جستجو
Close this search box.
آموزش دروس پایه دهم
آموزش دروس پایه یازدهم
آموزش دروس پایه دوازدهم

رشته روانشناسی

رشته روانشناسی
فهرست مطالب

معرفی رشته روانشناسی

روانشناسی علمی است که به مطالعه پیرامون ذهن و رفتار می‌پردازد. رشته روانشناسی نیز بر همین اساس استوار است. این رشته در ایران و جهان علاقه مندان بسیاری دارد. در این مطلب قصد داریم به بررسی تاریخچه، دانشگاه‌های برتر، نمونه کارنامه قبولی، بازار کار، گرایش ها، کاربرد و شرایط ادامه تحصیل در رشته روانشناسی بپردازیم.

رشته روانشناسی

کارشناسان رشته روانشناسی یا روانشناسان باید از قدرت تجزیه و تحلیل بالایی برخوردار باشند. آنها باید با مشاهده حالات و شنیدن سخنان افراد، چالش های ذهنی آنها را شناسایی کنند.

تاریخچه رشته روانشناسی

تاریخچه علم روانشناسی به قبل از میلاد مسیح و حدود 2500 سال پیش بر می گردد. نخستین بار در  آثار نویسندگان بزرگ دوران باستان یونان و مصر به سلامت روح و روان اشاره شده است. اما پیدایش رشته روانشناسی به دو کشور آلمان و آمریکا بر می گردد. در سال های 1879 اولین آزمایشگاه تحقیقات روانشناسی در آلمان توسط ویلهلم وونت آغاز به کار کرد. همچنین وونت در سال 1881 اولین مجله پژوهش های روانشناختی را تاسیس کرد. ویلیام جیمز آمریکایی نیز در سال 1890 کتاب اصول روانشناختی را به چاپ رساند.

تاریخچه رشته روانشناسی
اولین آزمایشگاه روانشناسی در جهان

برای آمادگی بیشتر در کنکور می توانید در آزمون های استاندارد گزینه دو شرکت کنید : آزمون های آزمایشی گزینه دو

روانشناسی در یک نگاه

رشته روانشناسی از جمله رشته های کاربردی است که درتمام جنبه های زندگی انسان دخیل می باشد. علم روانشناسی با بررسی، مطالعه و توجه به ادراک، احساس، شخصیت، هوش و … توانایی و مهارت کافی جهت تصمیم گیری و حل مسایل مختلف را به فرد می دهد. از آنجا که ماهیت این رشته با روان انسان سر و کار دارد و ابعاد وجودی انسان بسیار گسترده است این علم نیز دایره گسترده ای از مفاهیم و موضوعات را در بر می گیرد.

درحقیقت این علم با مطالعه رفتارها و فرآیندهای ذهنی انسان به بحث های مختلف رفتاری و فرآیندهای روانی انسان مانند: ادراک و تفکر، احساس، شخصیت، انگیزه، هوش و هیجان  می پردازد. رشته روانشناسی تفکر انتقادی و مهارت های اجتماعی افراد را تقویت می کند. با توجه به پویایی رفتار انسان و متغیر بودن پدیده های اجتماعی که تاثیر مستقیم بر احساسات و رفتارهای آدمی دارد تحصیل در این رشته مستلزم مطالعه مستمر و کسب تجربه مداوم می باشد.

پرمتقاضی بودن 79%
کاربردی بودن 83%
دشواری دروس 81%
امکان ادامه تحصیل 88%
بازار کار 91%

روانشناسی در ایران

سالها پیش در ایران روانشناسی بخشی از علم فلسفه به شمار می رفت. در همان دوران دانشمندانی چون رازی، ابن سینا، ناصرخسرو، ملاصدرا و… به مباحثی مرتبط با این رشته پرداختند. در آن زمان مسایلی چون بعد معنوی ذهن، احساس، ادراک، تفکر، انگیزش و… مورد بررسی قرار گرفت. رشته روانشناسی در ایران برای اولین بار در سال 1313 در دانشگاه تهران به عنوان رشته ای دانشگاهی شکل گرفت. از همان سال تا اوایل سال 1340 این رشته فعالیت شاخص و رشد چندانی در کشور نداشت. در آن زمان روانشناسی به صورت بخشی از رشته های تربیت معلم در دانشگاه تدریس می‌شد. اما بعد از سال 1340 رشته روانشناسی حایز اهمیت شد و به شکوفایی رسید. رشته روانشناسی به تدریج در دانشگاه تهران و دیگر دانشگاه های ایران تدریس شد. با گذشت زمان دوره های کارشناسی ارشد روانشناسی به وجود آمد و موسسات روانشناسی تاسیس شد. از پیشگامان علم روانشناسی در ایران می توان به علی اکبر سیاسی و محمدباقر هوشیار اشاره کرد.

پذیرش در رشته روانشناسی

روانشناسی جز رشته های شناور می باشد، شناور بودن این رشته به این معناست که داوطلبین از هر سه شاخه آزمایشی علوم ریاضی، علوم تجربی و علوم انسانی می توانند در این رشته ادامه تحصیل دهند. البته ظرفیت اصلی این رشته برای داوطلبان گروه آزمایشی علوم انسانی می باشد. به طور کلی ارتباط روانشناسی با علوم انسانی مانند جامعه شناسی، مطالعات اجتماعی و فلسفه بیشتر است. علاقه مندان به این رشته باید به ضریب دروس این رشته در زیرگروه مربوط به هر رشته توجه داشته باشند. ضریب دروس عمومی در هر سه گروه آزمون یکسان و به ترتیب زیر است:

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس عمومی در کنکور
زبان و ادبیات فارسی
4
زبان عربی
2
فرهنگ و معارف اسلامی
3
زبان انگلیسی
2

حال به بررسی زیرگروه رشته روانشناسی در هر گروه آزمونی می پردازیم:

پذیرش روانشناسی از طریق کنکور انسانی

همانطور که پیشتر ذکر شد عمده پذیرش رشته روانشناسی برای داوطلبین کنکور علوم انسانی می باشد. جالب است بدانید 16000 صندلی دانشگاهی رشته روانشناسی برای شرکت کنندگان در کنکور علوم انسانی رزرو شده است. از این تعداد حدود 1000 نفر در نوبت روزانه دانشگاه دولتی پذیرش می شوند. حدود 15000 نفر باقیمانده می توانند در مراکز آموزشی دیگر به ادامه تحصیل بپردازند. رشته روانشناسی در زیرگروه 5 کنکور علوم انسانی قرار دارد که ضرایب دروس اختصاصی آن در جدول زیر قابل مشاهده است.

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در زیرگروه 5 کنکور انسانی
ریاضی
3
اقتصاد
2
زبان و ادبیات فارسی
2
زبان عربی
1
تاریخ و جغرافیا
1
علوم اجتماعی
3
فلسفه و منطق
2
روانشناسی
3

پذیرش روانشناسی از طریق کنکور تجربی

برای داوطلبین گروه علوم تجربی ظرفیتی حدود 8000 نفر در نظر گرفته شده است. حدود 500 نفر از این افراد در دانشگاه های روزانه و دولتی پذیرش می شوند. اغلب علاقه مندان می توانند در سایر مراکز آموزشی مانند دانشگاه آزاد، موسسات غیرانتفاعی، پیام نور و … پذیرش شوند. رشته روانشناسی در زیرگروه یک کنکور تجربی قرار دارد و برای کسب رتبه مناسب لازم است به ضرایب دروس اختصاصی این زیرگروه توجه نمایید.

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در زیرگروه 1 کنکور تجربی
زمین شناسی
0
ریاضی
2
زیست شناسی
4
فیزیک
2
شیمی
3

پذیرش روانشناسی از طریق کنکور ریاضی

برای داوطلبین گروه ریاضی ظرفیت پذیرش تقریبی 3000 نفر در رشته روانشناسی پیش بینی شده است. البته از این تعداد حدود تنها 170 نفر راهی دانشگاه های روزانه و دولتی می شوند. بقیه ظرفیت به سایر مراکز آموزشی اختصاص داده خواهد شد. رشته روانشناسی در زیرگروه 1 کنکور ریاضی قرار دارد و برای کسب رتبه مناسب برای پذیرش در این رشته بهتر است به ضرایب دروس اختصاصی این زیرگروه توجه کنید.

نام درس
ضریب درس
میزان تاثیر دروس اختصاصی در زیرگروه 1 کنکور ریاضی
ریاضی
4
فیزیک
3
شیمی
2

آخرین قبولی های هر رشته چه رتبه ای کسب کرده اند؟ مشاهده آخرین قبولی های رشته ها

دانشگاه های برتر رشته روانشناسی

همانطور که پیشتر ذکر شد روانشناسی جزء رشته های شناور می باشد و در اغلب دانشگاه های کشور این رشته ارائه می شود. بر طبق گزارشات منتشر شده از سمت وزارت علوم در کشور 6 دانشگاه در این رشته حائز سطح 1 شده اند. این 6 دانشگاه عبارتند از : دانشگاه تهران، دانشگاه بهشتی، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه اصفهان، دانشگاه تبریز و دانشگاه فردوسی مشهد. همچنین سازمان رتبه بندی جهانی دانشگاه ها QS نیز سه دانشگاه برتر ایران در رشته روانشناسی را به ترتیب دانشگاه تهران، دانشگاه اصفهان و دانشگاه شیراز اعلام کرد.

نمونه کارنامه های قبولی روانشناسی

یکی از چالش‌های همیشگی داوطلبان مشاهده نمونه کارنامه قبولی است. این کارنامه ها کمک می کند تا داوطلبین قبل از کنکور به صورت تقریبی بتوانند پیش بینی کنند که برای قبولی در یک رشته در دانشگاهی مشخص باید چه عملکردی داشته باشند. در قسمت  بعد دو نمونه کارنامه قبولی رشته روانشناسی را مشاهده می کنید. برای مشاهده تصاویر با اندازه بزرگتر روی آن کلیک کنید.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نمونه کارنامه کنکوری ها

واحدهای درسی رشته روانشناسی

برنامه درسی رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی آخرین بار در سال 91 ویرایش شد و از آن زمان بدون تغییر بوده است. در این برنامه طول دوره کارشناسی 4 سال پیش بینی شده است. نظام آموزشی واحدی بوده و کلیه دروس نظری و عملی در 8 نیمسال به دانشجویان ارائه می گردد. تعداد واحدهای درسی کارشناسی رشته روانشناسی 138 واحد می باشد. در جدول زیر می توانید با نوع دروس و واحدهای مقطع کارشناسی روانشناسی آشنا شوید.

نوع درس
تعداد واحد
تفکیک نوع واحدهای درسی رشته روانشناسی
دروس عمومی
22 واحد
دروس اصلی و پایه
69 واحد
دروس تخصصی
37 واحد
دروس اختیاری
10 واحد

تا قبل از تدوین این برنامه رشته روانشناسی در دوره کارشناسی گرایش های متفاوتی داشت و فارغ التحصیلان این رشته صرفا بر روی گرایشی خاص مسلط بودند. اما برنامه جدید با حذف گرایش ها به گونه ای تدوین شده تا فارغ التحصیلان بتوانند در موقعیت های شغلی مختلف قرار بگیرند. در ادامه با دروس مختلف کارشناسی روانشناسی بیشتر آشنا خواهید شد.

دروس عمومی

دروس عمومی رشته روانشناسی 22 واحد است و دانشجویان باید با برنامه ریزی لازم در طی 4 سال تحصیل خود به صورت تدریجی آنها را اخذ کرده و با موفقیت بگذرانند. لیست دروس عمومی روانشناسی در جدول زیر به طور کامل گنجانده شده است.

بسته درسی
نام درس
تعداد واحد
دروس عمومی مشترک مقطع کارشناسی
مبانی نظری اسلام
اندیشه اسلامی 1
2 واحد
اندیشه اسلامی 2
2 واحد
انسان در اسلام
2 واحد
حقوق اجتماعی و سیاسی در اسلام
2 واحد
اخلاق اسلامی
فلسفه اخلاق
2 واحد
اخلاق اسلامی
2 واحد
آیین زندگی
2 واحد
عرفان عملی اسلامی
2 واحد
انقلاب اسلامی
انقلاب اسلامی ایران
2 واحد
آشنایی با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2 واحد
اندیشه سیاسی امام خمینی
2 واحد
تاریخ و تمدن اسلامی
تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
2 واحد
تاریخ تحلیلی صدر اسلام
2 واحد
تاریخ امامت
2 واحد
آشنایی با منابع اسلامی
تفسیر موضوعی قرآن
2 واحد
تفسیر موضوعی نهج البلاغه
2 واحد
الزامی
فارسی عمومی
3 واحد
زبان عمومی
3 واحد
دانش خانواده و جمعیت
2 واحد
تربیت بدنی
1 واحد
ورزش 1
1 واحد

دانشجویان مجاز به اخذ 4 واحد از مجموعه دروس مبانی نظری اسلام هستند.

دانشجویان باید از هر کدام از بسته های درسی اخلاق اسلامی، انقلاب اسلامی، تاریخ و تمدن اسلامی و آشنایی با منابع اسلامی 2 واحد را اخذ کنند.

تمامی دروس الزامی نیز باید توسط دانشجویان اخذ شود.

آیا می دانید در شرایط فعلی چه رتبه ای در کنکور کسب می کنید؟ نرم افزار تخمین رتبه کنکور

دروس اصلی و پایه رشته روانشناسی

دروس اصلی و پایه روانشناسی 69 واحد است. این دروس با هدف تقویت علمی دانشجویان و زمینه سازی برای اخذ دروس اصلی ارائه می شوند. گذراندن تمامی دروس پایه الزامی است و اگر دانشجویان در یک درس این مجموعه نیز نمره قبولی کسب نکنند، امکان دریافت مدرک تحصیلی کارشناسی نخواهند داشت. در ادامه با دروس اصلی و پایه رشته روانشناسی آشنا خواهیم شد.

نام درس
تعداد واحد
دروس اصلی و پایه رشته روانشناسی
مباحث اساسی در روانشناسی 1
2 واحد
مباحث اساسی در روانشناسی 2
2 واحد
تاریخ و مکاتب روانشناسی و نقد آن
2 واحد
مبانی جامعه شناسی
2 واحد
روانشناسی از دیدگاه اندیشمندان مسلمان
2 واحد
آمار توصیفی
2 واحد
آمار استنباطی
3 واحد
روش تحقیق (کمی و کیفی)
3 واحد
فیزیولوژی اعصاب و غدد
2 واحد
احساس و ادراک
2 واحد
روانشناسی فیزیولوژیک
2 واحد
انگیزش و هیجان
2 واحد
روانشناسی تحولی 1
2 واحد
روانشناسی تحولی 2
2 واحد
معرفت شناسی
2 واحد
آشنایی با فلسفه اسلامی
2 واحد
روانشناسی شخصیت
2 واحد
روانشناسی شناخت
2 واحد
روانشناسی دین
2 واحد
کاربرد کامپیوتر در روانشناسی
2 واحد
فلسفه علم روانشناسی
2 واحد
روانشناسی اجتماعی
2 واحد
متون روانشناسی به انگلیسی 1
2 واحد
متون روانشناسی به انگلیسی 2
2 واحد
روانشناسی تجربی
3 واحد
روان سنجی
2 واحد
روانشناسی یادگیری
2 واحد
روانشناسی تربیتی
2 واحد
آموزه های روانشناختی در قرآن و حدیث 1
2 واحد
آموزه های روانشناختی در قرآن و حدیث 2
2 واحد
آسیب شناسی روانی 1
2 واحد
آسیب شناسی روانی 2
2 واحد
مبانی راهنمایی و مشاوره
2 واحد

دانشجویان روانشناسی موظف هستند تمامی دروس جدول بالا را اخذ کرده و با موفقیت پشت سر بگذراند.

دروس تخصصی رشته روانشناسی

دروس تخصصی رشته روانشناسی 37 واحد می باشد. این دروس با هدف افزایش توان علمی و عملی دانشجویان تدریس می شود. منظور از دروس اختصاصی رشته روانشناسی، همان دروس اصلی این رشته است و گذراندن تمامی این دروس برای دانشجویان الزامی می باشد. در جدول زیر با دروس تخصصی رشته روانشناسی آشنا خواهید شد.

نام درس
تعداد واحد
دروس تخصصی رشته روانشناسی
آزمون های روانشناختی 1
2 واحد
آزمون های روانشناختی 2
2 واحد
اصول روانشناسی بالینی
2 واحد
بهداشت روانی
2 واحد
روانشناسی سلامت
2 واحد
آسیب شناسی روانی کودک و نوجوان
2 واحد
روانشناسی و مشاوره خانواده
2 واحد
نظریه های مشاوره و روان درمانی
2 واحد
فنون مشاوره و روان درمانی
2 واحد
راهنمایی و مشاوره تحصیلی و شغلی
2 واحد
روانشناسی اجتماعی و کاربردی
2 واحد
آسیب شناسی اجتماعی
2 واحد
روانشناسی صنعتی_سازمانی
2 واحد
روانشناسی کودکان با نیازهای ویژه 1
2 واحد
روانشناسی کودکان با نیازهای ویژه 2
2 واحد
توانبخشی کودکان با نیازهای ویژه
2 واحد
شیوه های اصلاح و تغییر رفتار
2 واحد
پژوهش (عملی_انفرادی) در روانشناسی
3 واحد

در نظر داشته باشید که پشت سر گذاشتن تمامی دروسی تخصصی برای دانشجویان روانشناسی الزامی می باشد.

دروس اختیاری رشته روانشناسی

دروس اختیاری رشته روانشناسی 10 واحد است. دانشجویان روانشناسی می توانند از مجموعه دروس زیر 5 درس معادل 10 واحد را به صورت دلخواه انتخاب کنند. شما می توانید در جدول زیر لیست دروس اختیاری رشته روانشناسی را مشاهده کنید.

نام درس
تعداد واحد
دروس اختیاری رشته روانشناسی
روانشناسی جنسیت
2 واحد
روانشناسی سالمندی
2 واحد
مدیریت استرس
2 واحد
روانشناسی اعتیاد
2 واحد
روانشناسی رفتار مصرف کننده
2 واحد
علوم اعصاب شناختی
2 واحد
روانشناسی ورزش
2 واحد
پویایی گروه
2 واحد
روانشناسی کار و مدیریت
2 واحد
کلیات روانشناسی
2 واحد
روانشناسی تبلیغات و رسانه
2 واحد
رفتار سازمانی
2 واحد
روانشناسی اخلاق
2 واحد
اخلاق حرفه ای
2 واحد
ناتوانی های یادگیری
2 واحد
نگرش و تغییر آن
2 واحد
روانشناسی نظامی
2 واحد
روانشناسی سیاسی
2 واحد

در انتخاب دروس اختیاری دانشجو مختار است؛ اما در نظر داشته باشید که ممکن است تمام دروس اختیاری توسط هر دانشگاهی ارائه نشود.

بازار کار رشته روانشناسی

بازار کار رشته روانشناسی در سالهای اخیر با توجه به پذیرش زیاد دانشجو در دانشگاه های دولتی و سایر مراکز آموزشی تا حدودی اشباع شده است. اما همچنان اگر مهارت کافی داشته باشید می توانید به موفقیت های شغلی بزرگی در این رشته دست پیدا کنید. افراد فارغ التحصیل رشته روانشناسی می توانند در مراکز آموزشی چون مدارس، مهدکودک ها، کانون های اصلاح و تربیت، مراکز ترک اعتیاد، بیمارستان ها، بهزیستی، نیروی انتظامی، پلیس جنایی، سازمان زندان ها، شهرداری، فدراسیون های ورزشی  و … مشغول به کار شوند. برای آنکه بیشتر با بازار کار روانشناسی آشنا شوید، بهتر است در ادامه از گرایش ها و کاربردهای این رشته مطلع شوید.

گرایش های رشته روانشناسی

روانشناسی رشته ای تقریبا جدید است و باتوجه به تفاوت های رفتاری انسان و زمینه های متنوعی که به طور مستمر به وجود می آید، همیشه امکان افزایش زمینه های این رشته وجود دارد. ضمنا به علت ارتباط علم روانشناسی با موضوعاتی مثل زیست شناسی، فلسفه، انسان شناسی و جامعه شناسی هنوز گرایش های جدید و کاربردی رشته روانشناسی در حال گسترش است. انجمن روانشناسان آمریکا تا به حال 53 زمینه و گرایش مختلف روانشناسی را معرفی کرده اند. در ادامه به بررسی 6 گرایش مهم رشته روانشناسی خواهیم پرداخت.

این رشته به مطالعه مباحث کلی در روانشناسی می پردازد. روانشناسی عمومی نسبت به دیگر گرایش های روانشناسی ظرفیت بیشتری برای بیان مسائل مختلف دارد. روانشناسی عمومی با مسائلی چون رفتار، رشد، هوش، یادگیری، انگیزه، حافظه، هیجان، هنجارها و ناهنجاری های جامعه سر و کار دارد.

روانشناسی بالینی از شاخه های رشته روانشناسی است که به درک، پیش بینی و درمان بیماری های روانی و ناهنجاری های رفتاری افراد می پردازد. روانشناسان بالینی 6 وظیفه اصلی دارند که عبارتند از : ارزیابی و تشخیص، مداخله و درمان، مشاوره، آموزش و نظارت بر عملکرد روان درمانگرها، پژوهش و مدیریت.

روانشناسی کودکان استثنایی از گرایش های خاص رشته روانشناسی  می باشد. این گرایش مسایل و مشکلات کودکان دارای مشکلات کندذهنی، کودکان با معلولیت‌های جسمی  و حتی کودکان بسیار تیزهوش را بررسی می کند.

روانشناسی صنعتی و سازمانی از شاخه های جدید این رشته است که از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. امروزه با توجه به توسعه علم و صنعت، مسایل و مشکلات مربوط به نیروی انسانی در محیط کار بیش از پیش احساس می شود. در این رشته به راه حل ها و بررسی مشکلات نیروی کار در محیط پرداخته می شود.

روانشناسی رشد به بررسی، تفسیر و تغییرات تمام مراحل زندگی فرد از تولد تا مرگ می پردازد. تاکید بیشتر روانشناسی رشد بر دوران کودکی و نوجوانی افراد است. در این شاخه از رشته های مختلف مثل زیست شناسی، جامعه شناسی، تعلیم و تربیت و پزشکی استفاده می شود.

روانشناسی اجتماعی از دیگر شاخه های روانشناسی است که به مطالعه رفتار متقابل بین فردی و تعامل بین انسانها می پردازد. همچنین به تاثیر حضور دیگران بر نوع رفتار، زندگی و تعاملات یک فرد که تحت تاثیر دیگران بروز می کند، پرداخته می شود.

کاربردهای رشته روانشناسی

روانشناسی به عنوان یک رشته کاربردی در حوزه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. از مهمترین کاربردهای آن می توان به کاربردهای نظامی، تربیتی و مدیریتی آن اشاره کرد. در ادامه با این سه حوزه کاربردی رشته روانشناسی آشنا خواهید شد:

کاربرد نظامی

کاربرد نظامی رشته روانشناسی بعد از جنگ جهانی دوم بیشتر مشهود شد. امروزه روانشناسان نظامی در اردوگاه ها و میدان‌های جنگ مشکلات و معضلات نیروها را برطرف می سازند. یکی از کشورهایی که به کاربرد نظامی روانشناسی توجه ویژه ای دارد، ایالات متحده است.

کاربرد مدیریتی

کاربرد مدیریتی رشته روانشناسی به فارغ‌التحصیلان این رشته امکان درآمدزایی ویژه‌ای می بخشد. کارشناسان این رشته می‌توانند با تکیه بر مدرک تحصیلی و مهارت خود با کسب مجوز از سازمان بهزیستی اقدام به تاسیس مهدکودک، خانه سالمندان و … کنند.

کاربرد تربیتی

روانشناسی جز رشته هایی که به تربیت جامعه انسانی کمک شایانی می کند. از  کارشناسان رشته روانشناسی در موسسات آموزشی، کانون های اصلاح و تربیت یا مراکز مشاوره و مهد کودک ها ، سازمان زندان ها، بهزیستی و بیمارستان ها استفاده می شود.

درآمد رشته روانشناسی

با توجه به اینکه روانشناسی بازار کار بسیار گسترده ای دارد، بازه درآمدی کارشناسان این رشته نیز متفاوت است. کارشناسان این رشته در صورتی که در مراکز و مجموعه های دولتی استخدام شوند، در چارچوب قانون کار حقوق متوسطی دریافت می کنند. اما اگر کارشناسان این رشته اقدام به تاسیس مطب، مهدکودک یا … کنند، میزان درآمدشان متفاوت است. به طور کلی در صورت داشتن مهارت کافی درآمد رشته روانشناسی قابل قبول می باشد.

برای موفقیت در رشته روانشناسی علاوه بر علاقه نیاز است که شما ویژگی های شخصیتی دیگری نیز داشته باشید. یک روانشناس باید به حل مشکلات دیگران علاقه مند باشد و به هنر خوب گوش دادن و خوب صحبت کردن مسلط باشد. افزون بر این موارد یک روانشناس باید مهارت حل مسئله داشته باشد و نسبت به مراجعین خود با صبر و حوصله رفتار نماید.

ادامه تحصیل در رشته روانشناسی

روانشناسی جزء رشته هایی است که امکان ادامه تحصیل در آن به خوبی فراهم است. علاقه مندان به این رشته می توانند در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاههای دولتی، آزاد، غیر انتفاعی و سایر موسسات آموزشی، با کنکور یا بدون کنکور به ادامه تحصیل بپردازند.

در مقطع کارشناسی ارشد گرایش هایی مانند : روانشناسی عمومی، روانشناسی بالینی، روانشناسی بالینی کودک و نوجوان، روان شناسی اسلامی، روان شناسی تربیتی، روان سنجی، روان شناسی صنعتی وسازمانی و روانشناسی شخصیت وجود دارد. طول دوره ارشد این رشته حداقل دو سال معادل چهار نیم سال تحصیلی و حداکثر سه سال معادل شش نیم سال تحصیلی می باشد. واحدهای درسی دوره ارشد روانشناسی 38 واحد است.

 در مقطع دکترا نیز علاقه مندان پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد در همین رشته می توانند تحصیلات خود را ادامه دهند. روانشناسی عمومی، روانشناسی سلامت و روانشناسی بالینی از مهمترین شاخه های تحصیلی مقطع دکترا روانشناسی می باشند.

روانشناسی در جهان

رشته روانشناسی در جهان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در اغلب کشورهای جهان روانشناسان از جایگاه اجتماعی بالایی برخوردار هستند. همین عامل باعث شده است که اغلب دانش آموختگان روانشناسی در ایران به ادامه تحصیل در خارج از کشور تمایل داشته باشند. در فهرست ۱۰ دانشگاه برتر رشته روانشناسی از منظر QS، نام ۷ دانشگاه از ایالات متحده و سه دانشگاه از آمریکا قرار دارد. در حال حاضر سه دانشگاه برتر این رشته در جهان عبارتند از : هاروارد (آمریکا)، استنفورد (آمریکا) و آکسفورد (انگلستان). اما با توجه به شرایط موجود اغلب کارشناسان رشته روانشناسی در ایران برای ادامه تحصیل کشورهای آلمان، روسیه و انگلستان را انتخاب می کنند. کشورهای آسیایی مانند چین، ژاپن و … و همچنین کشور استرالیا نیز دانشگاه های معتبری برای تحصیل در رشته روانشناسی دارند.

روانشناسی در جهان جزء رشته هایی با امنیت شغلی مناسب محسوب می شود.درآمد یک روانشناس در ایالات متحده به طور متوسط حدود 70 تا 80 هزار دلار در سال است. در حالیکه متوسط درآمد یک روانشناس در آلمان سالانه 50هزار یورو می باشد

دانشگاه پنسیلوانیا رشته روانشناسی
آمریکا یکی از مراکز اصلی رشته روانشناسی در جهان است.

تفاوت روانشناسی و روانپزشکی

هر چند هر دو رشته روانشناسی و روانپزشکی در زمینه سلامت روان کار می کنند، اما وظایف و شیوه کار آنها باهم فرق می کند. روانپزشکی از شاخه‌های پزشکی  است که علاقه مندان به این رشته پس از طی کردن دوره پزشکی عمومی، دوره تخصص خود را در رشته روانپزشکی که اعصاب و روان نیز نامیده می شود سپری می کنند. این رشته تخصصی پزشکی بر جنبه جسم و فیزیولوژیک بیماری ها تاکید دارد. از آنجا که روانپزشک یک پزشک متخصص می باشد اجازه تجویز دارو یا در مواردخاص اجازه بستری کردن بیمار را دارد.

روانشناس نیز پس از گرفتن مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری اجازه داشتن مطب یا فعالیت در مراکز مشاوره را دارد. اما حیطه وظایف او با یک روانپزشک تفاوت دارد. روانپزشک اغلب با کمک دارو و در جلسات کوتاه و گاهی با تجویز آزمایشهای پزشکی به درمان می پردازد. اما روانشناس در جلسات طولانی با فاصله زمانی کم به درمان اختلالات روانی فرد می پردازد. روان شناس به طور مستقل اجازه تجویز دارو ندارد. گاهی در بعضی اختلالات لازم است روانپزشک و روانشناس باهم جهت درمان بیماری همکاری و مشورت داشته باشند.

پرسش و پاسخ

درآمد رشته روانشناسی به چه میزان است؟

درآمد رشته روانشناسی بستگی به نوع مهارت و حیطه شغلی شما دارد. در صورتی که در مراکز دولتی به عنوان کارشناس فعالیت کنید از درآمد متوسطی بهره مند خواهید شد. اما در صورت تاسیس مطب یا محیط هایی شبیه مهدکودک و خانه سالمندان میزان درآمد شما می تواند بسیار افزایش یابد.

دانشگاه های برتر برای ادامه تحصیل در رشته روانشناسی در ایران و جهان کدام است؟

برترین دانشگاه های رشته روانشناسی در ایران از منظر QS عبارتند از : دانشگاه تهران، دانشگاه اصفهان و دانشگاه شیراز. در جهان نیز سه دانشگاه برتر این رشته از منظر QS عبارتند از : دانشگاه هاروارد، دانشگاه استنفورد و دانشگاه آکسفورد.

آیا در رشته روانشناسی امکان ادامه تحصیل در خارج وجود دارد؟

ادامه تحصیل در خارج از کشور بین دانش آموختگان رشته روانشناسی طرفداران زیادی دارد. از بهترین کشورها برای پذیرش دانشجو در این رشته از ایران می توان به آلمان، اتریش، روسیه و کانادا اشاره کرد.
نظرات و پرسش های خود را با ما در میان بگذارید...
اشتراک در
اطلاع از
guest
3 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
زلیخا
زلیخا
1 سال قبل

بیشتر از یه دنیا ممنونم از سایت بسیار عالی و فوق العاده تون.خیلی خیلی زیاد هم قبل کنکورم و هم حتی بعد کنکورم از نرم افزار انتخاب رشته تون استفاده کردم.و واقعا خیلی خیلی زیاد برام مفید بود وخیلی خیلی زیاد بهم کمک کرد و مخصوصا کمکم کرد تا بدونم باید چه درصدهایی بزنم و راهِ درست رو نشون داد.بیشتر از یه دنیا ازتون ممنونم.👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🙏🙏🙏🙏🙏🙏🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌷🌷🌷🌷🌷🌷⚘⚘⚘⚘⚘⚘

امین رضا قاسمی
امین رضا قاسمی
14 ساعت قبل

سلام اگه توی روانشناسی آزاد هم بخونی میشه کا پیدا کرد

3
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x