واحد
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی
مبانی نظری اسلام
اندیشه اسلامی 1
2 واحد
اندیشه اسلامی 2
2 واحد
انسان در اسلام
2 واحد
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام
2 واحد
اخلاق اسلامی
فلسفه اخلاق
2 واحد
اخلاق اسلامی
2 واحد
آیین زندگی
2 واحد
عرفان عملی اسلامی
2 واحد
انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران
2 واحد
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2 واحد
اندیشه سیاسی امام خمینی
2 واحد
تاریخ و تمدن اسلامی
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
2 واحد
تاریخ تحلیلی صدر اسلام
2 واحد
تاریخ امامت
2 واحد
آشنایی با منابع اسلامی
تفسیر موضوعی قرآن
2 واحد
تفسیر موضوعی نهج البلاغه
2 واحد
الزامی
فارسی عمومی
3 واحد
زبان عمومی
3 واحد
تربیت بدنی 1
1 واحد
تربیت بدنی 2
1 واحد
دانش خانواده و جمعیت
2 واحد

لازم به توضیح است که قوانین مشخصی برای پاس کردن 22 واحد دروس عمومی رشته تاریخ وجود دارد که حتماً باید طبق همین قوانین برای سپری کردن این دروس اقدام کنید. 22 واحد عمومی در نظر گرفته شده برای این رشته تحصیلی بایستی طبق شرایط زیر اخذ شوند:

  • 2 درس 2 واحدی از میان دروس مبانی نظری اسلام
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس اخلاق اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس انقلاب اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس تاریخ و تمدن اسلامی
  • 1 درس 2 واحدی از میان دروس آشنایی با منابع اسلامی

برای این رشته در دروس عمومی، 12 واحد اجباری در نظر گرفته شده که با جمع با دروس عمومی بالا، کل دروس عمومی برای رشته تاریخ در دوره کارشناسی پیوسته 22 واحد خواهد شد.

دروس پایه رشته تاریخ

درس پایه بسته دوم واحد های درسی رشته تاریخ است. این دروس تقویت بنیه علمی و آماده سازی ذهنیت دانشجویان برای کسب دانش تخصصی واحدهای اصلی/تخصصی می شود. با درک کامل دروس پایه است که دانشجویان می توانند به ماهیت رشته پی برده و بازار کار و کاربردهای آن را به خوبی درک کنند. احتمالاً  واحد های درسی پایه با دروس مقطع دبیرستان نکات اشتراکی زیادی داشته اما با این تفاوت که واحدهای درسی پایه به صورت پیچیده تر و تخصصی تر ارائه می شود. واحدهای درسی پایه به صورت الزامی ارائه شده؛ از این رو باید برنامه ریزی صحیحی برای اخذ آن ها از همان ترم های ابتدایی انجام شود تا در ترم های آخر مشکلی ایجاد نشود. در جدول زیر می توانید دروس پایه تاریخ را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.

دروس پایه رشته تاریخ
ردیف نام درس تعداد واحد
1 قرائت متون تاریخی به زبان عربی۱ ۲
2 قرائت متون تاریخی به زبان فارسی ۱ ۲
3 قرائت متون تاریخی به زبان انگلیسی ۱ ۲
4 قرائت متون تاریخی به زبان انگلیسی ۲ ۲
5 کلیات و مبانی علم تاریخ ۲
6 روش تحقیق در تاریخ ۲
7 تاریخنگاری و تحولات آن در ایران و جهان ۲
8 گاهشماری و تقویم ۲
9 مبانی تاریخ اجتماعی ایران ۲
10 تاریخ اندیشه های سیاسی در ایران و اسلام ۲
11 مبانی جامعه شناسی ۲
12 کلیات جغرافیا ( با تکیه بر جغرافیای ایران ) ۲
13 مبانی علم سیاست ۲
14 فلسفه تاریخ ۲
مجموع واحدها 28

 دروس پایه معمولا دو یا سه واحدی بوده که به صورت نظری، عملی و عملی- نظری ارائه می شود. برای اینکه در فهم و درک دروس تخصصی مشکل ایجاد نشود، باید به صورت کامل دروس پایه را درک کنید. از طرف دیگر توجه داشته باشید که در برخی از دانشگاه های معتبر جهان دروس پایه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ بنابراین اگر قصد پذیرش یا اپلای را دارید باید نمره قابل قبولی را در این دروس کسب کنید.

دروس تخصصی رشته تاریخ

دروس اختصاصی به ارائه مفاهیم تئوری های علمی و عملی می پردازد.  این دروس تخصصب ماهیت رشته، کاربرد و بازار کار آن را به دانشجویان ارائه داده و با مطالعه دروس تخصصی است که افراد با جایگاه شغلی خود در بازار کار آشنا می شوند. دروس تخصصی از نظر آموزشی اهمیت زیادی داشته و درک آنها برای کسب معدل خوب و موفقیت در بازار کار یا ادامه تحصیل بسیار ضروری است. در جدول زیر می توانید دروس تخصصی تاریخ را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.

دروس تخصصی رشته تاریخ
ردیف نام درس تعداد واحد
1 تاریخ یونان و روم ۲
2 تاریخ بیزانس ۲
3 اروپا در قرون وسطی ۲
4 اروپا در قرن جدید ۲
5 تاریخ اروپا از انقلاب فرانسه تا جنگ جهانی اول ۲
6 اروپا از جنگ جهانی اول تا کنون ۲
7 تاریخ اسلام از میلاد پیامبر تا سال ۴۱ هجری قمری ۲
8 تاریخ تحولات جهان اسلام از سال۴۰ تا ۲۲۷ هجری قمری ۲
9 تحولات جهان اسلام از ۲۲۷ تا سقوط بغداد ۲
10 تاریخ تشیع ۱ از آغاز تا قرن۵ هجری ۲
11 تاریخ تشیع 2 از قرن ۵ تا قرن ۱۰هجری ۲
12 تاریخ تحلیلی زندگی ائمه (ع) ۲
13 تاریخ تحولات جهان اسلام از قرن ۷ هجری تا قرن ۱۰ هجری ۲
14 تاریخ عثمانی و ترکیه جدید ۲
15 تاریخ ایران از ورود آریایی ها تا پایان دوره هخامنشیان ۴
16 تاریخ ایران در دوره سلوکی و اشکانی ۲
17 تاریخ ایران در دوره ساسانیان ۴
18 تاریخ تحولات سیاسی ایران از ورود اسلام تا پایان حکومت علویان طبرستان ۲
19 تاریخ تحولات سیاسی ایران در دوره سلجوقیان ۲
20 تاریخ تحولات سیاسی ایران در دوره سامانیان ، دیلمیان ، غزنویان ۲
21 تاریخ تحولات سیاسی ایران در دوره غوریان و خوارزمشاهیان ۲
22 تاریخ تحولات سیاسی ایران در دوره حمله مغول و ایلخانیان ۲
23 تحولات سیاسی ایران در دوره صفویان ۴
24 تحولات سیاسی ایران از زوال ایلخانیان تا آغاز حکومت صفویان ۲
25 تحولات ایران در دروه افشاریان و زندیان ۲
26 تحولات ایران از آغاز دوره قاجاریه تا انقلاب مشروطیت ۴
27 انقلاب مشروطیت و تحولات ایران تا انقراض حکومت قاجاریه ۲
28 تاریخ تحولات ایران از انقراض قاجاریه تا ۲۸ مرداد ۴
29 انقلاب اسلامی و ریشه های تاریخی آن ۲
مجموع واحد ها 68

دروس تخصصی مهمترین بسته واحدهای درسی است که تاثیر زیادی در یادگیری مفاهیم تخصصی رشته تاریخ داشته بنابراین دانشجویان باید برای اخذ این دروس از همان ترم های آغازین برنامه ریزی صحیح داشته باشند تا در ترم های آخر با مشکل پیشنیاز و همنیاز روبرو نشوند. این دروس بسیار حائز اهمیت بوده به گونه ای که اگر یکی از واحدهای درسی اخذ و پاس نشود از نظر آموزشی فاقد صلاحیت لازم برای فارغ التحصیلی هستید.

دروس اختیاری رشته تاریخ

دروس آخر دوره کارشناسی رشته تاریخ مربوط به واحد درسی اختیاری است. واحدهای اختیاری به صورت مکمل با دروس تخصصی ارائه شده و سبب افزایش دانش در گرایش های مختلف رشته می شود. دانشجویان می بایست بر اساس گرایش مورد نظر خود برای ادامه تحصیل و جایگاه شغلی که قرار است در آینده در آنجا مشغول به کار شوند واحدهای درسی اختیاری را انتخاب کرده و آنها را پاس نمایند. در جدول زیر می توانید دروس اختیاری رشته تاریخ را در مقطع کارشناسی پیوسته مشاهده کنید.

دروس اختیاری رشته تاریخ
ردیف نام درس تعداد واحد
1 ایران پیش از تاریخ ۲
2 سلسه های شرقی ایران قدیم ۲
3 تاریخ اسلام در حوزه اقیانوس هند و جنوب شرقی آسیا ۲
4 شناخت و نقد منابع و مآخذ تاریخ ایران بعد از اسلام ۲
5 تاریخ تمدنهای مشرق زمین ۲
6 ادیان ایران باستان ۲
7 مبانی تکوین و تحول تمدنهای جهان ۲
8 آشنایی با خطوط و زبانهای ایران پیش از اسلام ۲
9 شناخت و نقد منابع و مآخذ ایران بعد از اسلام ۲
10 شناخت و نقد منابع و مآخذ ایران پیش از اسلام ۲
11 قیام کربلا ۲
12 تاریخ گسترش اسلام در آفریقا و اروپا از آغاز تا سقوط اندس ۲
13 تاریخ خلفای مصر و حمدانیان ۲
14 مبانی حکومت و ساخت قدرت در ایران ۲
15 روانشناسی اجتماعی ۲
16 تاریخ های محلی ۲
17 تاریخ خلیج فارس و سرزمینهای همجوار ۲
18 تاریخ دیپلماسی ایران ۲
19 تاریخ عرفان و تصوب در ایران و اسلام ۲
20 تاریخ و فرهنگ و تمدن اسلامی ۲
21 تاریخ فرهنگ و تمدن ایران ۲
22 تاریخ تفکر سیاسی در دوره قاجاریه ۲
23 تاریخ اندیشه ها و مکاتب سیاسی در غرب ۲
24 تاریخ احزاب و مطبوعات ایران در دوره قاجاریه ۲
25 تاریخ نفت در ایران و خاورمیانه ۲
26 تاریخ پیامبران ۲
27 تاریخ هنر و معماری اسلامی ۲
28 جغرافیای انسانی ۲
29 جغرافیای تاریخی سرزمین های اسلامی ۲
30 جامعه شناسی تاریخی ۲
31 مبانی علم اقتصاد ۲
32 فرهنگ و تمدن ایران دروه صفویه ۲
33 تاریخ قاره آمریکا ۲
34 تاریخ استعمار غرب و رشد سرمایه داری ۲
35 تاریخ شبه قاره هند ۲
36 تاریخ آفریقا ۲
37 اقتصاد سیاسی ۲
38 قرائت متون به زبان عربی۲ ۲
39 قرائت متون تاریخی به فارسی ۲ ۲
40 تاریخ اسلام در ممالک قفقاز ۲
40 تاریخ اسلام در آسیای میانه ۲
41 ریشه های تاریخی توسعه نیافتگی در ایران ۲
42 تاریخ تمدنهای مشرق زمین ۲
43 تاریخ روسیه تا فروپاشی اتحاد شوروی ۲
44 تاریخ چین و ژاپن ۲
45 نهضت روحانیت در دو سده اخیر ایران ۲
46 تاریخ نهضت ها و جنبش های اسلامی جهان در دو قرن اخیر ۲
47 تاریخ عقاید اقتصادی ۲
48 تاریخ نهضت فلسطین ۲
49 قوم شناسی و مردم شناسی تاریخی ایران ۲
50 مبانی کار آفرینی ۲
مجموع واحدها 100

انتخاب و گذرانیدن دروس اختیاری برای تکمیل واحدهای درسی مصوب رشته الزامی است. دانشجویان باید در انتخاب دروس اختیاری ابتکار عمل انجام داده و آن دسته از دروسی را انتخاب کنند که نیاز آن ها را بیشتر برطرف می کند، زیرا دروس اختیاری برای موفقیت بیشتر در بازار کار سهم ویژه ای داشته و سبب افزایش دانش و مهارت تخصصی دانشجویان در حوزه های خاص می گردد.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور

بازار کار رشته تاریخ

در این بخش قرار است نگاه کلی به بازار کار رشته تاریخ داشته باشیم.  رشته تاریخ یک رشته محبوب بین متقاضیان بوده و با توجه به نیاز جامعه می توان بازار کار نسبتا متوسطی را برای این رشته در نظر گرفت. ممکن است برخی از فارغ التحصیلان رشته تاریخ به دلیل سوء مدیریت در مشاغل غیر مرتبط با درآمد پایین استخدام شده باشند که این امر به دلیل عدم استفاده از تمامی پتانسیل‌های فارغ التحصیلان این رشته است. به صورت کلی فارغ التحصیلان می توانند با تقویت رزومه و افزایش مهارت های علمی خود به جایگاه های شغلی مناسب و درآمد خوب دست پیدا کنند. برخی از سازمانهای مرتبط که کارشناسان رشته تاریخ می توانند متصدی رده های شغلی شوند در زیر ارائه شده است:

  • کار در سازمان های دولتی یا غیر دولتی از قبیل وزارت آموزش و پرورش، وزارت امور خارجه، وزارت فرهنگ و آموزش عالی
  • سازمان موزه ها، مرکز اسناد ملی، رادیو و تلویزیون، نگهداری آرشیوهای دولتی در کلیه وزارتخانه ها و موسسات دولتی، روزنامه ها، مجلات و مراکز طبع و نشر کتاب و مانند آن
  • تدریس تاریخ در دبیرستان ها
  • انجام مسائل تحقیقی تاریخ در حد تحقیقاتی بین المللی
  • آمادگی برای تکمیل تحصیلات در دوره ارشد و دکتری برای استخدام در دانشگاه ها
  • فعالیت در کتابخانه ها و آرشیوها
  • نویسندگی
  • مشاور تاریخی
  • بخش تولید صدا و سیما و …
  • مدیریت رسانه های اجتماعی
  • متصدی و امانتدار کتابخانه ها

بازار کار رشته تاریخ به وسعت خود تاریخ است و سمت های متعددی برای مورخان وجود دارد.

کاربردهای رشته تاریخ

در این بخش قرار است نگاه کلی به کاربرد های اساسی رشته تاریخ داشته باشیم. به صورت کلی کاربرد رشته تاریخ را می توان از دو منظر مورد بررسی قرار داد. در منظر اول کاربرد رشته تاریخ مربوط به جنبه آموزشی آن در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی است. با توجه به اینکه نیاز به اساتید و مربیان حرفه ای برای تربیت دانشجویان آینده احساس می‌شود، بنابراین دانشجویان بعد از کسب مدرک کارشناسی ارشد و دکترا می توانند به عنوان استاد دانشگاه یا هیئت علمی در دانشگاه و مراکز تحقیقاتی مشغول به کار شده و به تربیت دانشجویان آینده بپردازند. از این رو یکی از کاربردهای مهم رشته تاریخ مربوط به بخش آموزش است. کاربرد دوم رشته تاریخ مربوط به کارگیری نیروی انسانی برای رفع نیازهای سازمان مرتبط با این رشته است. دانشجویان بعد از اتمام دوره کارشناسی می توانند وارد سازمان های خدماتی و اجرایی شده با تخصص خود نیازهای سازمان را برطرف کرده و در امور اداری و یا خدماتی مشغول به کار شوند.

 همانطور که می دانید سه ضلع دانشگاه، صنعت و دولت باید هماهنگ با هم کار کنند تا نیاز جوامع بشری برطرف شود. به همین دلیل در هر یک از این سه ضلع رده های شغلی برای فارغ التحصیلان رشته تاریخ در نظر گرفته شده است.

درآمد رشته تاریخ

درآمد رشته تاریخ در بازار ایران به طور معمول متوسط بوده و بستگی به جایگاه شغلی و سابقه کار فرد دارد. البته فاکتورهایی مانند مدرک تحصیلی، سازمان محل خدمت و همچنین رده شغلی روی میزان درآمد دریافتی متغیر است. همانطور که می دانید افرادی که سابقه کار بیشتر یا جایگاه شغلی ویژه ای دارند، حقوق بیشتری را نیز دریافت می کنند. ممکن است برخی از فارغ التحصیلان در رده های شغلی با درآمد پایین تر مشغول به کار شوند اما با افزایش تئوری های علمی می توان به جایگاه شغلی ویژه با درآمد بهتر دست پیدا کرد. به طور کلی درآمد کسی که به تدریس تاریخ می پردازد یا مورخی که به طور رسمی در وزارت خارجه کار می کند، یکسان نیست.

مطالعه رشته تاریخ به ما کمک می‌کند بفهمیم که چگونه رویدادهای گذشته همه چیز را به شکل امروزی درآورده‌اند. با درس هایی از گذشته، ما نه تنها در مورد خود و چگونگی به وجود آمدن خود می آموزیم، بلکه توانایی اجتناب از اشتباه و ایجاد مسیرهای بهتر برای جوامع خود را نیز توسعه می دهیم.

ادامه تحصیل در رشته تاریخ

 بسیاری از دانشجویان بعد از اتمام مقطع کارشناسی به دنبال ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری هستند. زیرا جایگاه اجتماعی بالاتر، درآمد بهتر و رده های شغلی تعریف شده بیشتر در در مقاطع تحصیلات تکمیلی وجود دارد.  به همین دلیل دانشجویان برای ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلی با همدیگر رقابت پرداخته و از این رو لازم است که در این بخش شرایط ادامه تحصیل در رشته تاریخ را بررسی نماییم.

فارغ التحصیلان بعد از اتمام دوره کارشناسی می توانند در آزمون کارشناسی ارشد شرکت کرده و در صورت کسب رتبه قبولی در مقطع فوق لیسانس وارد گرایش دلخواه شده و مشغول به تحصیل شوند.  گرایش های کارشناسی ارشد رشته تاریخ را در زیر مشاهده می کنید:

  • تاریخ ایران باستان
  • تاریخ ایران اسلامی
  • تاریخ اسلام
  • تاریخ عمومی جهان
  • اسناد و مدارک آرشیوی و نسخه شناسی
  • مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
  • تاریخ انقلاب اسلامی
  • تاریخ تشیع

دانشجویان بعد از اتمام دوره کارشناسی ارشد و دفاع پایان نامه می توانند در آزمون دکتری شرکت کرده و در صورت کسب رتبه قبولی و پذیرش در مصاحبه تخصصی به عنوان دانشجوی دکترا در دانشگاه مشغول به تحصیل شوند. دانشجویان دکتری می تونند ضمن فعالیت در تمامی محل های جذب فارغ التحصیلان کارشناسی و کارشناسی ارشد در زمینه های کارهای تحقیقاتی مسئولیت های تخصصی خود را برعهده بگیرند و در کارهای اجرایی علمی نقش مهمی ایفا کنند. در ادامه برخی از گرایش های دکترای رشته تاریخ را مشاهده می‌کنید.

رشته تاریخ در جهان

مدرک تاریخ در تمامی کشورهای جهان بسیار مفید است. فارغ التحصیلان تاریخ می توانند در زمینه های مختلف مانند آموزش، انتشارات، روزنامه نگاری، سرگرمی و غیره شغل خوبی داشته باشند. مورخان معمولاً برای انجمن های تاریخی، سازمان های غیرانتفاعی، دانشگاه ها، دولت ها و سایر سازمان ها تحقیق می کنند. اداره آمار کار ایالات متحده (BLS) رشد شغلی 4 درصدی را برای این حرفه بین سال های 2021 تا 2031 پیش بینی کرده است.

اگر بخواهیم به صورت دقیق تر شرایط رشته تاریخ در جهان را برای شما ارزیابی کنیم لازم است تا به معرفی بهترین دانشگاه های جهان برای رشته و همچنین میزان درآمد فارغ التحصیلان در کشورهای مختلف بپردازیم. جهت رتبه بندی دانشگاه از رتبه بندی QS  استفاده می کنیم. رتبه بندی QS یکی از مهم‌ترین رتبه‌بندی‌های دانشگاهی است که براساس سوابق آموزشی، توانایی جذب در بازار کار، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی بین‌المللی، نسبت دانشجویان بین‌المللی و میزان استنادات به ازای هر عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها را رتبه‌بندی می‌کند. در حال حاضر براساس آخرین تغییرات رتبه بندی دانشگاه های جهان برای رشته تاریخ ۱۰ دانشگاه برتر این رشته به شرح زیر هستند:

  1. دانشگاه هاروارد، کمبریج، ایالات متحده آمریکا- Harvard University
  2. دانشگاه کمبریج، بریتانیا – University of Cambridge
  3. دانشگاه آکسفورد، بریتانیا – University of Oxford
  4. دانشگاه ییل نیوهیون، ایالات متحده آمریکا- Yale University
  5. دانشگاه استنفورد، ایالات متحده – Stanford University
  6. مدرسه اقتصاد و علوم سیاسی لندن (LSE) ، انگلستان – The London School of Economics and Political Science (LSE)
  7. دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (UCB)، ایالات متحده آمریکا- University of California, Berkeley (UCB)
  8. دانشگاه کلمبیا، شهر نیویورک، ایالات متحده آمریکا-
  9. Columbia University
  10. دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس (UCLA)، ایالات متحده- University of California, Los Angeles (UCLA)
  11. دانشگاه پرینستون، ایالات متحده آمریکا- Princeton University

درآمد یک مورخ به طور متوسط ​​​​ از 29540 دلار و 116340 دلار متغیر است. از 25 فوریه 2023، متوسط ​​دستمزد سالانه برای دسته مشاغل مهم تاریخ در کالیفرنیا 58317 دلار در سال است. فقط در صورتی که به یک ماشین حساب ساده حقوق نیاز داشته باشید، تقریباً 28.04 دلار در ساعت است. این معادل 1121 دلار در هفته یا 4859 دلار در ماه است.

از سال 2020، تنها 3100 مورخ در ایالات متحده وجود دارد (اداره آمار کار ایالات متحده، 2021). تا سال 2030، پیش‌بینی می‌شود که این تعداد 5 درصد یا به عبارتی 3300 نفر افزایش یابد، و 200 موقعیت شغلی جدید ایجاد شود. در حالی که تاریخ بر دانش در مورد گذشته تأکید دارد، همچنین مهارت هایی را ایجاد می کند که برای عصر امروزی مفید هستند. در واقع، تاریخ یکی از همه کاره ترین رشته است که منجر به مشاغل مختلف در صنایع مختلف می شود.

پرسش و پاسخ

معرفی کامل رشته تاریخ | دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه های قبولی، واحدهای درسی، ادامه تحصیل، بازارکار و درآمد رشته تاریخ

بازار کار رشته تاریخ در ایران چگونه است؟

بازار کار رشته تاریخ در ایران در صورت تقویت رزومه و افزایش دانش تخصصی می توان مناسب دانست. افراد می توانند در رده های شغلی تعریف شده برای رشته تاریخ مشغول به کار شوند.

برترین دانشگاه های رشته تاریخ در ایران کدامند؟

تمامی دانشگاهای کشور از نظر رتبه علمی و کیفیت آموزشی در جایگاه قابل قبولی قرار دارند اما با این حال شاخص ترین و برترین دانشگاه های رشته تاریخ شامل دانشگاه های های تهران، شهید بهشتی تهران، اصفهان، تبریز، اراک، فردوسی مشهد و دانشگاه شهید چمران اهواز است.

درآمد رشته تاریخ چقدر است؟

درآمد رشته تاریخ به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که برخی از مهمترین فاکتورها سازمان محل خدمت و جایگاه شغلی است. به صورت کلی می‌توان درآمد متوسی را برای فارغ‌التحصیلان این رشته متصور شد.
نظرات و پرسش های خود را با ما در میان بگذارید...
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x