در این بخش به موضوع روندهای تناوبی و نکات آن خواهیم پرداخت.
روندهای تناوبی در شیمی
روندهای تناوبی: ویژگی هایی هستند که در یک تناوب یا در تناوب های مختلف به اشکال یکسانی تکرار می شوند. در حقیقت روندهای مشابه و تکراری ای در تناوب ها هستند. به طور مثال، اگر در تناوب دوم خواص فلزی از چپ به راست کم می شود و نافلزی زیاد می شود، در تناوب سوم و چهارم هم به همین صورت است. پس می توان گفت خواص نافلزی و فلزی جز روندهای تناوبی می باشند.
همچنین شعاع اتمی نیز جز روندهای تناوبی است. هنگامی که شعاع اتم ها را بررسی می کنیم، در تناوب ها مشاهده می شود که از چپ به راست کاهش پیدا می کنند.
واکنش پذیری نیز جز روندهای تناوبی می باشد. واکنش پذیری در یک تناوب از گروه اول تا گروه چهارم شروع به کم شدن می کند. از گروه چهارم آرام آرام شروع به زیاد شدن می کند. چون این روند مشابه هم در تناوب ها تکرار می شود، بنابراین می توان گفت که واکنش پذیری یک پدیده تناوبی محسوب خواهد شد.
نکته: دسته ای از عناصر وجود دارد که بر اساس ساختار هسته و واکنش های هسته ای دسته بندی خواهند شد. بر اساس رفتارهای کلی و شیمیایی تعریف نمی شوند. برای این دسته از عناصر تنها ساختار هسته شان را می توان مورد نقد قرار داد یا می توان واکنش های هسته ای تعریف نمود.
شبه فلزها: نافلزهایی هستند که در اغلب خواص شبیه فلزها می شوند. در حقیقت اغلب خواص فیزیکی آن ها شبیه فلزات می باشد. شبه فلزها از نظر ساختار و میل به تشکیل پیوند یعنی خواص شیمیایی شبیه نافلزات هستند.
به ویژگی هایی که در یک تناوب یا تناوب های مختلف به شکل یکسان تکرار می شوند، روند تناوبی گفته می شود.
برای آشنایی بیشتر با موضوع روندهای تناوبی و نکات آن می توانید ویدئو آموزشی را مشاهده کنید.
سوالات متداول
روندهای تناوبی، ویژگی هایی هستند که در یک تناوب یا در تناوب های مختلف به اشکال یکسانی تکرار می شوند. در حقیقت روندهای مشابه و تکراری ای در تناوب ها هستند.
خواص فلزی و نافلزی، شعاع اتمی، واکنش پذیری جز روندهای تناوبی هستند. در حقیقت دارای روندهای مشابه و تکراری در تناوب ها می باشند.