جستجو
Close this search box.

در این ویدئوی آموزشی از عربی پایه یازدهم به بررسی نکاتی پیرامون ادات شرط، فعل شرط و جواب شرط خواهیم پرداخت.

پخش ویدئو

ادات شرط

  • کلماتی هستند که دو فعل را دچار تغییر و دگرگونی می کنند و به «ادات شرط» مشهورند که ضمه های آخر فعل مضارع، تبدیل به سکون و کلیه نون های آخر فعل را حذف می کند. به جز صیغه های جمع مونث غایب و جمع مونث مخاطب مانند یَفعَلنَ و تَفعَلنَ.

الف) اِن (اگر): إن تنصُروا الله ینصُرکُم. (اگر خدا را یاری کنید شما را یاری می کند). فعل «تَنصروا» فعل شرط و فعل دوم «یَنصُر» جواب شرط شده است.

ب) مَن (هرکس): مَن یُحاوِل کثیرا یَصِل إلی هدفه. (هر کس زیاد تلاش کند به هدفش می رسد). فعل اول «یُحاوِل» فعل شرط و فعل دوم «یَصِل» جواب شرط است.

ج) ما (هرچه): ما تَزرَع فی الدّنیا تَحصُد فی الآخره. (هر چه در دنیا بکاری در آخرت درو می کنی). فعل اول «تَزرَع» فعل شرط و فعل دوم «تَحصُدُ» جواب شرط می باشد.

د) أینما (هرجا): اَینما تکونوا یُدرکُکُم الموتُ. (هر جا باشی مرگ شما را فرا می گیرد). فعل اول «تَکونوا» فعل شرط و فعل دوم «یُدرک» جواب شرط است.

به فعل اول «فعل شرط» و به فعل یا جمله دوم، «جواب شرط» می گوییم.

ادات شرط، کلماتی هستند که برای تکمیل جمله نیاز به فعل دیگری دارند.

فعل و جواب شرط

نکته: همان طور که در مثال های قبل دیدید، فعل شرط معادل مضارع التزامی و جواب شرط معادل مضارع اخباری یا «آینده» ترجمه می شوند.

نکته: فعل یا جواب شرط یا هر دو می توانند ماضی هم باشند ولی در ترجمه، مضارع معنی می شوند. به مثالی توجه کنید:

اِن صَبَرتَ علی مصائب الحیاهِ نَجَحت.

اگر بر سختی های زندگی صبر کنی، موفق می شوی. (صَبَرت: مضارع معنی شد و محلاً مجزوم است. و فعل شرط می باشد، و نَجَحت: جواب شرط)

نکته: گاهی جواب شرط به صورت جمله اسمیه یا فعل امر یا نهی می آید که در این صورت بر سر جواب شرط، حرف «فاء» قرار می گیرد که به آن «فاء جزاء» گفته می شود. به مثالی دقت شود:

مَن یُعظّم شعائر الله فإنّها من تقوی القلوب.

«فاء جزا» در کلمه «فَإنَّها».

إن اردتَ أن تکون ناجحاً فَکُن مجتهداً!

«فاء جزاء» در کلمه «فَکُن».

نکته: «اذا» و «لَو» نیز از ادات شرط هستند که تغییری در فعل ایجاد نمی کنند، و فعل بعد از آن ها نیز غالباً ماضی است، اما مضارع ترجمه می شود. مثال:

إذا اِجتهدتَ نجَحتَ:

هرگاه «اگر» تلاش کنی، موفق می شوی.

لو صَبرتَ علی المشاکل لَحَصَلتَ علی النجاح:

اگر بر مشکلات صبر کنی موفقیت به دست می آوری. («ل» در کلمه «لَحَصَلتَ» باید،«قطعا» معنی شود).

برای مشاهده نمونه تست های بیشتر ادات شرط، فعل و جواب شرط ویدئوی آموزشی این جلسه را مشاهده نمایید.

سوالات متداول

ادات شرط کلماتی هستند که در جمله قبل فعل نخست بیان می شوند و برای تکمیل جمله نیاز به فعل دیگری نیز دارند. این کلمات هر دو فعل جمله را از لحاظ معنی و اعراب دچار تغییر و دگرگونی می کنند.

به فعلی که پس از ادوات شرط در جمله ظاهر می گردد فعل شرط می گویند و به جمله یا فعلی که پس از آن به صورت جواب فعل اول در جمله قرار می گیرد، جواب شرط می گویند.

 

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x