جستجو
Close this search box.
آموزش دروس پایه دهم
آموزش دروس پایه یازدهم
آموزش دروس پایه دوازدهم

رشته مهندسی مکانیک

رشته مهندسی مکانیک
رشته مهندسی مکانیک
فهرست مطالب

معرفی رشته مهندسی مکانیک

رشته مهندسی مکانیک که تلفیق فیزیک مهندسی، ریاضیات و علم مواد است، از گسترده ترین شاخه های رشته مهندسی می باشد. این رشته تاثیر زیادی در پیشرفت و توسعه علم و صنعت دارد. مهندسی مکانیک به علت قدمت و اهمیتی که دارد مادر رشته های مهندسی نامیده می شود. در این نوشتار قصد داریم به بررسی تاریخچه، دانشگاه های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش ها، کاربرد و شرایط ادامه تحصیل در رشته مهندسی مکانیک بپردازیم.

رشته مهندسی مکانیک

کارشناسان رشته مهندسی مکانیک  باید از هوش و قدرت تجسمی خوبی بهره مند باشند. برای این افراد در کنار دانش فنی، داشتن قدرت ریسک پذیری و مدیریت شرایط بحران ضروری است.

تاریخچه رشته مهندسی مکانیک

مهندسی مکانیک قدمت زیادی در علوم مهندسی دارد و به عنوان یک شاخه علمی تاریخچه آن به قرون وسطی برمی گردد. وسایلی چون گوه و سطح شیب دار و چرخ و ساز و کار آن هزاران سال قبل از میلاد در بین النهرین وجود داشت. همچنین استفاده از اهرم برای ترازو در خاور نزدیک و در مصر برای حرکت اشیاء از پنج هزار سال پیش مرسوم بود. به همین جهت رشته مهندسی مکانیک، مادر علوم مهندسی نامیده می شود.

علم مهندسی مکانیک درغرب و یونان کهن با ارشمیدس رونق گرفت و با اختراعاتی چون ساعت آبی و لرزه سنج و… ادامه یافت. در قرن 17 مهندسی مکانیک با قوانین حرکت نیوتن رشد کرد. در قرن 19 با ظهور انقلاب صنعتی اروپا و ساخت ماشین ابزار در چند کشور چون آلمان، انگلستان، اسکاتلند مطرح شد. در قرن 19 با پیشرفت علم فیزیک، مهندسی مکانیک به عنوان رشته ای مجزا در نظر گرفته شد. در سال 1848 در آلمان یوهان فون زیمرمن اولین کارخانه ساخت ماشین های تراش را تاسیس کرد. درآمریکا انجمن مهندسان مکانیک در سال 1880 به عنوان سومین انجمن مهندسی تاسیس شد. در پیشرفت این علم دانشمندان متعددی در طول تاریخ سهیم بودند. از بین آن ها می توان به جیمز وات در قرن 18 پدر انقلاب صنعتی و تکمیل کننده موتور بخار اشاره کرد.

آکادمی نظامی ایالت متحده در سال 1817 اولین مرکز آموزش دروس مهندسی بود. در این مرکز برخی از دروس این رشته تدریس می شد. موسسه پلی تکنیک رنسلر نیز در سال 1825 برخی مفاهیم مهندسی مکانیک را تدریس می کرد.

تاریخچه رشته مهندسی مکانیک
نمونه ای مشابه موتور بخار جیمز وات در دانشگاه لوبارو بریتانیا

برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو

مهندسی مکانیک در یک نگاه

مهندسی مکانیک کاربردی کردن اصول علم فیزیک می باشد. در این علم به بررسی اصل حرکت با توجه به مفاهیم بنیادی و علل آن در علم فیزیک پرداخته می شود. مهندسی مکانیک به نوعی مهارت حل مسأله جهت پیاده سازی تکنیک ها و اصول در طراحی تا ساخت اجزاء ماشین آلات می باشد. مهندسان مکانیک به بررسی هر سازه ای که دارای حرکت است، از همه ابعاد می پردازند. رشته مهندسی مکانیک رشته ای جامع در علوم مهندسی می باشد، زیرا موضوعات گسترده ای را پوشش می دهد. مهندسان این رشته نقش مهمی در بهبود کیفی زندگی و انگیزه اقتصادی دارند. رشته مهندسی مکانیک به علم مواد، سیالات، دینامیک و ترمودینامیک و… می پردازد. مهندسان مکانیک شرایط زندگی را برای انسان ها ایمن تر و راحت تر می کنند.

پرمتقاضی بودن 79%
کاربردی بودن 83%
دشواری دروس 81%
امکان ادامه تحصیل 88%
بازار کار 91%

مهندسی مکانیک در ایران

ماشین های کاربردی چون چرخ آبی و آسیاب آبی از اولین سازه های مهندسی مکانیک در ایران هستند. این ماشین ها درزمان امپراطوری ایران درسرزمین ایران و عراق امروزی در سده 4 میلادی به وجود آمد. مخترعین اسلامی در سده های 7 تا 15 میلادی که عصر طلایی تمدن اسلامی بود، تاثیر به سزایی در علم مکانیک داشتند. بدیع الزمان ابوالعز بن اسماعیل بن رزاز جزری در سال 1206 کتابی تحت عنوان ” مبانی نظری و عملی مهندسی مکانیک درتمدن اسلامی” نوشت و طرح های مکانیکی زیادی مانند میل لنگ و  میل بادامک ارائه داد.

در سال 1336 دانشکده مهندسی مکانیک در دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تعدادی دانشجو شروع به کار کرد. نخستین گروه دانشجویان این دانشکده در سال 1340 با مدرک کارشناسی ارشد پیوسته در رشته مهندسی مکانیک فارغ التحصیل شدند. پس از مدتی این دوره تبدیل به دوره کارشناسی با دو گرایش در رشته طراحی جامدات و رشته حرارت و سیالات گردید. از اوایل 1350 دوره کارشناسی ارشد در رشته مهندسی مکانیک پایه گذاری شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران با شروع مجدد و بازگشایی دانشگاه ها گرایش ساخت و تولید نیز به رشته مهندسی مکانیک افزوده شد. همچنین در سال 1369 دوره دکتری به رشته مهندسی مکانیک اضافه شد. امروزه رشته مهندسی مکانیک در ایران رونق زیادی دارد و دانشگاه های زیادی به آموزش دوره مختلف تحصیلی این رشته می پردازند.

پذیرش در رشته مهندسی مکانیک

مهندسی مکانیک در کنکور سراسری جز رشته های گروه ریاضی می باشد. 

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

دانشگاه های برتر رشته مهندسی مکانیک

دانشگاه های ایران در رشته مهندسی مکانیک دارای جایگاه ویژه ای در جهان هستند. قرار گرفتن نام 8 دانشگاه ایران در جمع 500 دانشگاه برتر جهان سایت QS در رشته مهندسی مکانیک دلیلی بر این ادعاست. مهندسی مکانیک دانشگاه شریف در بین 200 دانشگاه برتر این رشته در جهان قرار دارد. دانشگاه تهران، دانشگاه امیر کبیر، دانشگاه علم و صنعت و دانشگاه خواجه نصیرالدین توسی دیگر دانشگاه برتر شهر تهران برای تحصیل در رشته مهندسی مکانیک هستند. در سایر شهرهای ایران دانشگاه اصفهان، دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه شیراز شاخص تر هستند. در سایر رده بندی ها نیز اغلب از همین دانشگاه ها نام برده می شود. البته در بعضی رده بندی ها به دانشگاه نوشیروانی بابل نیز برای تحصیل رشته مهندسی مکانیک اشاره شده است.

نمونه کارنامه های قبولی مهندسی مکانیک

مشاهده کارنامه قبولی های سال گذشته دید خوبی به داوطلبان برای پذیرش در هر رشته خواهد داد. علاقه مندان به مهندسی مکانیک می توانند در سایت گزینه دو به طور کامل کارنامه های قبولی سال گذشته این رشته را در دانشگاه های مختلف با فیلترهای گوناگون مشاهده کنند. مشاهده کارنامه های قبولی رشته مهندسی مکانیک به داوطلبان کمک می کند تا از درصدهای لازم برای قبولی در این رشته مطلع شوند. در قسمت  بعد دو نمونه کارنامه قبولی رشته مهندسی مکانیک را مشاهده می کنید. برای مشاهده تصاویر با اندازه بزرگتر روی آن کلیک کنید.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها

واحدهای درسی رشته مهندسی مکانیک

برنامه درسی رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی آخرین بار در سال 1400 توسط کارگروه رشته مهندسی مکانیک دانشگاه شهید بهشتی مورد بازنگری قرار گرفت. برنامه آموزشی جدید از مهر همان سال به مرحله اجرا در آمد. البته برای دانشجویان مهندسی مکانیک سال های پیشین همچنان برنامه قبلی معتبر است. برنامه جدید تا 5 سال قابلیت اجرا دارد و در صورت نیاز پس از آن مورد بازنگری قرار خواهد گرفت. طول دوره کارشناسی مهندسی مکانیک 8 نیمسال تعریف شده است. در هر نیمسال دانشجویان باید ترکیبی از دروس نظری و عملی را اخذ نمایند. در برنامه جدید برای فارغ التحصیلی رشته مهندسی مکانیک نیاز به گذراندن 140 واحد درسی می باشد. این 140 واحد به این صورت دسته بندی شده اند:

1- دروس عمومی: 22 واحد
2- دروس پايه: 24 واحد
3- دروس تخصصی: 78 واحد
4- دروس اختياری: 13 واحد
5- پروژه پايان دوره:  3 واحد

در برنامه جدید دانشجویان آزادی عمل زیادی در انتخاب دروس اختیاری دارند. همچنین توصیه می شود در هر ترم دانشجویان ترکیب متنوعی از دروس را اخذ نمایند. در ترم های پایانی دانشجو امکان انتخاب دروس اختیاری را متناسب با علاقه و سلیقه خود خواهد داشت.

دروس عمومی

دروس عمومی رشته مهندسی مکانیک 22 واحد است که تعداد آن با توجه به نظر گروه معارف و دروس عمومی تعیین می شود. هر دانشجو باید با انجام برنامه ریزی لازم در طی 4 سال به صورت تدریجی آنها را اخذ کرده و با موفقیت بگذراند. لیست دروس عمومی مهندسی مکانیک در جدول زیر به طور کامل گنجانده شده است.

بسته درسی
نام درس
تعداد واحد
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی
مباتی نظری اسلام
اندیشه اسلامی 1
2 واحد
اندیشه اسلامی 2
2 واحد
انسان در اسلام
2 واحد
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام
2 واحد
اخلاق اسلامی
فلسفه اخلاق
2 واحد
اخلاق اسلامی
2 واحد
آیین زندگی
2 واحد
عرفان عملی اسلامی
2 واحد
انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران
2 واحد
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2 واحد
اندیشه سیاسی امام خمینی
2 واحد
تاریخ و تمدن اسلامی
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
2 واحد
تاریخ تحلیلی صدر اسلام
2 واحد
تاریخ امامت
2 واحد
آشنایی با منابع اسلامی
تفسیر موضوعی قرآن
2 واحد
تفسیر موضوعی نهج البلاغه
2 واحد
الزامی
فارسی عمومی
3 واحد
زبان عمومی
3 واحد
تربیت بدنی
1 واحد
ورزش 1
1 واحد
دانش خانواده و جمعیت
2 واحد

در جدول دروس عمومی رشته مهندسی مکانیک 10 واحد به صورت الزامی می باشد. یعنی تمامی دانشجویان باید آن را اخذ نمایند. 4 واحد نیز باید به مجموعه دروس مبانی نظری اسلام اختصاص داده شود. از هر کدام از مجموعه دروس اخلاق اسلامی، انقلاب اسلامی، تاریخ و تمدن اسلامی و آشنایی با منابع اسلامی نیز باید 2 واحد اخذ گردد. هر گونه تغیر و تحولی در زمینه دروس عمومی بر عهده گروه معارف وزارت علوم خواهد بود.

دروس پایه رشته مهندسی مکانیک

دروس پایه رشته مهندسی مکانیک 24 واحد است. دروس پایه این رشته الزامات اولیه دانشجویان را برای تحصیل در رشته مکانیک برآورده می کند. گذراندن این دروس باعث می گردد تا دانشجو برای انتخاب دروس تخصصی آماده شود. گذراندن تمامی دروس پایه الزامی است و اگر دانشجویان در یک درس این مجموعه نیز نمره قبولی کسب نکنند، امکان دریافت مدرک تحصیلی کارشناسی نخواهد داشت. بهتر در 4 ترم نخست دانشجویان تمامی دروس پایه را اخذ و با موفقیت پشت سر بگذرانند. در ادامه با دروس پایه رشته مهندسی مکانیک آشنا خواهیم شد.

دروس پایه رشته مهندسی مکانیک
ردیف نام درس تعداد واحد
1 ریاضی عمومی 1 3
2 ریاضی عمومی 2 3
3 معادلات دیفرانسیل 3
4 فیزیک 1 3
5 فیزیک 2 3
6 آزمایشگاه فیزیک 1 1
7 شیمی عمومی 3
8 برنامه نویسی کامپیوتر 3
9 محاسبات عددی 2
مجموع واحد ها 24 واحد

دروس پایه رشته مکانیک شامل علوم پایه موردنیاز این رشته می شود. این دروس به حوزه علوم ریاضی، فیزیک، شیمی و کامپیوتر مرتبط می شود.

دروس تخصصی رشته مهندسی معماری

دروس تخصصی رشته مهندسی مکانیک طبق  چارت تحصیلی سال 1400 به 78 واحد تغییر کرد. گذراندن این دروس که بخش اصلی دروس رشته معماری است به فرد توانایی های نظری و عملی بسیاری می دهد. در هر ترم تحصیلی حدود بیش از نیمی از واحدهای درسی دانشجویان به دروس این مجموعه اختصاص می یابد. در جدول زیر با دروس اصلی رشته مهندسی مکانیک آشنا می شوید.

دروس تخصصی مهندسی مکانیک
ردیف نام درس واحد
1 ریاضی مهندسی 3
2 نقشه کشی صنعتی 1 2
3 استاتیک 3
4 دینامیک 3
5 مقاومت مصالح 1 3
6 علم مواد 3
7 ترمودینامیک 1 3
8 ترمودینامیک 2 3
9 آزمایشگاه ترمودینامیک 1
10 مکانیک سیالات 1 3
11 مکانیک سیالات 2 3
12 آزمایشگاه مکانیک سیالات 1
13 طراحی اجزا 1 3
14 طراحی اجزا 2 3
15 مقاومت مصالح 2 2
16 آزمایشگاه مقاومت مصالح 1
17 انتقال حرارت 1 3
18 دینامیک ماشین 3
19 ارتعاشات مکانیکی 3
20 آزمایشگاه دینامیک و ارتعاشات 1
21 کنترل اتوماتیک 3
22 مبانی مهندسی برق 1 3
23 مبانی مهندسی برق 2 3
24 آزمایشگاه مبانی مهندسی برق 1
25 روش های تولید و کارگاه 3
26 کارآموزی 1 0.5
27 کارآموزی 2 0.5
28 زبان تخصصی مکانیک 2
29 مدیریت و کنترل پروژه 2
30 نقشه کشی صنعتی 2 2
31 کارگاه جوشکاری و ورقکاری 1
32 کارگاه اتوماتیک 1
33 کارگاه ماشین ابزار و ابزارسازی 1
34 سیستم های اندازه گیری 3
35 اقتصاد مهندسی 2
مجموع 78

دانشجویان برای به دست آوردن توانایی های اصلی یک مهندس مکانیک بهتر است این دروس را به خوبی فرا بگیرند. 65 واحد نظری و 13 واحد عملی در این بسته دروس قرار گرفته اند. بهتر است دانشجویان در هر ترم یکی از دروس طراحی معماری را اخذ نمایند.

دروس اختیاری رشته مهندسی مکانیک

دروس اختیاری رشته مهندسی مکانیک 13 واحد است. این دروس نشان دهنده گرایش فارغ التحصیلان این رشته می باشد. دانشجویان باید براساس علاقه خود دروس اختیاری یکی از گرایش ها را انتخاب کرده و پشت سر بگذارند. 6 سبد دروس اختیاری رشته مکانیک عبارتند از: مکانیک جامدات، مکاترونیک، ساخت و تولید، حرارت و سیالات، تاسیسات و نیروگاه و انرژی. دانشجویان رشته مکانیک باید براساس علاقه خود نسبت به انتخاب دروس یکی از این سبدها اقدام نمایند. به طور مثال دانشجویانی که علاقه مند به ادامه تحصیل در حوزه نیروگاه ها هستند باید دروس اختیاری مربوط به بسته نیروگاه و انرژی را انتخاب نمایند. در ادامه لیست دروس اختیاری هر بسته را مشاهده خواهید کرد. نخست به بررسی دروس اختیاری مکانیک جامدات می پردازیم. مکانیک جامدات به رفتار مواد جامد تحت تاثیر نیروهای مختلف می پردازد. دروس این بسته عبارتند از:

دروس اختیاری مکانیک جامدات
ردیف نام درس تعداد واحد
1 پلاستيسيته عملی و شكل دهی فلزات 3
2 مقدمه ای بر روش های بهينه سازی مكانيكی 3
3 مكانيک شكست مقدماتی 3
4 مواد مركب 3
5 آزمايشگاه مواد مركب 1
6 آزمون های غير مخرب 3
7 مقدمه ای بر اجزای محدود 3
8 مهندسی خط لوله 3
9 تكنولوژی روش های جوشكاری 2
10 نانو مواد 3
11 شناخت فلزات صنعتی 2
12 مقاومت مصالح 3 3
13 طراحی مخازن تحت فشار 3
14 مقدمه ای بر كارآفرينی * 2
15 كليات حقوق شهروندی * 2
16 مخاطرات محيطی * 2
17 آزمايشگاه فيزيک 2 1
18 درس تخصصی اختياری (1)
مجموع واحدهای قابل اخذ 13 واحد

یکی دیگر از بسته های دروس اختیاری کارشناسی رشته مکانیک به مکاترونیک اختصاص دارد. مکاترونیک ترکیب 6 علم است که هدف اصلی آن دسترسی به سیستم های ساده تر، ارزان تر و انعطاف پذیرتر می باشد. بسته دروس اختیاری مکاترونیک عبارتند از:

دروس اختیاری مکاترونیک
ردیف نام درس تعداد واحد
1 آزمايشگاه سيستم های اندازه گيری 1
2 رباتيک 3
3 مكاترونيک 3
4 آزمايشگاه مكاترونيک 1
5 شبيه سازی سيستم های ديناميكی و كنترل 3
6 سيستم های هيدروليک و پنوماتيک و آزمايشگاه 3
7 مقدمه ای بر پردازش سيگنال 3
8 طراحی مكانيزم ها 3
9 مقدمه ای بر كنترل فازی 3
10 سيستم های كنترل صنعتی 3
11 مقدمه ای بر روش های بهينه سازی مكانيكی 3
12 مقدمه ای بر كارآفرينی * 2
13 مخاطرات محيطی * 2
14 كليات حقوق شهروندی * 2
15 آزمايشگاه فيزيک 2 1
16 درس تخصصی اختياری (1)
مجموع واحدهای قابل اخذ 13 واحد

یکی دیگر از بسته های دروس اختیاری کارشناسی رشته مکانیک مربوط به ساخت و تولید می باشد. هدف اصلی در ساخت و تولید تربیت افرادی است که با استفاده ار تکنولوژی های موجوئ اقدام به ساخت ماشین آلات و ابراز مختلف می کنند. بسته دروس اختیاری ساخت و تولید عبارتند از:

دروس اختیاری ساخت و تولید
ردیف نام درس تعداد واحد
1 آزمايشگاه سيستم های اندازه گيری 1
2 پلاستيسيته عملی و شكل دهی فلزات 3
3 تكنولوژی روش های جوشكاری 2
4 مواد مركب 3
5 آزمايشگاه مواد مركب 1
6 سيستم های هيدروليک و پنوماتيک و آزمايشگاه 3
7 آزمون های غير مخرب 3
8 نانو مواد 3
9 طراحی و ساخت به كمک كامپيوتر 3
10 ماشين های كنترل عددی 2
11 شناخت فلزات صنعتی 2
12 مقدمه ای بر كارآفرينی * 2
13 مخاطرات محيطی * 2
14 كليات حقوق شهروندی * 2
15 کارگاه ریخته گری 2
16 آزمايشگاه فيزيک 2 1
17 درس تخصصی اختياری (1)
مجموع واحدهای قابل اخذ 13 واحد

بسته دروس اختیاری حرارت و سیالات در کارشناسی رشته مکانیک به بررسی خواص شامل مایعات، گازها و پلاسما می پردازد. بسیاری از مواد و وسایل از قوانین سیالات و انتقال حرارت پیروی می کنند. بسته دروس اختیاری حرارت و سیالات عبارتند از:

دروس اختیاری حرارت و سیالات
ردیف نام درس تعداد واحد
1 انتقال حرارت 2 3
2 ديناميک گازها 3
3 توربين گاز و موتور جت 2
4 سوخت و احتراق 2
5 طراحی مبدل های حرارتی 3
6 نيروگاه های حرارتی 3
7 مكانيک سيالات زيستی 3
8 آزمايشگاه انتقال حرارت 1
9 موتورهای احتراق داخلی 3
10 كاربردهای انرژی خورشيدی و بادی 3
11 مقدمه ای بر سيالات محاسباتی 3
12 توربوماشين ها 3
13 مخاطرات محيطی * 2
14 كليات حقوق شهروندی * 2
15 مقدمه ای بر كارآفرينی * 2
16 آزمايشگاه فيزيک 2 1
17 درس تخصصی اختياری (1)
مجموع واحدهای قابل اخذ 13 واحد

بسته دروس اختیاری تاسیسات که بیشتر مناسب آقایان است در ساختمان سازی و صنایع نقش موثری در بهبود عملکرد مجموعه دارد. تاسیسات در هر محیطی کاربرد دارد و مهارت های عملی در آن نقش دارد. بسته دروس اختیاری تاسیسات عبارتند از:

دروس اختیاری تاسیسات
ردیف نام درس تعداد واحد
1 طراحی سيستم های تهويه مطبوع 3
2 طراحی سيستم های تبريد و سردخانه 3
3 سيستم های كنترل در تهويه و تبريد 2
4 آزمايشگاه تاسيسات حرارتی و برودتی 1
5 طراحی مبدل های حرارتی 3
6 طراحی تاسيسات صنعتی 2
7 كارگاه تاسيسات گرمايشی و كنترل های مربوطه 1
8 نيروگاه های حرارتی 3
9 كاربردهای انرژی خورشيدی و بادی 3
10 مقدمه ای بر سيالات محاسباتی 3
11 توربوماشين ها 3
12 مقدمه ای بر كارآفرينی * 2
13 مخاطرات محيطی * 2
14 كليات حقوق شهروندی * 2
15 آزمايشگاه فيزيک 2 1
16 درس تخصصی اختياری (1)
مجموع واحدهای قابل اخذ 13 واحد

دروس اختیاری نیروگاه و انرژی با هدف تربیت مجریان و متخصصان برای فعالیت در نیروگاه های مختلف می باشد. در این دروس افراد دروسی که در محیط‌های نیروگاهی می تواند مفید باشد را آموزش خواهند دید. بسته دروس اختیاری نیروگاه و انرژی عبارتند از:

دروس اختیاری نیروگاه و انرژی
ردیف نام درس تعداد واحد
1 انرژی های تجديدپذير و كاربرد آنها 3
2 توربين گاز و موتور جت 2
3 سوخت و احتراق 2
4 طراحی مبدل های حرارتی 3
5 نيروگاه های حرارتی 3
6 مقدمه ای بر سيالات محاسباتی 3
7 توربوماشين ها 3
8 كنترل آلودگی محيط زيست 2
9 نيروگاه های آبی 2
10 طراحی توربين بخار 2
11 نيروگاه های هسته ای 3
12 مقدمه ای بر كارآفرينی * 2
13 مخاطرات محيطی * 2
14 كليات حقوق شهروندی * 2
15 آزمايشگاه فيزيک 2 1
16 درس تخصصی اختياری (1)
مجموع واحدهای قابل اخذ 13 واحد

دانشجویان می توانند تمام دروس بسته های اختیاری که در جدول با علامت * مشخص شده اند را مازاد بر سقف تعداد واحدهای دوره به صورت مجاز در چارچوب سنوات تحصیلی اتخاذ کنند. نمرات این دروس ثبت شده و بر معدل آنها نیز تاثیر خواهد داشت.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور

بازار کار رشته مهندسی مکانیک

بازار کار مهندسی مکانیک براساس کاربردهای بالای این رشته، همواره مطلوب توصیف می شود. البته با توجه به تعداد زیاد فارغ التحصیلان این رشته در سالیان اخیر، افرادی در آن موفق می شوند که توانایی، مهارت و هوش بالایی داشته باشند. مهندسین مکانیک در مشاغلی چون خدمات مهندسی، صنایع تولیدی، پژوهش و توسعه به کار گیری می شوند. همچنین در  شرکت های دولتی یا مجموعه های صنعتی که نیاز به طراحی و ساخت قطعات دارند، نیز می توانند شغل مناسبی داشته باشند. در این حوزه فارغ التحصیلانی که با نرم افزارهای کاربردی آشنایی دارند راحت تر جذب بازار کار می شوند. البته تعطیلی کارخانجات تولیدی و صنایع ساخت و ساز در سال های اخیر روی اشتغال این افراد تاثیر منفی می گذارد.

نکته مهمی که در رشته مهندسی مکانیک وجود دارد گستردگی علوم مختلف در این رشته می باشد. افرادی که در مقاطع بالاتری در گرایشی تخصصی تحصیل کنند شانس بیشتری برای کسب شغل موردنظر خود را خواهند داشت.مهندسان مکانیک می توانند در صنایع خودروسازی، نیروگاه ها و پالایشگاه ها، تاسیسات بناهای مختلف، صنایع تولیدی و … فعالیت داشته باشند

گرایش های مهندسی مکانیک

رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی به طور خاص گرایش مجزایی ندارد. اما برنامه درس اختیاری آن به گونه ای است که دانشجویان می توانند دروس اختیاری خود را بر اساس یکی از 6 گرایش مکانیک جامدات، مکاترونیک، ساخت و تولید، حرارت و سیالات، تاسیسات و نیروگاه و انرژی اتخاذ کنند. دانشجویان باید براساس علاقه و توانایی تحصیلی خود دروس اختیاری یکی از 6 بسته را انتخاب کنند. دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل دارند باید بسته دروس اختیاری را انتخاب کنند که در مقاطع بالاتر قصد ادامه تحصیل در آن گرایش را خواهند داشت.

کاربردهای رشته مهندسی مکانیک

کاربرد مهندسی مکانیک در صنایع و بخش های مختلف جامعه نشان دهنده اهمیت این رشته است. علم مهندسی مکانیک در زمینه ساخت و ساز، طراحی انواع تجهیزات، سیستم های صنعتی، خانگی و… کاربرد دارد. از جمله کاربردهای دیگر این رشته در بخش های تحقیقاتی و آموزشی در وزارت خانه ها و دانشگاه ها می باشد. مهندسین مکانیک به عنوان کارشناس و مشاور فنی در بانک ها و شرکت های سرمایه گذاری، بیمه و… نیز به کار می آیند.

دانش آموختگان مهندسی مكانيک می توانند تا وظايف محوله برای اجرای پروژه‌های صنعتی شـامل تحقيق و مطالعات اوليه، طراحی مقدماتی، محاسبات طراحی با جزييات و تهيه نقشه‌ها و مـدارک فنی، تـدوين فنـاوری ساخت و روش توليد، مديريت و اجرا و تعمير و نگهداری را با آگاهی علمی و فنی در كليه حوزه‌های مرتبط با مهندسی مكانيک به عهده گرفته و انجام دهند.

درآمد مهندسی مکانیک

درآمد رشته مهندسی مکانیک می تواند در تمایل افراد برای ورود به این رشته تاثیرگذار باشد. مهندسی مکانیک جز رشته هایی است که فارغ التحصیلان آن در مشاغل مختلفی به کاگیری می شوند. این مشاغل مختلف سبب تنوع درآمد کارشناسان این رشته شده است. نکته دیگر این که درآمد افراد به میزان فعالیت، تحصیلات، تخصص و سابقه آنها نیز در ارتباط است. با توجه به اینکه فرد در بخش خصوصی یا دولتی مشغول کار شود، این درآمد متغیر است. گاهی اهداف شرکت ها و نوع پروژه ها درمیزان دستمزد یک مهندس مکانیک تاثیر بسزا دارد. اگر یک مهندس مکانیک به شکل مستقل درحوزه تخصصی خود مشغول به کار شود، با تاسیس شرکت و… می تواند درآمد بیشتری داشته باشد. به طور کلی در صورت داشتن تخصص و مهارت کافی در حوزه های مختلف رشته مهندسی مکانیک مطمئنا از درآمد مناسبی برخوردار خواهید شد.

برای موفقیت در رشته مهندسی مکانیک ، نیاز است افراد در ریاضی و کار با کامپیوتر مهارت داشته باشند. یکی دیگر از عوامل موثر در موفقیت در این رشته توانایی در  طراحی و ارزیابی است که به فرد کمک می کند تا در شغل خود ارتقا یابد. البته درکنار همه مهارت ها یک مهندس موفق باید خود را با مطالعه و پیگیری پیشرفت حوزه های مور کاربرد خود در علم مکانیک به روز نگه دارد.

ادامه تحصیل در رشته مهندسی مکانیک

علاقه مندان به رشته مهندسی مکانیک برای ادامه تحصیل در این رشته در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری مشکلی نخواهند داشت. گرایش متفاوتی برای این رشته در دانشگاه های مختلف وجود دارد که علاقه مندان با توجه به علایق خود می توانند در گرایش موردنظر خود ادامه تحصیل دهند.

مجموعه کارشناسی ارشد رشته مهندسی مکانیک در قالب 15 رشته ارائه می شود. این رشته ها در قالب 5 گرایش قرار گرفته اند. بخش قابل توجهی از این رشته ها در حوزه خودرو کاربرد دارد. شناخته شده ترین رشته های ارشد رشته مکانیک عبارتند از: مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید، مهندسی مکانیک گرایش طراحی کاربردی، مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی، مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی، مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک، مهندسی خودرو گرايش سازه و بدنه خودرو، مهندسی مکاترونیک و مهندسي مكانيك گرايش طراحی و ساخت خودرو.

در مقطع دکترا در رشته مهندسی مکانیک، افراد می توانند به صورت جزئی تر بر روی شاخه های مختلف این علم به تحقیق بپردازند. در ایران شرایط ادامه تحصیل در مقطع دکترا مهندسی مکانیک فراهم است و دانشگاه های مختلف گرایش های دکترا آن را ارائه می کنند. مهم ترین گرایش ها برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا رشته مکانیک عبارتند از: ساخت و تولید، مکانیک جامدات، دینامیک، کنترل و ارتعاشات، تبدیل انرژی، قوای محرکه، طراحی سیستم های دینامیکی خودرو و سازه و بدنه.

مهندسی مکانیک در جهان

رشته مهندسی مکانیک در جهان طرفداران  بسیاری دارد و مشاغل مرتبط با آن در جهان برای اغلب افراد محبوب می باشد. دانشجویان ایرانی که قصد ادامه تحصیل در این رشته را در سایر کشورها دارند باید هم شهریه دانشگاه و هم هزینه زندگی در کشوری دیگر را مدنظر قرار دهند. البته امکان بورسیه شدن برای دانشجویان مقطع تکمیلی در رشته مهندسی مکانیک وجود دارد. یکی از مزیت های تحصیل در دانشگاه های معتبر خارجی اعتبار مدرک تحصیلی می باشد که ارزش بین المللی دارد. در رشته مهندسی مکانیک داشتن مدرک معتبر هنگام ورود به بازار کار برای دارنده آن، شرایط خوبی را فراهم می کند. طبق رتبه بندی سال 2022 سایت QS بهترین دانشگاه جهان برای تحصیل در رشته مهندسی مکانیک، ام آی تی آمریکا می باشد. دانشگاه استنفورد آمریکا، دانشگاه کمبریج انگلستان، دانشگاه هاروارد آمریکا و دانشگاه دلفت هلند در رده های بعدی قرار دارند.  برترین دانشگاه های مکانیک در آسیا عبارتند از دانشگاه نانیانگ سنگاپور با رتبه 7 جهان و نخست آسیا، دانشگاه  ملی سنگاپور 9 جهان و دوم آسیا و دانشگاه چینهوا چین در رتبه 18 جهان و سوم آسیا.

درآمد رشته مهندسی مکانیک در جهان 

کشورهایی که بیشترین میزان حقوق در رشته مهندسی مکانیک را دارند: ایالات متحده آمریکا با متوسط حقوق 86000 دلار، ژاپن با متوسط حقوق 82000 دلار، کانادا با متوسط حقوق 82000 دلار، کره جنوبی با متوسط حقوق 77000 دلار، نروژ با متوسط حقوق 70000 دلارو… .

رشته مهندسی معماری در سراسر جهان رشته ای پررونق می باشد. داشتن ذوق هنر، خلاقیت و نوآوری در  کار برای مهندسان این رشته فارغ از محل فعالیتشان اهمیت زیادی دارد. بازار کار این رشته در همه جهان رقابتی است و مهندسین معماری باید با خلاقیت و هنر خود طراحی های متفاوتی ارائه کنند. فارغ التحصیلان رشته مهندسی معماری در کشورهای دیگر متناسب با توسعه ساخت و ساز در آن کشور می توانند پیشرفت کاری داشته باشند. مهندسین معمار مهارت های زیادی در زمینه های متفاوت مانند طراحی، مدیریت و مهندسی ساخت و… دارند. به همین جهت این افراد از نظر فنی در همه سراسر دنیا می توانند مشغول به کار شوند. ترکیب خلاقیت در ساخت سازه ها در بیشتر شهرها و کشور های بزرگ در حال توسعه به بهبود زندگی و رونق کسب و کار آنها کمک می کند.

دانشگاه ها و مراکز آموزشی زیادی در جهان برای تحصیل و یادگیری معماری وجود دارد. برترین دانشگاه های  رشته معماری در جهان با توجه به شهرت دانشگاه، استنادات تحقیق، مقالات و اعتبار کادر آکادمیک طبق رتبه بندی QS در سال 2021 نیز اعلام شد. سه دانشگاه برتر رشته مهندسی معماری در جهان به ترتیب عبارتند از: دانشگاه MIT یا همان موسسه فناوری ماساچوست در آمریکا، دانشگاه صنعتی دلفت واقع در هلند، دانشگاه UCL یا همان کالج دانشگاهی لندن در انگلیس. دانشگاه ملی سنگاپور و دانشگاه چینهوا چین با قرار گرفتن در رتبه های 6 و 9 جهان به عنوان بهترین مراکز اموزشی رشته معماری در آسیا محسوب می شوند.

مهندسین مکانیک در جهان از درآمد و جایگاه اجتماعی مناسبی برخوردار هستند. متوسط درامد سالانه یک مهندس مکانیک در آمریکا حدود 86000 دلار می باشد. این میزان متناسب با افزایش سابقه و مهارت او بیشتر نیز خواهد شد. در کانادا نیز مهندسین مکانیک شرایط مطلوبی دارند. متوسط درآمد سالانه یک مهندس مکانیک در کانادا حدود 82000 دلار می باشد. در اروپا نیز مهندسین مکانیک در وضعیت رفاهی مناسبی به سر می برند. به طور مثال متوسط درآمد مهندسین مکانیک در نروژ حدود 70000 دلار می باشد. در آسیا بهترین شرایط زندگی را مهندسین مکانیک در شرق این قاره تجربه می کنند. درآمد سالیانه 82000 دلار مهندسین مکانیک در ژاپن و درآمد سالیانه 77000 دلاری مهندسین مکانیک در کره جنوبی گواه این مدعاست. به طور کلی در اغلب کشورهای صنعتی و توسعه یافته مهندسین مکانیک می توانند زندگی ایده آلی داشته باشند. هر چه میزان صنایع و کارخانجات یک کشور بیشتر باشد نیاز به مهندسین مکانیک نیز بیشتر حس خواهد شد.

دانشکده مکانیک دانشگاه دلیفت
دانشکده معماری دانشگاه دلفت هلند

پرسش و پاسخ

آینده شغلی رشته مهندسی مکانیک چگونه است؟

اگر دانشجویی با علاقه به رشته مهندسی مکانیک وارد شود و در این رشته توانمند باشد، پس از پایان تحصیلات مشکل اشتغال ندارد. با توجه به گرایش دولت به سمت تولید ملی و تکنولوژی و تجهیزات داخلی آینده شغلی مهندسین مکانیک در جامعه رو به پیشرفت است.

شرایط ادامه تحصیل رشته مهندسی مکانیک در خارج کشور چه ویژگی هایی دارد؟

مسلما درس خواندن در دانشگاه های خارجی با توجه به اینکه امکانات بهتری دارند، برای علاقمندان جای پیشرفت زیادی دارد. اما باید با تحقیق روی کشور و دانشگاه مورد نظر با آگاهی کامل وارد شد. از همه مهم تر باید با زبان آموزشی آن کشور آشنایی داشته باشید. البته هزینه های تحصیل و زندگی درخارج کشور بسیار بالا است. و برای هر شخصی شرایط ادامه تحصیل در دانشگاه های خارجی به سادگی فراهم نمی شود. بعضی دانشگاه ها قبل از ورود از دانشجویان خارجی آزمون می گیرند. بعضی دانشگاه ها به دانشجویان با رتبه های برتر علمی بورسیه تحصیلی می دهند.

واحدهای درسی رشته مهندسی مکانیک چگونه است؟

برای ورود به هر رشته ای بهتر است اطلاعات جامعی کسب کرد. واحد های درسی این رشته بیشتر مربوط به ریاضیات دیفرانسیلی و فیزیک هستند. و در واقع مهندسی مکانیک رشته ای دشوار برای اغلب افراد می باشد. همچنین واحد های درسی تئوری، واحد های کارگاهی و فعالیت در بخش ها تولیدی جهت آشنایی با محیط های کاری در این رشته وجود دارد.
نظرات و پرسش های خود را با ما در میان بگذارید...
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
زلیخا
زلیخا
2 سال قبل

بیشتر از یه دنیا ممنونم از سایت بسیار عالی و فوق العاده تون.خیلی خیلی زیاد هم قبل کنکورم و هم حتی بعد کنکورم از نرم افزار انتخاب رشته تون استفاده کردم.و واقعا خیلی خیلی زیاد برام مفید بود وخیلی خیلی زیاد بهم کمک کرد و مخصوصا کمکم کرد تا بدونم باید چه درصدهایی بزنم و راهِ درست رو نشون داد.بیشتر از یه دنیا ازتون ممنونم.👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🙏🙏🙏🙏🙏🙏🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌷🌷🌷🌷🌷🌷⚘⚘⚘⚘⚘⚘

2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x