امتحان نهایی فارسی 3 ویژه تمامی رشته های شاخه نظری شامل علوم انسانی، علوم تجربی، ریاضی فیزیک و علوم و معارف اسلامی می باشد. این امتحان به صورت کتبی و از کل کتاب در قالب 20 نمره برگزار می شود. کتاب فارسی 3 در هشت فصل با عناوین ادبیات تعلیمی، ادبیات سفر و زندگی، ادبیات غنایی، ادبیات پایداری، ادبیات انقلاب اسلامی، ادبیات حماسی، ادبیات داستانی و ادبیات جهان سامان یافته است. این درس برای دانش آموزان کلیه رشته های نظری تدریس می شود و امتحان نهایی آن به صورت هم زمان برای دانش آموزان تمامی رشته ها برگزار می گردد.
به این نکته توجه کنید که با توجه به زمان برگزاری متفاوت امتحان نهایی خرداد 1401 درس فارسی رشته های تجربی و ریاضی با انسانی و معارف دو نمونه سوال هر رشته به طور مجزا در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است. در ادامه شما می توانید فایل پی دی اف سوالات امتحان نهایی فارسی خرداد 1402 ویژه تمامی رشته ها را با پاسخنامه آن مشاهده و دانلود کنید:
1- برای هر یک از واژه های مشخّص شده یک برابر معنایی مناسب بنویسید. (0.5 نمره)
الف) باز زين و برگ را بر گردۀ كهرها و كرندها نهادند.
پاسخ : اسب یا استری كه به رنگ سرخ تیره است. (0.25)
ب) من بيم آن داشتم كه مورد عتاب معلّم واقع گردم.
پاسخ : سرزنش، ملامت، تندی (0.25)
2- ابيات زير را به شکلی درست كامل كنيد. (1 نمره)
…………………………………. بَود لبريز از عشقت وجودم؛ ميهن ای ميهن
پاسخ : تنیده یاد تو در تار و پودم میهن ای میهن. (0.5)
دارد اسارت تو به زينب اشارتی …………………………………………………
پاسخ : از اشتیاق كیست كه چشمت كشیده راه. (0.5)
3- در هريك از جمله های زير، املای درست را از داخل كمانك برگزينيد. (0.5 نمره)
الف) پس از او عموی بزرگم برجسته ترين شاگرد( حوزۀ/ حوضۀ)اديب بزرگ بود.
پاسخ : حوزه (0.25)
ب) از مکايد فعلش به جهان برفتند و از كربت جورش راه (غربت/ قربت) گرفتند.
پاسخ : غربت (0.25)
4- با توجّه به متن زير، شکل درست واژهای را كه املای آن غلط است، بنويسيد. (0.25 نمره)
” [معلّم] لباسی را كه جز در روز توزيع جوايز يا در هنگامیكه بازرس به مدرسه میآمد نمیپوشيد، بر تن كرده بود. گذشته از آن، تمام اتاق درس را ابهّت و شکوهی كه مخصوص مواقع رسمی است ، فرا گرفته بود اما آنچه بيشتر مايع شگفتی من گشت، آن بود كه بر روی نيمکتهايی كه در مواقع عادی خالی بود، جماعتی را از مردان دهکده ديدم كه نشسته بودند.”
پاسخ : مایه (0.25)
5- بیت ” چنان آمد اسپ و قبای سوار/ كه گفتی سمن داشت اندر كنار” را با مضمون بيت زير مقايسه كنيد.
“آتش ابراهيم را نبوَد زيان هركه نمرودی است گو میترس از آن”
پاسخ : به انسان بی گناه یا درستكار آسیبی نمی رسد( یا هر مفهوم مشابه). (0.5)
6- شاعر در سرودۀ زير ، علاقۀ خود به محبوبش را به چه موضوع ی پيوند زده است؟
“خنده ات را می خواهم/ چون گلی كه در انتظارش بودم/ گل آبی ، گل سرخ كشورم كه مرا می خواند”
پاسخ : مهین دوستی. (0.25)
شما می توانید فایل pdf سوالات، را از لینک زیر دانلود کنید…
کتاب فارسی دوازدهم 8 فصل و 18 درس دارد. هشت فصل کتاب فارسی 3 به ترتیب عبارتند از: ادبیات تعلیمی، ادبیات سفر و زندگی، ادبیات غنایی، ادبیات پایداری، ادبیات انقلاب اسلامی، ادبیات حماسی، ادبیات داستانی و ادبیات جهان. دانش آموز در طی این فصول با 8 موضوع ادبیات آشنا خواهد شد. همچنین هر درس در سه قلمرو زبانی، ادبی و فکری بررسی می شود. قلمرو زبانی خود شامل دو سطح واژگانی و دستوری می باشد. در قلمرو ادبی شیوه نویسنده در به کارگیری عناصر زیبایی آفرین بررسی می گردد. در قلمرو فکری متن از منظر ویژگی های فکری، روحیات، اعتقادات، گرایش ها و… بررسی خواهد شد.
بارم بندی امتحان نهایی فارسی دوازدهم به دو شیوه انجام می شود. در تقسیم بندی اول براساس محتوای سوالات 7 نمره از قلمرو زبانی، 5 نمره قلمرو ادبی و 8 نمره از قلمرو ذهنی سوال مطرح می شود. در تقسیم بندی نوع دوم 8 نمره از بارم امتحان مربوط به مطالب نیم سال اول و 12 نمره مربوط به آموخته های نیم سال دوم می باشد. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که تعداد سوالات امتحان نهایی فارسی بسیار بالاست و اغلب سوالات 1 نمره یا کمتر از آن را شامل می شود.
در امتحان نهایی فارسی دوازدهم، 8 نمره به دروس نیمسال اول و 12 نمره به دروس نیمسال دوم اختصاص داده شده است.
بخش های روانخوانی، شعرخوانی و گنج حکمت با هدف تقویت مهارت خوانداری دانش آموزان در کتاب قرار گرفته است و در امتحانات نهایی غالبا از آن پرسشی مطرح نمی شود.
سوالات معنایی و دستوری در بافت متن مورد پرسش قرار خواهد گرفت.
در املای کلمات تشدید اهمیتی نخواهد داشت. همچنین گسسته یا پیوسته نویسی واژه هایی که مانند (کتابخانه – کتاب خانه) ساخت ترکیبی دارند نیز اهمیتی ندارد.
در حفظ شعر جای خالی باید مربوط به یک مصراع یا بیت باشد و به صورت تک کلمه مورد پرسش قرار نمی گیرد.
وقت امتحان نهایی فارسی 90 دقیقه می باشد.
برای موفقیت در امتحان نهایی فارسی بهتر است با نمونه سوال های سال های قبل خود را ارزیابی کنید.
در امتحان نهایی فارسی بارم بندی به دو صورت است. در تقسیم بندی اول براساس محتوای سوالات 7 نمره از قلمرو زبانی، 5 نمره قلمرو ادبی و 8 نمره از قلمرو ذهنی سوال مطرح می شود. در تقسیم بندی نوع دوم 8 نمره از بارم امتحان مربوط به مطالب نوبت اول و 12 نمره مربوط به آموخته های نیم سال دوم می باشد.
مدت زمان امتحان نهایی 90 دقیقه و تعداد تقریبی سوالات 30 سوال می باشد. به عبارت دیگر دانش آموز در امتحان با تعداد زیادی سوال با بارم کم رو به رو می شود.
با توجه به نوع امتحان که سوالات زیادی دارد و بارم بندی کاملا تقسیم شده است، دانش آموزان باید تمامی مطالب کتاب را متمرکز مطالعه کنند. برای تمرین بیشتر و آشنایی با سوالات امتحان نیز می توانند نمونه سوالات امتحانی سالهای گذشته را مطالعه کنند.
مؤسسه آموزشی فرهنگی گزینهدو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژۀ داوطلبان آزمون سراسری و آزمونهای استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دورۀ اول متوسطه و پایههای دهم و یازدهم میباشد. گزینهدو بهعنوان یک مؤسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرمافزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانشآموزان و مدارس ارائه میکند.
مؤسسه آموزشی فرهنگی گزینهدو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژۀ داوطلبان آزمون سراسری و آزمونهای استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دورۀ اول متوسطه و پایههای دهم و یازدهم میباشد. گزینهدو بهعنوان یک مؤسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرمافزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانشآموزان و مدارس ارائه میکند.