در این فیلم آموزشی، در مورد مباحث تشکیل یون از فلزات و نافلزها، آرایش الکترون نقطه ای اتم ها، آرایش هشت تایی اکتت توضیح داده شده است. همچنین نمونه سوالات تستی جهت تفهیم بیشتر آورده شده است.
تشکیل یون از فلزها
فلزات عموما، با از دست دادن الکترون های لایه ی ظرفیت خود، به کاتیون تبدیل می شوند.
به عنوان نمونه11Na ، در گروه یک قرار گرفته است، یعنی یک الکترون در لایه ی ظرفیت آن وجود دارد. این یک الکترون را از دست می دهد و به +11Na تبدیل می شود. تعداد الکترون های آن برابر با ده(e=10) ، مشابه گاز نجیب خواهد شد و به آرایش گاز نجیب رسیده است.
یا به عنوان نمونه 3Li، در گروه یک قرار دارد، با از دست یک الکترون، کاتیون +3Li را تشکیل خواهد داد. تعداد الکترون هایش برابر با 2 (e=2) می شود. شبیه به عنصر هلیم خواهد شد.
تشکیل یون از نافلزها
در مورد نافلزات، آن ها به اندازه ای الکترون می گیرند تا به آرایش گاز نجیب برسند. به عنوان مثال، 17Cl ، در گروه هفدهم قرار دارد. در لایه ی ظرفیت آن هفت الکترون وجود دارد. نیاز به یک الکترون دارد تا به آرایش گاز نجیب برسد. بنابراین یک الکترون خواهد گرفت و یون –Cl را ایجاد خواهد نمود.
به عنوان نمونه، 16O، در گروه 16 قرار دارد. دارای شش الکترون در لایه ی ظرفیت خود می باشد. به دو الکترون برای رسیدن به آرایش گاز نجیب احتیاج دارد. بنابراین یون –O2 را تشکیل می دهد.
تست: در میان عبارت های زیر، چند عبارت درست است؟
الف) تک اتمی بودن گازهای نجیب، بیانگر آن است که این گازها واکنش ناپذیر بوده یا واکنش پذیری بسیار کمی دارند.
ب) اگر لایۀ ظرفیت اتمی همانند گاز نجیب شود، آن اتم، واکنش پذیری نخواهد داشت.
ج) از دست دادن، گرفتن یا به اشتراک گذاشتن الکترون، نشانه ای از رفتار شیمیایی اتم است.
د) اتم عنصرهای شمارۀ 7 و 12، به ترتیب تشکیل آنیون و کاتیون با آرایش یک گاز نجیب می دهند.
- 1
- 2
- 3
- 4
گزینه 3 پاسخ صحیح می باشد. به منظور یادگیری علت پاسخ تست می توانید ویدئو آموزشی را مشاهده کنید.
عموما فلزات با از دست دادن الکترون های لایه ظرفیت خود و نافلزات با رسیدن به آرایش گاز نجیب، تشکیل یون می دهند.
برای یادگیری ادامه مباحث شامل موضوع آرایش هشت تایی (اکتت) و نکات آن می توانید ویدئو آموزشی را به صورت کامل مشاهده نمائید.
سوالات متداول
نافلزات عموما به تعداد مورد نیاز، الکترون خواهند گرفت تا به آرایش گاز نجیب برسند و بدین صورت کاتیون مربوطه را ایجاد می نمایند.
فلزات عموما الکترون های لایه ی ظرفیت خود را از دست می دهند و به کاتیون تبدیل می گردند.