جستجو
Close this search box.

در این فیلم آموزشی، به بحث تغییرات رخ داده در محلول ها و انحلال پذیری در اثر تغییرات دما پرداخته شده است.

پخش ویدئو

تاثیر دما بر انحلال پذیری مواد

یکی از موضوعات مطرح شده در بحث محلول ها خصوصا محلول های اشباع، تغییرات رخ داده در محلول ها در اثر سرما و گرما می باشد. در نمودار انحلال پذیری ها، سری های مختلفی از مواد داریم. دسته ای از مواد با افزایش دما، انحلال پذیریشان زیاد خواهد شد. در واقع، اگر محلول اشباع آن ها را سرد نمائیم، بلور تشکیل خواهد شد. برعکس، یک سری مواد مانند  داریم که با افزایش دما، انحلال پذیری آن ها کم خواهد شد. یعنی با گرم کردن آن ها رسوب به دست خواهد آمد. مانند سختی موقت که برای کاهش آن، گرما به آن وارد خواهیم کرد. به طور نمونه وقتی که به کلسیم هیدروژن کربنات گرما می دهیم، رسوب جدا خواهد شد.

استفاده از تناسب در برخی از مسائل، به خصوص سوالاتی که حالت اولیه ی آن ها اشباع نیست ممکن است پاسخگو نباشد. با فرض ثابت بودن حلال در دمای اول و دوم بهتر است این دست از سوالات حل گردند. احتما خطا در این صورت بسیار کم خواهد بود.

تست : انحلال‏ پذیری نمکی در دماهای 60 و 20 درجه سانتی گراد ، به‏ ترتیب 90 و 30 گرم به ‏ازای 100 گرم حلال است. با سرد کردن 95 گرم محلول سیرشده در دمای 60 تا دمای 20، چند گرم بلور حاصل می ‏شود؟

  1. 1/68
  2. 3/36
  3. 1/12
  4. 2/24

گزینه 3 پاسخ صحیح می باشد. به منظور یادگیری علت پاسخ صحیح فیلم آموزشی را مشاهده کنید.

در محلول های اشباع، در اثر تغییرات دما در محلول ها نیز تغییراتی رخ خواهد داد.

به منظور یادگیری بیشتر موضوع تاثیرات دما بر انحلال پذیری مواد و نکات آن می توانید ویدئو آموزشی را مشاهده کنید.

سوالات متداول

اگر دما را زیاد کرده و انحلال پذیری ماده افزایش پیدا کند، در این صورت، با سرد کردن محلول اشباع، بلور تشکیل خواهد شد.

اگر دما را زیاد نمائیم و انحلال پذیری ماده کاهش یابد، در این حالت می توان با گرم کردن و افزایش دمای ماده، رسوب ایجاد نمود.

کلسیم هیدروژن کربنات، جز موادی است که با افزایش دما، انحلال پذیری آن کاهش می یابد. بنابراین با گرما دادن به آن رسوب تشکیل خواهد شد.

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x