محوریت فصل سوم شیمی یازدهم، پلیمرها می باشد. در این فیلم آموزشی به موضوع پلیمرها و بسپارش پرداخته شده است.
پلیمرها یا درشت مولکول ها چیست؟
درشت ها مولکول ها یا پلیمرها به دو گروه طبیعی و مصنوعی تقسیم بندی می شوند. از سلولز، نشاسته، پروتئین ها به عنوان مثال هایی برای درشت مولکول های طبیعی می توان نام برد. پلیتن، پلی پروپیلن، پلی پروپن، پلی وینیل کلراید (اصطلاحا به آن پی وی سی گفته می شود) نمونه هایی از درشت مولکول های مصنوعی هستند.
پلیمری شدن یا بسپارش چیست؟
به تبدیل مولکول های کوچک به مولکول های بزرگ، پلیمری شدن یا بسپارش گفته می شود. پلیمری شدن به دو شکل صورت می گیرد. 1- پلیمر شدن افزایشی: تنها پیوندهای دو گانه شکسته شوند و مولکول ها به یکدیگر متصل شوند. 2- پلیمریزاسیون تراکمی یا پلیمر شدن تراکمی: دو مولکول با از دست دادن یک مولکول کوچک به یکدیگر متصل خواهند شد.
بسپارش یا پلیمری شدن عبارت است از تبدیل مولکول های کوچک به بزرگ.
به منظور یادگیری بیشتر موضوع پلیمرها، بسپارش و نمونه سوالات تستی آن می توانید ویدئو آموزشی را مشاهده کنید.
سوالات متداول
درشت ها مولکول ها یا پلیمرها به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم خواهند شد. سلولز، نشاسته، پروتئین ها به عنوان نمونه هایی از پلیمرهای طبیعی هستند در صورتی که پلیتن، پلی پروپیلن، پلی پروپن، پلی وینیل کلراید مثال هایی برای درشت پلیمرهای مصنوعی می باشند.
تبدیل مولکول های کوچک به مولکول های بزرگ، پلیمری شدن یا بسپارش نامیده می شود.
پلیمری شدن به صورت کلی به دو شکل قابل انجام است. 1- پلیمر شدن افزایشی: در پلیمر شدن افزایشی تنها پیوندهای دو گانه شکسته خواهند شد و مولکول ها به یکدیگر اتصال پیدا خواهند کرد. 2- پلیمریزاسیون تراکمی یا پلیمر شدن تراکمی: در پلیمر شدن تراکمی، دو مولکول با از دست دادن یک مولکول کوچک به یکدیگر متصل می شوند.