جستجو
Close this search box.
آموزش دروس پایه دهم
آموزش دروس پایه یازدهم
آموزش دروس پایه دوازدهم

نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی پایه دوازدهم

نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی پایه دوازدهم
نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی پایه دوازدهم
فهرست مطالب

امتحانات نهایی پایه نهم و دوازدهم یکی از مهم‌ترین امتحانات پایه‌های تحصیلی برای دانش آموزان است.  محاسبه نمره امتحان نهایی یکی از رایج‌ترین کارهایی است که دانش‌آموزان انجام می‌دهند، بنابراین آگاهی از فرمول محاسبه نمرهٔ نهایی کمک شایانی به دانش‌آموزان می‌کند. در این نوشتار قرار است نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی را بیان کنیم.

با گزینه دو همراه باشید.

نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی پایه دوازدهم

اهمیت محاسبه نمرات امتحان نهایی پایه نهم و دوازدهم

امتحانات پایه نهم و دوازدهم از مهمترین امتحانات دوره متوسط دوم محسوب می‌شود. نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی در پایه نهم و دوازدهم با سایر پایه‌ها متفاوت است. دانش‌آموزان برای قبولی در امتحانات نهایی علاوه بر نمره امتحان نهایی به نمرات سالانه نیاز دارند.

دانش‌آموزان گرامی توجه داشته باشید که برای محاسبه معدل کتبی نهایی باید به نوع نظام آموزشی توجه کنید. زیرا برای نظام آموزشی جدید، ضرایب دروس تغییر کرده است. دانش‌آموزان هر نظام باید با توجه به ضرایب اعلامی از سوی وزارت آموزش‌وپرورش برای محاسبه کتبی خود اقدام کنند.

دو معیار مهم برای محاسبه نمره امتحان نهایی

دو معیاری که برای قبولی دانش‌آموزان در امتحان نهایی وجود دارد، نمره امتحان نهایی و نمره سالانه دانش‌آموزان است. دانش‌آموزان برای قبولی در امتحانات نهایی باید نمره سالانه بالای 10 و نمره امتحان نهایی بالای 7 داشته باشند، تا در یک امتحان نهایی قبول محسوب شوند.

نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی پایه دوازدهم

نمره امتحان نهایی

نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی، به این گونه است که همان نمره برگه دانش‌آموز ثبت می‌شود. در واقع، نمره برگه دانش‌آموزان در امتحان نهایی بدون هیچ‌گونه ارفاق نمره در امتحان نهایی آن‌ها ثبت می‌شود. با توجه به اینکه در سابقه تحصیلی دانش‌آموز این نمرات تأثیر دارند و درصورتی‌که دانش‌آموز در یکی از دروس نمره مناسبی کسب نکرده باشد می‌تواند از فرصت شرکت در آزمون ترمیم معدل استفاده کند و نمره بهتری بگیرد.

نمرات امتحان نهایی در زمان معدل گیری و حساب کردن معدل کتبی تأثیر داده می‌شوند.

نحوه محاسبه نمره سالانه

در هر سال تحصیلی برای هر درس، 4 نمره در کارنامه ثبت می‌شود که هر کدام از این نمرات هم ضریب خاصی دارند.

  • 1. نمره مستمر اول: ضریب ۱
  • 2. نمره پایانی اول (امتحانات دی‌ماه): ضریب ۲
  • 3. نمره مستمر دوم: ضریب ۱
  • 4. نمره پایانی دوم (امتحانات خردادماه): ضریب ۴

در آخر سال، این نمرات با هم جمع شده و تقسیم بر ۸ می‌شوند.

به عبارتی نحوه محاسبه نمره سالانه دانش‌آموزان کمی پیچیده است و حاصل میانگین‌گیری بین چند نمره مختلف است. در این فرمول از بین چند نمره که دانش‌آموز کسب کرده است میانگین گرفته می‌شود. فرمول محاسبه نمره نهایی یک درس در تصویر زیر ارائه شده است:

نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی پایه دوازدهم

فرمول ذکر شده برای محاسبه نمره سالانه دانش‌آموزان در امتحان‌های نهایی است. برای هر درس نهایی باید به همین روش، نمره سالانه را حساب کرد. درصورتی‌که نمره سالانه دانش‌آموز از طریق فرمول بالا، بالای 10 شد، یکی از شروط قبولی برای ورود به مقطع بعدی یا دانشگاه را دارد. اما درصورتی‌که نمره سالانه دانش‌آموز، زیر 10 باشد، فرد شرط قبولی برای ورود به دانشگاه و یا مقطع بعدی را ندارد.

دقت داشته باشید که اگر نمره دانش‌آموز طبق فرمول زیر بالای 10 شود، دانش‌آموز دارای شرط قبولی نمره سالانه را دارد. البته، اگر دانش‌آموز نمره امتحان نهایی بالای 7 هم کسب کرده باشد و نمره سالانه وی بالای 10 باشد، به طور حتم در امتحان نهایی قبول می‌شود. در غیر این صورت جزو تجدید شده امتحان نهایی به شمار می‌رود.

نحوه محاسبه نمرات امتحانات نهایی در شهریورماه

نمره قبولی امتحان نهایی در شهریورماه و دی‌ماه تفاوتی با نمرات خردادماه ندارد و نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی در شهریورماه همانند خردادماه انجام می‌شود. نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی در دی‌ماه نیز به همین صورت خواهد بود.

نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی پایه دوازدهم

نحوه حساب كردن معدل کتبی نهایی امتحان

معدل نهایی در حقیقت همان معدل کتبی دیپلم است که یکی از مهم‌ترین معدل‌ها برای دانش‌آموزان است. تأثیر معدل در کنکور سراسری به صورت قطعی بوده و لازم است دانش‌آموزان نسبت به این مورد اطلاع کامل داشته باشند. معدل کتبی یا همان معدل نهایی به صورت قطعی 40 درصد در کنکور تأثیر دارد.

نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی پایه دوازدهم

تعداد واحدها یا ضریب‌ها برای محاسبه معدل کتبی نهایی دانش‌آموزان دوازدهم

معدل کتبی دیپلم که معمولاً با نام معدل کتبی نهایی دیپلم هم شناخته می‌شود، معدل دروس نهایی پایه دوازدهم تحصیلی دانش‌آموزان است. در واقع، این معدل به نحوی محاسبه می‌شود که تنها دروس نهایی پایه دوازدهم نظام جدید در آن تأثیرگذار است.

ضریب دروس در امتحان نهایی بیانگر میزان تأثیر هر درس بر معدل کتبی است. ضریب امتحان نهایی برای رشته‌های ریاضی، تجربی و انسانی را (بر اساس مصوبات شورای سنجش آموزش کشور) در جدول ذکر کرده‌ایم. توجه داشته باشید که با توجه به حذف دروس عمومی از کنکور 1402، ضرایب این دروس بالاتر است.

ضرایب دروس امتحانات نهایی سال دوازدهم
نام درس ضریب تاثیر در معدل نام درس ضریب تاثیر در معدل نام درس ضریب تاثیر در معدل
فارسی (3) 21/63 فارسی (3) 21/63 فارسی (3) 21/63
دین و زندگی (3) 19/13 دین و زندگی (3) 16/52 دین و زندگی (3) 16/52
انگلیسی (3) 11/8 زیست‌شناسی (3) 12/02 انگلیسی (3) 11/80
علوم و فنون ادبی (3) 7/8 انگلیسی (3) 11/80 فیزیک (3) 11/12
تاریخ (3) 7 شیمی (3) 9/91 عربی، زبان قرآن (3) 9/05
جامعه‌شناسی (3) 7 عربی، زبان قرآن (3) 9/05 حسابان (2) 7/84
ریاضی و آمار (3) 6 ریاضی (3) 6/88 شیمی (3) 7/49
جغرافیا (3) 6 فیزیک (3) 6/19 هندسه (3) 4/63
فلسفه (2) 5/1 سلامت و بهداشت (3) 3/44 ریاضیات گسسته 3/92
عربی، زبان قرآن 5/1 علوم اجتماعی 2/56 سلامت و بهداشت (3) 3/44
سلامت و بهداشت 3/44 علوم اجتماعی 2/56

تفاوت معدل کتبی دیپلم با معدل کل

معدل کتبی دیپلم که معمولاً با نام معدل کتبی نهایی دیپلم هم شناخته می‌شود، معدل دروس نهایی پایه دوازدهم تحصیلی دانش‌آموزان است. در واقع، این معدل به نحوی محاسبه می‌شود که تنها دروس نهایی پایه دوازدهم نظام جدید در آن تأثیرگذار است. معدل کل در واقع، یک معدل کلی برای سه سال آخر دوره دبیرستان در نظام قدیم و سه سال تحصیلی متوسطه دوم نظام جدید است. در واقع، معدل کل دانش‌آموزان از جمع و میانگین‌گیری بین تمامی نمرات سه پایه تحصیلی دهم، یازدهم و دوازدهم به دست می‌آید.

نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی پایه دوازدهم

شرایط استفاده از تک ماده برای امتحانات نهایی

تک ماده در آموزش‌وپرورش، تسهیلاتی است که به نمایندگی از دانش‌آموزان قرار داده شده است. به شرطی که دانش‌آموزان، شروط لازم را داشته باشند، می‌توانند دروسی که نمره قبولی در آنها را نمی‌گیرند، تک ماده نمایند. طبق آیین‌نامه وزارت آموزش‌وپرورش، دانش‌آموزانی که موفق به کسب نمره قبولی در یکی از دروس پایه نهم یا دوازدهم نشده باشند می‌توانند از قانون تک ماده استفاده کنند. شرط قبولی در امتحانات نهایی کسب نمره بالاتر از 7 در امتحانات نهایی و نمره بالاتر از 10 در امتحانات سالانه است. درصورتی‌که دانش‌آموز به هر دلیل نتوانسته باشد یکی از این نمرات را کسب کند می‌تواند از شرایط تک ماده استفاده کند تا بتواند در امتحان نهایی قبول شود.

نکات مهم استفاده از تک ماده در امتحانات نهایی

نکات مهم استفاده از تک ماده برای امتحانات نهایی در زیر ارائه شده است:

  1. 1. تنها زمانی می‌توان از تک ماده استفاده کرد که معدل کل دانش‌آموز بیشتر از 10 باشد. در غیر این صورت امکان استفاده از تک ماده وجود نخواهد داشت و دانش‌آموز مردود می‌شود.
  2. 2. دانش‌آموزان تنها برای دو درس می‌توانند از شرط تک ماده استفاده کنند.
  3. 3. دو درس از دروس نهایی و دو درس از دروس غیر نهایی را می‌توان با شرط تک ماده قبول شد.
نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی پایه دوازدهم

بارم‌بندی یا بودجه‌بندی نمرات امتحانات نهایی

یکی از روش‌های عالی برای کسب نمرات خوب در امتحانات نهایی، آگاهی از بارم‌بندی نمرات در امتحانات است. دانش‌آموزان بهتر است از نمره هر مبحث در امتحانات نهایی دوازدهم ریاضی اطلاع داشته باشند تا بتوانند در زمان کوتاه‌تر نمره بهتری را به دست بیاورند. با توجه به کشوری بودن سؤالات امتحانات نهایی، هوشمندانه است که نمره هر مبحث از دروس امتحانات نهایی دوازدهم ریاضی را بدانید، زیرا متوجه می‌شوید که کدام بخش‌ها از دیگری مهم‌تر هستند.

 هر سال برای هر یک از دروس امتحانات نهایی بارم‌بندی مشخصی در نظر گرفته می‌شود و در برخی از سال‌ها نیز امکان دارد چند درس از بارم‌بندی حذف شده باشد. دانش‌آموزانی که دارای امتحان‌های نهایی هستند، بهتر است بارم‌بندی مشخصی که آموزش‌وپرورش برای امتحان‌های نهایی در نظر گرفته است را مطالعه نمایند. دانش‌آموزان می‌توانند طبق بارم‌بندی، وقت خود را برای کسب نمره قبولی در امتحان‌های نهایی و نمره سالانه تقسیم‌بندی کنند.

دانش‌آموز هر پایه بایستی بر اساس بارم‌بندی مختص پایه خود برای درس‌خواندن برنامه‌ریزی کند. زیرا بارم‌بندی برای هر یک از پایه‌ها و هر یک از رشته‌های تحصیلی متفاوت است. به‌عنوان‌مثال بارم‌بندی رشته ریاضی فیزیک، رشته تجربی، رشته انسانی و… با همدیگر متفاوت است.  

پرسش و پاسخ

بر اساس آخرین اخبار اعلام شده از سوی آموزش‌وپرورش حداقل نمره قبولی در امتحانات نهایی در پایه نهم و دوازدهم، نمره 7 است؛ بنابراین دانش‌آموزانی که در نمرات سالانه نمره 10 کسب کرده باشند و نمره امتحان نهایی آنها نیز بالاتر از 7 باشد، در امتحانات نهایی قبول می‌شوند.

نمره قبولی امتحان نهایی در شهریورماه و دی‌ماه تفاوتی با نمرات خردادماه ندارد و نحوه محاسبه نمره امتحان نهایی در شهریورماه همانند خردادماه انجام می‌شود.

اولین شرط قبولی در امتحان‌های نهایی، کسب نمره 7 به بالا در امتحان نهایی و دومین شرط قبولی در امتحان‌هایی نهایی، کسب نمره سالانه 10 به بالا است. برای استفاده از تک ماده “امتحان‌های نهایی”، معدل کل دانش‌آموزان باید بالای 10 باشد.

برای محاسبه نمره امتحان نهایی باید نمره برگه امتحان و نمره سالانه را در نظر گرفت.

نحوه حساب کردن معدل نهایی امتحان بر اساس ضرایب و نمره هر درس نهایی است که در متن مقاله ارائه شده است.

بارم‌بندی امتحانات نهایی در هر یک از رشته‌های تحصیلی پایه دوازدهم متوسطه دوم، متفاوت است.

داوطلبین نظام قدیم باید معدل داخل کارنامه را بدون هیچ تغییری در سایت سنجش وارد کنند.

نظرات و پرسش های خود را با ما در میان بگذارید...
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
علی
علی
1 سال قبل

سلام دانش آموز دریک درس تجدیدی روی ورقه نمره 8گرفته آیا قبول می شود

رضا محمدیان
مدیر
1 سال قبل
پاسخ به  علی

سلام
شرط قبولی در نوبت شهریور و دی کسب نمره حداقل 10 است.

2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x