امتحان نهایی علوم و فنون ادبی 3 رشته علوم انسانی به صورت کتبی و از کل کتاب در قالب 20 نمره می باشد. علوم و فنون شامل 4 فصل و 12 درس است. در هر فصل نیز سه درس به صورت ترکیبی از مباحث علوم و فنون مطرح می شود. این مباحث عبارتند از : تاریخ ادبیات و سبک شناسی؛ موسیقی شعر (عروض)؛ زیبایی شناسی شعر و نثر (آرایه های ادبی.) در ادامه شما می توانید فایل پی دی اف سوالات امتحان نهایی علوم و فنون ادبی رشته علوم انسانی خرداد 1401 را با پاسخنامه آن مشاهده و دانلود کنید:
1- عبارت زیر در مورد کدام دوره از شعر فارسی معاصر است؟ (0.25 نمره)
” در این دوره که باید آن را دورۀ کمال جریان های ادبی دانست، شاعران بهتر و هنری تر از گذشته به جوهر شعر دست یافتند و مضمون شعر آنها بیشتر نقد اجتماعی است.”
الف) اوّل ب) دوم ج) سوم د) چهارم
پاسخ : د یا دورۀ چهارم (0.25)
2- با ذکر دو دلیل ثابت کنید آرایۀ “اسلوب معادله” در بیت زیر وجود دارد؟ (1 نمره)
بی کمالی های انسان از سخن پیدا شود / بستۀ بی مغز چون لب واکند، رسوا شود
پاسخ : هر يك از دو مصراع استقلال (نحوی و معنايی) دارند. يك مصراع (با مفهومی محسوس) در حكم مصداق و تأييدی برای مصراع ديگر (با مفهوم ذهنی) است. زيبايی آفرينی بر پايۀ شباهت است.
(به پاسخ های درست و مشابه نمره تعلّق می گيرد.) (ذكر دو دليل كافی است هر كدام 0.5)
3- متن زیر از داستان “کباب غاز” اثر “جمال زاده” است. دو مورد از ویژگی های “سبک نویسندگی” او را ذکر کنید. (0.5 نمره)
“اگر چشمم تو چشمش می افتاد، با همان زبان بي زبانی نگاه، حقّش را كف دستش ميگذاشتم. ولی شستش خبردار شده بود و چشمش مثل مرغ سربريده مدام روی ميز از اين بشقاب به آن بشقاب مي دويد و به كاينات اعتنا نداشت.”
پاسخ : نثر ساده است. بسياری از واژه ها، كنايات و اصطلاحات عاميانه در آن به كار رفته است. نثر داستانی تحت تأثير زبان گفتار و محاوره است. كوتاهی جملات و كاربرد افعال فراوان در متن ديده مي شود. در اين متن گونه های نثر فنّی و مصنوع جايگاهی ندارند.
( ذکر دو مورد کافی است. هر کدام 0.25 به موارد صحيح ديگر نمره تعلق می گيرد)
4- مفهوم کنایی قسمت مشخص شده را بنویسید. (0.5 نمره)
«اين تنگ عيشی برای او (مولوی) نوعی رياضت نفسانی بود؛ ناشی از خشك دستی نبود. از زندگی فقط به قدر ضرورت تمتّع می برد. بيش از قدر ضرورت را موجب دورافتادن از خطّ سير روحانی خويش می يافت.”
پاسخ : خسیس بودن (خسّت یا بخل) (0.5)
5- کدام یک از عبارت های زیر درست و کدام یک نادرست است؟ (0.5 نمره)
الف) شعرهای سيد اشرف الدين گيلانی در راه مبارزه با استبداد و عشق به وطن در روزنامۀ “قرن بیستم” چاپ می شد.
پاسخ : نادرست (0.25)
ب) نثر فارسی دوره معاصر، تحت تأثيرآثاری كه در دورۀ بيداری از زبان های اروپايی ترجمه مي شد، از سادگی دور شد.
پاسخ : نادرست (0.25)
شما می توانید فایل pdf سوالات، را از لینک زیر دانلود کنید…
کتاب علوم و فنون ادبی پایه دوازدهم از چهار فصل تشکیل شده است. محتوای هر فصل نیز شامل سه درس به صورت ترکیبی از علوم و فنون ادبی به شرح زیر است:
درس یکم: تاریخ ادبیات و سبک شناسی؛
درس دوم: موسیقی شعر (عروض)؛
درس سوم: زیبایی شناسی شعر و نثر (آرایه های ادبی.)
هر فصل با درس تاریخ ادبیات یا سبک شناسی آغاز می شود. در درس های تاریخ ادبیات و سبکشناسی، سیر تاریخی زبان و ادبیات فارسی از قرن دوازدهم تا امروز تبیین می شود و در کنار ویژگی های تاریخی، به ویژگی های سبکی آثار نظم و نثر ادبی نیز پرداخته می شود. به این ترتیب خواننده با ویژگی های زبانی، ادبی و فکری متون ادبی آشنا می شود. بدین ترتیب در هر فصل بعد از تاریخ ادبیات یا سبک شناسی، یک درس عروض آموزش داده می شود تا خواننده با یادگیری آن بتواند در برخورد با متون نظم وزن آن را تشخیص دهد. درس سوم هر فصل به زیبایی شناسی می پردازد. در زیبایی شناسی دانش آموز با سطحی دیگر از قلمرو ادبی؛ یعنی با بدیع معنوی (مراعات نظیر، تلمیح، تضمین و)… آشنا می شود و آموخته هایش را در متون ادبی به کار می بندد.
بارم بندی امتحان نهایی علوم و فنون ادبی بر مبنای مباحث کتاب صورت می پذیرد. بر این اساس از مباحث ” تاریخ ادبیات” و “سبک شناسی” 4 نمره، از بخش “موسیقی شعر” 6 نمره، از مبحث “زیبایی شناسی” 6 نمره و از “نقد و تحلیل نظم و نثر” 4 نمره سوال طراحی می شود.
با تمرین سوالات امتحانی سال های قبل علوم و فنون ادبی می توانید با نقاط ضعف خود آشنا شده و آنها را برطرف نمایید.
برای فهم بهتر مبحث موسیقی شعر نیاز است که تمرین زیادی داشته باشید. با توجه به 6 نمره ای که این بخش در امتحان دارد سعی کنید که مهارت خود در این زمینه را بالا ببرید.
در امتحان نهایی آرایه ادبی سوالات هر بخش متناسب با بارم بندی که دارند تفکیک شده اند.
در امتحان علوم و فنون حدود 25 سوال مطرح خواهد گردید و همین موضوع نشان دهنده تنوع بالای سوالات می باشد.
وقت امتحان نهایی علوم و فنون ادبی حدود 90 دقیقه می باشد.
مرور و تمرین سوال های امتحانی سال های گذشته به شما در فهم بهتر مطالب و کشف نقاط ضعفتان کمک می کند.
در امتحان نهایی علوم و فنون ادبی از مباحث ” تاریخ ادبیات” و “سبک شناسی” 4 نمره، از بخش “موسیقی شعر” 6 نمره، از مبحث “زیبایی شناسی” 6 نمره و از “نقد و تحلیل نظم و نثر” 4 نمره سوال طراحی می شود.
در امتحان نهایی این درس از دو بخش خودارزیابی و کارگاه تحلیلی فصل سوالی مطرح نمی شود.
مدت زمان امتحان نهایی حدود 90 دقیقه و حدود 20 تا 30 مطرح می شود.
مؤسسه آموزشی فرهنگی گزینهدو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژۀ داوطلبان آزمون سراسری و آزمونهای استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دورۀ اول متوسطه و پایههای دهم و یازدهم میباشد. گزینهدو بهعنوان یک مؤسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرمافزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانشآموزان و مدارس ارائه میکند.
مؤسسه آموزشی فرهنگی گزینهدو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژۀ داوطلبان آزمون سراسری و آزمونهای استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دورۀ اول متوسطه و پایههای دهم و یازدهم میباشد. گزینهدو بهعنوان یک مؤسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرمافزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانشآموزان و مدارس ارائه میکند.