در این فیلم آموزشی، در مورد موضوع همراهان ناپیدای آب، شامل مولکول ها و یون های موجود در آب توضیح داده شده است.
همراهان ناپیدای آب، موادی هستند که در آب حل شده اند و وجود آن ها به شکل ظاهری قابل تشخیص نمی باشد. یعنی نیاز به تغییر فیزیکی خاص یا فرآیند شیمیایی برای شناسایی و مشاهده آن ها می باشد. به عنوان نمونه، یون های موجود در آب آشامیدنی، اینگونه هستند. این یون ها در زیر آورده شده است.
یون های موجود در آب دریا، شامل یون های زیر می باشد:
همراهان ناپیدای آب، شامل موادی هستند که در آب حل شده و به شکل ظاهری تشخیص داده نمی شوند.
یون های موجود در آب دریا، نیز قابل شناسایی و مشاهده شدن نمی باشند. برای شناسایی آن ها، باید از یک سری یون های مخالف آن ها استفاده شود. در واقع نیاز است این یون ها، در واکنش با تعدادی از محلول ها شرکت داده شوند تا میزان آن ها در حجم معینی از آب آشامیدنی یا آب دریا محاسبه شود.
به عنوان نمونه برای شناسایی –Cl، می توان از نمک AgNO3 استفاده نمود. اگر این نمک را به محلولی که دارای –Cl است، اضافه کنیم، آن گاه رسوب AgCl تشکیل خواهد شد. و بالعکس. یعنی اگر جایی یون +Ag داشته باشیم، برای شناسایی آن از –Cl یا –CrO42 استفاده خواهیم نمود. در این صورت با تشکیل رسوب، تشخیص می دهیم در آب دریا یا آب آشامیدنی این یون وجود داشته است.
برای شناسایی یون +Ca2 ، معمولا CO2 را در آب افزایش می دهیم. در این صورت یون –CO32 تشکیل می شود که با یون +Ca2 شروع به تشکیل رسوب می کند.
برای شناسایی یون +Ba ، از یون سولفات استفاده می شود. چون این دو یون با همدیگر رسوب سفید رنگ تشکیل می دهند.
برای شناسایی +Fe3 ، از یون –OH استفاده خواهیم کرد. زیرا این دو یون با یکدیگر رسوب قرمز رنگ (آجری رنگ) ایجاد می کنند.
در آب دریا، کاتیون عنصرهای گروه های اول و دوم نسبت به سایر کاتیون ها، به مقدار بیشتری یافت می شوند.
تست: کدام عبارت نادرست است؟
مقدار آنیون –Cl در آب دریا از سایر آنیون ها کمتر است و –SO42 در رتبۀ سوم قرار دارد.
در صورتی که همۀ یون های +Na به صورت سدیم کلرید جدا شوند، مقداری یون –Cl در آب دریا اضافی می ماند.
گزینه 2 پاسخ صحیح می باشد. به منظور یادگیری پاسخ تست می توانید ویدئو آموزشی را مشاهده کنید.
به منظور آشنایی بیشتر با موضوع مولکول ها و یون های موجود در آب ویدئو آموزشی را مشاهده کنید.
همراهان ناپیدای آب، موادی می باشند که در آب حل شده اند. ولی این مواد به شکل ظاهری قابل تشخیص نمی باشند. در واقع، برای مشاهده این مواد، نیاز به تغییر فیزیکی خاص یا فرآیند شیمیایی است.
در آب دریا، کاتیون عنصرهای گروه های اول و دوم به مقدار زیادتری در برابر سایر کاتیون ها یافت خواهد شد.
خیر. یون های موجود در آب دریا، قابل شناسایی و مشاهده شدن نمی باشند. برای شناسایی آن ها، باید از یک سری یون های مخالف آن ها استفاده نمود.
موسسه آموزشی فرهنگی گزینه دو برگزارکننده آزمون آزمایشی ویژه داوطلبان آزمون سراسری و آزمون های استاندارد ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دوره اول متوسطه و پایه های دهم و یازدهم می باشد. گزینه دو به عنوان یک موسسه پیشرو در زمینه خدمات نوین آموزشی، نرم افزارهای گوناگونی را جهت بهبود فرآیند آموزش و سنجش برای دانش آموزان و مدارس ارائه می کند